کبري فرشچي/ با صداي زنگ پيام کوتاه تلفن همراه گوشهاي خانم خانه از آقا تيزتر ميشود و دلش ميخواهد تلفن همراه آقا را بردارد و ببيند چه کسي در ميانه آرامش خانوادگيشان وارد شده و آقاي خانه را به سوي خود فرا ميخواند. حالا اگر به جاي پيامک اين بار صداي زنگ تلفن بلند شود و آقاي خانه هم براي پاسخ دادن به تلفن اتاق را ترک کند، ديگر ماجرا سخت و پیچیده ميشود و فکر خانم خانه تا ناکجاآباد میرود. اين حالت ممکن است براي آقاي خانه هم اتفاق بيفتد و روي تماسها و پيامکهاي همسرش حساس شود. اما اگر شما هم جزو افرادي هستيد که دلتان ميخواهد گوشي تلفن همسرتان را چک کنيد و وارد حسابهاي شخصياش در شبکههاي اجتماعي شويد، يا هنگام يک تماس کاري ناشناس دلتان ميخواهد فالگوش بایستید و بدانيد چه کسي پشت خط تلفن است بايد بدانيد اين حرکت يکي از سمومي است که ميتواند زندگي مشترک شما و همسرتان را تلخ کند.
به یقین در يک خانواده سلامت که زن و شوهر نسبت به یکدیگر اعتماد کافي دارند، احتمال چک کردن گوشي تلفن همسر يا حتي تمايل به چنين کاري به حداقل ميرسد، اما اگر شما هم علاقه داريد گوشي تلفن همسرتان را چک کنيد اين نشان ميدهد يک جاي کار ميلنگد.
نشانهاي از بياعتمادي
اگر متوجه شويد همسرتان گوشي تلفن شما را چک ميکند، چه حسي پيدا ميکنيد؟ بله طبيعتاً اين عمل ميتواند نشانهاي از بياعتمادي باشد، اما چرا؟ شايد عامل اين بياعتمادي خود شما باشید و نشان دهد شما نتوانستهايد اعتماد طرف مقابل را به خوبي به خود جلب کنيد. اين موضوع گاه از رفتارهاي کوچکي نشئت ميگيرد که به نظر شما اهميتي ندارد، اما ميتواند حساسيت همسرتان را برانگيزد. برای نمونه اگر میخواهید تماس يک همکار را پاسخ بدهيد شايد هميشه الزامي نباشد که اين کار را در محيطي که همسرتان حضور ندارد انجام دهيد و ميتوانيد در حضور همسرتان با همکارتان صحبت کنيد. گاهي هم يک توضيح کوتاه شما درباره اين موضوع ميتواند مشکلگشا باشد. اما حق بدهيد اگر زمان کمي که براي در کنار هم بودن داريد به جاي توجه به همسر و خانواده تلفن همراه به دست در شبکههاي اجتماعي بگرديد، يا با دوست و همکارتان پيامک رد بدل کنيد، احساس ناخوشايندي به همسرتان دست ميدهد. ناخوشايندي اين احساس درست شبيه ناخوشايندي حسي است که شما متوجه شويد همسرتان در پنهان تلفن همراه شما را چک ميکند!
بهانه خوبي نيست
بيترديد اگر نسبت به همسرتان اعتماد لازم را هم نداريد، نبايد اين موضوع بهانهاي شود که شما به دنبال چک کردن او باشيد. چک کردن تلفن همراه يا شبکههاي اجتماعي يا حتي رفتوآمدهاي همسر به مدد انواع و اقسام اپليکيشنها و دستاوردهاي تازه فناوري کار ناممکني نيست، اما آيا کسي که مدام در حال چک کردن طرف مقابل است، ميتواند از آرامش و سلامت فکري برخوردار باشد و اگر همسر شما بخواهد به شما خيانت کند، آيا چنين رفتارهايي ميتواند بازدارنده باشد؟
تلفن همراه، رایانامه، تلگرام، پیامک و... از مصادیق حریم خصوصی افراد است و سرک کشیدن در گوشی، پیدا کردن رمز تلفن همراه، چک کردن پیامک، رایانامه و تلگرام همه میتواند نقض حریم خصوصی بین زوجین باشد.
فراموش نکنيد اگر همسر شما متوجه شود که حریم خصوصی او چک شده دچار نوعی بیاعتمادی به طرف مقابل میشود؛ زیرا به لحاظ روانشناسی گفته میشود افرادی که دیگران را چک میکنند احتمالاً خودشان مشکلی دارند و فکر میکنند همسرشان نیز مانند آنها چیزی برای پنهان کردن دارد.
از سوي ديگر وقتی حریم خصوصی یکی از زوجین نقض میشود، ممکن است او اين حریم خصوصی را به جایی خارج از خانه ببرد، یا آن را بسیار محکمتر کند که سبب تقابل و اختلاف با همسرش نشود.
همانطور که شما رازهايي درباره خانواده، کار و موضوعات ديگر داريد که دلتان نميخواهد هيچ کس حتي همسرتان درباره آنها چيزي بداند، به همسرتان هم حق بدهيد موضوعاتي داشته باشد که فقط براي خودش است. در واقع هر فردی این اختیار را دارد که یک سری از موضوعات را برای خود نگه دارد، موضوعاتی که مربوط به خود او یا ارتباطش با والدین یا خواهر و برادرش است.
حریم خصوصی یک فرد تا زمانی به زندگی زناشویی آسیب نمیرساند که کوچکتر از زندگی دو نفره باشد و زندگی دو نفره را تحت شعاع قرار ندهد.حفظ حریم خصوصی اگر حدود درستی داشته باشد و مشکلی برای رابطه زناشویی ایجاد نکند، به هیچ عنوان آسیبرسان نیست.
در عین حال رفتار شما با همسرتان باید به گونهای باشد که اعتماد میان شما طوری شکل بگیرد که محرم راز یکدیگر باشید و بتوانید حریم خصوصی دو نفرهای را شکل بدهید. مشکلاتی که برای هر یک از زوجین پیش میآید، در عمل چالشی برای تمام اهالی خانواده است و افراط در شکلدهی به حریم خصوصی زوجین میتواند موجب غفلت آنها از همراهی در مشکلات یکدیگر یا پیشگیری از بروز برخی انحرافات در زوجین شود. شما در زندگی مشترک باید به گونهای رفتار کنید که صمیمیترین دوست همسرتان باشید. در این صورت شما میتوانید نقش یک مشاور دلسوز و همراه را برای همسرتان داشته باشید و در بزنگاههای زندگی او را راهنمایی کنید که مبادا دچار اشتباه در تشخیص شده و پایههای خانواده شما دچار تزلزل شود. اینجاست که باید درک مناسبی برای مرز میان حریم خصوصی و همراهی و همدلی در زندگی زناشویی قائل شد.
خاراندن جوش
با تمام اينها اگر شما هم گاهي وقتها وسوسه ميشويد به سراغ تلفن همراه همسرتان برويد و آن را چک کنيد، بايد بدانيد با اولين چک کردن اين مسئله برايتان به يک عادت تبديل خواهد شد؛ عادتي که دير يا زود برملا ميشود و ميتواند موجب بروز اختلافات جدي ميان شما و همسرتان بشود. روانشناسان این عادت را به خاراندن جوش تشبیه کردهاند. خاراندن جوشها ممکن است در ابتدا حس خوبی به شما بدهد، اما هرچه بیشتر این کار را انجام میدهید، میل بیشتری به آن پیدا میکنید، تا اینکه سرانجام از این عمل پشیمان میشوید. بهترین راهکار، اجتناب از خاراندن جوش است. روانشناسان معتقدند چک کردن گوشی همسر پس از مدتی برای افراد عادی میشود. بنابراین، زمانی که به همسر خود مشکوک نیستید، بهتر است از چک کردن پنهانی گوشی او بپرهیزید.
هميشه راههاي بهتري وجود دارد
اگر به همسرتان شک کردهايد و حس ميکنيد ديگر همان فرد گذشته نيست و تغيير کرده يا نسبت به شما بيتوجه شده يا هر عامل ديگري که فکر ميکنيد موجب بروز بياعتمادي شما به همسرتان شده است را بررسي کنيد و صادقانه بينديشيد که چقدر از اين بياعتمادي واقعي است و شما در شکلگيري بيتوجهيها و تغيير همسرتان چه نقشي داشتهايد. خيلي وقتها موضوعات به راحتي با صحبت کردن حل ميشود و پليس بازي نیاز نيست