مريم زاهدي/ دختر کوچکتان چادر که سر ميکند، دلتان ضعف ميرود. انگار خدا يکي از فرشتههايش را به روي زمين فرستاده تا همدم و همراه شما باشد؛ اما اينکه اين فرشتهها تربيتي اسلامي داشته باشند و تا آخر همچنان محجبه باقي بمانند، تا حد زيادي به تربيت و رفتار درست شما بازميگردد. اينکه رفتار شما موجب شود دخترانتان به حجاب جذب شوند يا به گونهاي باشد که در طوفان تبلیغات و تلاشهاي بيروني براي برداشتن تاج بندگي حجاب از سر زنان و دختران ما، فرزندانمان هم تحت تأثير قرار بگيرند، به پدر و مادر و خانواده بستگی دارد.
فرقي نميکند فرزندتان پسر باشد يا دختر، اگر ميخواهيد فرزندي با ايمان و مؤثر تربيت کنيد، بايد از همان خشتهاي نخستين، کار را درست پايهگذاري کنيد؛ البته دختران لطيفترند. حجاب و عفاف نماد دينداري است و دختران محجبه ما باورها و اعتقاداتشان را از همان دور با چادرشان و با پوشششان فرياد ميزنند. از سوي ديگر، همه برنامههاي تهاجم فرهنگي يک نقطه کانوني، یعنی حجاب و عفاف زنان و دختران ايراني را هدف گرفتهاند و همين مسئله هم ايمان دختران ما را بيشتر در معرض آسيبها قرار ميدهد. اما ببینیم بايد چه کرد تا دختران ما حجاب را به مثابه تاج بندگي خود بپذيرند و باور به حجاب در آنان نهادينه شود.
هفت سال اول زندگي
طبق توصيههاي روانشناختي، هفت سال نخست زندگي هر انسان سالهاي طلايي زندگي اوست و در اين سالهاست که هر آموزش و باوري در کودکان ميتواند تا پايان عمر نهادينه شود. در روايات رسيده از ائمه معصوم(ع) نيز بر آغاز تربيت ديني از همان سنين کودکي تأکيد شده است. از امام صادق(ع) روایت شده که میفرمایند: «ما فرزندان خود را در هفت سالگی، به اندازهای که در توان آنان است، به روزه گرفتن دستور میدهیم؛ گرچه تا نصف روز یا کمتر یا بیشتر از نصف روز باشد؛ هنگامی که تشنگی بر آنان چیره گردد، افطار مینمایند تا بدینگونه با روزهداری آشنا شوند و رفته رفته توان روزهداری در آنان ایجاد گردد. شما نیز کودکان خود را در نُه سالگی به روزهداری، در حد توانشان، وادار نمایید و هرگاه زیاد تشنه شدند، افطار نمایند.»
همين توصيهها درباره آشنايي کودکان با نماز هم وجود دارد و اينکه کودکان را از سنين بسيار پايين با نماز خواندن آشنا کنيم. همين مسئله درباره حجاب نيز صادق است و اگر در دوران کودکي دختر بچهها را به خودنمايي عادت بدهيم و زيباييهايشان را در زيبايي ظاهر برايشان تعريف کنيم، اين بچهها وقتي بزرگ ميشوند ديگر به سختي ميپذيرند محجبه باشند. افزون بر اين، بچهها در سنين کودکي به طور ذاتي و فطري علاقه ويژهاي به حجاب و پوشش دارند و در صورت هدايت اين علاقه و رغبت، ميتوانيم باور به حجاب را در فرزندانمان تعميق
کنيم.
چگونه بايد دختر بچهها را
به حجاب تشويق کرد؟
مادران اولين الگوي دختر بچهها هستند. بنابراين، اگر شما خانوادهاي معتقد هستيد و خانمهاي خانواده همگي محجبه هستند، گام نخست براي تشویق فرزندتان به حجاب را با رعايت حجاب از سوي خودتان به درستي برداشتهايد. البته در وضعیت کنوني، کودکان با محيطهاي متفاوتي مواجه ميشوند و پيامهاي يکسان و يکنواختي دريافت نميکنند. برای نمونه، ممکن است در خانواده شما افرادي باشند که چندان به حجاب مقيد نيستند و همين مسئله هم براي کودک تضاد ايجاد کند؛ به همين دلیل هم نميتوان از تأثير اطرافیان غافل شد. خیلی مهم است که شما با کسانی بیشتر رفتوآمد داشته باشید که حجاب متناسبی دارند و میتوانند برای دختر شما که در آستانه سنّ تکلیف است، الگو باشند. گروه همبازیها هم مهمند؛ آنها هم باید به حجاب تمایل داشته باشند. در اینجا انتخاب مدرسه اهمیت پیدا میکند؛ چرا که دوستان دخترتان، اگر در محیطی فارغ از تقیدات مذهبی باشند، شما نمیتوانید او را به داشتن تقیدات مجبور کنید؛ ولی مدرسهای که نکات ظریف دینی را به بچهها یاد میدهد و به رعایت آن حساس است، میتواند تأثیری بهمراتب بهتر داشته
باشد.
جوايز زيبايي
از جنس چادر و روسري
در اينجا هم بهتر است دچار افراط و تفريط و سختگيري نشويد. به طور يقين بايد عادت به حجاب را در کودکتان در سنين کمتر از سن تکليف يا همان 9 سالگي آغاز کنيد و اگر اين کار را نکرده باشيد، نميتوانيد انتظار داشته باشيد دختر شما در 9 سالگي به يکباره چادري شود! هر چه سن کودک کمتر باشد، بهتر حجاب را ميپذيرد و با آن ارتباط برقرار ميکند. براي اين منظور بايد از جاذبههاي حجاب استفاده کنيد. براي کودکتان چادر نماز و مقنعه بدوزيد و روسريهاي زيبا و رنگارنگ تهيه کنيد. شما ميتوانيد اين هدايا را به ازاي رفتارهاي خوب و شايسته دخترتان به وی ببخشید؛ با اين روش با يک تير دو نشان زدهايد.
بهرهگيري از بازي و داستان
بازی و داستانهاي جذاب یکی دیگر از ابزارهای انتقال مفاهیم دینی به کودکان است. از طریق بازی میتوانید به خواسته خود برسید. برای نمونه، شما میتوانید با فضاسازی از طریق بازی به کودک خود، آسیبهایی را که به دلیل نداشتن حجاب به او میرسد، یادآور شوید و برايش قصههايي تعريف کنيد که قهرمان قصه دختري با حجاب است. همچنين از حضور در محيطهاي مذهبي هيئت و مسجد به همراه دخترتان غافل نشويد. هميشه موقعي که حجابش را رعايت ميکند، به او بگوييد چقدر زيبا و دوستداشتني شده است و اگر گاهي اوقات کودکتان حجابش را فراموش کرد، زياد به او سخت نگيريد. اگر هم بناست تذکري بدهيد، با لحني ملايم و حتيالامکان به صورت غير مستقيم اين کار را انجام دهيد.
همراهي کودکتان
تا رسيدن به يقين
با نزديک شدن به 9 سالگي کار شما سختتر ميشود. برگزاري يک جشن عبادت خاطرهانگيز ميتواند کار شما را براي ورود کودکتان به مرحله پذيرش تکاليف الهي، از جمله حجاب راحتتر کند. پس از اين سن نيز بايد به خاطر داشته باشد ارتباط قوي شما با فرزندتان و پاسخ به شبهاتش درباره حجاب و عفاف براي ماندگاري باور به حجاب در او ضروري است. حمايتتان را از دخترتان و حجابش تا زماني که يقين حاصل کنيد اين باور در او قابل فروپاشي نيست،
ادامه دهيد.