امین پناهی/ اربعین از همان سال 61 هجری موسم بیداری بوده و این بیداری زمینهساز پیروزی هماره حق بر باطل شده است. این روزها بزرگترین و شگفتانگیزترین تجمع مذهبی جهان در مقطع زمانی کوتاه منتهی به اربعین حسینی در سرزمین عراق به وقوع میپیوندد. برخی همواره سعی میکنند این حرکت را در مقابل مناسک حج که هر ساله در سرزمین حجاز انجام میشود، قرار دهند؛ چرا که آن هم به منزله یک حرکت عظیم دینی است که تقریباً نظیر آن را در هیچ یک از ادیان دیگر نمیبینیم؛ اما حرکتهایی که به امام حسین(ع) مربوط و منسوب بودند، از همان ابتدا مورد تحریم حاکمانی قرار میگرفتهاند که خود را جانشین رسول خدا میدانستند؛ اما انجام مناسک حج هیچگاه مورد تحریم هیچ فرد و گروه و تفکری نبوده است. حتی آن کسانی که دشمن دین خدا بوده و با اسلام و مسلمانان در تضاد آشکار بودهاند، سعی نکردهاند حج را از بین ببرند؛ این در حالی است که در مقابل حرکتهای حسینی حتی کسانی که ادعای اسلام و مسلمانی نیز داشتهاند، گاهی همه تلاش خود را کردهاند تا راه آن را سد کنند.
روح مبارزه مستتر در اربعین و سکوت خبری غرب
دلیل عمده این موضوع آن است که در بطن حرکت امام حسین(ع) و به ویژه حرکت عظیم اربعین مبارزهای مستتر است. در واقع حضور در این راهپیمایی، یعنی حضور در خط مقدم جبهه حق علیه باطل. همین پیام، به قضایا و حرکات مرتبط با امام حسین(ع)، بزرگداشت اربعین شهادت ایشان و از جمله راهپیمایی بزرگ اربعین همانند تمامی شئون اسلام ناب محمدی رنگ و صبغه سیاسی و مبارزاتی میبخشد.
این ویژگیهای اربعین در کنار یادآوری روح حرکت جهانی مهدی موعود که از جنس همین حرکت است، زمینههای وحشت و ترس دشمنان جبهه حق را فراهم کرده و آنها را به تلاش ابلهانه برای زدودن آثار اربعین وادار میکند.
حکومتهایی مانند رژیم سعودی همه تلاش خود را به کار بستهاند تا در مسیر این حرکت سد راه شوند؛ اما باید بدانیم حرکت اربعین مختص سالهای اخیر نیست و در تاریخ شیعه ریشه دارد. پس ایستادن در مقابل این حرکت کار آسانی نیست؛ از این رو دشمنان تشیع تلاش میکنند حرکت عظیمی را که یارای مقابله با آن را ندارند، بیاثر کنند.
سکوت رسانههای جهان در برابر این حرکت عظیم را، که این روزها به دلیل ساختار جدید ناشی از پیشرفت فناوری کوچکترین اتفاقات در دورترین نقطه از جهان را به تصویر میکشند، میتوان نوعی ایستادگی در مقابل آن دانست. بایکوت اخبار این حادثه عظیم مردمی و سیاسی که روز به روز بر نقش آن افزوده میشود، تنها موضعی است که رسانههای گوناگون وابسته به مستکبران توانستهاند اتخاذ کنند. اینکه خبرنگاران و خبرگزاریهای گوناگون هر روزه ابعاد این حرکت را رصد میکنند ولی در باره آن حرفی نمیزنند، میتواند اوج ذلت و وقاحت آنها را به نمایش بگذارد.
در کنار این موضوع وقتی یک جستوجوی بسیار معمولی درباره تجمعاتی مانند تجمع گاوپرستها در فلان منطقه هند یا راهپیمایی همجنسگرایان در یک شهر اروپایی که گاهی عددشان به هزار هم نمیرسد، انجام میدهیم، به دوگانگی رفتاری این رسانهها در نحوه بازتاب اخبار میرسیم و درمیيابیم رسانه امروز در خدمت مثلث قدرت، ثروت و سلطه است.
همچنین میبینیم احمقانهترین اتفاقات جهان در کتاب گینس به ثبت میرسد که گاهی انسان از دیدن یا حتی شنیدن عنوان این اتفاقات عرق شرم بر پیشانیاش مینشیند، اما در قبال حادثه عظیم اربعین که یک اتفاق منحصر به فرد در جهان است و شبیه هیچ اتفاق دیگری نیست، چیزی جز سکوت را شاهد نیستیم. منحصر به فرد از نظر مسافت، موقعیت، برنامهریزی و جمعیت که در هیچ یک از تجمعات و راهپیماییهای مذهبی و غیرمذهبی جهان مشاهده نمیکنیم.
تداوم خط شکاف با موضوع هزینه اربعین
در وبگردیهایی که برای نگارش گزارش پیش رو انجام شد، متوجه خط تبلیغی جدیدی از سوی برخی خبرگزاریهای وابسته به مستکبران شدیم که تلاش میکنند این بار به نام هزینههای اربعین از جیب مردم ایران اختلافافکنی کنند. برای نمونه رادیو فردا در گزارشی سعی میکند اینگونه نشان دهد که جمهوری اسلامی برای این اتفاق مبالغ هنگفتی از جیب ملت ایران خرج میکند تا بتواند به همه بیست میلیون نفری که در این حرکت شرکت میکنند، غذا و خدمات بدهد. این پایگاه خبری در گزارش خود مینویسد: «تبلیغات تلویزیون را باور نکنید. تعداد ایرانیان در اینجا نسبتاً کم و تعداد سیاستمداران بسیار کمتر است.» این جمله به این معناست که مردم احساس کنند با وجود آنکه ایرانیان نه حضور مؤثری در این راهپیمایی دارند و نه نقشی در مدیریت و سیاستگذاریهای آن، اما بسیاری از هزینهها را ایران تأمین میکند.
اما در دیگر رسانههای اروپایی و آمریکایی که میتوان آنها را به آمریکا و رژیم صهیونیستی وابسته دانست، هیچ عکسالعملی را شاهد نیستیم حتی در حد همین تخریبی که رادیو فردا انجام میدهد؛ چرا که میدانند اطلاع یافتن ملتهای جهان از چنین اتفاقی به طور قطعی آنها را بر آن خواهد داشت که درباره این حرکت تحقیق کنند و خود به واقعیت آن پی ببرند. هر چند نیروهای انقلابی همواره نشان دادهاند برای رساندن صدایشان به گوش جهان هیچ نیازی به پادوهای رسانهای غرب ندارند و همه تلاش خود را میکنند تا اربعین را جهانی کنند.
آمارها نشان میدهد، بیش از یک میلیون زائر از کشورهای اروپایی و آمریکایی در این راهپیمایی شرکت میکنند که بسیاری از آنها حتی مسلمان هم نیستند. سفیرانی که برای مشاهده عظمت این حرکت در ایام اربعین به عراق سفر میکنند و دوشادوش مسلمانان مسیر بین نجف و کربلا را پیادهروی میکنند تا خود را قطرهای از دریایی ببینند که برای حسینبنعلی(ع) به راه افتاده است.
حب الحسین یجمعنا
شعاری که امسال برای حرکت عظیم اربعین در نظر گرفته شده، این است: «حب الحسین یجمعنا»؛ جملهای که حقیقتاً هم نشاندهنده معنا و مفهوم این اجتماع بزرگ است و بیانگر آن است که این حرکت نه مختص شیعیان و مسلمانان، که برای تمام انسانهای آزادیخواهی است که محبت حضرت را در دل دارند. اما در داخل کشور برخی خود فروختگانی که بیهیچ اطلاعی لب به سخن میگشایند؛ سعی کردند در مقابل این شعار ارزشمند، شعار «حب الایران یجمعنا» را ایجاد کنند که با واکنشهای جالب کاربران مجازی روبهرو شد. برای نمونه، برخی نوشتند کسی این جمله را به کار میبرد که حتی معنای حب ایران را هم نمیداند. یا کسی توئیت کرد اگر گوینده این جمله که گویا یکی از سلبریتیهای عرصه سینماست، راست میگوید، چرا برای فرزندش شناسنامه غیر ایرانی گرفته است!
تمام آنچه تا به این سطر به آنها اشاره شد، برای این بود که بدانیم اولاً، یک حرکت عظیم مردمی در حال وقوع است. اتفاقی که نه شخص و گروه و نه حتی هیچ حکومتی نخواهد توانست برایش برنامهریزی کند و هیچ نیروی نظامی نمیتواند این تعداد از انسانها را در این مسیر گرد هم آورد. چه اینکه بسیاری از این افراد از مسیرهای بسیار دورتر و کشورهایی با بعد مسافتی بسیار بیشتر با انواع و اقسام مشکلات سفر دست و پنجه نرم میکنند تا خود را به این مسیر برسانند.
ثانیاً، بدانیم بنگاههای سخنپراکنی غربی که همواره در حال رصد اتفاقات ریز و درشت در جای جای جهان هستند، چشمان خود را به روی بزرگترین اتفاق سال میبندند و سعی میکنند چنین وانمود کنند که هیچ اتفاقی نیفتاده است. برخی هم به دنبال متهم کردن حکومت جمهوری اسلامی ایران هستند که هزینههای هنگفتی را برای این حرکت انجام میدهد تا چنین وانمود کنند که این حرکت با مدیریت جمهوری اسلامی صورت میپذیرد.
رسانه اربعین
و نشر درس ایستادگی
اما مهمترین سؤال در این زمینه آن است که مگر این راهپیمایی به ظاهر ساده چه چیزی در درون خود دارد که اینگونه سبب میشود غرب و رسانههای وابستهاش نخواهند این حرکت آنگونه که باید و شاید دیده شود؟
به طور قطعی این حرکت برخلاف آنچه سادهاندیشان میپندارند که یک حرکت مذهبی صرف است و اگر کسی با نیتی جز آن در این مسیر پا بگذارد، حرکتش اشتباه است، تجلی قدرت تفکر حضرت سیدالشهداست که با عبور از لایههای زمانی 1400 ساله به ما رسیده است و آن، درس بزرگ آزادگی و ایستادگی در برابر زور و ظلم و دفاع از دین به بهای فدا کردن همه چیز است.
عبرت عاشورای امام حسین(ع) برای ما این است که بدانیم هرچند در آن روزها حرکت امام حسین(ع) با شهادت خود و یارانشان به ظاهر به پایان رسید و یزید پیروز ظاهری میدان بود؛ اما پس از 14 قرن میبینیم که پیروز میدان امام حسین(ع) بوده و کسانی که آن روزها خود را پیروز میدانستند، اکنون در زبالهدان تاریخ دفن شدهاند.
در محرم سال ۶۱ هجری پیروز میدان قدرت منطق بود و نه قدرت سختافزاری و هر کسی که بخواهد در مقابل رود خروشان حق و حقطلبی بایستد، به حتم خودش غرق خواهد شد. برخلاف بایکوت خبری رسانههای غربی، عبری و عربی، اربعین و راهپیمایی عظیم آن خود به رسانهای با صدای بلند تبدیل شده که سراسر جهان را درخواهد نوردید و کسانی که تلاش کردهاند در مقابل آن بایستند، روسیاه خواهند بود.