«بعد از گذشت ۳۵ سال هنوز یک فیلم‌ سینمایی یا یک نمایش یا یک رمان درباره حادثه هفتم تیر و شهید بهشتی و شهدای این حادثه نداریم و اگر این حادثه تاکنون زنده مانده است، فقط به دلیل روحیه انقلابی خود مردم است.» 
(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، در جمع خانواده شهدا، ششم تیر 95)
واقعه هفتم تیر سال 1360 در ایران به حقیقت بزرگ‌ترین نماد تروریسم علیه یک ملت و دولت است. اینکه ده‌ها تن از مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس یک کشور در یک سانحه تروریستی همزمان به شهادت برسند، خود به تنهایی می‌تواند نماد مظلومیت یک کشور در برخورد با تروریسم باشد. در حالی که وقایع بسیار کوچک‌تر از آن در کشورهای دیگر می‌تواند بازتاب‌های رسانه‌ای و هنری فراوانی را با خود به همراه داشته باشد، اما در سینما و به طور کلی در میان آثار هنری ما، جای چنین موضوعی خالی است!
در حال حاضر، در بسیاری از کشورها وقتی از همه پرسیده می‌شود که نماد تروریسم چیست و کجاست، مطمئناً نخستین اسمی که بر زبان خواهند آورد، «داعش» است. بر کسی پوشیده نیست که بزرگ‌ترین دشمن داعش در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران است. حال وقتی ایران که خودش سال‌های سال قربانی تروریسم بوده و امروز بزرگ‌ترین دشمن نماد تروریسم در جهان است، همواره در رسانه‌های غربی یکی از بزرگ‌ترین حامیان تروریسم معرفی می‌شود!
به نظر می‌رسد، ضعف عملکرد ما در تصویرسازی مؤثر از وقایعی، همچون حادثه هفتم تیر یا حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایرباس، یکی از مهم‌ترین عوامل تصویرسازی غلط دشمنان از ایران اسلامی است.
در مقابل، آمریکا که بزرگ‌ترین حامی تروریسم است، تنها با تصویرسازی‌های رسانه‌ای، خود را در اذهان بسیاری از مردم جهان بزرگ‌ترین قربانی و دشمن تروریسم معرفی کرده است! شما می‌بینید هر اتفاق تروریستی که در آمریکا می‌افتد، بارها و بارها و به سرعت در سینما و تلویزیون آن کشور بازتاب پیدا می‌کند. برای نمونه، ده‌ها فیلم درباره قتل «آبراهام لینکلن» ساخته می‌شود و او را نماد دفاع از حقوق بشر نشان می‌دهند! یا انبوه فیلم‌هایی که درباره واقعه 11 سپتامبر ساخته شده و همواره نیز مورد حمایت جشنواره‌های آمریکایی قرار گرفته است. فیلم‌هایی که پیش از وقوع حادثه 11 سپتامبر به شبیه‌سازی این واقعه پرداختند و پس از آن نیز در چند ده فیلم به شکل‌های مختلف این واقعه را به تصویر کشیدند.
نکته تأمل‌برانگیز، ساختن تصویر ضد تروریست از آمریکا از سوی سینما در اذهان است. برای نمونه، در ماجرای کشتن بن‌لادن، با فاصله کمتر از دو سال، دو فیلم و یک سریال به ماجرای قتل بن‌لادن به دست سربازان آمریکایی پرداختند که یکی از آنها فیلم معروف «Zero Dark Thirty » است.
در سال‌های اخیر در انبوهی از آثار سینمایی ژانر جنگی هالیوود، آمریکای تروریست و اشغالگر در افغانستان و عراق در فیلم‌هایی، همچون American   Sniper، The Hurt Locker، Lone Survivor و انبوه فیلم‌ها و سریال‌های دیگر به بزرگ‌ترین مدافع حقوق بشر تبدیل شده است.
یا درباره بزرگ‌ترین جنایت تروریستی جهان، یعنی بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی، آمریکا چندین فیلم سینمایی ساخته و این جنایت بزرگ را حق مردم ژاپن دانسته است که فیلم‌هایی، همچون Empire of The Sun، یا  Pearl Harbor نمونه‌هایی از این آثار هستند.
اساساً آمریکا همواره در آثار خود قربانی تروریسم است، چه اینکه به خودش حمله شده باشد و چه اینکه به عنوان یک مهاجم و اشغالگر ملتی را به محاق برده باشد.
نکته جالب توجه دیگر همراهی ادبیات نمایشی آمریکا با این موضوع است. به‌گونه‌ای که تمام فیلم‌های جنگی این سال‌های آمریکا اقتباسی از یک کتاب بوده‌اند. برای نمونه، به سرعت ماجرای زندگی «کریس کایل» که بیشترین آمار کشتن مردم عراق به شیوه تک تیراندازی را دارد، در سال 2012 به کتاب تبدیل می‌شود و «کلینت ایستوود» معروف دو سال بعد در سال 2014، زندگی این تروریست قهرمان‌نمای آمریکایی را به فیلم «تک تیرانداز آمریکایی» تبدیل می‌کند.
در واقع، زنجیره تصویرسازی از وقایع و افراد مطلوب آمریکایی از تألیف و خاطره‌نگاری شروع می‌شود؛ گفتنی است، معمولاً فیلم‌های جنگی آمریکایی و فیلم‌های مرتبط با وقایع تروریستی از کتاب‌های مرتبط‌ با وقایع اقتباس شده است.
اما به راستی در سینمای ما جای هزاران انسان مظلومی که در حوادث تروریستی به شهادت رسیده‌اند، خالی است. از جمله دانشمندان هسته‌ای، بهشتی و یارانش، رجایی و باهنر و یاران آنها، مسافران هواپیمای ایرباس و دیگر مردمی که بدون هیچ گناهی ترور شدند!
به نظر می‌رسد، همان طور که رهبر معظم انقلاب به دقت و درستی تأکید کردند، ضروری است که نویسندگان و مؤلفان، تاریخ شفاهی وقایع تروریستی ما را به رشته تحریر در بیاورند و جریان اقتباس در فیلمنامه‌نویسی کشور رونق یابد؛ چرا که تجربه اثبات کرده است، معمولاً وقتی ما یک رخداد تاریخی را به طور مستقیم به  فیلم تبدیل می‌کنیم، بسیاری از جزئیات رها شده و آثار غالباً با ضعف درام و فیلمنامه روبه‌رو می‌شوند؛ ولی اگر جریان تاریخ‌نگاری و اقتباس شکل بگیرد، رخداد تاریخی یک بار در فضای مکتوب و داستان‌نویسی پخته می‌شود و بار دیگر در فضای تصویر کامل و پرداخته می‌شود. خلاصه اینکه به نظر می‌رسد باید جریانی مشخص برای ثبت وقایع تاریخی کشورمان و توزیع جهانی این آثار برنامه‌ریزی و تمرکز کند.
*مستندساز و فعال فرهنگی


سیکل کامل «ولنگاری»

محمدرضا باقری
صدور مجوز برای فیلمی که پس از ساخت آن، همه اعضای شورای پروانه نمایش سازمان سینمایی معتقدند به قدری مبتذل است که با هیچ اصلاحیه‌ای هم نمی‌توان آن را به نمایش درآورد، باز این پرسش‌ها را به ذهن متبادر می‌کند که در وزارت ارشاد چه خبر است؟ شورای پروانه ساخت و شورای پروانه نمایش چه کار می‌کنند؟ رئیس سازمان سینمایی و وزیر چه  می‌کنند؟ چرا اینقدر اینها با هم هماهنگ هستند؟ اگر این وضعیت، «ولنگاری فرهنگی» نیست، پس چیست؟
به راستی، اینکه شخص وزیر ارشاد هر چند وقت یک بار، دادن مجوز ساخت به برخی از آثار را زیر سؤال می‌برد، نشان می‌دهد که شورای صدور پروانه ساخت آثار در سازمان سینمایی از ضعف مدیریت رنج می‌برد. طی سه سال اخیر، علی جنتی، وزیر ارشاد هر چند وقت یک بار و پس از اکران یک فیلم این سؤال را مطرح می‌کند که «این فیلم چطور مجوز ساخت گرفته است؟»
پس از فیلم «قصه‌ها» که وزیر ارشاد نسبت به صدور مجوز ساخت آن انتقاد کرده بود، فیلم «خانه دختر» هم پس از ساخت، به دلیل قابل نمایش نبودن به بایگانی سپرده شد. جالب این است که فیلم «50 کیلو آلبالو» با اینکه دو بار مجوز ساخت و یک بار پروانه نمایش  از وزارت ارشاد گرفته بود و افزون بر آن، یک بار 17 اصلاحیه و یک بار دیگر هم 15 اصلاحیه خورده بود، در نهایت و پس از سه ماه اکران، به دستور وزیر ارشاد از پرده سینماها پایین کشیده شد! اما هنوز مدتی از این ماجرا نگذشته بود که فیلم دیگری روی پرده سینماها رفت؛ این فیلم ابتدا به دلیل استفاده از صدای یک خواننده زیرزمینی دچار مشکل اکران شد و پس از حذف صدای این خواننده و گذشت دو هفته از اکران آن باز هم به دلیل ایرادهای محتوایی، اصلاحیه خورد و ترمیم شد! حالا هم فیلم «ارادتمند؛ نازنین، بهاره و تینا» به کارگردانی عبدالرضا کاهانی، با مجوز وزارت ارشاد ساخته شده است که همه اعضای شورای پروانه نمایش می‌گویند: این فیلم نه اصلاح‌پذیر است و نه قابل اکران!
سریال جدیدی هم که سه هفته است با مجوز وزارت ارشاد در شبکه نمایش خانگی منتشر شده، پر از عبارات و حرف‌های رکیک و مستهجن است و جالب اینکه اعضای شورای صدور مجوز ساخت گفته‌اند که ما این حرف‌ها را حذف کرده بودیم، اما معلوم نیست چرا هنوز در فیلم وجود دارد؟
اگر این اتفاقات به یک یا دو مورد خاص محدود می‌شد، می‌توانستیم بگوییم که مدیران گاف داده‌اند و از دست‌شان در رفته است، اما گستردگی و تکرار دائمی این گونه مسائل، گویای «ولنگاری» در مدیریت و نظارت در سازمان سینمایی است.


مهران رجبی: منشأ فساد در کره زمین
 آمریکاست
مهران رجبی که سابقه حضور در دفاع مقدس را در قامت رزمنده داشته است، به مناسبت هفته حقوق بشر آمریکایی به خبرگزاری نسیم گفت: امروز به حق می‌توان گفت که منشأ فساد در کره زمین آمریکاست و شاید این مسئله برای برخی از مردم عادی جهان روشن نباشد، ولی یقیناً سران دولت‌ها از این مسئله اطلاع کامل دارند.
وی افزود: دولت آمریکا به واسطه در اختیار داشتن رسانه‌ها و تسلط بر ارتباطات رسانه‌ای جهان، توانسته چهره حقیقی خود را از دید برخی مردم دور نگه دارد، ولی اندیشمندان سراسر جهان و سران کشورها به روشنی می‌دانند، ریشه فسادها و اقدامات خلافی که در جهان انجام می‌پذیرد، کجاست.
مهران رجبی در ادامه به اهمیت بحث روشنگری در برابر جنایات آمریکا اشاره کرد و گفت: به نظر من بهترین اقدامی که در زمان فعلی می‌توان انجام داد، مقاومت و روشنگری است؛ زیرا در صورتی که با مقاومت و روشنگری توانستیم شرایط را عوض کنیم و جلوی اقدامات خسارت‌بار آمریکا در سطح جهان را بگیریم، موفق به اصلاح امور شده‌ایم و اگر هم نتوانیم به نتیجه مطلوب برسیم به دلیل مقاومت در برابر زورگو، اقدامات ما دارای اجر و ثواب است.

عمل جراحی ابراهیم حاتمی‌کیا با موفقیت انجام شد
ابراهیم حاتمی‌کیا پس از انجام موفقیت‌آمیز عمل جراحی، از بیمارستان مرخص شد. ابراهیم حاتمی‌کیا، کارگردان سینمای کشورمان روز یکشنبه ششم تیر به دلیل ابتلا به سنگ کیسه صفرا در بیمارستان بقیه‌الله(عج) بستری شد و تحت عمل جراحی قرار گرفت. پس از انجام موفقیت‌آمیز این جراحی، پزشکان، حال عمومی کارگردان «بادیگارد» را خوب ارزیابی کردند و او از بیمارستان مرخص شد.

استقبال از «شاهزاده روم» در استرالیا
انیمیشن سینمایی «شاهزاده روم» به کارگردانی هادی‌محمدیان در روزهای اخیر برای مسلمانان ساکن استرالیا به نمایش درآمد و با استقبال روبه‌رو شد. پس از نمایش «شاهزاده روم» در کشورهایی چون انگلیس، فرانسه، امارات، لبنان، عراق، عربستان، کویت، ساحل عاج و بحرین این بار نوبت به استرالیا رسید تا میزبان این انیمیشن سینمایی با موضوع مادر گرامی امام زمان(عج) باشد.


 کی نوبت ما می‌شود؟
... ۰۹102833/ پاسداران بازنشسته جبهه‌هاي سوريه و عراق را هم به ما نمي‌دهند. کی نوبت ما می‌شود؟
...۰۹112793/ چرا سهميه هفته‌نامه در شهرستان گاليکش از توابع استان گلستان کم شده است؟ لطفاً پيگيري شود.
...۰۹119130/ بنده پاسدار هستم و وام 30 درصد از انصار گرفته‌ام، آیا این بانکداری ربوی نیست؟
صبح‌صادق: به فتوای مرجع تقلید خود مراجعه کنید.
...۰۹130242/ لطفاً حق تخصص کارمندان فني را پيگيري کنيد. 
...۰۹131997/ چرا ارشديت درجه‌داري و ارشديت تحصيلي که مصوبه مجلس است، اجرا نمي‌شود؟
...۰۹135783/ لطفاً پيگيري کنيد که چرا جانبازان سپاه جزء بنياد نمي‌شوند و کارت نمي‌گیرند؟
صبح‌صادق: این موضوع ناشی از خلأ‌های قانونی بوده که در کمیسیون‌های تخصصی بین دولت و نیروهای مسلح در حال بررسی است.
...۰۹162105/ در جنوب کرمان حق عملياتي به ناجا تعلق می‌گیرد، اما به سپاه نه. این تبعیض است، لطفا پیگیری کنید. 
...۰۹171390/ من همسر پاسدار بازنشسته هستم، يك سال و چهار ماه است كه يارانه ما قطع شده، پيگيري‌ها هم فایده نداشته است. 
...۰۹171431/ حقوق کارکنان سپاه نسبت به دیگر ادارات و نهادها بسیار کمتر است، لطفاً چاره‌اي بينديشند.
...۰۹171719/ چرا در درمانگاه قائم سپاه پاسداران بوشهر دکتر خانم براي سونوگرافي ندارند.
صبح‌صادق: این موضوع قبلاً پیگیری و پاسخ مسئولان درج شده است.
...۰۹174891/ از مسئولان نيروي دريايي سپاه انتظار داريم پيگير معوقات کارکنان خود از دولت باشند، ما در شرايط سخت و دماي 50 درجه بندرعباس خدمت مي‌کنيم. چرا تمام خدماتي که قبلاً ارائه مي‌شد، قطع شده‌ است؟
...۰۹178945/ حقوق درجه‌داران بسیار کم است...
...۰۹188765/ بنده جانباز 35 درصد سپاه هستم. چرا بنياد شهيد درصد جانبازان سپاه را قبول ندارد؟! 
...۰۹193974/ فروردين ماه سال جاري درخواست وام داده‌ام، اما هنوز خبري نشده است. وام را برای گرفتاری امروز می‌خواهیم، نه برای آرزوهای فردا. 
...۰۹195244/ قضيه اين بدهي سيستمي چيست که در فیش حقوقي خرداد اعمال شده است! 
...۰۹357815/ واقعاً اين را درک نمي‌کنم که چرا به نيروهاي پيماني اجازه تحصيل داده نمي‌شود؟ تا حداقل اگر پس از پنج سال استخدام رسمی نشدند، بتوانند کار پيدا کنند. 
...۰۹359902/ از فرمانده کل سپاه درخواست دارم جلوي ضامن شدن نيروهاي سپاه را در بانک انصار بگيرد، الآن اين مسئله سبب بروز مشکلات زيادي براي کادر سپاه شده است يا حداقل اجازه دهند فقط براي اعضاي درجه يک خانواده خود ضامن شوند.
...۰۹362942/ خوب است سپاه بار ديگر با ورود به چالش ريزگردها و برنامه‌ريزي و اقدام و عمل نشان دهد که وقف خدمت به مردم است و آرامش و آسايش مردم عزيز کشور مايه خرسندي تک تک پاسداران است.
صبح‌صادق: این امور باید تحت تصمیم شورای عالی امنیت ملی و در صورت ناتوانی دولت به سپاه واگذار شود.
...۰۹366459/ چرا در چند سال اخير آزمون کارشناسي داخلي برگزار نشده است، تکليف کساني که کارداني داخلي دارند و براي درجات‌شان مشکل دارند، چه مي‌شود؟
...۰۹384337/ آيا فرمانده محترم كل سپاه براي ارتباط با پايوران سامانه پيامكي دارند؟ 
صبح‌صادق: ظاهراً خیر. اما از طریق اتوماسیون اداری امکان ارتباط وجود دارد.
...۰۹907017/ پس از سه ماه انتظار افزايش حقوق متأسفانه معوقه فروردين و ارديبهشت در خرداد ماه اعمال نشد. البته دولت تدبير و اميد قول پرداخت آن را داده بود.
...۰۹908393/ با توجه به اینکه بيشتر برادرانی که در مناطق محروم زندگي مي‌کنند، از سهميه يکسان‌سازي دير استفاده مي‌کنند، بهتر است که سهميه‌شان نسوزد. 

عطرش که آشناست...
( دو شعر از ساجده جبارپور برای مادران شهدا)
آرام گفت: خسته‌ام از عمر بی‌ثمر
لعنت به این اتاق، به این درد مستمر
با بغض روی تخت قدیمی نشسته بود 
غرق سکوت بود و نگاهش به سوی در
امروز روز اوست، ولی پیرتر شده
این چند سال رفته که از یوسفش خبر...
با دست‌های بی‌رمقش زیر لب شمرد
یک سال؟ نه، دو سال؟ نه، انگار بیشتر
مانند سال پیش دلش شور می‌زند
می‌پرسد از خودش که: چگونه؟ اگر... اگر...
مادر فدای پیرهن خاکی‌ات چه شد؟
گفتند روز جمعه می‌آیی از این سفر
امشب دلم کنار تو آن سوی مرزهاست
آورده است عطر تو را باد رهگذر
ای کاش دورم این همه دیوار و در نبود
جای عصای چوبی‌ام ای کاش بال و پر...
تسبیح مثل چادرش افتاده بر زمین 
اما هنوز مانده به در چشم‌های تر
بعد از اذان صبح در خانه را زدند
عطرش که آشناست... چرا مانده پشت در؟

 راز تو
عشقش کشیده پیرهنت را اتو کند
یک نامه را به خاطر عطر تو بو کند
در بین روزنامه و آمار و لیست‌ها
با اضطراب نام تو را جست‌وجو کند
وقتی که نیستی بنشیند کنار در
با قاب عکس کودکی‌ات گفت‌وگو کند
تا کی به انتظار تو چشمش به سمت در...
تا کی لباس خاطره‌ها را رفو کند؟
او سال‌ها به خاطر تو گریه کرده است
حقّش نبوده است به این حال خو کند
مادر چقدر پیر شده، ای کاش یک نفر
راضی شود که راز تو را بازگو کند

به بهانه راهپیمایی بی‌نظیر مردم یمن در روز قدس

اگرچه انقلاب اسلامی مردم ایران تنها به مردم کشورمان محدود بود؛ اما از همان روزهای نخستین توجه مستضعفان جهان را به خود جلب کرد و جهانی شد. منطق استکبارستیزی انقلاب سبب شد تا امام خمینی(ره) در مقابل رژیم اشغالگر آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را «روز قدس» نامگذاری کنند. اما امروز که فتنه‌ها در جهان اسلام پیچیده شده و سعودی‌ها ماهیت صهیونیستی خود را نمایان کرده‌اند، مردم مظلوم یمن که امروز انقلاب اسلامی به معنی واقعی کلمه به این دیار نیز صادر شده است، ضمن تبعیت از امام خمینی(ره) زیر بمباران آل‌سعود، همچون مردم ایران با شکوه دیدنی به صحنه آمدند و زن و مرد، کودک و جوان، پیرزن و پیرمرد همه با زبان‌های روزه و در شرایط سخت تحت محاصره و زیر بمباران‌های دژخیم سعودی ندا دادند: «الموت لآمریکا، اسرائیل و آل‌سعود»؛ به راستی پرچم‌ها، تصاویر و پارچه‌نوشته‌هایی که در دست دارند، همگی از اعتقادات‌شان سخن می‌گوید. باید به این مردم گفت: «كنت الفائز الشعب اليمنی» (ای مردم یمن شما پیروز هستید). 

 هر آغازی را پایانی است...
سی روز بندگی؛ سی روز ابتهال و ابتهاج
وصف حال لب‌فروبستگان فرود آمده از مرکب منیّتی است که دل و جان آراستند
تا جانان بیابند
شرح، شرح انقیاد است
انقیاد به امر «سلّم نفسک»
شرح افتادگانی است رو به قبله عشق
شرح دوستی است با حضرت دوست
مولا جان! جانم برای‌تان بگوید که اینجا همه چیز مهیا شده است؛
خلوص‌های به خلسه رفته بیدار شده‌اند
تقواها تقویت گشته‌اند
روح‌ها تطهیر شده و قلب‌ها تسکین یافته‌اند
به برکت اسمع‌السامعین گوش‌ها شنوا
و به یمن عنایت ابصرالناظرین چشم‌ها بینا گشته‌اند
آقا!‌ اینجا ائتلافی بر پا شده است در روح‌ها و جان‌ها
و آرامشی دوست‌داشتنی حکمفرما گردیده است
مولا جان! از خدا می‌خواهیم به برکت این روزهای مهنّا
عیدی‌مان را سلامتی و تعجیل در ظهورتان قرار دهد
اما می‌گویند هر آغازی را پایانی است
و سفره این ضیافت می‌رود تا کمی دیگر برچیده شود
آقا جان! همان‌گونه که آغازها را پایان است
هر انتظاری را سرآمدی است
به امید روزی که بار عام ظهورتان را جشن بگیریم...