دکتر یدالله جوانی
مدیر مسئول
با توجه به پارهای از مشکلات در کشور و عمدتاً به دلیل مشکلات اقتصادی در سالهای اخیر، کارآمدی جمهوری اسلامی به یک پرسش و سؤال قابل توجه در جامعه تبدیل شده است. دشمنان انقلاب اسلامی با همه توان خود، در حال القای شبهه ناکارآمدی نظام اسلامی و تضعیف جریان انقلابی بوده و تضعیف روحیه انقلابی و ارزشگرایی در جامعه را دنبال میکنند.
جریان ضد انقلاب به همراه رسانههای جبهه استکبار، با استفاده از شرایط پدید آمده ناشی از مشکلات اقتصادی، با هزاران دروغ در فضای مجازی، شبکههای ماهوارهای و نشریات خود، چنین القا میکنند که مردم در دوره پهلوی در ناز و رفاه و آسایش بودند. بنابراین پاسخ به پرسش مذکور، یک ضرورت و امری در حد واجب است. برای مشخص شدن کارآمدی جمهوری اسلامی یا ناکارآمد بودن آن نسبت به دوره پیش از انقلاب اسلامی، باید دستاوردهای چهل ساله انقلاب اسلامی را به درستی و دقیق تبیین کرد. اگر حفظ جمهوری اسلامی از دیدگاه امام(ره) از اوجب واجبات است، بر همین مبنا تبیین دستاوردهای این نظام به منزله مقدمه یک امر واجب، از حکم وجوب برخوردار است. اگر دشمنان و جریان ضد انقلاب توانستهاند بر روی ذهن بخشی از مردم تأثیر گذاشته و آنان را نسبت به انقلاب و نظام بدبین کنند، دلایلی دارد که مهمترین آن عبارت است از:
۱ـ جریان انقلابی و مسئولان نظام در چهل سال گذشته، نتوانستهاند دستاوردهای انقلاب و نظام را به درستی برای مردم و به ویژه نسل جوان تبیین کنند؛
۲ـ جریانهای سیاسی در سالهای اخیر، در رقابتهای ناسالم، یکدیگر و در نهایت نظام را تخریب کرده و با زیر سؤال بردن دولتهای گذشته، مردم را نسبت به نظام و انقلاب بدبین و بیاعتماد کردهاند؛
۳ـ ویژگیهای روانشناختی جامعه ایرانی که بر اساس آن نقاط منفی بیشتر به چشم میآید؛
۴ـ ضعف نظام در مبارزه با مفاسد و برقراری عدالت مطلوب در همه زمینهها؛
۵ـ سیاهنماییها و دروغپراکنیهای دشمن؛
۶ـ جوان بودن جامعه و فاصله گرفتن چهل ساله از مبدأ انقلاب؛
۷ـ فراموشی تاریخی که گریبان بخشی از مردم را میگیرد؛
۸ـ بالا رفتن انتظارات و توقعات مردم از یک سو، تحریمها و فشارهای اقتصادی دشمن از سوی دیگر؛
۹ـ زندگی اشرافی برخی از مسئولان؛
۱۰ـ تبلیغات فراوان دشمن و جریان ضد انقلاب و به ویژه سلطنتطلبها برای تطهیر رژیم پهلوی.
در میان دلایل بالا، سهم ناآشنایی با دستاوردهای انقلاب و نظام بالا است. بنابراین، باید در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، نهضت روشنگری و تبیین دستاوردهای انقلاب، در اولویت مسئولان کشور و جریان انقلابی قرار گیرد.
برای تبیین درست دستاوردهای جمهوری اسلامی، باید چند نکته را مد نظر قرار داد و تبیین کرد؛
الفـ رژیم پهلوی چه ویژگیها و چه رویکردهایی داشت؟
بـ وضعیت ایران پیش از انقلاب از نظر سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، فناوری و دفاعی چگونه بود؟
جـ چرا در ایران انقلاب پدید آمد؟
دـ جمهوری اسلامی چه ویژگیها و رویکردهایی دارد؟
هـ اگر در ایران انقلاب نشده بود، اکنون ایرانیها در چه شرایطی بودند؟
وـ با انقلاب و پدیدآیی نظام جمهوری اسلامی، چه تغییرات و تحولات اساسی در کشور پدید آمده است. به عبارت دیگر، ایران در چهل سالگی انقلاب، چه تفاوتهایی با ایران پیش از انقلاب دارد؟
با پاسخ دقیق به پرسشهای مذکور، میتوان تبیین درستی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای چهل ساله جمهوری اسلامی داشت. با چنین تبیینی، کارآمدی نظام اسلامی اثبات خواهد شد. به طور قطع، اگر جمهوری اسلامی نظامی کارآمد نبود، نمیتوانست چهل سال در برابر همه قدرتهای شیطانی ایستادگی کند. بر اساس پژوهشهای انجام شده، در چهل سال گذشته حدود ۴ میلیون پروژه کوچک و بزرگ در زمینههای علمی، عمرانی، صنعتی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در کشور به اجرا درآمده و سیمای ایران را به طور کلی متفاوت از قبل کرده است.
نمونههایی از این دستاوردها عبارت است از:
1ـ پهلوی یک رژیم ضد ملی و وابسته به غرب و آمریکا، مستبد و دیکتاتور، فاسد و ضد دین بود. با انقلاب اسلامی یک نظام مستقل و مردمی در ایران پدید آمد و ایران به استقلال واقعی دست یافت و مردم از عزت ملی و عزت نفس برخوردار شدند.
2ـ در دوران پیش از انقلاب، آمریکاییها همه کاره کشور بودند و حتی شاه هم تحت فرمان آمریکاییها بود. حدود 60 هزار آمریکایی در ارتش و تمامی وزارتخانهها و سازمانها اعمال نفوذ میکردند. اکنون با انقلاب اسلامی، چهل سال است که مردم صاحبان اصلی کشور بوده و مسئولان را خود برمیگزینند.
3ـ پیش از انقلاب ایران کشوری تحت سلطه آمریکا، تأمینکننده منافع غرب، متحد رژیم صهیونیستی و فاقد نقش در منطقه به صورت مستقل بود. با انقلاب اسلامی ایران به قدرت منطقهای تبدیل شده و الهامبخش مسلمانان شده، پرچم بیداری اسلامی و مقاومت ضد سلطه را در دست دارد.
4ـ پیش از انقلاب اسلامی، ایران با آن گذشته درخشان تاریخی، روز به روز از قافله علم و تمدن بشری دورتر میشد. ایران با دارا بودن یک درصد جمعیت جهان، سهمی حدود یک دهم درصد از تولید علم در جهان را داشت. اکنون و پس از انقلاب اسلامی طی چهل سال گذشته، ایران سهمی معادل 2 درصد تولید علم در جهان را به خود اختصاص داده است. به عبارتی، میزان تولید علم در دوره جمهوری اسلامی، حدود 20 برابر دوره پهلوی است. با تبدیل این علم به فناوری، ایران در بسیاری از حوزههای علوم و فنون جدید، در ردیف 10 کشور برتر جهان قرار گرفته است. ایران دارای چرخه کامل سوخت هستهای شده، چرخه کامل صنعت فضایی دارد و در نانو و فناوریهای برتر پیشرفت کرده است.
5ـ نرخ با سوادی در کشور در دوره پهلوی 47 درصد بود و این عدد اکنون در حال نزدیک شدن به 100 درصد است. تعداد دانشجو در ایران پیش از انقلاب 176 هزار نفر بود و این رقم به بالای 4 میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.
6ـ وضعیت سلامت، میزان مرگ و میر کودکان و شاخص طول عمر در پیش از انقلاب بسیار اسفبار بود؛ به گونهای که حدود 50 درصد پزشکان فعال کشور خارجی بودند. اکنون کشور از پزشک خارجی بینیاز شده و جمهوری اسلامی به قطب پزشکی منطقه تبدیل شده است. دستیابی به دانش سلولهای بنیادی، قرارگرفتن در در رتبههای برتر پیوند کلیه، کبد، قلب و دیگر اعضای بدن، همراه افزایش طول عمر ایرانیان نسبت به پیش از انقلاب، از ویژگیهای سلامت و بهداشت در عصر جمهوری اسلامی است.
7ـ در حوزه دستاوردهای اقتصادی و تقویت زیرساختها نیز تحولی بزرگ طی چهل سال گذشته رخ داده است، راههای اصلی و فرعی کشور شش برابر، راهآهن بیش از دو برابر، ظرفیت بنادر بیش از 20 برابر، سدهای کشور بیش از 30 برابر و میزان تولید برق بیش از 14 برابر افزایش یافته است.
8ـ در تولیدات ملی، صادرات غیر نفتی ایران 57 برابر شده، تولید فولاد خام بیش از 24 برابر، تولید محصولات پتروشیمی بیش از 30 برابر و محصولات فولادی بیش از 15 برابر افزایش یافته است. تأمل در این آمار نتایج بسیار ارزشمندی را به دست میدهد.
9ـ در دوره پیش از انقلاب، در حالی که ایران بیشترین ذخایر گازی جهان را داشت، سهم گاز در سبد انرژی کشور یک درصد بود. اکنون این سهم به بالای 70 درصد افزایش پیدا کرده است. پیش از انقلاب 9 شهر و یک روستا از شبکه گازرسانی برخوردار بودند. این عدد اکنون به 1083 شهر و 23 هزار روستا افزایش پیدا کرده است. مشترکان گاز از 50 هزار به بیش از 11 میلیون افزایش پیدا کرده است.
10ـ در حوزه صنایع دفاعی و نظامی، ایران کشوری وابسته و ارتش در اختیار آمریکاییها بود. اکنون جمهوری اسلامی نه تنها نیازهای تجهیزات نظامی خود را تأمین میکند؛ بلکه به بیش از 30 کشور جهان تجهیزات نظامی صادر کرده، از اقتدار نظامی و دفاعی در سطح بازدارندگی برخوردار است.
تأمل در نمونههای یاد شده نشان میدهد، جمهوری اسلامی برخلاف تبلیغات زهرآگین دشمنان، نظامی با کارآمدی بالا است. براساس همین کارآمدی، باید مشکلات در حوزههای اقتصادی را مرتفع کرد و با مبارزه جدی با فساد و تبعیض و بیعدالتی، گامهای بلندی را به سمت تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی و پدیدار کردن تمدن نوین اسلامی برداشت. انشاءالله