ناتوانی آمریکا در تحریم نفت ایران
روشهای ناکارآمد ایالات متحده در قطع صادرات نفت کشورمان آمریکا را وادار کرده است از ماهوارههای جاسوسی کمک بگیرد و درصدد است جلوی بخشی از صادرات نفت ایران را پس از آغاز اعمال تحریمها بگیرد.
به گزارش والاستریت ژورنال، نفتکشهای حامل نفت ایران همواره از چند روش، از جمله تغییر پرچم یا خاموش کردن سیستمهای ناوبری برای حمل نفت ایران در زمان تحریمها استفاده کردهاند. روزنامه فایننشالتایمز، از نفتکشهای ایرانی به نفتکشهای ارواح (ghost tankers) یاد کرده است که کار نقل و انتقال صدها هزار بشکه نفت را با رادارهای خاموش انجام میدهند. همچنین آمریکا و متحد اصلیاش در منطقه، یعنی عربستان سعودی در پرکردن نفت ایران در بازار موفق نبودهاند. کاهش نسبی عرضه نفت به بازار از سوی ایران یکی از عوامل افزایش قیمت نفت در ماههای اخیر بوده، به نحوی که عملاً افزایش قیمت، کاهش عرضه نفت از سوی ایران را در بودجه کشورمان جبران کرده است.
در همین حال در آستانه اعلام بازگشت تحریمها، آمریکا ناچار شد به هشت کشور معافیت بدهد تا همچنان به خرید نفت از ایران ادامه دهند. این در حالی است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور و «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، بارها تأکید کردهاند که در آبان فروش نفت ایران را به صفر خواهند رساند.
جالب این است که در دوره گذشته تحریمها، تنها شش کشور از تحریم نفتی ایران معاف شده بودند که همین موضوع، با انتقاد ترامپ مواجه شد که دولت اوباما باید به طور آنی و ناگهانی همه کشورهای خریدار نفت ایران را تحریم میکرد، اما حالا بلومبرگ خبر داده است که آمریکا برای هشت کشور معافیتهایی را صادر
کرده است.
هشدار نیویورکتایمز به آمریکا
نیویورکتایمز نوشت: در طول نبرد به اصطلاح با تروریسم، آمریکا تقریباً سازوکارهای مالی جهانی را به یک امپراتوری مخفی تبدیل کرد. ایالات متحده از قدرت دلار و تأثیرش در سازوکارهای مالی مانند سوئیفت برای رصد فعالیتهای مالی دشمنانش و سازمانهای تروریستی بهره برده و حتی گاهی کشورهایی مانند کره شمالی را از نظام پرداخت بینالمللی بیرون
رانده است.
این سازوکار به شکل مؤثری بانکهای خارجی را به عاملان اطلاعاتی آمریکا تبدیل کرد. در ادامه این مطلب آمده است: تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، شامل نقل و انتقالات مالی نیز میشود و در نتیجه آمریکا سوئیفت را تحت فشار خواهد گذاشت تا ارتباط ایران با نظام بانکی بینالمللی را قطع کند.
سوئیفت مانند یک اداره پست جهانی برای بانکها عمل میکند و یک سازوکار امن پیامرسانی برای اغلب بانکهای جهان به وجود آورده است. بنابراین قطع دسترسی ایران مشکلاتی را برای این کشور در پی خواهد داشت، اما اگر آمریکا این برنامه را پیاده کند، پیامدهای آن متوجه آمریکا نیز خواهد شد.
این کار موجب تخریب اثرگذاری آمریکا در سازمانهای مالی بینالمللی و تضعیف قدرت اثرگذاری آن بر کشورهای متحد و متخاصم میشود. جک لیو، وزیر خزانهداری آمریکا بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷، هشدار داد که اگر آمریکا قدرت مالی خود را همیشگی بداند، ممکن است کشورهای دیگر به فکر جایگزینی دلار و سازوکارهایی مانند سوئیفت بیفتند. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز به تازگی همین تهدید را مطرح کرده است. او با انتشار یادداشتی در یکی از روزنامههای اقتصادی آلمان، پیشنهاد داد که اروپا سازوکار پرداخت مستقل خود به عنوان جایگزین سوئیفت را تأسیس کند.