حمیدرضا حیدری/ جلسه بررسی الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم روز یکشنبه هفته گذشته در مجلس شورای اسلامی برگزار شد؛ یکی از جلسات پر حاشیه مجلس که افزون بر فضای حقیقی، در فضای مجازی نیز بسیار محل بحث و جدال کاربران شبکههای اجتماعی بود. دو گروه موافقان و مخالفان این طرح در فضای مجازی تلاش کردند دلایل خود را برای موافقت یا مخالفت خود در این فضا با مخاطبانشان به اشتراک بگذارند.
یکی از کسانی که چه در مجلس و چه در فضای مجازی یک تنه در مقابل مخالفان پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم ایستاد، «محمود صادقی» نماینده مردم تهران بود. او پیامهای دریافتیاش از مردم را در توئیترش منتشر میکرد و محقق شدن بندهای سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب را منوط به پیوستن ایران به کنوانسیون مذکور میدانست.
پس از او البته بیش از همه سخنان محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در فضای اجتماعی دست به دست شد. ظریف گفت: «نه من و نه آقای رئیسجمهور تضمین نمیکنیم که با پیوستن به کنوانسیون منع تأمین مالی تروریسم مشکلات کشور برطرف شود؛ اما میتوانیم تضمین بدهیم که با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد.»
یکی از کاربران در واکنش به این بخش از صحبتهای ظریف در مجلس نوشت: «یه بارم که شطرنج بازی میکردم، همه مهرههامو دادم که حریف دیگه بهونه مهمی واسه حمله نداشته باشه، نمیدونم چرا کیش و مات شدم!»
کاربر دیگری با انتشار بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب به صحبتهای ظریف واکنش نشان داد: «همان موقع به مسئولان میگفتیم انرژی هستهای بهانه است، اگر این را کوتاه بیایید؛ بهانه دیگری میگیرند. اگر اعلام کنید دیگر موشک تولید نمیکنیم؛ حتماً یک بهانه دیگر را مطرح میکنند، چرا که دعوای آنها با ما بنیادی است و آمریکا با اصل جمهوری اسلامی مخالف است.»
برخی هم با ایجاد هشتگ «بهانه» در توئیتر سعی کردند با انتشار بیش از پیش و ترند شدن آن به صحبتهای وزیر خارجه کشورمان واکنش نشان دهند.
اما تعدادی از کاربران هم موضوع رأی مجلس به شفافیت مالی ایران را در کنار رأی ندادن به شفافیت رأی نمایندگان قرار دادند و به آن انتقاد کردند. یکی از کاربران نوشت: «حالا که بسیاری از نمایندگان در خلال طرح لایحه FATF در مجلس، ادعای طرفداریشان از شفافیت گوش عالم را کر کرده، پیشنهاد میکنم طرح شفافیت آرای نمایندگان دوباره در دستور کار مجلس قرار بگیرد، تا سیهروی شود هر که در او غش باشد!» چون یک فوریت طرح شفافیت آرای نمایندگان در آخرین جلسه پیش از تعطیلات تابستانی مجلس با اختلاف بسیار زیادی نتوانسته بود رأی نمایندگان را کسب کند.
یکی دیگر از حواشی این جلسه انتشار تصویر یکی از نمایندگان در حال بازی با تلفن همراه خود بود. برخی کاربران با این نتیجهگیری که این فرد جزء پنج نفری است که رأی ممتنع دادهاند، به این موضوع واکنشهایی داشتند. یکی از کاربران نوشت: «من کاری به اون کسایی که رأی موافق یا مخالف دادن ندارم. موندم اون پنج نفری که رأی ممتنع دادن برای چی تو مجلسن؟»
پس از آنکه این طرح در مجلس با کمی بیش از 50 درصد آرا به تصویب رسید، حالا این طرح به کانال شورای نگهبان میرسد تا این شورا آن را تأیید یا رد کند؛ اما فضای مجازی باز هم عرصه تقابل دو گروهی است که یک گروه با انواع حربهها از جمله فشار و تهدید سعی میکنند شورای نگهبان را مجبور به تأیید آن کنند و گروه دیگری از شورای نگهبان میخواهند تا این طرح را رد کرده و به زعم آنها جلوی خیانت مجلس گرفته شود.