محمدنبی حبیبی، دبیر کل حزب مؤتلفه اسلامی گفت: بین ۲۰ تا ۲۵ درصد مشکلات ما ناشی از تحریم است. اینکه همه چیز را گردن تحریم بیندازیم، درست نیست. قبول کنیم در مواقعی تیم اقتصادی ما ناموفق عمل کرده است. برخی از افراد تیم اقتصادی ما خیال می‌کنند فقط باید به خارجی‌ها اتکا کنیم تا مسائل اقتصادی ما حل شود. برخی هنوز این حرف غلط را باور دارند و همواره تکرار می‌کنند. به نظر بنده، اگر ما به ظرفیت‌های داخلی‌مان تکیه کنیم، عمده مشکلات اقتصادی‌مان قابل حل است.


   نوید کمالی/ شهر بندری چابهار به واسطه موقعیت راهبردی‌اش در منتهی‌الیه جنوب شرق کشورمان یکی از مهم‌ترین امیدهای اقتصادی آینده منطقه شناخته می‌شود و در طول سالیان گذشته همواره تلاش شده زیرساخت‌های عمرانی و همچنین زمینه‌های توسعه اقتصادی این بندر فراهم شود که البته این تلاش‌ها همواره با مخالفت و معارضه گروه‌های تروریستی از جمله گروهک تروریستی عبدالمالک ریگی موسوم به جندالله و دیگر همزادان آن روبه‌رو بوده است.
از جمله این تلاش‌ها می‌توان به حادثه تروریستی اخیر چابهار اشاره کرد که در جریان این حادثه راننده خودروی بمب‌گذاری شده پس از تلاش ناموفق برای ورود به ناحیه انتظامی چابهار، در ورودی این مرکز دست به انتحار زد که در نتیجه آن جمعی از هموطنان‌مان شهید و مجروح شدند.
این حادثه تروریستی را که مسئولیت آن را گروهک تروریستی انصارالفرقان پذیرفتند، می‌توان از زوایای گوناگونی تحلیل و بررسی کرد که یکی از مهم‌ترین آنها چرایی انتخاب شهر چابهار به عنوان یک هدف تروریستی است؟
بندر چابهار به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی آن، نزدیک‌ترین و البته امن‌ترین مسیر دسترسی کشورهای آسیای میانه به آب‌های آزاد است، از سوی دیگر این بندر به دلیل عمق بالای آب در سواحل آن تنها بندر ایرانی ژرف‌آب در سواحل جنوبی کشورمان است. علاوه بر اینکه در تحریم‌های جدیدی که علیه کشورمان اعمال شد، این بندر از معافیت‌های برای صادرات نفت برخوردار شده است.
اکنون بیش از 85 درصد مبادلات دریایی کشورمان از طریق بندر عباس صورت می‌گیرد، اما متأسفانه به دلیل عمق کم خلیج‌فارس، بندرعباس قادر به پذیرش کشتی‌های پهن‌پیکر با وزنی بیش از 100 هزار تن نیست؛ لذا این نوع کشتی‌های کانتینربر به ناچار محموله‌های مربوط به کشورمان را به جای بنادر ایرانی در بندر جبل‌علی کشور امارات  تخلیه می‌کنند که این اقدام به خودی خود هزینه‌های انتقال کالا به کشورمان را چند برابر می‌کند.
از سوی دیگر، مهم‌ترین قدرت‌های اقتصادی شرق آسیا از جمله هند و چین در راستای تأمین منافع اقتصادی خود و افزایش حجم صادرات‌شان به آسیا مرکزی و حتی منطقه قفقاز تلاش کرده‌اند تا در پروژه توسعه بندر چابهار نقش ایفا کرده و در قالب سرمایه‌گذاری از مواهب آینده راه‌اندازی این بندر بهره‌برداری کنند،‌ به ویژه وقتی این بندر از فهرست تحریم‌های جدید آمریکا معاف شده است. 
به طور طبیعی مشخص است که در صورت تکمیل این پروژه بین‌المللی و ساخت اسکله‌های پذیرش کشتی‌های پهن‌پیکر، بندر چابهار نه تنها رقبای پر قدمت‌تری از جمله بندر خلیفه یا جبل‌علی در امارات را با چالش روبه‌رو خواهد کرد؛ بلکه زمینه را برای بهبود اوضاع اقتصادی جنوب شرق کشور و خاصه استان سیستان‌وبلوچستان نیز مهیا خواهد کرد که هر دوی اینها مطلوب برخی سران مرتجع عرب نیست!
ازاین‌رو وقوع حمله تروریستی در چابهار را می‌توان بیش از یک حمله تروریستی معمولی برای ایجاد ترس و وحشت عمومی در جامعه دانست، به ویژه وقتی که در این حمله تروریستی اعضای گروهک انصارالفرقان تلاش کرده‌اند با حمله به یکی از مراکز انتظامی در واقع نماد امنیت در این شهر بندری را تخطئه کنند و این پیام را به سرمایه‌گذاران بالقوه خارجی برسانند که ریسک و هزینه سرمایه‌گذاری در چابهار بالاست!
این نکته زمانی ملموس‌تر می‌شود که بدانیم این گروهک در عملیات خود به جای انتشار بیانیه به زبان فارسی، یک بیانیه به زبان انگلیسی منتشر کرده است که این موضوع نشان از اولویت مخاطب خارجی برای این گروهک دارد و مخاطب خارجی موجود در منطقه کسی جز سرمایه‌گذاران پروژه توسعه بندر چابهار نیست!
با توجه به آنچه بیان شد، برای یافتن حامی پشت پرده این حادثه تروریستی تنها کافی است به فهرست کشورهای دارای بنادر استراتژیک ژرف‌آب در جنوب خلیج‌فارس نگاهی بیندازیم تا دریابیم چه کشوری بیشترین سود را از سنگ‌اندازی در فرایند توسعه این بندر به دست می‌آورد!



  مهدي سعيدي/ صادق زيباکلام در گفت‌وگو با روزنامه «شرق» مباحثي را مطرح کرده است که مي‌تواند مناقشات متعددی را به همراه داشته باشد. وي در بخشي از اظهارات خود درباره انتخابات پيش رو مي‌گويد:
«اصلاً اصولگرايان نيازي نيست که کاري انجام دهند، براي اينکه اصولگرايان در انتخابات سال آينده 98 مجلس را خيلي راحت به دست خواهند آورد... به نظر من، مجلس يازدهم را خواهند برد و يکي، دو سال بعد هم در انتخابات 1400 قطعاً اصولگرايان پيروز خواهند شد؛ يعني آن 16، 17 ميليون رأي آقاي رئيسي سر جايش هست، به‌ علاوه يک چند ميليوني هم ريزش از سوي اين 24 ميليون مي‌رود به سبد آقاي رئيسي يا هر کس ديگري که از اصولگرايان بيايد نامزد شود. ما شانسي نداريم؛ چه در انتخابات 98 براي مجلس و چه در انتخابات رياست‌جمهوري 1400. مگر اين وسط يک معجزه اتفاق بيفتد.»
انتشار چنين اظهاراتي همواره با ابهامات و ترديداتي همراه بوده است. آيا انتشار چنين اظهاراتي از وجود اختلافات جدي در اردوگاه اصلاح‌طلبان حکایت دارد؟ يا آنکه برآمده از يک سناريو و نوعي تقسيم کار در اين اردوگاه است و اهداف ديگري را دنبال مي‌کند؟ انتشار آن چه دستاوردهايي براي اصلاح‌طلبان خواهد داشت؟
در اين باره گمانه‌هاي زير تأمل‌برانگیز و قابل توجه است:
1ـ آسيب‌شناسي و نگراني از آينده: در اولين نگاه مي‌توان چنين اظهار نظراتي را برآمده از نگاهي آسيب‌شناسانه به وضعيت آرايش سياسي احزاب و گروه‌هاي سياسي دانست. وضعیت نامطلوب موجود در اردوگاه اصلاح‌طلبان و نگراني ايشان از آينده موضوعي نيست که بتوان آن را پنهان کرد. اين نگراني‌ها در ماه‌هاي اخير بارها به تعابير گوناگون از زبان‌هاي اشخاص متفاوت شنيده شده است. برخي با صراحت بيشتر و برخي در لفافه به اين حقيقت اشاره داشته‌اند که آنچه در کارنامه اصلاح‌طلبان در دو سه سال اخير در حمايت از دولت اعتدال، عملکرد فراکسيون اميد مجلس و شوراي شهر پايتخت ثبت شده است، به هيچ وجه قابل دفاع نبوده و با واکنش منفي هواداران همراه بوده است. از این رو لذا نگاه آسيب‌شناسانه مي‌تواند به خروج از بن‌بست اصلاح‌طلبان کمک کند.
2ـ شوک‌درماني و رقيب‌هراسي: از منظري ديگر، انتشار چنين مطالبي را مي‌توان نوعي «شوک‌درماني» براي خروج از خمودگي‌ دانست که بر اردوگاه اصلاح‌طلبان سايه انداخته است. افرادي، چون زيباکلام که وضعيت اصلاح‌طلبي را براي موفقيت در انتخابات آينده چندان مناسب نمي‌بينند و از سویی با نوعي بي‌تفاوتي و نااميدي مواجهند، به درمان اين وضعيت مي‌انديشند و اين امر از طريق «رقيب‌هراسي» در حال دنبال شدن است. در اين سناريو خطر به قدرت رسيدن رقيب آنقدر بزرگ مي‌شود تا انگيزه‌هاي سلبي براي جلوگيري از پيروزي رقيب فعال شود.
3ـ ايجاد توهم در جريان رقيب: چنين اظهاراتي در قالب سناريوي ديگري نيز قابل فهم و ارزيابي است و آن، ايجاد توهم در جريان رقيب سياسي است. اميدآفريني کاذب به انتخاباتي که بيش از يک سال به برگزاري آن باقي مانده و هنوز ابعاد آن مشخص نشده است (که در قالب اعترافاتي اين‌چنيني دنبال مي‌شود)، عاملي است که مي‌تواند به «اشتباه محاسباتي» رقيب بينجامد. در صورت پذيرش اين ادعا که بدون شک اصولگرايان پيروز انتخابات 98 و رياست‌جمهوري 1400 هستند، هم اردوگاه رقيب را از برنامه‌ريزي دقيق براي موفقيت بي‌نياز می‌کند و هم رقابت‌ها و مناقشات درون‌گروهي را با توجه به چشم‌انداز متوهمانه پيروزي آسان تشديد مي‌کند و مي‌تواند ايشان را در سراشيبي انشقاق و واگرايي و تفرق  بيندازد.
جمع‌بندي پاياني در تعبير نهايي زيباکلام نهفته است، آنجا که وي منتظر است تا «اين وسط يک معجزه اتفاق بيفتد!» به نظر مي‌رسد اين معجزه همان چيزي است که وي انتظار دارد از ترکيب سه سناريوي برشمرده حاصل آيد و آن هموار شدن مسير براي تغيير موازنه در انتخابات آتي به نفع  اصلاح‌طلبان است. مطالبه‌اي که به نظر مي‌رسد تحقق آن به تلاش‌هایی بسيار بيشتر از اظهارات اين‌چنيني نیاز دارد.



   حسن خدادی/ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران رسالت خطیری در توسعه فرهنگی و تحولات اجتماعی ایران برعهده دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به وظایف آموزشی، خبری، هدایتی، تفریحی و تبلیغی اشاره کرد. صدا و سیما بر اساس رهنمودهای حضرت امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب دانشگاه عمومی است که به منزله مهم‌ترین وسیله ارتباط جمعی نقش مهمی در تحولات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایفا می‌کند. همچنین در این رهنمودهای ارزنده بر رسالت و وظایف خطیر صدا و سیما و نقش مؤثر برنامه‌های گوناگون آن در شکوفایی فرهنگی جامعه و رفع تنگناها و چالش‌های اجتماعی تأکید شده است: «ما در حال یک نبرد فرهنگی، یک نبرد جنگ نرم هستیم؛ یعنی به ما تهاجم شده؛ تهاجم نرم، آن هم با ابزارهای پیشرفته و بسیار نو و با توانایی بسیار بالا؛ به ما حمله شده. در مقابل، ما بایستی یک جبهه‌ قویِ توانایی ایجاد کنیم که این جبهه بتواند پاسخگو باشد. آن جبهه متشکل از کیست؟ از هنرمند، روشنفکر، عنصر فرهنگی؛ یعنی شماها هستید.»(24/8/1397)
انقلاب اسلامی به منظور مبارزه با تمدن مادی و رشد و تعالی حقیقی انسان ظهور یافت و یکی از اهداف آن مبارزه با سکولاریسم و مادی‌گرایی حاکم بر فرهنگ و سبک زندگی غربی و ترویج سبک زندگی دینی است. ترویج مصرف‌گرایی، رفاه‌طلبی، تجمل‌گرایی، تعریف نیازهای کاذب، تغییر خلق‌وخو و ذائقه‌ها، تشویق به لذت‌طلبی افراطی و کاذب، اسراف و... با سبک زندگی دینی منافات دارد.
 از این رو رسانه اسلامی قادر نخواهد بود از سویی مردم را به فرهنگ اسلامی تشویق کرده و از سوی دیگر زندگی غربی را تبلیغ کند! با توجه به این معنا، بانک‌ها و محصولاتی که سودجویی، سرمایه‌دار سالاری، ربا و... را سرلوحه برنامه خویش قرار داده‌اند، جایی در رسانه اسلامی ندارند. در جامعه‌ای که مشکل اقتصادی دامنگیر اکثریت است، رسانه اسلامی تراز انقلاب نمی‌تواند حامی اهداف سودجویانه اربابان سرمایه باشد و تأمین هزینه‌های سازمان را اولویت کار تبلیغاتی تجاری خود قرار داده، از شاخصه‌های اسلامیت فاصله بگیرد. این نوع تبلیغ و نادیده گرفتن وضعیت اقتصادی غالب در جامعه به خانواده‌های ضعیف‌تر فشاری مضاعف وارد کرده و سبب بروز نابسامانی‌های فرهنگی و اضطراب‌های اجتماعی می‌شود.
در عصر حاضر که هجوم تبلیغات بیگانه در زمینه‌های فکری، اعتقادی، شیوه و سبک زندگی و... رسوخ کرده است، نقش صدا و سیما اهمیت بسیاری می‌یابد. تبلیغات می‌تواند جریان‌سازی فکری و فرهنگی ایجاد کند و به ترویج فرهنگ اسلامی در داخل و خارج همت گمارد. سیما از ظرفیت‌های تبلیغی خوبی برای معرفی پیشرفت‌های علم و فناوری و تبلیغ اقتصاد مقاومتی برخوردار است. آگهی‌ها و تبلیغات بیش از همه قادر به شکل‌دهی سبک زندگی کودک است و به نوعی او را پرورش داده و برای او الگوسازی می‌کند. کودک در مقابل تلویزیون با تبلیغات و آگهی‌ها پرورش می‌یابد و شخصیتش شکل می‌گیرد.‌‌ همان گونه که اهمیت دادن به این مسئله ضروری است، سوء‌استفاده از سادگی و حس تخیل دنیای کودکی و جهت‌دهی به رویاهای او یا تشویق و ترغیب کودک به خریداری محصولات مورد تبلیغ جایز نیست. رسانه می‌تواند از این ویژگی کودکان در جهت تربیت صحیح آنها قدم بردارد.
حضور زنان در تبلیغات رسانه اسلامی نوعی الگوسازی برای زن مسلمان ایرانی است و در موارد بسیاری، تنزل شأن و مقام زن است. تناسب این حضور با نگاه اسلام به مقام زن از بایسته‌های تبلیغات رسانه اسلامی است. حجاب به تنهایی کافی نیست؛ بلکه گریم، رفتار و کردار، حیا و عفت و نیز جایگاه و نقش زن در تبلیغات و آگهی‌ها بسیار اهمیت دارد.

رفاقتی در کار نبود
هفته پیش در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی نسبت به یک انتصاب از سوی وزیر جدید امور اقتصادی و دارایی انتقاد شد. منتقدان از به‌کارگیری شخصی به نام «هادی رحمانی» به عنوان مشاور جوان وزیر اقتصاد گلایه داشتند. وزیر اقتصاد یادآور می‌شود: «ایشان (هادی رحمانی‌فضلی) در حال حاضر عضو هیئت علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی است؛ بنابراین، باید این‌گونه گفت، ایشان سه مقطع تحصیلی خود را در دانشگاه شهید بهشتی گذرانده و خودم نیز از توانمندی‌های علمی او آگاهی دارم. دلیل انتخاب رحمانی‌فضلی به عنوان مشاور وزیر نیز صرفاً به‌ دلیل جوان بودن و توانمندی‌های وی بوده تا ارتباط مناسبی با جوانان کشور و به خصوص جوانان اقتصاددان برقرار کند. آشنایی من با ایشان نیز در زمانی بوده که هیچ‌گونه رفاقت و ارتباطی با پدر ایشان 
نداشته‌ام.»
بُرد- بُرد معنا ندارد
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: «ما با دشمن معامله نداریم، بلکه در نبرد هستیم و در نبرد بُرد بُرد معنا ندارد. از شهید بهشتی درباره اختلاف شورای انقلاب با دولت موقت و مهندس بازرگان پرسیدند و ایشان گفت: ما معتقدیم داخل مملکت باید خارج از فرم بروکراتیک عمل کرد، اما آقای بازرگان اعتقاد داشت تمام کار‌ها باید در چارچوب بروکراسی قرار گیرد.» حسن رحیم‌پور ازغدی افزود: «ما اعتقاد داریم با روحیه جهادی می‌توانیم کار را پیش ببریم و این ملت به کار‌های ضربتی و بنیادی احتیاج دارد؛ اما آقایان اینطور فکر نمی‌کنند. دولت بازرگان راهی می‌رفت که با مقتضیات جامعه انقلابی هماهنگی نداشت و اکنون نیز اختلاف‌ها از جنس اختلاف بهشتی و بازرگان، اما در سطوح دیگر
است.»
گاو شیرده
هر روز بخشی از خدمت‌های گاو شیرده آمریکا در رسانه‌ها منتشر می‌شود. «واشنگتن‌پست» در این زمینه نوشت: «شرکت‌های لابی‌گر آمریکایی حامی ریاض پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ و پیروزی ترامپ، برخی از اقدامات لابی‌گری خود را به هتل‌ ترامپ در واشنگتن دی‌سی منتقل کردند. لابی‌گران سعودی برای ۵۰۰ شب اتاق‌های این هتل لوکس را رزرو و در مجموع حدود ۲۷۰ هزار دلار برای هتل ترامپ هزینه کردند. آنها در اتاق‌های این هتل، ده‌ها نفر از کهنه‌سربازان ارتش آمریکا را اقامت دادند. هدف از اقدامات لابی‌گران سعودی آن بود که از این کهنه سربازان آمریکایی برای لابی کردن در کنگره آمریکا درباره قانون «جاستا» استفاده کنند. بسیاری از این سربازان قدیمی نمی‌دانستند که کارفرمای لابی‌گرانی که آنها را استخدام کرده، عربستان سعودی است.»
بیت‌المال برای تلگرام
جواد جاویدنیا، معاون دادستان کل کشور گفت: «دیتای مربوط به میلیون‌ها ایرانی در اختیار بیگانه قرار دارد که می‌تواند از آنها علیه امنیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما استفاده کند. زمانی که تلگرام فیلتر شد و چندان هم روی تلگرام طلایی و هاتگرام مانور داده نشد، بسیاری از مردم وارد شبکه‌های پیام‌رسان داخلی شده بودند و حتی در برخی روزها بیش از 700 تا 800 هزار نفر وارد این پیام‌رسان‌ها می‌شدند. با 5 میلیارد تومان تسهیلات و در اختیار قرار دادن 10 سرور، پیام‌رسان داخلی نمی‌تواند پیشرفت کند و خدمات خوبی ارائه دهد. این پیام‌رسان‌ها به 300 میلیارد تومان اعتبار و بودجه نیاز داشتند.»
حیثیت نظام
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه شورای نگهبان به هیچ وجه قصد شکایت از کسی را ندارد، درباره شکایت این شورا از محمود صادقی، نماینده تهران گفت: «اظهارات این نماینده به حیثیت نظام و شورای نگهبان برمی‌گردد، ابتدا از وی تقاضای ارائه مستندات شد؛ ولی چون ارائه نشد، موضوع را از طریق قوه قضائیه پیگیری کردیم.»


 آلترناتیوهای شکست‌خورده آمریکا علیه ایران
ابوالحسن بنی‌صدر، شیوه‌های براندازی و حمایت آمریکا از مخالفان را افشا کرد. رئیس‌جمهور فراری‌ای که باسابقه همکاری با آمریکا در براندازی انقلاب اسلامی با کد مشخص در اسناد لانه جاسوسی افشا شد، می‌گوید: «آمریکایی‌ها نزدیک به 65 سال است که با حمایت‌ها از گروه‌هایی این چنین به دنبال ساختن آلترناتیو در ایران هستند. 
در زمان پهلوی هم آنها می‌خواستند جایگزین و آلترناتیو محمدرضا شاه هم در اختیار آنها باشد‌ـ اگر به اسناد سفارت آمریکا در ایران که به دست انقلابی‌ها افتاد مراجعه کنید مدارک آن را آنجا می‌بینید‌ـ عده‌ای هم رفتند و همکاری با آمریکایی‌ها را قبول کردند، اما انقلاب آمد و همه اینها را شست و با خود برد، حالا هم همین طور است، آمریکا به دنبال آلترناتیو در ایران است تا اگر اتفاقی در ایران رخ داد از این نیروها برای آنجا 
استفاده کند.»
 اظهارات بنی‌صدر علیه مخالفان جمهوری اسلامی ایران از جمله آمدنیوز واکنش‌هایی را در بین گروه‌های ضد انقلاب در پی داشته است؛ «اینکه افرادی خود را به قدرت‌های خارجی می‌فروشند، امر تازه‌ای نیست و از دوره قاجار تا به امروز استمرار داشته است. خود خاندان پهلوی هم از همین آدم‌ها بودند.
 آمریکایی‌ها خیلی از این افراد را خریدند... وقتی رضا پهلوی، این آدم مفلوک، بلندگو به دست می‌گیرد و از سناتور «جان مک‌کین» [سناتور آمریکایی جنگ‌طلب ضد ایرانی] می‌پرسد که با سپاه پاسداران چه باید کرد؟ این یعنی او فاقد یک شخصیت انسانی است، این یعنی ورشکستگی ایالات متحده آمریکا در خریدن ایرانی‌ها برای تشکیل یک اپوزیسیون آبرومند. البته آمریکا در کشورهای دیگر موفق بوده و پدر آن کشورها را هم
درآورده است...» 
اهمیت بندر چابهار در رقابت قدرت‌های فرامنطقه‌ای
حمله تروریستی چابهار، یک خبر برای دیرباوران دارد و یک مسئولیت مهم را به آنها یادآور می‌شود. خبر این است که تروریسم اقتصادی واقعیت دارد. طراحان این اقدام کور، در واقع ماهیت تجاری‌ـ اقتصادی بندر چابهار و نقشی که می‌تواند در رونق اقتصادی منطقه جنوب شرق کشور ایفا کند را هدف گرفتند؛ القای ناامنی بندر و بی‌میل کردن طرف‌های خارجی مشتاق همکاری و سرمایه‌گذاری. براساس برخی ارزیابی‌ها، قدرت‌های آینده منطقه، بر بنادر مهم اقیانوسی متمرکز خواهند بود.
 در این زمینه، بنادری همچون «گوادر» پاکستان، «دبی»، «چابهار» و تنگه‌ باب‌المندب یمن و سواحل آفریقا مناطق با ظرفیت توسعه بالا هستند. به همین دلیل اکنون امارات تلاش می‌کند در باب‌المندب و سواحل آفریقا مستقر و مسلط شود. ترکیه نیز به بندر موگادیشو در سومالی و یکی از جزایر سودان نظر دارد. در سال‌های اخیر براساس برنامه‌ریزی‌های کلان اقتصادی، «چابهار» یکی از قطب‌های اقتصادی در منطقه در نظر گرفته شده است. 
از نظر برخی تحلیلگران چین که در بندر «گوادر» پاکستان سرمایه‌گذاری هنگفتی کرده و می‌کند، چابهار را رقیبی برای «گوادر» می‌داند. سرمایه‌گذاران خارجی به چابهار به دلیل موقعیت راهبردی و دسترسی به آب‌های آزاد توجه ویژه‌ای دارند و حتی کشور هند توانسته برای سرمایه‌گذاری 20 میلیارد دلاری خود در این منطقه از آمریکا معافیت 
تحریمی بگیرد. 
قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه گفت: «ناامن شدن چابهار می‌تواند هزینه حضور هندی‌ها و توافق ایران و هند را بالا ببرد.» وی افزود: «حضور هندی‌ها از طرف ایران و چینی‌ها از طرف پاکستان، این منطقه را بار دیگر به منطقه رقابت برای قدرت‌های فرامنطقه‌ای تبدیل کرده است.»

محسن مهدیان: این ماجرا (سخنان رهبر معظم انقلاب در ابتدای جلسه درس خارج‌شان) درسی آموزنده در سیاست و اخلاق است. یکم، یک طلبه در نهایت محبت و دلسوزی، بر سر امامش فریاد می‌کشد و اعتراض ‌می‌کند. دوم، رهبر معظم انقلاب نسبت به تندی طلبه تذکر پدرانه می‌دهند و پس از همین تذکر نیز عذرخواهی می‌کنند، سوم. رهبر معظم انقلاب، اعتراض طلبه را پشت‌ بلندگو می‌آورند تا اگر دیگران هم معترض باشند، صدای اعتراض‌شان شنیده شود و عذرخواهی خودشان را هم نه به گوش طلبه، که علنی می‌کنند تا فرهنگ حکمرانی شود. چهارم، موضوع را توضیح می‌دهند تا مَدرَس پاسخگویی برای مسئولان جمهوری اسلامی باشد. دقت کنیم که طلبه محترم سؤال نکردند، اعتراض داشتند. رهبری توضیح دادند تا شبهه برطرف شود و موجب عصبانیت و اعتراض فراهم نشود. خیلی وقت‌ها بلند شدن صدای اعتراض و فریاد کشیدن برسر امام و بعد از آن به «پشت بلندگو» کشیدن ماجرا، ناشی از کم‌کاری من و امثال من است که در نقش رسانه‌ای‌مان کوتاهی می‌کنیم. 
 همتی، رئیس بانک مرکزی: با توجه به ثبات نسبی در بازار ارز، در کنار برنامه‌های بانک مرکزی برای تقویت تدریجی ارزش پول ملی، اکنون باید توجه جدی به تولید و رشد اقتصادی جزء اولویت‌های اصلی سیاست‌های اقتصادی کشور باشد. در وضعیت فعلی، تمرکز جدی بانک‌ها به نحوه تأمین سرمایه در گردش تولید بسیار کلیدی است. توجه داشته باشیم ضرورت اصلاح نظام بانکی که امری فوری است، ما را در مسیر تضعیف بانک‌ها که 90 درصد تأمین مالی را بر دوش دارند، قرار ندهد؛ بلکه سیاست پولی به طور هدفمند در راستای تقویت این کارکرد تغییر یابد.
محسن رضایی: اگر مردم بدانند که هواداران اندیشه‌های آمریکایی چه خساراتی در اداره کشور به آنها زده‌اند، هیچ‌گاه از آنان نخواهند گذشت.
 # نفوذ # آمریکا