مرتضي دخيلي/ مرحوم آيتالله سيدمحمود هاشميشاهرودي، از روحانيون آگاه و مبارزي بود که در دوران حضور خود در نجف به عنوان شاگرد مبرز آيتالله سيدمحمدباقر صدر، چهرهاي ويژه شناخته ميشد و در دوران حضور در ايران نيز جايگاه رفيعي داشت. وي در نجف به منزله حلقه وصل امام خميني(ره) و شهيد صدر عمل کرده و نظريات شهيد صدر درباره امور مهم مربوط به امت اسلام را به امام خميني(ره) منتقل ميکرد. او همچنين اولين شاگرد شهيد صدر بود که با شروع درس ولايت فقيه امام، مکتوبات آن را براي سيدمحمدباقر صدر ميآورد و او را با انديشه ولايتفقيه امام(ره) آشنا میکرد. با اوجگيري نهضت اسلامي، وي به جرگه روحانیون مبارز وارد شد و با ورود امام(ره) به نجف، نقش فعالتري را در عرصه سياسي و در همراهي با امام خميني(ره) ايفا کرد و از انديشههاي امام(ره) و شهيد صدر تأثیر
پذیرفت.
تولد و تحصيل در نجف
سيدمحمود هاشميشاهرودي در سال 1327 در نجف به دنيا آمد. سيدمحمود تحصيلات ابتدايي و دبيرستان را در مدرسه علوي نجف اشرف گذراند و همزمان دروس علوم ديني را نيز نزد حجتالاسلام والمسلمين شيخ هادي سيستاني آموخت، سپس وارد مدرسه منتديالنشر شد و به واسطه هوش و استعداد فوقالعادهاي که داشت، بسيار مورد توجه استادان اين مدرسه قرار گرفت. پس از طي اين مراحل در سال 1381 هجري قمري در چهارده سالگي براي فراگيري علوم اهل بيت(ع) وارد حوزه علميه شد و کمي بعد به دست آيتالله خویی عمامه بر سر نهاد.
در محضر استادان
وی در دوران تحصيل از محضر استادان برجستهاي چون امام خميني(ره)، آيتالله خویی و شهيد آيتالله سيدمحمدباقر صدر بهرهها برد. او با نبوغ و استعداد فراوان از جمله شاگردان برجسته و منحصربهفرد استادان خود به شمار میآید؛ اما ارتباط وي با شهيد صدر حکايت ديگري دارد که او را بلافاصله جزء حلقههاي اوليه شاگردان علامه سيدمحمدباقر صدر قرار ميدهد.
آيتالله هاشميشاهرودي از طريق شاگردان و تأليفات متنوع شهيد صدر با وي آشنا شد. در مجالس هفتگي شهيد صدر که محل ملاقات وي با طلاب و ديگر علاقهمندانش بود، حضور مييافت. گمشده خود را نزد آن عالم بزرگ يافت و ملازم او شد. هوش و نبوغ سيدمحمود نيز مورد توجه استاد شهيدش قرار گرفت.» رابطه علمي ميان آيتالله هاشميشاهرودي و استاد شهيد به درجهاي رسيد که شهيد صدر درباره او گفت: «آقاي هاشمي عنوان وجود من است.»
وی به دليل وجود نبوغ ذاتي و استعداد الهي از استادش آيتالله شهيد سيدمحمدباقر صدر اجازه اجتهاد دريافت کرد. آيتالله هاشميشاهرودي در همه سطوح علمي و فرهنگي حوزه مورد احترام و به واسطه جايگاه بلند علمي و استعداد درخشانش سرشناس بود.
توصيه علمي امام خميني(ره) به آيتالله شاهرودي
امام خميني(ره) آيتالله هاشميشاهرودي را به تربيت طلاب و فضلاي حوزه توصيه فرمودند. پس از پيروزي انقلاب اسلامي و در جريان ديدار اعضاي مجلس اعلاي عراق با امام خميني(ره)، پس از تفقد از آيتالله هاشميشاهرودي، حضرت امام(ره) به وي فرمودند: «شما بايد با فراغت به بحث و تدريس در حوزه علميه قم اهتمام داشته باشيد.» وي که شاگرد مبرز هر دو و مورد توجه و اعتماد آن دو بزرگوار بوده است، نظريات شهيد صدر درباره امور مهم از جمله فشارهاي رژيم بعث به حوزه نجف و اخراج و دستگيري و اعدام علما و ستيز با مراسم حسيني و چگونگي موضعگيري مناسب در قبال اقدامات رژيم بعث را به امام خميني(ره) منتقل ميکرد.
همچنين آيتالله هاشميشاهرودي اولين شاگرد شهيد صدر بود که با شروع درس ولايتفقيه امام، مکتوبات آن را براي سيدمحمدباقر صدر ميآورد و او را که مدت مديدي در فکر چنين بستري بود، با انديشه ولايتفقيه امام(ره) آشنا میکرد.