امین پناهی/ در هفتههای اخیر، قیمت نفت با کاهش بیسابقهای روبهرو بوده است. اوپک، روسیه و آمریکا سه تأمینکننده عمده نفت جهان هستند. افزایش عرضه نفت در یک ماه اخیر و کاهش تقاضا سبب ایجاد روند نزولی قیمت نفت شده است. کاهش قیمتی که اعضای اوپک را بر آن داشت تا جلسهای برای مدیریت تولید و قیمت نفت تشکیل دهند.
یکصد و هفتاد و پنجمین نشست کشورهای عضو اوپک در حالی آغاز به کار کرد که آمریکا سعی داشت فضا را به گونهای مدیریت کند که در این نشست توافقی حاصل نشود که سبب کاهش تولید و افزایش قیمت جهانی نفت شود؛ از این رو ابتدا سعی کرد با تحت فشار قرار دادن عربستان به عنوان نزدیک متحد منطقهایاش به اهداف خود دست یابد. آمریکا که در ماه اخیر از ترس افزایش قیمت نفت به دلیل تحریمهای اعمالیاش علیه ایران تولید خود را افزایش داده و موجب افزایش تولید عربستان سعودی شده بود، حالا سعی میکرد اجازه ندهد قیمت نفت روند صعودی به خود بگیرد.
دونالد ترامپ حدود دو هفته پیش از این نشست از عربستان سعودی به دلیل همکاری آن کشور در پایین آوردن قیمت نفت تشکر کرده بود. همچنین او در پی پایین آمدن قیمت نفت با وجود تحریم ایران، در پیامی توئیتری نوشته بود: «قیمت نفت پایینتر میرود، عالی است. مانند یک معافیت مالیاتی در آمریکا و جهان. لذت ببرید.»
تلاش برای کاهش نیافتن تولید
آمریکا خیلی تلاش کرد بار دیگر به واسطه عربستان، که یکی از اعضای مؤثر اوپک است، از کاهش تولید نفت کشورهای عضو جلوگیری کند؛ به همین منظور پیش از آغاز این نشست برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در وین حضور داشته و با خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، دیدار و گفتوگو کرده بود؛ اما وزیر انرژی عربستان در واکنش به درخواست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا از اوپک مبنی بر کاهش نیافتن تولید نفت خود در سال آتی میلادی گفت: «ما برای کاهش تولید نفت به اجازه کسی نیاز نداریم.» این در حالی است که اگر نفت با همین قیمت کنونی یا کمتر میماند، عربستان برای تأمین بودجه سال آینده با مشکل مواجه میشد.
دونالد ترامپ چندی پیش ابراز امیدواری کرد که اوپک تولید نفت خود را حفظ کند و میزان آن را کاهش ندهد. او در صفحه توئیترش نوشت: «جهان خواهان قیمت بالاتر نفت نیست.»
خروج قطر از اوپک
این نشست یک حاشیه مهم داشت که بسیار مورد توجه رسانهها قرار گرفت. قطر با بیش از 58 سال سابقه عضویت در اوپک از این سازمان خارج شد. قطر به دلیل آنکه سهم بسیار کمی از صادرات نفت جهان را دارد و در مقابل دیگر اعضا و به ویژه عربستان مهره قدرتمندی به حساب نمیآید، تصمیم به خروج از اوپک گرفته است. بسیاری از تحلیلگران مسائل بینالملل خروج قطر را مقدمهای بر خروج این کشور از شورای همکاری خلیجفارس میدانند.
«یورو نیوز» در گزارشی در واکنش به خروج قطر از اوپک نوشت: «با توجه به سهم اندک تولید نفت در قطر، کارشناسان معتقدند خروج قطر از اوپک تأثیری بر قیمت نفت نخواهد داشت؛ اما از منظر سیاسی اوپک را تضعیف میکند.»
«اسپوتنیک» هم در گزارشی در واکنش به این موضوع نوشت: «تفسیرگر اسپوتنیک ولادیمیر ساژین در این خصوص چنین مینویسد: کشورهای عضو اوپک حدود دو سوم ذخایر جهانی نفت را کنترل میکنند. آنها حدود 35 درصد از تولید جهانی طلای سیاه را به خود اختصاص دادهاند (از بیش از 32 میلیون بشکه در روز تا 24 میلیون بشکه در روز. بزرگترین مقدار نفت در اوپک از سوی عربستان سعودی (30 درصد)، عراق (13 درصد)، ایران (11 درصد) و امارات متحده عربی (9 درصد) استخراج میشود.»
در ادامه این گزارش آمده است: «به ویژه درباره نفت میشود گفت جایگاه قطر در این رشته نسبتاً متوسط است. قطر بازیگر مهم و حیاتی در بازار نفت نیست و حجم تولید آن ممکن نیست تأثیر قابل توجهی بر حجم کل عرضه و تقاضا و قیمت نفت داشته باشد.»
کاهش 800 هزار بشکه
کشورهای عضو جلسات گوناگونی را تا رسیدن به یک نتیجه خوب برگزار میکنند. در این راستا، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران نیز فضای نشست اوپک را سخت توصیف و اضافه کرد: «تلاش میکنیم مذاکرات به نتیجه برسد.»
نماینده جمهوری اسلامی در نشست کشورهای عضو اوپک هم موافق کاهش تولید نفت اعضا بود؛ اما با این پیششرط که ایران از این قاعده مستثنی باشد. شرطی که ابتدا دیگر اعضای این سازمان به ویژه عربستان نپذیرفتند؛ اما پس از آنکه این توافق حاصل شد، هر چند پایگاه «بیبیسی فارسی» اعلام کرد جمهوری اسلامی از این کاهش تولید مستثنی نشده است؛ اما «رویترز» در گزارش خود نوشت: «به گزارش خبرگزاری اوپک، روز جمعه ایران بعد از توافق با رقیب سعودی بر سر معافیت مالیاتی احتمالی، چراغ سبزی برای کاهش صادرات نفت نشان داد.»
در نهایت توافق صورت پذیرفت و از آغاز سال نوی میلادی شاهد کاهش 800 هزار بشکه از سوی کشورهای عضو اوپک به اضافه 400 هزار بشکه از سوی کشورهای غیر عضو اوپک هستیم که در مجموع یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز خواهد شد.
آنچه میخواستیم شد
کاظم غریبآبادی، سفیر ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در وین پس از وقوع این توافق در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «پایمردی هیئت ایرانی شرکتکننده در اجلاس اوپک نتیجه داد و اعضای این سازمان با کاهش سهمیه تولید برای اعضا و معاف کردن کشورمان از این کاهش تولید موافقت كردند.»
وی افزود: «بر اساس تصمیمات اتخاذ شده، اعضای اوپک به میزان هشت هزار بشکه و اعضای غیر عضو به میزان چهارصد هزار بشکه از تولید خود خواهند کاست. این کاهش تولید از ابتدای سال آتی میلادی (حدود 20 روز دیگر) عملیاتی خواهد شد.»
وزیر نفت کشورمان نیز در واکنش به توافق اوپک گفت: «آنچه دنبالش بودیم حاصل شد.» وی در گفتوگو با «سیانان» گفت: «به نظر میرسد تلاش آمریکا برای تحت فشار قرار دادن اوپک بینتیجه مانده است. پس از 10 ساعت بحث و مذاکره، در نهایت ایران از مشارکت در توافق کاهش تولید معاف شد. این برای ما خوب است، چون از سوی آمریکا تحت فشار هستیم و منصفانه نبود که فشار دیگری از سوی اوپک تحمیل شود.»
نشست سخت و پیچیده
زنگنه به این نکته هم اشاره میکند که این نشست و مذاکرات مربوط به آن بسیار سخت و پیچیده بوده است. مذاکراتی که نتایج لحظه به لحظه آن هم سبب ایجاد تشنج در بازار نفت جهانی میشد. برای نمونه، نشست روز اول وقتی بدون یک نتیجه و توافق عملی میان اعضا پایان مییابد، شاهد کاهش مجدد قیمت نفت هستیم؛ اما زمانی که در روز جمعه بر سر کاهش یک و دو دهم میلیون بشکه توافق میشود، شاهد جهش قیمت نفت در بازارهای جهانی هستیم. توافق صورت گرفته سبب میشود افزایش پنج درصدی قیمت نفت در همان ساعات ابتدای پس از توافق در اوپک شکل بگیرد؛ افزایش قیمتی که در روزهای بعدی بیشتر محسوس
خواهد بود.
کاهش میزان تولید برخلاف خواسته آمریکاییها مورد توافق اعضای اوپک قرار میگیرد. افزایش تولید سوخت آمریکا را مجبور میکند که نیاز خود را تولید کند. از آنجایی که گفته میشود آمریکاییها برای تولید هر بشکه نفت حداقل 50 دلار هزینه میکنند؛ از این رو زمانی که قیمت کمتر از این رقم باشد برای دولت این کشور وارد کردن نفت به صرفهتر از تولید آن است؛ اما حالا آنها مجبور به استخراج نفت از منابع زیرزمینی خود خواهند شد.
در مجموع، نتیجه نشست صد و هفتاد و پنجم کشورهای عضو اوپک برای جمهوری اسلامی یک پیروزی به شمار میرود. اینکه کشورمان توانسته است اعضای دیگر اوپک را مجاب به کاهش تولید و خود را از این قاعده مستثنی کند، نتیجه یک اقدام است و آن، اینکه نمایندگان کشور ما در این مذاکرات روی مواضع حق خود ایستادگی کرده و توانستهاند به چنین رهاوردی دست یابند.