شوک نیروی دریایی سپاه به ارتش آمریکا
دستگیری تفنگداران نیروی دریایی آمریکا به دست فرزندان شجاع کشورمان، آمریکا را در یک شوک نظامی فرو برده که پیامدهای آن ادامه دارد و برای بیرون آمدن از این شوک دست به اقدامات متعددی زده است.
 در این راستا مقامات آمریکایی ابتدا به عذرخواهی وزیر خارجه آمریکا و سکوت اوباما در این باره پرداختند و اکنون به اخراج نیروهای نظامی دستگیر شده روی آورده‌اند، تا جایی که نیروی دریایی ایالات متحده دومین افسر را نیز برکنار کرد. آسوشیتدپرس نوشته است، رئیس فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا با برکناری فرمانده گروه ضربت ۵۶ از مقام خود، او را به بخش دیگری منتقل کرده است. این دومین برکناری بعد از ماجرای بازداشت موقت تفنگداران آمریکایی از سوی ایران است. اردیبهشت امسال نیروی دریایی آمریکا، فرمانده ده تفنگدار آمریکایی را که دی ماه گذشته پس از ورود به حریم ایران در خلیج فارس برای ۱۵ ساعت بازداشت شدند، از سمت خود عزل کرد. در بیانیه‌ای که نیروی دریایی ارتش ایالات متحده آمریکا منتشر کرد، آمده؛ این نیرو اعتماد خود به فرمانده «اریک راش» را از دست داده است. وی مسئول آمادگی و آموزش بیش از ۴۰۰ ملوان، از جمله ده ملوان بازداشت شده به دست سپاه پاسداران ایران بود. آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام رسمی آمریکا نوشت، درباره هفت نفر دیگر در هفته آینده تصمیم‌گیری شود. 

برنامه عربستان برای تحریک الازهر به  ایران‌ستیزی
اسناد افشا شدۀ وزارت امور خارجه عربستان سعودی، نشان می‌دهد که دلیل توجه عربستان به الازهر آن است که می‌خواهد قطع رابطه میان الازهر، در جایگاه بزرگ‌ترین مؤسسه اهل سنت در جهان عرب، با شیعیان به ویژه «ایران» ادامه یابد و تلاش برخی از شیوخ الازهر مانند مرحوم «محمود شلتوت» برای کاستن از اختلاف میان دو طرف با شکست مواجه شود. 
پایگاه اینترنتی «ساسه پست» مصر گزارش داد که مجموعه دیگری از اسناد افشا شده حاکی است «احمد القطان» سفیر عربستان در قاهره همواره با نمایندگان الازهر، به ویژه شیخ آن و عده‌ای از شخصیت‌های اسلامی در تماس است و برای هماهنگی با آنان به منظور مقابله با آنچه «ترویج تشیع در مصر» می‌نامد، تلاش می‌کند. 
این مسئله، محتوای یکی از نامه‌های افشا شده از سوی وزارت امور خارجه عربستان درباره حمایت غیرمستقیم عربستان سعودی از نشست مطبوعاتی «محمد حسان»، از مبلّغان سلفی، را تأیید می‌کند که بر اساس آن قرار شد طرحی زیر نظر الازهر برای مقابله با تشیع اجرا شود. «انور عشقی»، ژنرال سابق سعودی و رئیس مرکز پژوهش‌های سیاسی و راهبردی الشرق در ادعاهای خود علیه ایران و مذهب تشیع، گفت: «عربستان سعودی به خوبی اهمیت الازهر را برای مقابله با خطر تشیع درک می‌کند و می‌داند که باید این نقش در آینده، متناسب با افزایش خطر ایران، گسترش یابد.»

شنیده‌های غسان‌بن‌جدو از  امام خامنه‌ای 
«غسان‌بن‌جدو» مدیر تونسی‌الاصل شبکه ماهواره‌ای و بین‌المللی «المیادین» در مصاحبه‌ای شخصیت رهبر معظم انقلاب و سردار سلیمانی را تبیین کرد و گفت: رهبر جمهوری اسلامی ایران موضع استراتژیکی نسبت به منطقه دارند.
 من از سیاستمداران مختلف عربی و اروپایی در خصوص کاریزمای ایشان زیاد شنیده‌ام. من اخیراً در روسیه بودم و در آنجا جمله‌ای از پوتین برایم نقل شد که مرا شگفت‌زده کرد. یکی از نزدیکان پوتین از نظر رئیس‌جمهور روسیه درباره آیت‌الله خامنه‌ای برای من سخن گفت. پوتین عقیده دارد ایشان- رهبر معظم انقلاب- یک شخصیت جهانی است. پوتین در وصف آیت‌الله ‌العظمی خامنه‌ای گفته است: ایشان فقط رهبر ایران نیستند؛ بلکه یکی از تصمیم‌گیران بین‌المللی هستند. وی در ادامه افزود: پیام قاسم سلیمانی پیامی جدی است. ما سخنان سردار قاسم سلیمانی را بسیار جدی تلقی می‌کنیم. نه تنها ما، بلکه دیپلمات‌ها و غربی‌ها به صورتی جدی سخنان قاسم سلیمانی را رصد می‌کنند. بگذارید یک نمونه برای‌تان بگویم؛ من یک بار در واشنگتن کلامی شنیدم و بسیار شگفت‌زده شدم. پنج سال پیش یک مسئول در وزارت امور خارجه آمریکا به من گفت: آیا می‌دانی اگر قاسم سلیمانی نبود، نیروهای آمریکایی به سلامت از عراق خارج نمی‌شدند؛ اگرچه آمریکا با دولت نوری المالکی در این باره قراردادی بست؛ اما عقب‌نشینی آمریکا از عراق با ضمانت و امان‌نامه قاسم سلیمانی صورت گرفت. 

سردار سلیمانی، مجری سیاست‌های نظام است
مشاور عالی فرمانده نیروی قدس سپاه با اشاره به حضور مستشاری سردار سلیمانی در عراق گفت: سردار سلیمانی، مجری سیاست‌ها، کمک‌ها و حمایت‌های نظام جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت عراق است و در مقابل جبهه تکفیری‌ها به مردم عراق کمک می‌کند و کسی منکر این مسئله نیست. 
سردار مسجدی گفت: در خانه‌های بسیاری از عراقی‌ها در کنار عکس علما، عکس حاج‌قاسم سلیمانی نیز مشاهده می‌شود و این نشان‌دهنده علاقه آنها به ایشان است. نگاه آنها این است که سردار سلیمانی در جایگاه یک فرمانده عالی از طرف جمهوری اسلامی ایران پشتیبان آنها است. مردم عراق می‌دانند که حاج‌قاسم سلیمانی تابع تصمیمات در ایران است و ایشان این تصمیمات را نمایندگی می‌کنند. وی افزود: من پیش‌بینی‌ام این است که در آینده‌ نزدیک داعش از عراق پاک‌سازی خواهد شد، ولی در سوریه ممکن است زمان بیشتری لازم داشته باشد؛ چراکه جریانات تکفیری در آن کشور زمین‌گیرتر شده‌اند و جبهه آنها کمی پیچیده‌تر است، اما روند ضعف آنها ادامه پیدا خواهد کرد. اگر در یک جمع‌بندی کلی بخواهم بگویم مطمئنم به فضل الهی این روند به نفع جبهه حق، دولت و ملت عراق و سوریه و با شکست جریان تکفیر و حامیان آن پیش خواهد رفت. 

خام‌اندیشی به خام‌فروشی منتهی می‌شود
از منظر اقتصاد مقاومتی مهم‌ترین علت نابسامانی‌های اقتصادی موجود چیزی جز خام‌فروشی نبوده است. منطقاً نتیجه خام‌فروشی، خام‌اندیشی است. 
دکتر مسعود درخشان، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را می‌توان به چهار دسته تقسیم کرد؛ دسته اول- مقاوم‌سازی اقتصاد ملی در برابر مشکلات و عدم تعادل‌های ساختاری در اقتصادی است که هم اکنون بارِ سنگین معضلاتی چون بیکاری، تورم، وابستگی به نفت، واردات بی‌رویه، ضعف شدید نظام تولید و آشفتگی الگوی مصرف و نظایر آن را به خوبی احساس می‌کنیم. دسته دوم- مقاوم‌سازی اقتصاد ملی در برابر بحران‌هایی است که ریشه در اقتصاد ملی دارند؛ اما فعلاً پنهانند و به احتمال زیاد در آینده ظاهر می‌شوند، مانند بحران آب، بحران انرژی، بحران محیط زیست. دسته سوم- مقاوم‌سازی اقتصاد ملی در برابر اختلال‌ها و عدم تعادل‌هایی است که معمولاً ریشه در فرآیند رشد اقتصادی دارند و ناشی از فقدان راهبردهای توسعه در بخش‌های مختلف اقتصادی و همچنین حاصل نداشتن توازن توسعه منطقه‌ای‌ هستند. دسته چهارم- مقاوم‌سازی اقتصاد ملی در برابر تهدیدهای اقتصادی دولت‌هایی است که ویژگی انقلابیِ جمهوری اسلامی ایران با منافع آنها در تضاد است. وی افزود: اگر کسی فکر می‌کند که با واردات کالاها و خدمات می‌توان رفاه اقتصادی را تأمین کرد خام‌اندیش است. 

خارج شدن انگلیس از اتحادیه اروپا تمدن سیاسی غرب را در آستانه فروپاشی قرار داده است و این موضوع فرصتی تاریخی برای ایران اعلام شده است. 
گاردین نوشت: «در تهران، حمید ابوطالبی، دستیار سیاسی رئیس‌جمهور ایران، حسن روحانی در پیامی در توئیتر گفت، خروج انگلیس «فرصتی تاریخی» برای ایران به وجود آورده است. سردار مسعود جزایری معاون رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، هم گفت؛ «اتحادیه اروپا مهره‌ای در دستان آمریکا است.» جزایری افزود: «انگلیس باید بهای سال‌ها استعمار و جنایاتی که علیه بشریت کرده را بپردازد.» او گفت: « این هزینه استقلال‌خواهی اسکاتلند و بخش‌های دیگر انگلیس از این کشور خواهد بود. مردم ایرلند، اسکاتلند و بخش‌های دیگر حق آن را دارند تا از حاکمیت استبدادی پادشاهی به اصطلاح بریتانیای کبیر بیرون بیایند.» دونالد تاسک، رئیس شورای اروپا هشدار داده است که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا می‌تواند به طور جدی تمدن سیاسی غرب را تهدید کند. کشورهایی در اتحادیه اروپا وجود دارند که در اوضاع کنونی گزینه بالقوه‌ای برای خروج از این اتحادیه پس از اقدام تاریخی بریتانیا به شمار می‌روند. دومینوی اتحادیه اروپا سایر کشورهای دیگر مانند فرانسه، یونان، اسکاتلند، مجارستان، هلند، دانمارک را نیز در بر می‌گیرد. گفتنی است 61 درصد از فرانسوی‌ها دیدگاه مثبت و امیدوار‌کننده‌ای نسبت به اتحادیه اروپا ندارند. 


ژست اپوزیسیونی
 آقای رئیس!
مجموعه موضع‌گیری‌های تازه سخنگوی دولت در مقام «منتقد» و «اپوزیسیون» حقو‌ق‌های نجومی، در حالی مطرح می‌شود که خود نوبخت، اصلی‌ترین چهره‌ای است که باید به واسطه پرداخت حقوق‌های نجومی به گروهی از مدیران نهادهای دولتی و وابسته به دولت پاسخگو باشد؛ اما گویا قاعده بازی تغییر کرده است! به راستی، اگر این فیش‌های حقوقی با هر انگیزه‌ای، سر از رسانه‌ها در نمی‌آورد و دومینوی افشای حقوق مدیران ارشد رخ نمی‌داد، آیا این پیگیری‌ها صورت می‌پذیرفت یا روال پرداخت‌ها که در سه سال دولت یازدهم نیز همچون دولت دهم استمرار داشته، همچنان برقرار می‌ماند؟ در صورت افشا نشدن این وقایع، آیا اراده‌ای برای توقف این روند غلط پرداخت حقوق وجود داشت؟ بنابراین، ژست «اپوزیسیونی» سخنگوی دولت در برخورد با حقوق‌های نجومی خریدار ندارد و اگر مقصرانی در این ماجرا باشند، آقای رئیس سازمان برنامه و بودجه حتماً یکی از اصلی‌ترین آنهاست.

نظر رهبری درباره لایک
رهبر معظم انقلاب اسلامی در شب میلاد کریم اهل ‌بیت حضرت امام حسن مجتبی(ع) در دیدار با جمعی از اهالی فرهنگ، استادان شعر و ادب فارسی و شاعران جوان و پیشکسوت کشور و تعدادی از شاعران کشورهای پاکستان، هندوستان و افغانستان فرمودند: «شعر را باید ارتقا بخشید؛ تشخیص ارتقای شعر هم با صاحب‌نظران شعری است. من شنیده‌ام که حالا بعضی‌ها شعر را در این فضای مجازی که خیلی رایج شده منتشر می‌کنند، مثلاًً یک نفری یک چیزی نوشته، ارزش ندارد، آن‌وقت مثلاًً فرض کنید که نسبت به این شعر چند هزار نفر لایک می‌کنند؛ آن لایک ارزش ندارد؛ آنچه به شاعر و به شعر ارزش می‌دهد نظر صاحب‌نظر است؛ کسی که اهل شعر باشد و بفهمد شعر یعنی چه، اصلاًً شعر خوب یعنی چه، شعر بد یعنی چه؛ یعنی آنها ملاک خوبیِ شعر نیست. به ‌هر حال در ارتقای شعر باید کوشید.»

گلایه‌ها و سخنان
 حاج محمود کریمی
حاج محمود کریمی مداح اهل‌بیت(ع) با اشاره به شایعاتی که درباره وی منتشر شده، با تشریح بیماری خود گفت: «واقعاً پرده گوش من پاره شد و دو سال طول کشید تا اینکه عفونت پرده گوشم به جمجمه‌ام سرایت کرد و پزشکان هم گفته‌اند که عفونت جمجمه خطرناک است.» وی ادامه داد: «به این نتیجه رسیدم که امام حسین(ع) صدای شاد را از من گرفته و من دیگر باید روضه بخوانم و دیگر سرود آن چنانی نمی‌توانم بخوانم. در این دو ماهی که مداحی نکردم، بسیاری از دوستان هم به من لطف داشتند و نگران بنده بودند. اما می‌خواهم بگویم در این دو ماهه، یعنی از نیمه رجب تا نیمه رمضان که مداحی نکردم فکر کردم پس از این ۱۶، ۱۷ سالی  که حدود ۱۳۰۰ ساعت نفس زده‌ام، واقعاً اگر از یک نفر از همین جمع بخواهیم که بلند شود و پنج دقیقه درباره ولایت امیرالمؤمنین(ع)، امامت و مهدویت حرف بزند، شاید نتواند. چرا که موقع سخنرانی بی‌توجهند. اگر منبر روی شما تأثیر نگذارد که خواندن من بی‌فایده است. ایراد از من هم بوده است» حاج محمود کریمی با گلایه از عده‌ای که وقتی بیمار شد تلفن‌ها را کمتر کردند، اظهار داشت: «روزی که می‌خواندم بسیاری به داود، فرزندم زنگ می‌زدند و ستایش می‌کردند، اما وقتی بیمار شدم این زنگ‌ها کاهش پیدا کرد تا جایی که به داود گفتند: اگر به تو احترام می‌گذاشتیم، چون تو فرزند فلانی بودی.»

از جیب شعار ندهیم!
بی‌شک مسئله «رقم نجومی دریافتی مدیران ارشد» مهم‌ترین خبری بود که در یک ماه گذشته افکار عمومی جامعه را تحت ‌تأثیر خود قرار داد؛ مسئله‌ای که نخستین بار با انتشار تصویر فیش حقوقی مدیران بیمه مرکزی آغاز شد و پس از آن به طور زنجیره‌ای دامن‌گیر فیش‌های حقوقی سایر مسئولان دولتی نیز شد. این افشاگری‌ها ابتدا با مقاومت دولت روبه‌رو شد و رئیس‌جمهور در ضیافت افطار با استادان و پزشکان گفت: «اگر می‌خواهیم شعار بدهیم، لطفاًً از جیب مردم شعار ندهیم و از جیب خودمان شعار دهیم.» در حالی که نشان مسلم و عینی به غارت‌رفتگی جیب‌های مردم در این روزها حقوق‌های نجومی مدیران دولتی و فیش‌هایی است که هر روز بر تعداد آنها افزوده می‌شود، متهم کردن عناصر انقلابی به شعار دادن از جیب مردم بیش از هر زمان دیگری سؤال‌برانگیز است. دولت یازدهم که در عمر سه ساله خود توانایی بالایی در ایجاد دوگانه‌سازی‌هایی برای مقابل مردم قرار دادن نیروهای انقلابی از خود نشان داده است، یک‌بار دیگر و در حالی که نارضایتی‌های اقتصادی مردم به اوج خود رسیده است، سعی در جابه‌جا کردن شاکیان و متهمان دارد.

نگرانی رسانه سلطنتی
 برای برجام
بیانیه سردار قاسم سلیمانی در حمایت از مردم بحرین سبب نگرانی رسانه سلطنتی انگلیس برای برجام شد! بی‌بی‌سی نوشت: بیانیه سردار سلیمانی حمله به برجام منطقه‌ای دولت روحانی است؛ زیرا او از تغییر رویکرد دولت در منطقه بسیار ناراحت است. سلیمانی با این بیانیه حدود اختیارات منطقه‌ای‌اش را مشخص و اعلام کرد اجازه نخواهد داد دولت برجام ۲ را اجرایی کند. دولت در تلاش است وارد برجام ۲ شود، این را می‌توان از مذاکرات موفق ظریف با جان کری و وزیر خارجه آلمان فهمید. بی‌بی‌سی گفت: برکناری امیر عبداللهیان، شخصیت نزدیک به سپاه، برگ برنده خوبی برای دولت به شمار می‌رفت، اما بیانیه قاسم سلیمانی تیر خلاصی بود به اقدامات یک هفته گذشته ظریف و پشت پایی به برجام ۲  دولت روحانی.

گلایه‌های عارف
 از امیدهای نابجا
محمدرضا عارف، نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی دهم که در دو انتخابات درون مجلس برای ریاست مجلس و ریاست کمیسیون آموزش موفق نبود، به تازگی در دیدار شاخه جوانان حزب ندا با بیان اینکه انتخابات کمیسیون‌ها مهندسی شده بود، ناراحتی خود در این‌باره را این‌گونه بیان کرد: اگر برخي كم‌لطفي‌ها از جانب كساني كه در ائتلاف اميد بودند، صورت نمي‌گرفت، بهتر به هدف خود مي‌رسيديم و به همين دليل گلايه‌هاي جدي در اين باره وجود دارد كه در زمان مناسب مطرح خواهد شد.

فتوای عالمانه
ماموسـتا عبدالرحمن خدایـی، امام جمعه سـنندج با اشـاره به فتـوای رهبر معظم انقلاب مبنی‌بـر حرام اعلام کـردن اهانت بـه همسـران پیامبر اسـلام(ص)، گفت: فتـوای عالمانـه مقام معظـم رهبـری در جهت تقریـب و تقویـت‌کننـده وحـدت اسـلامی بـود و تمجید جهـان اسـلام را بـه دنبال داشـته است.

هیجانی شدیم؟
رئیس پیشین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در گفت‌وگویی ادعای عجیبی را درباره برکناری مدیرانی که حقوق‌های نجومی می‌گرفتند، مطرح کرده است. حمیدرضا برادران شرکاء گفته است: «در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی هم همین جو هیجان درباره حقوق برخی افراد در جامعه به وجود آمد و به دنبال آن تمام متخصصان به کشورهای همسایه مهاجرت کردند و حقوق چندبرابر بیشتر هم دریافت می‌کردند. بنابراین، نکند در این شرایط کار شتاب‌زده‎ای انجام دهیم و مجموعه دولت را از افراد کارآمد تهی کنیم.» وی هچنین تأکید کرده است «مشکل بیکاری و فقر و شکاف طبقاتی با رفتن این افراد از دولت حل نمی‌شود.» 

دستگیری تجزیه‌طلبان
رئیس کل دادگستری آذربایجان شرقی از دستگیری باند جاسوسی گروهک تجزیه‌طلب در تبریز خبر داد. حجت‌الاسلام حکمتعلی مظفری گفت: اعضای این باند شش نفره جاسوسی موسوم به «گامو» اسناد طبقه‌بندی شده نظامی و اقتصادی را جمع‌آوری می‌کردند و در اختیار دشمنان نظام قرار می‌دادند.

محمدرضا مرادی
سرانجام رژیم آل‌خلیفه با اقدام علیه رهبر شیعیان بحرین زمینه مبارزه مسلحانه مردم این کشور را فراهم کرد؛ چراکه در پنج سال گذشته انقلابیون بحرینی سعی داشتند تنها با برگزاری تجمعات و به صورت کاملاً مسالمت‌آمیز در راستای تحقق اهداف خود بکوشند؛ اما گویا آل‌خلیفه مبارزه غیرمسلحانه مردم بحرین را نشانه ضعف آنها دانسته و شیخ‌عیسی قاسم، رهبر شیعیان این کشور را سلب تابعیت کرده است. بحرین از بهمن سال 1389 صحنه برگزاری اعتراضات خیابانی مردم است؛ مردمی که خواستار برکناری رژیم آل‌خلیفه و آزادی زندانیان سیاسی هستند. مردم بحرین برخلاف دیگر انقلاب‌های منطقه، سلاح به دست نگرفته و به خشونت روی نیاورده‌اند. اما پاسخ رژیم آل‌خلیفه به این انقلاب و رفتار صلح‌آمیز دستگیری و انحلال بوده است و مردم بحرین به هیچ‌یک از حقوق خود دست نیافته‌اند. در چند هفته اخیر آل‌خلیفه اقدامات خود علیه انقلابیون بحرین را شدت بخشیده است اقداماتی چون؛ رژیم بحرین در این هفته‌ها «نبیل رجب» رئیس انجمن حقوق بشر بحرین را بازداشت کرده، دفاتر جمعیت وفاق ملی اسلامی را به همراه دو جمعیت اسلامی دیگر تعطیل کرده، از سفر شماری از فعالان حقوق بشری به خارج از کشور ممانعت به عمل آورده و تعدادی از علمای دینی شیعه را به حضور فراخوانده است. این امر علاوه بر موارد دیگر نقض حقوق بشر است که اکثراً علیه شهروندان شیعه اعمال می‌شود. اما اوج اقدامات آل‌خلیفه سلب تابعیت از «شیخ‌عیسی قاسم» رهبر معنوی انقلاب بحرین است که به اتهام فرقه‌گرایی صورت گرفت. کارشناسان این تصمیم آل‌خلیفه را احمقانه ارزیابی کرده‌اند؛ چراکه شیخ‌عیسی قاسم از یک خانواده قدیمی بحرینی است که حتی از خاندان قطری‌تبار حاکم نیز اصالت بیشتری در این جزیره شیعه‌نشین دارد و سلب تابعیت شیخ‌قاسم حامل این پیام به شهروندان حقیقی بحرین است که آنها نیز باید سرزمین آبا و اجدادی‌ خود را ترک کنند. اما این اقدام احمقانه آل‌خلیفه چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت؟
مردم بحرین در پنج سال گذشته به دنبال خواسته‌های مشروع خود بودند و در این مسیر سعی داشتند از سلاح و خشونت استفاده نکنند. به طور کلی می‌توان مجموعه مطالبات مردم بحرین، به ویژه شیعیان این کشور از رژیم آل‌خلیفه را در موارد زیر خلاصه کرد: 
۱ـ تدوین قانون اساسی جدید که به موجب آن تمامی مذاهب در بحرین از حقوق یکسان برخوردار باشند.
۲ـ برگزاری انتخابات پارلمانی به صورت کاملاً دموکراتیک.
۳ـ آزادی تمامی زندانیان سیاسی که تنها به دنبال اعلام مخالفت خود با رژیم حاکم بازداشت شده‌اند.
۴ـ برگزاری انتخابات دموکراتیک در کشور، به طوری که قدرت در کشور به یک خاندان خاص (رژیم آل‌خلیفه) محدود نباشد.
پس از پنج سال مردم بحرین به هیچ‌یک از خواسته‌های خود نرسیده‌اند؛ اما به دلیل اعتقادات خاص رهبران شیعه بحرین، مردم همچنان به صورت مسالمت‌آمیز به دنبال تحقق اهداف خود بودند. سلب تابعیت از رهبر شیعیان این کشور می‌تواند به معنای پایان این نوع روش مبارزه باشد. در بحرین کسی که سلب تابعیت می‌شود از تمام حقوق شهروندی محروم می‌شود و باید در اسرع وقت کشور را ترک کند. سلب تابعیت یکی از عجایب روزگار است که تنها بحرین آن را در پیش گرفته است. به همین دلیل باید شاهد تغییر رویکرد و روش مبارزاتی در بحرین بود. مبارزه سخت می‌تواند جایگزین روش کنونی انقلابیون شود. در واقع مردم بحرین نیازمند انتفاضه‌ای علیه آل‌خلیفه هستند؛ انتفاضه‌ای که باید با تأسی از مردم فلسطین شکل دهند و تا رسیدن به اهداف خود به آن ادامه دهند. اکنون باید منتظر خیزش مردم بحرین بود که این بار احتمالاً مرحله جدید مبارزه آنها به شکلی خشونت‌آمیز شروع خواهد شد.

محمدرضا بلوردی
از سال 2011 و با شروع تحولات در کشورهای عربی،‌ مردم بحرین نیز در اعتراض به وضعیت سیاسی و اجتماعی حاکم بر این کشور دست به اعتراض زده و خواستار احقاق خود شدند؛ اما واکنش رژیم آل‌خلیفه سرکوب شدید این اعتراضات بوده و نتیجه آن شهادت و زندانی شدن جمع بسیاری از معارضان و مخالفان این رژیم بوده است. رژیم حاکم در بحرین به‌تازگی سیاستی در پیش گرفته، تأکید بیشتر روی موضوع لغو تابعیت معارضان سیاسی است که با بهانه‌های مختلفی صورت می‌گیرد و طبق اعلام سازمان ملل متحد در سال‌های اخیر 250 نفر از شهروندان بحرینی لغو تابعیت شده‌اند. آخرین اقدامی که در این زمینه صورت گرفته، لغو تابعیت آیت‌الله شیخ‌عیسی قاسم، مرجع دینی شیعیان این کشور بوده است که با بهانه اقدام آیت‌الله قاسم در جهت دامن زدن به فرقه‌گرایی افراطی در این کشور صورت گرفته است که بدون شک پیامدهایی برای آل‌خلیفه در بر خواهد داشت. 
در اوضاع کنونی به نظر می‌رسد، رژیم بحرین تصمیم گرفته است با شدت بخشیدن به اقدامات خود علیه معارضان و اقداماتی، مانند صدور حکم 9 سال زندان برای شیخ‌علی سلمان، رئیس جمعیت الوفاق، تعطیل کردن تشکل‌های اسلامی «التوعیه»،‌ »الرساله الاسلامیه» و «الوفاق»،‌ بازداشت دوباره «نبیل رجب» فعال بحرینی حقوق بشر،‌ جلوگیری از سفر فعالان حقوق بشر و نیز صدور حکم اعدام برای برخی از معارضان، اوضاع را در این کشور بیش از پیش سخت‌تر و بحرانی‌تر کند. این در حالی است که تحولات بحرین در مقایسه با تمام کشورهای عربی که شاهد این دست تحولات بودند،‌ مسالمت‌آمیز‌تر بود. 
مقامات بحرینی با اقدام اخیر خود نشان دادند، تصمیم گرفته‌اند در برخورد با مخالفان خود همان راهی را بروند که پیش از این عربستان سعودی رفته بود؛ عربستان سعودی با اعدام شیخ باقر نمرالنمر او را ترور فیزیکی کرد و اکنون آل‌خلیفه به شیوه‌ای متفاوت به دنبال حذف آیت‌الله عیسی قاسم است. سعودی‌ها همچنین از تصمیمی که در بحرین گرفته شده، استقبال کرده‌اند.
به نظر می‌رسد، دولت بحرین در مسیری گام برمی‌دارد که پایان آن پرتگاهی خطرناک برای این رژیم است؛‌ چرا‌که به محض اعلام لغو تابعیت شیخ‌قاسم صدها نفر از مردم بحرین ضمن اعلام همبستگی خود با مرجع دینی خود در مقابل منزل این روحانی در منطقه دراز تجمع کرده و شعارهایی را علیه اقدام آل‌خلیفه سر دادند. از همین‌رو انتظار می‌رود در روزهای آینده اوضاع در این کشور متشنج شود؛‌ زیرا لازمه این لغو تابعیت، اخراج شیخ‌عیسی قاسم از کشور است که می‌تواند به تقابل شدید بین معارضان و حکومت منجر شود. همچنان که ائتلاف جوانان 14 فوریه با صدور بیانیه‌ای از مردم خواسته است همبستگی و مساعدت خود را نشان دهند و تأکید کرده است در چنین شرایطی نشستن در خانه‌ها جایز نیست.