اکبر کریمی/ لیموترش میوهای است که نسبت به بقیه مرکبات به سرما حساستر است. در مناطق شمالی کشور لیموی مازندرانی و در استان فارس و برخی مناطق جنوبی کشور لیموی شیرازی تولید میشود، اما به دلیل بروز هر چند سال یک بار سرما و برف سنگین در این مناطق، همواره شاهد ضرر به باغداران و از بین رفتن درختان لیموترش هستیم. این مانع طبیعی موجب شده است پرورش لیموترش در برخی مناطق کشور توجیه اقتصادی نداشته باشد.
«علیاکبر اکبری» برای حل این مشکل دست به ابتکاری زده که برای اولین بار در ایران اجرا شده است. او برای مقابله با سرما و یخزدگی درختان لیموترش، آنها را در فضای گلخانه پرورش میدهد.
الگوبرداری از گلخانهداران اسپانیایی
اکبری از سنین جوانی باغبانی را شروع کرده است و در سالهای خدمت در سپاه نیز این فعالیت را ادامه میداده تا اینکه در سال 89، در استان مازندران به عنوان باغبان نمونه انتخاب میشود. او همان سال در نمایشگاه بینالمللی اسپانیا حضور مییابد و در بازدید از گلخانههای شهر والنسیا با پرورش لیموترش در فضای گلخانهای آشنا میشود.
وی میگوید: «شهر والنسیا آب و هوایی مشابه مناطق شمالی کشور ما دارد، به همین دلیل امکان انجام این روش پرورش در این مناطق نیز وجود دارد.» به همین دلیل، اطلاعات خود را در این حرفه با ارتباطگیری با باغبانان اسپانیایی و با حضور در نمایشگاههای بینالمللی در شهرهای برلین آلمان، ایتالیا، سنپترزبورگ روسیه و هلند در فاصله سالهای 90 تا 95 افزایش میدهد.
این فعال کشاورزی طی این سالها افزون بر یادگیری نظری، گلخانه کوچکی به مساحت 50 متر مربع نیز در حیاط منزل شخصی احداث کرده و به صورت عملی نیز مراحل پرورش لیموترش در گلخانه را تجربه
میکند.
احداث گلخانه 7500 متر مربعی
اکبری با الگوبرداری از گلخانههای اسپانیا و با گرفتن مشاوره از کارشناسان، در سال 95 اولین و بزرگترین گلخانه پرورش لیموترش را در زمینی به مساحت 7500 متر مربع احداث میکند.
این سازه گلخانهای ویژگیهای منحصربهفردی دارد و برای پرورش درختان لیمو با ارتفاع کمتر از هفت متر مناسب است. جنس سازه از لولههای گالوانیزه با پوشش نایلن UV است که امکان باز و بسته شدن سقف و دیوارههای آن وجود دارد.
در این گلخانه 1800 اصله درخت لیموترش کاشته شده است که 80 درصد آن را نژاد «پرشین لایم» و 20 درصد را نژاد «لایم کوآت» تشکیل میدهد. پرشین اصلاح نژادی شده لیموی شیرازی از سوی کشور اسپانیا است و در اغلب گلخانههای این کشور وجود دارد. پرشین قابلیت پرورش در فضای گلخانه و فضای باز را دارد. میوه آن بیهسته بوده و در مقایسه با لیموترشهای مشابه، 20 برابر ویتامین c بالاتری دارد و پوست آن حاوی آنتیاکسیدان قوی بوده و ضد سرطان است. نهال آن در داخل کشور با تلاش بنیاد امور مستضعفان به تولید انبوه رسیده است.
خاصیت فضای گلخانهای نسبت به فضای باز این است که گلخانه فضای معتدلی به درخت میدهد و موجب میشود درخت در طول چهار فصل مدام گل بدهد و به بار بنشیند.
پرورش درخت نیز در محیطی کنترل شده انجام میشود و همین امر موجب میشود نیاز به مواد سمی و شیمیایی برای از بین بردن آفات نیز به حداقل برسد و محصول تولید شده به نسبت فضای باز سالمتر باشد. در این نوع پرورش، باغبان از حداقل فضا حداکثر بهره را میبرد و در چهار فصل سال میوه برداشت میکند.
اکبری میگوید: «به هر میزان که سن درخت بالاتر میرود و بزرگتر میشود، محصول بیشتری میدهد، ولی نژادهای اصلاح شده از همان سال اول قابلیت باردهی دارند و در سالهای دوم و سوم میتوان از هر درخت شش کیلو لیمو برداشت کرد.»
او در این پروژه سه نفر از اعضای خانواده و چهار نفر کارگر را به صورت دائمی به کارگیری کرده است که این تعداد نیروی کار در ایام برداشت محصول که معمولاً اواخر هر فصل انجام میشود، روزانه به 17 نفر نیز میرسد.
در ایران بازنشستگی معنا ندارد
اکبری در سن 57 سالگی روزانه بیش از 10 ساعت کار مفید انجام میدهد و به همنوعان خود توصیه میکند برای حفظ روحیه جوانی و شادابی و دوری از اضطراب، فشار خون و انواع بیماریها فعالیت کنند و بیکار و خانهنشین نباشند. او کشاورزی و باغبانی را یکی از بهترین و مناسبترین فعالیتها برای سنین میانسالی میداند و به دوستانش توصیه میکند به این حوزه ورود کنند. یکی از دوستان اکبری 500 متر زمین کشاورزی دارد که به توصیه وی، در این فضای کوچک سبزی گلخانهای کشت کرده است و اکنون درآمد ماهیانه او از این شغل بیش از حقوق بازنشستگی است. اکبری میگوید: «بازنشستگی در کشور ما که نیاز شدید به تولید، کارآفرینی و اقتصاد پویا دارد، معنا و مفهومی ندارد.»
علاقهمندان چند سالی صبر کنند
اکبری علاوه بر باغبانی اقدام به ترویج ایده پرورش گلخانهای لیموترش نیز کرده است و طی دو سال گذشته چندین بار از طریق صداوسیمای استان مازندران و رسانه ملی این الگوی پرورش را معرفی کرده است. اکنون این الگوی پرورش در فاصلهای کمتر از دو سال که اکبری آغازگر آن در مازندران بوده است، علاوه بر این استان، در استانهای گیلان و گلستان و در سطح بیش از 200 هکتار زمین باغی توسعه یافته است. با این وجود اکبری معتقد است، باغبانان نباید در تبدیل باغات خود به این الگو عجله کنند. او میگوید: «دوره آزمایشی این الگو بازه شش ساله دارد و باغبانان کشور برای در امان ماندن از ضررهای اقتصادی احتمالی، باید چند سالی منتظر بمانند تا تمامی مراحل اجرای این پروژه به آزمون و خطا گذاشته شود.»
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 تماس بگیرید.