جنگ ويتنام، که با نامهاي مختلفي چون؛ «جنگ آمريکا در ويتنام»، «نبرد ويتنام»، «دومين جنگ هند و چين» و «جنگ عليه آمريکاييها براي نجات ملت» شناخته ميشود، نبردي طولاني ميان نيروهاي مليگراي ويتنام جنوبي و ايالات متحده بود که در ويتنام، لائوس و کامبوج رخ داد.
اين جنگ در تاريخ 1 نوامبر 1955 آغاز شد و در تاريخ 30 آوريل 1975 با سقوط سايگون پايان يافت. نيروهاي مليگرا ميکوشيدند کشور ويتنام را تحت يک دولت کمونيست متحد کنند و آمريکا (با کمک ويتنام جنوبي) ميکوشيد از گسترش کمونيسم جلوگيري کند.
ويت کنگها (مخفف ويتنام کنگسان به معناي کمونيستهاي ويتنام، همچنين معروف به جبهه آزاديسازي ملي يا NLF)، نيرويي چريکي بود که با حمايت ويتنام شمالي در برابر ويتنام جنوبي و آمريکا به مبارزه پرداخت. ويتکنگها در دهه شصت به سرعت شروع به رشد کردند تا اينکه تا سال 1964 تعدادشان به بيش از 30 هزار سرباز رسيد.
براي دولت آمريکا دخالت در اين جنگ راهي براي جلوگيري از گسترش کمونيسم به ويتنام جنوبي بود. اما اين نبرد براي دولت ويتنام شمالي و ويتکنگها به مثابه يک جنگ مستعمراتي بود. نخست در برابر فرانسه که تحت حمايت آمريکا بود به مبارزه پرداختند و سپس در برابر ويتنام جنوبی، که آن را دولت دستنشانده آمريکا ميدانستند.
نيروهاي آمريکايي وارد يک جنگ جنگلي عليه ويتکنگهاي مجهز شده بودند. ويتکنگها به شيوههاي مختلفي سربازان آمريکايي را غافلگير ميکردند، چه با پنهان شدن در کمينگاههايشان و حملههاي ناگهاني و چه با کار گذاشتن تلههاي انفجاري يا فرار از راه يک شبکه پيچيده از تونلهاي زيرزميني. حال نيروهاي آمريکايي خود را در شرايطي يافتند که حتي يافتن دشمنشان هم برايشان به معضلي تبديل شده بود. از اين رو براي يافتن سربازان ويتکنگ که ميان بوتههاي متراکم پنهان ميشدند، نيروهاي آمريکايي به سراغ عامل نارنجي يا ناپالم (بمبهاي آتشزا) رفتند. عامل نارنجي با ريختن برگها يا سوزاندن آنها نواحي جنگلي را پاکسازي ميکردند.
سربازان آمريکايي براي اينکه مانع از مخفي شدن سربازان ويتکنگ در زير شاخ و برگ درختان و بوتهها شوند، از مواد ديفوليانت (گردي که براي ريزش برگ گياهان به کار ميرود) استفاده کردند. يکي از مشهورترين اين مواد «عامل نارنجي» نام دارد. در سال 1969 به تنهايي ۰۰۰/۰۳۴/۱ هکتار از جنگلها با استفاده از اين عامل نابود شد. «عامل آبي» نيز يکي ديگر از مواد شيميايي بود که براي نابود کردن محصولات کشاورزي و از بين بردن ذخاير غذايي ويتنام شمالي بر روي محصولات کشاوري اسپري ميشد. بين سالهاي 1962 و 1969، اين عامل بر روي ۰۰۰/۶۸۸ هکتار از زمينهاي کشاورزي و به ویژه شاليزارها، پاشيده شد.
آثار منفي استفاده از عامل نارنجي بر انسانها
عامل نارنجي و ديوکسين، به ویژه براي سلامتي انسان مضر است. آزمايشهاي اخير بر روي نمونههاي بافت انساني (خون، چربي و شير سينه) از افراد ساکن در بخشهايي از ويتنام که اين مواد بر آن اسپري شده است نشان ميدهد ميزان ديوکسين موجود در بدن اين افراد نسبت به ديوکسين موجود در بدن افرادي که در ديگر مناطق ويتنام و نيز کشورهاي صنعتي زندگي ميکنند، بالاتر است.
از آن گذشته، به دليل ميزان بالاي ديوکسين موجود در شير مادراني که در معرض اين مواد قرار گرفتهاند اين ماده سمي به نسل بعدي نيز منتقل ميشود. برخي از بيماريهايي که در اثر اين ماده در اين افراد مشاهده شده از اين قرار است: تومور بدخيم بافت نرم، لنفوم غير هوجگين، بيماري هوجگين، کلرآکنه، سرطانهاي دستگاه تنفسي، سرطان پروستات، تومور بدخيم سلولهاي مغز استخوان، نوروپاتي محيطي، اسپينا بيفيدا، پورفيريا کوتانئا تاردا، زايمان زودهنگام، زايمان جنين مرده، نقصهاي مادرزادي و....
در طول جنگ ميليونها ويتنامي در معرض عامل نارنجي قرار گرفتند. بر اساس برخی بررسيهای مقدماتي، برآورد ميشود که امروز حدود يک ميليون ويتنامي در اثر اين ماده دچار معلوليت يا ديگر مشکلات سلامتي هستند. بنا بر اين مطالعات حدود صدهزار نفر از اين يک ميليون ويتنامي کودکاني با معلوليتها و نقصهاي مادرزادي هستند.
اما باید گفت اين انسانهاي آسيبديده تنها با ناتوانيها و مشکلات سلامتي فيزيکي دست و پنجه نرم نميکنند؛ بلکه ناراحتيهاي رواني نيز گريبانگيرشان است. بسياري از اين کودکان قادر به مدرسه رفتن و پدر و مادرانشان قادر به کار کردن نيستند.
آثار منفي استفاده از عامل نارنجي
بر محيط زيست
آثار ويرانگر استفاده از اين ماده شيميايي سمي بر روي محيط زيست همچنان ادامه دارد. ميليونها ليتر عامل نارنجي به کار رفته در اين جنگ به از بين رفتن توازن بومشناختي، نابودي چوبها، حيوانات وحشي و محصولات جنگلي منجر شده است. از بين رفتن پوشش جنگلي که به حفظ آب کمک ميکند سبب سيل در فصل باراني و خشکسالي در فصل خشک شده و توليدات کشاورزي را تحت تأثير قرار داده است. بدون پوشش گياهي، خاک سطحي به سادگي شسته ميشود و همين موضوع مانع از بازسازي پوشش گياهي از دست رفته خواهد شد. زمينهاي مرتفع همچنان فرسوده ميشوند و زمينهاي پست مملو از رسوب ميشود که همين امر خطر وقوع سيل را افزايش ميدهد.
در سه هزار و سيصد و شصت روستاي بخش جنوبي ويتنام که از اين ماده شيميايي استفاده شد، هم اينک حدود هشتصد هزار نفر از آسيبهاي مختلف جسمي رنج ميبرند و بايد همواره تحت مراقبتهاي پزشکي قرار گيرند.
از سوي ديگر، پاکسازي ماده سمي ديوکيسن در خاک اين کشور، معضل ديگر زندگي مردم اين کشور است. يک مؤسسه غير دولتي آمريکايي که در ويتنام به فعاليت مشغول است، اعلام کرده که تنها پاکسازي خاک منطقه پيرامون يک پايگاه سربازان آمريکايي در شهر دانانگ، نيازمند يک بودجه چهارده ميليون دلاري است.
يک مطالعه صورت گرفته نشان ميدهد که مقدار ديوکسين موجود در خاک يکي از پايگاههاي سابق ارتش آمريکا، سيصد تا چهار صد برابر بيش از حد مجاز پذيرفته شده بينالمللي است. به علاوه، مشخص شده که ديوکسين موجود در باران، با نفوذ در منابع آب زيرزميني و چاهها، آب آشاميدني شهروندان اين کشور را به شدت آلوده ميکند.