اکبر کریمی/ صنعت بستهبندی از جمله صنایع خدماتی محسوب میشود که در مقایسه با دیگر حوزههای اقتصادی، سود حاشیه مناسب و قابل اطمینانی دارد. در کشور ما توجه به این حوزه اقتصادی به دلیل قدرت بالای آن در شناساندن و تجاریسازی محصولات تولیدی و افزایش ارزش کالای تولیدی، روز به روز در حال افزایش است. در گزارش این هفته به سراغ زنبورداری رفتیم که در کنار تولید، شرکت بستهبندی محصولات زنبور عسل را راهاندازی کرده است.
زنبورستانی به بزرگی 1500 کلنی
عزیزالله ناصری 44 سال دارد و دو سال پیش از سپاه بازنشسته شده است. او اکنون یکی از بزرگترین تولیدکنندگان عسل طبیعی در استان فارس با بیش از 1500 کلنی زنبور عسل است.
مناطقی از لار و لامرد گرفته تا مناطق سلماس و مناطق مرزی با کشور ترکیه محل زنبورستان او است که به تناسب تغییرات آب و هوایی جابهجایی در این مکانها انجام میشود.
ناصری دو سال پیش تصمیم به احداث شرکتی برای بستهبندی محصولات زنبورستان خود میگیرد و با مهاجرت معکوس از مرکز استان، به علیآباد کمین از توابع شهرستان پاسارگاد میرود و شرکت «نیکو انگبین اکسیر فارس ناصری» را با سرمایهای 80 میلیون تومانی احداث میکند.
او اکنون در شرکت خود عسل، ژل رویال، گرده گل و بره موم را با نام تجاری «عزیزالله ناصری» بستهبندی میکند. ناصری امسال تاکنون 24 تن عسل تغذیهای، 12 تن عسل طبیعی، 150 کیلو گرده گل، 7 کیلو بره موم و 24 کیلو ژل رویال از زنبورستان خود به دست آورده و در این شرکت بستهبندی کرده است. همچنین بیش از 400 کلنی زنبور عسل نیز فروخته است.
شرکت بستهبندی ناصری به دستگاههای آزمایشگاهی نیز مجهز است. به همین دلیل امکان آزمایش و بستهبندی تولیدات دیگر زنبورداران نیز در آن فراهم است، به طوری که طی دو سال اخیر ناصری محصول عسل طبیعی تعدادی از این زنبورداران را نیز در شرکتش بستهبندی کرده است.
عزیزالله بزرگترین مشوق خود در توسعه فعالیت زنبورداری و راهاندازی شرکت بستهبندی را توصیههای رهبر معظم انقلاب درباره تولید ملی عنوان میکند و میگوید: «از وقتی فرمایش رهبر معظم انقلاب را درباره آتش به اختیار شنیدم، تصمیم به راهاندازی شرکت و برندسازی با هدف صادرات محصول گرفتم.»
کارآفرین منتخب سال 95
پرورش زنبور عسل شغلی است که ناصری پیش از بازنشستگی نیز انجام میداده است، اما بازنشستگی و فراغت بیشتر موجب میشود وی این فعالیت را به طور چشمگیری افزایش دهد و به جمع تولیدکنندگان عمده زنبور عسل بپیوندد. او 28 سال تجربه پرورش زنبور عسل دارد و شروع این کار را از دو کندو شروع کرده است، اما اکنون با توسعه کار توانسته است تعداد بیشتری را در این حوزه مشغول کار کند.
در شرکت او چهار نفر مشغول کار هستند که با تعداد شاغلان زنبورستان و فروشگاه عسل و تجهیزات زنبورداری در مجموع به 10 نفر میرسند. افزون بر این به صورت غیر مستقیم برای 25 نفر نیز شغل ایجاد کرده است.
ناصری با هماهنگی سازمانهای دولتی، تاکنون برای 315 نفر از زندانیهای استان دورههای آموزش زنبورداری با اعطای مدرک رسمی برگزار کرده است و با این کار توانسته است زمینه جذب این افراد در حوزههای اقتصادی را فراهم کند تا در کنار گذراندن دوران حبس، درآمد کسب کنند.
او همچنین طرحهای دیگری نیز در زمینه اشتغالزایی دارد که یکی از آنها طرح حمایت از بیکاران بدهکار بانکی است که پیشنهاد آن را به نهادهای مربوط داده است و آماده اجرای این طرح با آموزش علاقهمندان و خرید تضمینی محصولات تولیدی آنان است.
به دلیل همین فعالیتها در حوزه اشتغالزایی، ناصری در سال 95 از سوی مرکز تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی و منابع طبیعی کارآفرین برتر انتخاب شده است.
تحصیل در کنار تدریس
ناصری با داشتن 28 سال تجربه پرورش زنبور عسل، هنوز خود را از یادگیری نکات این رشته بینیاز نمیداند. او چند سالی است در رشته زنبورداری به تحصیل مشغول شده است و در کنار تحصیل این رشته تدریس هم میکند.
تلقیح مصنوعی ملکه زنبور عسل یکی از مهمترین شاخههای این رشته تحصیلی است که ناصری در این حوزه تخصص بالایی دارد و تجربیاتش را با دانشجویان در میان میگذارد.
موانع توسعه فعالیت زنبورداری در کشور
ناصری با گله از برخی فروشگاههای زنجیرهای در بیتوجهی به تغذیه و مصرف شهروندان میگوید: «تاکنون به چند فروشگاه زنجیرهای برای عرضه محصولاتمان مراجعه کردهایم که به هیچ وجه حاضر به خرید محصولات طبیعی ما با قیمتهای منصفانه نیستند. این فروشگاهها تنها حاشیه سود خود را میشناسند و سلامت مواد غذایی برایشان اهمیتی ندارد.» ناصری با اشاره به اینکه در اکثر این فروشگاهها عسلی به فروش میرسد که در چرخه تولید آن زنبور عسل نقشی ندارد و تمامی مراحل تولید این محصولات به صورت صنعتی انجام میشود، از مصرفکنندگان خواست برای خرید عسل و دیگر محصولات زنبور عسل، مستقیم به خود زنبوردار مراجعه کنند. خرید محصول از تولیدکننده واقعی علاوه بر تضمین کیفیت محصول، موجب دلگرمی تولیدکننده و رونق این فعالیت میشود.
ناصری همچنین میگوید: «با کمال تأسف و با وجود فعالیت هزاران پرورشدهنده داخلی زنبور عسل، گاهی در بازار، عسلهای وارداتی نیز مشاهده میشود.» این در حالی است که میزان تولید عسل در کشور از سرانه مصرف داخلی بالاتر است.
او با اشاره به فرهنگ مصرف شکل گرفته در کشور ما که در آن گرایش به خرید اجناس ارزان قیمت وجود دارد، گفت: «عسل طبیعی قطعاً قیمت بالایی نسبت به سایر عسلها دارد و قطعاً ارزش غذایی آن نیز با سایرین قابل مقایسه نیست، اما اکثر مصرفکنندگان به صرف نام محصول، آن را میخرند و توجهی به کیفیت آن ندارند.»
فروشگاه محصولات زنبورداری
فروشگاه عرضه محصولات زنبورداری ناصری در خیابان امام شیراز واقع است و در آن تمامی تجهیزات زنبورداری به همراه فروش عسل طبیعی و خرید محصولات زنبورداران انجام میشود. ارائه مشاوره رایگان به پرورشدهندگان زنبور عسل از دیگر فعالیتهای این فروشگاه است.
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 تماس بگیرید.