معاون فرهنگی و تبلیغات نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه در گفت‌وگو با صبح صادق


 حسن ابراهیمی/ فرهنگیاران پاسدار سپاه نامی است که به تازگی روی فعالان فرهنگی و هنری سپاه نهاده شده است و در طی یک دهه گذشته نیز تلاش فراوانی شده تا این مجموعه از پاسداران ساماندهی شوند. معاونت فرهنگی و تبلیغات سپاه متولی این امر شده و توانسته در این فضا به خوبی نقش ایفا کند. به این صورت که سالیانه سه برنامه سراسری در سطح سپاه به این منظور برگزار می‌کند که امسال به مناسبت چهل سالگی انقلاب در ابتکاری به دنبال برگزاری جشنی در قالب این سه برنامه است. جزئیات این موضوع را از سردار حسین محبی، معاون فرهنگی و تبلیغات نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه جویا شدیم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید.
***
* سردار، سال‌های گذشته معاونت شما سه برنامه کشوری انتخاب کتاب سال سپاه و پاسداران اهل قلم، کنگره شعر پاسدار، جشنواره فرهنگیاران و همایش مداحان را در طی سال برگزار می‌کرد، اما گویا امسال همه این برنامه‌ها تجمیع شده و قرار است بهمن ماه در تبریز برگزار شود، لطفاً در این باره توضیح دهید.
این طور نیست که ما این برنامه‌های سالیانه را که به صورت سراسری در سطح سپاه برگزار می‌شود تجمیع کنیم. آنچه امسال تفاوت دارد، بحث چهل سالگی انقلاب است که ما را بر آن داشت پیشنهاد برگزاری جشن بزرگ فرهنگی سپاه را در دهه فجر با تجمیع این برنامه‌ها و اجرای آن در تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال 2018  برگزار کنیم.
در سال‌های گذشته همایش مداحان، کنگره شعر پاسدار و جشنواره فرهنگی‌ـ هنری به صورت مجزا برگزار می‌شد، اما امسال به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی اینها تجمیع شده و در قالب کنگره فرهنگ و هنر سپاه برگزار می‌شود. در واقع، سال‌های آینده دوباره به صورت تفکیک شده خواهد بود، مگر اینکه اقتضایی پیش بیاید. 
* چرا تبریز انتخاب شد؟ می‌توانستید متناسب با اقتضای انقلاب اسلامی شهرهای دیگری را انتخاب کنید، برای مثال تهران یا قم؟
دلیل اول پایتخت گردشگری جهان اسلام بودن تبریز در سال 2018 بود. با همین مبنا شما می‌بینید که در شهر تبریز فضاهای هنرنمایی گوناگونی از سوی گروه‌های هنری از داخل کشور و حتی کشورهای دیگر به ویژه کشورهای همجوار در تبریز مهیا شده که با نگاه‌های فرهنگی متفاوتی هم همراه است و گاهی با ارزش‌های دینی و انقلابی زاویه و مغایرت دارد. بر این اساس، خواستیم از این فضا بهره‌برداری کنیم و افزون بر اینکه جشن‌های مربوط را برگزار می‌کنیم، فضای جشن‌ها را هم به یک فضای ارزشی و دینی و انقلابی تبدیل کنیم. برای این منظور ابتدا ایده کار محضر نماینده محترم ولی‌فقیه در سپاه ارائه شد، به دستور ایشان سفری به تبریز داشتیم و با هماهنگی فرمانده سپاه عاشورا و مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در این سپاه و جلساتی که داشتیم، میزبانی این کار را به عهده دوستان در سپاه عاشورا گذاشتیم. امسال این جشن یک ویژگی دیگر هم دارد و آن، این است که از سطح ملی کمی فراتر رفته و می‌توان گفت این جشن در سطح جبهه و محور مقاومت و کشورهای همسایه برگزار خواهد شد. در این کنگره، هم فرهنگیاران سپاه و بسیج حضور دارند و هم عده‌ای از هنرمندان استان آذربایجان شرقی، مدعوانی هم از کشورهای محور مقاومت اعم از لبنان داریم، همچنین هنرمندانی از کشور آذربایجان، عراق و سوریه خواهیم داشت که اینها ضمن حضور، در برنامه‌ها نقش هم دارند. از شخصیت‌های یکی از این کشورها هم برای سخنرانی دعوت به عمل آمده است. گروه سرود حزب‌الله اجرا خواهد داشت و بقیه کشورها به تناسب آثاری که از آنها خواسته شده در این برنامه مشارکت خواهند کرد.

* جزئیات برگزاری این جشن را توضیح می‌دهید؟ 
هفتمین کنگره شعر فرهنگیاران پاسدار و هشتمین همایش مداحان و مدیحه‌سرایان فرهنگیار پاسدار و همچنین هفتمین جشنواره هنری فرهنگیاران پاسدار روزهای دهم و یازدهم بهمن برگزار می‌شود و شرکت‌کنندگان در کارگاه‌های مدنظر حضور پیدا می‌کنند و تذکراتی در راستای توانمندسازی به آنها داده خواهد شد. این برنامه‌ها در محل باغ‌موزه دفاع مقدس تبریز برگزار می‌شود.
روز دوازدهم روز اختتامیه است که در آن کنگره اصلی با حضور بخشی از مردم تبریز و بخشی از خانواده پاسداران و همین‌طور شاعران و هنرمندان و بخشی از مداحان در سالن 1300 نفری مصلای تبریز برگزار می‌شود. همچنین چون این مراسم روز جمعه برگزار می‌شود، قرار است شرکت‌کنندگان با لباس نظامی در نماز جمعه حضور پیدا کنند. سپس در اختتامیه، شاعران کارهای‌شان را ارائه می‌دهند و هنرمندان در رشته‌های خوشنویسی، هنرهای تجسمی، کاریکاتور و سرود، جمع‌خوانی و تک‌خوانی و... برنامه اجرا می‌کنند. 

* اجرای برنامه در این جشن بر چه اساسی است و به چه شکل به هنرمندان واگذار می‌شود؟
به منظور نظم و ساماندهی به برنامه‌ها در جشنواره و کنگره‌های‌مان، از ابتدای سال محورهایی را به فرهنگیاران سپاه اعلام می‌کنیم که هم شاعران و هم هنرمندان هنرهای تجسمی و هم هنرهای نمایشی در این هفت محور آثار ارائه می‌دهند. این هفت محور عبارتند از: یک‌ـ تعمیق معنویت و بصیرت دینی، ارتقای روحیه انقلابی و جهادی؛ دو‌ـ امید، ابتکار، عمل و خودسازی رمز پیروزی بر دنیای کفر؛ سه‌ـ اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی؛ چهار‌ـ انسان انقلابی و ایمان راسخ به نصرت و وعده‌های الهی؛ پنج‌ـ صبر و استقامت، تقوا و تدبیر حافظ نظام اسلامی در برابر کید دشمنان؛ شش‌ـ استقلال، خودباوری، استکبارستیزی و حمایت از جبهه مقاومت و هفت‌ـ چهل سالگی انقلاب اسلامی، افتخار به گذشته، امید به آینده.
بر این اساس، تا امروز بیش از 1500 اثر به دبیرخانه ارسال شده و این آثار به داوری فرستاده می‌شود. نحوه داوری هم به این صورت است که داوران و کارشناسان مربوط یک شاخه از هنر را در کمیت‌های مربوط داوری می‌کنند. آثار مورد ارزیابی پس از تعیین سطح و تعیین رتبه، معرفی شده و در جشنواره عرضه خواهد شد و آثار منتخبی که بر اساس موضوعات تعیین شده خلق شده است، در مراسم اختتامیه اجرا می‌شود.
برنامه‌های دیگری هم در این مراسم پیش‌بینی شده، از جمله رونمایی از پایگاه اینترنتی فرهنگیاران که با هدف ارتباط بهتر با آنها و دریافت آثارشان ایجاد شده است، همچنین از برخی دیگر از محصولات هم مانند کتاب‌های صوتی و برخی از تولیدات جانبی رونمایی خواهد شد و قدردانی و تجلیل از برگزیدگان عرصه هنر سپاه و خانواده شهدا را هم داریم. همین‌طور یک میثاق‌نامه در پایان این کنگره قرائت می‌شود که در واقع میثاق هنرمندان و فرهنگیاران سپاه با آرمان‌های انقلاب اسلامی و اندیشه‌های والای حضرت امام(ره) و نقطه‌نظرات و اندیشه‌های رهبر معظم انقلاب در این زمینه است. 

* از نظر کمّی و کیفی سطح آثاری که به دبیرخانه شما رسیده چگونه است؟
ارزیابی آثاری که برای ما ارسال شده نسبت به سال گذشته یک جهش فوق‌العاده را نشان می‌دهد. حتی برای ما از نظر کیفی یک جهش غیر منتظره بود. ما سال‌های گذشته آموزش‌هایی در کارگاه‌ها گذاشتیم و مسئولان روابط عمومی و تبلیغات فراخوانده شدند و توضیحاتی داده شد. این اقدام در خلق آثار کیفی خیلی مؤثر بود. افزون بر این از نظر کمیت هم رشد چشمگیری داشتیم. می‌توان گفت ما رشد صد درصدی نسبت به این قضیه داریم. 

* در زمینه این فعالیت‌ها اگر نکته‌ای هست، ‌بفرمایید.
بنابر آنچه گفته شد فکر می‌کنیم سپاه بتواند با آگاهی از نتایج این کنگره از ظرفیت‌های خوب کنگره هنری سپاه بهره‌برداری کند و ما امیدواریم بعد از این کنگره بتوانیم به سراسر سپاه اعلام کنیم که دیگر نیازی نیست از گروه‌های هنری بیرون سپاه دعوت کنند؛ بلکه گروه‌های هنری مجموعه سپاه می‌توانند به تمام نیازمندی‌های هنری و فرهنگی سپاه در جشن‌ها، همایش‌ها و برنامه‌های خانوادگی و رسمی پاسخ دهند.