اکبر کریمی/ صنعت آسانسور برقی قدمتی 160 ساله در جهان دارد، اما عمر ورود آسانسور به کشورمان به 90 سال پیش میرسد. اولین آسانسورها در زمان احمدشاه قاجار به کشور وارد و در پالایشگاه آبادان نصب شد که البته امروزه اثری از آنها نیست. صنعت آسانسور در کشور نیز با ساخت اولین کارخانه آسانسورسازی در سال 1350 راهاندازی شد. در سال 1353 این کارخانه با ظرفیت تولید 400 دستگاه آسانسور در سال به بهرهبرداری رسید. ناگفته نماند که متأسفانه بخش عمدهای از این صنعت تا سال 1357 به شرکتهای خارجی وابسته بود و تولید در این بخش به صورت مونتاژ انجام میشد، به طوری که با وقوع انقلاب اسلامی شاهد تعطیلی بخشهای بسیاری از صنایع آسانسورسازی کشور به دلیل تحریمها علیه کشورمان بودیم و عملاً این صنعت تا پایان جنگ امکان ظهور و بروز نیافت. اما اکنون که از آن دوره چندین دهه فاصله گرفتهایم، با وجود گسترش فناوریهای نوین و تغییر الگوی تولید در همه بخشهای صنعت، شاهد فعالیت شرکتها و کارخانههای بزرگ و کوچک در حوزه آسانسورسازی کشور هستیم که محصولاتی مشابه با بهترین برندهای خارجی از نظر شکلی و کیفی تولید میکنند. در این گزارش یکی از فعالان این عرصه را که کابین آسانسور تولید میکند، معرفی خواهیم کرد.
از فعالیتهای فرهنگی در سپاه
تا تولید کابین آسانسور
«مهدی لاریمی» اولین تولیدکننده کابین آسانسور با نام تجاری «عرش رو طبرستان» در مازندران است که تولیدات خود را از سال 84 شروع کرده است. لاریمی سابقه شرکت در جبهه و سالیان متمادی فعالیت در حوزههای فرهنگی در سپاه را دارد و به خوبی با نیاز امروز کشور در حوزه اقتصادی آشناست. او که چهار سال مانده به موعد بازنشستگی در سپاه به عرصه تولید وارد شده، درباره انتخاب نوع فعالیت جدید خود میگوید: «برای موفق شدن در یک فعالیت تجاری، شناسایی مشاغل جدید و میزان نیازمندی جامعه به آن بسیار مهم است. زمانی که ما تولید کابین آسانسور را شروع کردیم، این فعالیت یکی از مشاغل نو و مورد نیاز جامعه محسوب میشد. به همین دلیل متقاضی برای خرید محصول تولیدی ما بالا بود و امکان توسعه کار و تولید محصول بیشتر را داشتیم.» او ابتدا آشنایی چندانی با این حوزه نداشت، به همین دلیل به سراغ یکی از اعضای فامیل میرود که چندین سال در این حوزه کار کرده بود و با همکاری او اقدام به این کار میکند.
ابتدای شروع به کار کارگاه لاریمی در واحدی اجارهای در قائمشهر رقم خورد. به فاصله یک سال از شروع کار، لاریمی فعالیتش را به مرکز استان منتقل میکند و با توسعه کارگاه و افزایش تعداد نیروهای کار از 2 نفر به بیش از 10 نفر، میزان تولید خود را از 5 دستگاه در هر ماه به بیش از 30 دستگاه میرساند.
به دلیل بازخورد مثبتی که لاریمی طی 3 سال فعالیت در این حرفه میبیند، تصمیم به گسترش کار از طریق سرمایهگذاری و دریافت تسهیلات بانکی میگیرد. به همین منظور با خرید زمینی به مساحت 1000 متر مربع در شهرک صنعتی شماره 2 ساری و احداث کارگاه 500 متری و دریافت تسهیلات 200 میلیون تومانی از صندوق طرحهای زودبازده دولت نهم، به صورت جدی به این حرفه وارد میشود.
تمامی دستگاههای به کار رفته در این کارگاه، محصول دسترنج داخلی است. لاریمی میگوید: «با وجود دستگاههای مشابه وارداتی، دستگاههای تولید داخل پاسخگوی کامل نیاز این بخش هستند.»
مشتریان محصولات «عرش رو طبرستان» شرکتهای نصبکننده آسانسور در استان مازندران و چندین استان کشور هستند. به دلیل کیفیت بالای محصول، حتی شرکتهایی از استانهای جنوبی کشور از جمله شرکتهایی از کرمان و بوشهر از سالیان گذشته مشتری آن بودهاند.
غافل نماندن از فناوری روز
لاریمی سابقه حضور در نمایشگاههای متعدد ملی و بینالمللی را دارد. او با حضور در این نمایشگاهها افزون بر نمایش محصولات تولیدی کارگاه خود، تولیدات دیگر شرکتها را مشاهده کرده و با پیشرفتهای این حوزه کاری آشنا میشود.
کارگاه او توان تولید کابینهای نفربر تا ظرفیت 22 نفر، بیماربر و حمل بار را دارد و تاکنون انواع این دستگاهها در بیمارستانهای سطح مازندران مانند بیمارستانهای ولایت، جویبار، رازی قائمشهر، آمل و سازمانها و ادارات دولتی و خصوصی شهر ساری و دیگر استانهای کشور نصب شده است.
مشکلات و موانع پیشرفت
لاریمی با گله از سوء مدیریت دولتی در بخش واردات محصولات مشابه تولید داخل و نبودن نظارت در این بخش، معتقد است بخشی از بازار داخلی با بهره از این محصولات که اغلب کیفیتی به مراتب پایینتر از محصول داخلی دارند، اشباع شده و این وضعیت موجب ایجاد رکود در حوزه کاری وی شده
است.
مشکل دیگر حوزه تولید که لاریمی نیز از آن رنج میبرد، میزان بالای تسهیلات بانکی است که به جای اینکه موتور محرکه تولید کشور باشد، به مانعی بزرگ برای تولیدکننده داخلی مبدل شده است.
تولیدکننده داخلی برای گسترش، کیفیسازی تولید و خرید مواد اولیه خود دائم نیازمند سرمایه است که در همه جای جهان تأمین این سرمایه از طریق اعطای تسهیلات بانکی کمبهره صورت میگیرد، ولی در کشور ما بانکها شبیه دلالان بزرگ اقتصادی عمل میکنند. لاریمی خود به دلیل دریافت همین نوع تسهیلات و افتادن در دوره چند ساله رکود اقتصادی و در سال جاری با افزایش قیمت ارز و هزینههای تولید که تأثیر مستقیمی بر کاهش تقاضا داشته است، با مشکل بازپرداخت اقساط بانکی مواجه شده است و ادامه این روند تأثیر منفی بر میزان تولید وی گذاشته است، به طوری که این کارگاه اکنون با 20 درصد توان کاری فعالیت میکند.
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 تماس بگیرید.