نقض حقوق بشر ممکن است از جانب مأموران یا مقامات هر کشوری اتفاق بیفتد، اما آنچه بیانگر میزان تعهد یک کشور در رعایت حقوق بشر است، نبود قوانین و رویههای ناقض حقوق انسانها و نیز نوع برخورد دستگاه قضایی و مقامات رده بالای آن کشور با چنین اقداماتی است. در صورت وجود چنین قوانین یا اجرای رسمی چنین رویههایی، میتوان نتیجه گرفت که نقض حقوق بشر در این کشور موردی اتفاقی نبوده، بلکه سیاستی دائمی است که میتوان آن را نقض نظاممند حقوق بشر نامید.
در حالی که آمریکا خود را در سطح جهان مدعی حقوق بشر معرفی میکند، اما شواهد متعدد نشان میدهد، چنین سیاستهای ضدحقوق بشر در آمریکا به صورت نظاممند وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میشود؛
گزارشهایی از شکنجه در زندانهای آمریکا
یک محقق فرانسوی در گزارشی در پایگاه اینترنتی «ولترنت» از زندانهای شناور و مخفی نیروی دریایی ارتش آمریکا در دریا در زمان بوش پرده برداشت که در آن قفسهایی، همانند آنچه در گوانتانامو استفاده میشد، برای شکنجه افراد تعبیه شده بود.
طبق گزارش عفو بینالملل در سال ۲۰۰۸ در مراکز حبس و زندانهای ایالات متحده برای شکنجه زندانیان از دستگاه شوکدهنده بهطور گسترده استفاده شده است. از سال ۲۰۰۱ بیش از ۳۰۰ مورد مرگ ناشی از این شوکها گزارش شده که ۶۹ مورد آن در سال ۲۰۰۸ بوده است.
نقض نظاممند حریم خصوصی
پس از حملات ۱۱ سپتامبر، دولت آمریکا به نام مبارزه با تروریسم به مقامات اطلاعاتی خود اجازه داد که ارتباطات ایمیلی شهروندان خود را حک کنند و هرگونه اطلاعاتی را که ممکن است از طریق ابزار فنی منافع ملی آمریکا در اینترنت را تهدید کند، بررسی و آنها را پاک کنند.
«مصوبه میهندوستی» آمریکا به سازمانهای مجری قانون اجازه میدهد ارتباطات تلفنی و ایمیلی و همچنین سوابق مالی، پزشکی و دیگر پیشینههای شهروندان این کشور را جستوجو کنند و صلاحدیدهای مقامات مجری قانون و همچنین مقامات اداره مهاجرت آمریکا را برای بازداشت و بازگرداندن متهمان به فعالیتهای تروریستی به کشورشان تعمیم دهند. این مصوبه تعریف تروریسم را گسترش داد و در نتیجه تعداد فعالیتهایی که میتوان قدرتهای اجرایی قانون را درباره آنها اعمال کرد، بیشتر کرد.
قربانیان اقدامات غیرقانونی
سازمان امنیت ملی آمریکا (NSA) از سال ۲۰۰۱ در سراسر این کشور تجهیزات استراق سمع نصب کرده تا تماسها، فکسها و ایمیلهای شهروندان آمریکایی را بررسی کند و به ارتباطهای داخلی این کشور دسترسی داشته باشد. این برنامههای شنود در ابتدا شهروندان عرب ـ آمریکایی را هدف قرار میداد، ولی با گذشت مدت کوتاهی برای همه شهروندان آمریکایی اعمال شد. آژانس ملی بیش از ۲۵ پایگاه شنود در شهرهای سنخوزه، سن دیهگو، سیاتل، لسآنجلس، شیکاگو و سایر شهرهای آمریکا دایر کرده است. طبق گزارش «آنلاین جورنال»، مردی به نام «ناچیو» که از شرکت در برنامه نظارت آژانس ملی سرباز زده بود، به جرم ۱۹ فقره قاچاق داخلی متهم و به شش سال زندان محکوم شد.
نقض نظاممند حقوق بشردوستانه و حمایت از آن
بر اساس حکم دادگاهی در آمریکا، آن دسته از بازداشتشدگان مظنون به شرکت در فعالیتهای تروریستی که از سوی «سیا» و در چارچوب برنامه «تحویل فوقالعاده» دولت بوش برای شکنجه به کشورهای دیگر منتقل شده بودهاند، به دلیل «مسائل امنیت ملی» نمیتوانند از شرکتهای خصوصی شکایت کنند که انتقال آنها را به کشورهای خارجی به عهده داشتهاند.
نقض نظاممند حقوق مسلمانان
سیاستهای دولت آمریکا پس از حوادث ۱۱ سپتامبر تأثیر منفی بسیار زیادی بر مسلمانان آمریکا گذاشته و آزادیهای مدنی آنها را به شدت محدود کرده است. اسلامستیزی رهبران مسیحیان پروتستانی آمریکا، مانند «فرانکلین گراهام»، «جری فالول» و «پت رابرتسون» نیز از دیگر اقدامات ضداسلامی در آمریکاست. بر اساس این، امروزه اسلامهراسی در آمریکا به چالشی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی تبدیل شده است.
معضل هدف قرار گرفتن مسلمانان در موارد نقض حقوق مدنی به دلیل اختیاراتی است که به واحدهای اجرای قانون داده شده است. این اختیارات بر اساس قانون میهنپرستی که ۴۵ روز پس از حملات ۱۱ سپتامبر به تصویب کنگره آمریکا رسید، به واحدهای اجرایی داده شد. موج جدید اسلامستیزی در ایالات متحده در سال ۲۰۱۰ تشدید شد. این روند با اظهارات کشیشی در یک کلیسای کوچک در فلوریدا شکل گرفت. تری جونز پیش از برگزاری مراسم ۱۱ سپتامبر اعلام کرد: مرکز امداد جهانی صلح درصدد سوزاندن نسخههایی از قرآن است. در بخشهایی از اعلامیه این مرکز آمده بود: ما قصد داریم نسخههایی از قرآن را بسوزانیم تا آگاهی مردم را بالا برده و نسبت به تعالیم و ایدئولوژی این دین به آنها هشدار دهیم.
وی سال پیش نیز نوشتهای بر سر در کلیسای خود آویزان کرده بود که در آن درج شده بود: اسلام زاییده شیطان است؛ عنوانی که بعدها آن را برای کتاب خود نیز انتخاب کرد. با وجود اظهارات افراطی این کشیش تنها هشت هزار نفر در فیسبوک به عضویت گروه او درآمدند. نکته جالب توجه اینکه برخی از سیاستمداران آمریکایی نیز از سخنان وی استقبال کردهاند. برای نمونه ران مکنیل، یکی از نامزدهای حزب جمهوریخواه در سخنرانی خود اعلام کرده است مسلمانان میخواهند زندگی ما را ویران کنند و ما باید با آنها مقابله کنیم.