اهالی منطقه «کرباباد» بحرین در هشتمین سالگرد انقلاب این کشور در بیانیه‌ای بر ادامه انقلاب خود تأکید کردند و نوشتند: «مقاومت ملت بحرین با وجود سرکوبگری‌های شدید از سوی رژیم در نوع خود یک معجزه به شمار می‌رود. این صبر و مقاومت را به آزادگان تبریک می‌گوییم و اعلام می‌داریم که این انقلاب هرگز نخواهد مرد و بحران‌ها و طرح‌های سیاسی خرابکارانه نمی‌تواند این انقلاب را متوقف کند.»

نگاهی به واکنش جریان‌های سیاسی و ملی عراق به سخنان مقامات آمریکایی


 رضا اشرفی/ دونالد ترامپ روز 19 دسامبر 2018 اعلام کرد که قصد دارد نیروهای آمریکا را از سوریه خارج کند. این موضع رئیس‌جمهور آمریکا همچون بسیاری از مواضع دیگر وی دیگران را با پرسش‌های متعددی مواجه کرد که ترامپ چه فکری در سر دارد؟ آیا این سیاست رئیس‌جمهور و تیم دولت است، یا در راستای راهبرد کلان آمریکا در منطقه شکل می‌گیرد؟ 
تحلیل‌ها نمی‌توانستند به راحتی پاسخ درستی برای این موضوع بیایند، اما آنچه شکی در آن نماند، این بود که ترامپ بخشی از نیروهای آمریکا را وارد خاک عراق کرده و استان‌های اربیل، الانبار و نینوا را برای این منظور در نظر گرفته است. 
در همان زمان تحلیل‌های بسیاری در این باره صورت گرفت که هنوز هم ذهن دولتمردان، سیاستمداران و همچنین تحلیلگران را به خود مشغول کرده است. پیش از هر موضوع، منتقدان رویکردهای سیاسی دونالد ترامپ اعلام کردند که این سیاست منافع ایران و روسیه را تأمین می‌کند. حتی برخی به صراحت گفتند که این حرکت به معنای شکست آمریکا از مسکو و تهران است که خواهان واگذاری خاک سوریه و عبور از مواضعی است که طی هفت سال گذشته برای آن هزینه کرده است. در این زمینه رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی بیش از همه تلاش کردند نظر ترامپ را تغییر دهند، به این دلیل که بیشترین ضرر را این دو متحمل خواهند شد. 
از سوی دیگر برخی نیز تأکید داشته‌اند که هزینه‌های لشکرکشی هوایی و زمینی آمریکا همچون دیگر مناطق این حوزه از جمله افغانستان به قدری بوده که آمریکا خواهان جلوگیری از آن است. به خصوص ترامپ که همواره معتقد است باید منابع اقتصادی آمریکا را در داخل تأمین کرد. بی‌تردید چنین سیاستی کشورهای اروپایی را نیز با شک و شبهه مواجه خواهد کرد. البته، بین کشورهای اروپایی رویکردهای متفاوتی می‌تواند وجود داشته باشد. برای نمونه، انگلیس از خالی شدن جای آمریکا و بازگشت خود به منطقه نفوذ سنتی‌اش ناراحت نمی‌شود. اما نگرانی عمده برای برخی از کشورهای اروپایی می‌تواند این باشد که چنین عقب‌نشینی‌ای از طرف آمریکا می‌تواند مقدمه‌ای برای خروج واشنگتن از ناتو باشد. موضوعی که ترامپ پیش از این درباره‌ آن صحبت کرده بود. اروپا اگرچه در راستای استقلال رفتاری خواهان ایجاد ارتش مشترک است، اما هنوز به ناتو برای جلوگیری از نفوذ و تأثیرگذاری بیشتر روسیه در اروپا نیاز دارد، به ویژه که طی سال‌های اخیر و بر اثر شکل‌گیری بحران اوکراین اختلافات دو طرف به شدت افزایش یافته است. 
تحلیل دیگر درباره چرایی خروج آمریکا از سوریه این بود که واشنگتن خواهان آماده‌سازی خود و متحدانش برای اقدام نظامی علیه ایران است. این تحلیل پس از انتقال نیروهای آمریکایی به خاک عراق و منتقل کردن بخشی از نیروهای داعش به افغانستان و مناطق مرزی شرق ایران جدی‌تر شد. اما همه اینها تنها در فضای تحلیلی ماند و اطلاعات دقیقی درباره هیچ یک از آنها به بیرون درز نکرده است. البته، باید یادآور شد که موقعیت کنونی آمریکا و متحدانش در منطقه و همچنین شکل‌گیری ائتلاف‌های جدید بین‌المللی به همراه اقتصاد چالش‌دار غرب، تحلیل سوم را در جایگاه بسیار ضعیف و حتی ناممکن قرار می‌دهد. اگرچه رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی بیش از همه خواهان آن هستند و در تبلیغ آن می‌دمند. 
در چنین فضایی اعلام شد که حضور نیروهای آمریکایی در برخی از استان‌های عراق بر اساس توافقنامه راهبردی امضا شده با بغداد است و بیش از همه برای آموزش نیروهای امنیتی و مجهز کردن آنها به سلاح است. از سوی دیگر یک مقام عراقی گفت که آمریکا دو پایگاه جدید در استان الانبار عراق و نزدیک مرز این کشور با سوریه تأسیس کرده است. چنین مواضعی سبب شد مقامات عراقی نسبت به این عملکرد آمریکا موضع مخالف بگیرند و حتی برخی آن را اشغالگری بدانند که باید پایان یابد. کمیسیون امنیت ملی پارلمان عراق در این باره اعلام کرد: «انتقال نظامیان آمریکایی از سوریه به منطقه کردستان عراق بدون هماهنگی با دولت مرکزی بغداد، اشغالگری و نقض حاکمیت عراق است.» 
همچنین انتقال بخشی از نیروهای آمریکایی به مناطق کردستان عراق دست‌کم دو مسئله را به ذهن متبادر می‌کند. ابتدا اینکه آمریکا خواهان تقویت و حضور بیشتر رژیم صهیونیستی در این منطقه از عراق و در نزدیکی مرزهای ایران است. در ادامه سیاست‌های قومی در پی ایجاد شکاف‌های منطقه‌ای و بهره‌گیری از آن علیه چهار کشور ایران، ترکیه، عراق و سوریه است. مسئله دوم که در ادامه همین سیاست نهفته است، بحث تجزیه خاک عراق و حتی دست‌اندازی به دیگر کشورهای منطقه است که اتفاقاً یک بار تا همه‌پرسی در اقلیم کردستان نیز پیش رفت. به همین منظور از آن همه‌پرسی به تلاش برای شکل‌گیری اسرائیل دوم نام بردند. 
بحث خطرناک تجزیه و همچنین سرشکستگی اشغالگری سبب شده مقامات عراقی به شدت با انتقال و حضور دوباره نیروهای آمریکایی در خاک کشور خود مخالفت کنند. این در حالی است که دیگر کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی نیز نسبت به این موضوع حساس شده و خواهان کوتاه شدن دست واشنگتن از خاک عراق و همچنین سوریه هستند، به ویژه آنکه آمریکا به شکل کاملاً غیر قانونی در سوریه حضور دارد. حال که ترامپ اعلام کرده خواهان خروج است، برخی تأکید دارند نمایشی را آغاز کنند تا حامیان خود را راضی نگه دارند که دولت وی در پی کم کردن هزینه و بازگرداندن آن به داخل آمریکا است. اگر چه برخی از مخالفان تأکید کرده‌اند که همین نمایش هم به گونه‌ای بازی کردن با حیثیت آمریکایی است. به ویژه که ایران به عنوان بزرگ‌ترین مخالف منطقه‌ای حضور آمریکا در منطقه خواهان خروج بی‌قید و شرط آن و شکل‌گیری امنیت دسته جمعی منطقه‌ای است. این در حالی است که نیروهای داخلی عراق از جمله سائرون و فتح که به تهران نزدیک هستند، به شدت با حضور آمریکا در عراق مخالفت کرده‌اند. محمود الربیعی، سخنگوی جنبش «صادقون» وابسته به ائتلاف «الفتح» تأکید کرد: «گروه‌های شیعی اصرار دارند قاطعانه با حضور هرگونه نیروهای خارجی در اراضی عراق مخالفت کنند.» ریناد منصور از مؤسسه پژوهشی چاتم‌هاوس و کارشناس در امور عراق عنوان داشت که «احزاب شیعی به طور اساسی بر رهایی از  آمریکا تمرکز دارند.»
اشغال دوباره و غیرقانونی عراق اتحاد کم‌نظیری را بین مردم و مقامات عراقی در ضدیت با آمریکا ایجاد کرده است. به این دلیل که خواهان احترام گذاشتن به استقلال و حیثیت و هویت ملی خود هستند. این سیاست طی ماه‌های گذشته همواره از سوی مردم مورد حمایت قرار گرفته و اقشار مختلف از طریق فضای مجازی و حقیقی خواهان احترام به استقلال عراق هستند.   


  محمدرضا مرادی/ پنج‌شنبه 18 بهمن 97 یک وهابی تندروی سعودی در جنایتی وحشتناک، «زکریا بدر علی الجابر» کودک شیعه شش ساله را به جرم محبت به خاندان پیامبر(ع) در برابر چشمان مادرش در مدینه منوره به شهادت رساند. رسانه‌های سعودی تلاش فراوانی کردند تا این موضوع را فقط یک حادثه معرفی کنند. دستگاه قضایی عربستان مدعی است که فرد جانی سلامت عقلی نداشته است، اما چنین توجیهی منطقی به نظر نمی‌رسد؛ چرا که وی به عنوان یک راننده تاکسی در شهر مدینه فعالیت می‌کرده است و دارای گواهینامه رانندگی است و این نشان می‌دهد که وی از تمرکز و سلامت عقلی برخوردار بوده است و انگیزه اصلی وی در ارتکاب چنین جنایتی تنها ریشه در تفکرات وهابی و متعصبانه وی علیه شیعه دارد. شاهدان عینی می‌گویند که قاتل مشکل روانی نداشته است؛ بلکه پیوسته به مذهب تشیع اهانت می‌کرده است. اما چرا این حادثه اتفاق افتاد؟
مکتب وهابیت که حاکم بر جامعه سعودی و دربار پادشاهی این کشور است، به عنوان تندروترین برداشت از اسلام شناخته می‌شود. آموزه‌های وهابیت مهم‌ترین عامل شکل‌گیری برخی گروه‌های تروریستی مانند داعش بوده است. روزنامه «بوستون‌گلوب» با اشاره به نقش شهروندان عربستان در حادثه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱‌ نوشته است: «تصادفی نیست که اسامه‌بن‌لادن (سرکرده معدوم القاعده) و اکثر هواپیماربایان ۱۱ سپتامبر تبعه عربستان بودند. هیچ کشور دیگری، حتی پاکستان به اندازه عربستان، این‌طور بی‌وقفه از تروریسم حمایت نکرده است.» سند سری منتشر شده در پایگاه «ویکی‌لیکس» نیز نشان می‌دهد، هیلاری کلینتون وزیر خارجه اسبق آمریکا اذعان کرده است، عربستان اولین منبع حمایت مالی از گروه‌های تروریستی در جهان است. رادیو فرانسه هم سال 95 اعلام کرد که می‌توان گفت، در ١۵ سالی که از 11 سپتامبر می‌گذرد، رابطه عربستان با پدیده تروریسم، رابطه پدر و فرزندی به خود گرفته است.
در واقع، پیوند میان وهابیت و تروریسم سبب شده است رفتارهای تندروانه بسیاری به ویژه درباره شیعیان عربستان روی دهد. این مسئله زمانی حادتر می‌شود که دیدگاه وهابیون آل‌سعود به شیعیان عربستان بسیار متحجرانه و تندروانه است. در عربستان نمونه‌ای منحصربه‌فرد از تبعیض مذهبی در جریان است. نهادهای مذهبی از روحانیون دولتی تا قضات و برنامه‌های آموزشی و همچنین تمامی آیین‌نامه‌های رسانه‌ای همه در انحصار وهابیون است. بخش عمده آموزش و پرورش عربستان براساس تعالیم وهابیت است و دانش‌آموزان سعودی از سن بسیار پایین یاد می‌گیرند که شیعیان مسلمان نیستند و مذهب شیعه، توطئه و پروژه‌ای است که یهودیان به وجود آورده‌اند، بنابراین مستحق مرگ هستند.  برخی از فقهای وهابی مانند عبدالقادر شیبط الحمد در رادیوی دولتی اعلام کرده که مسلمان سُنی نباید غذای شیعه را بخورد، نباید با شیعه ازدواج کند، نباید اجازه دفن مرده‌های شیعیان را در قبرستانش بدهد. از آنجا که نگرش ضد شیعی از سن پایین به مردم عربستان آموخته می‌شود، این نگرش از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود. این نگرش خصمانه نه تنها در کتاب‌های درسی دیده می‌شود؛ بلکه در داخل کلاس از سوی معلم یا در محیط دانشگاه نیز نشر داده می‌شود. 
در واقع، شهادت زکریای شش ساله نه تنها یک اتفاق نبوده، بلکه حاصل تفکر داعشی دولت سعودی است. همان‌طور که تروریست‌های داعش مردم بی‌گناه عراق، سوریه، لیبی و مصر را به بدترین شیوه ممکن سر می‌بریدند، وهابی‌های تندرو نیز گلوی زکریای شش ساله را بریدند. به یقین می‌توان گفت، داعش محصول وهابیت است و به همین دلیل است که این گروه تروریستی در مکاتب تحت سلطه خود متون درسی عربستان را تدریس می‌کند. کسی که تاریخ ابتدای انتشار «وهابیت» را مطالعه کرده باشد، اشتراکات فراوانی را بین این دو می‌بیند.

ایران در میان «چالش‌های امنیتی» آمریکا در فضا
خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان: آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا با انتشار گزارشی، ایران، روسیه، چین و کره شمالی را «چالش‌های امنیتی» پیش روی آمریکا در فضا دانست. مقامات آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا پس از انتشار گزارشی با عنوان «چالش‌های امنیتی در فضا»، با خبرنگاران درباره تهدید‌های پیش روی حاکمیت آمریکا در فضا صحبت کردند. در این گزارش به جزئیاتی درباره فضا و تهدید‌های پیش روی آن‌ـ که چالشی مهم برای آمریکا و متحدانش است‌ـ اشاره شده است. این گزارش بر توانمندی‌های در دست توسعه چین و روسیه متمرکز می‌شود؛ اما تهدید فضایی ایران و کره شمالی را نیز نادیده نمی‌گیرد. ایران و کره شمالی توانمندی خود در ارسال پارازیت بر روی ماهواره‌ها را نشان داده‌اند و توانمندی‌های پرتاب‌های فضایی مستقل دارند.
توئیت فارسی ترامپ با دست‌خط منافقین و نتانیاهو
خبرگزاری فارس: رئیس‌جمهور آمریکا در توئیتی که به زبان فارسی و با ادبیاتی مشابه گروهک تروریستی منافقین منتشر شده، خشم خود از ناکامی در برابر انقلاب ایران را ابراز کرد. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، در توئیت‌هایی به زبان انگلیسی و فارسی، انقلاب اسلامی ایران را عامل «فساد» و «ترور» توصیف کرده و نوشته است، «مردم ایران که مدت‌هاست در رنجند، شایسته آینده روشن‌تری هستند.» نکته قابل توجه در این توئیت استفاده وی از تصویر و ادبیاتی است که در روزهای اخیر گروهک تروریستی منافقین، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی و گروه‌های برانداز نزدیک به لابی صهیونیستی «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» (اف‌دی‌دی) به کار برده‌اند.
بولتون درباره ایران دروغ می‌گوید
خبرگزاری العالم: کریس مورفی، سناتور آمریکایی به ویدئوی منتشر شده از کاخ سفید در چهلمین سالروز بزرگداشت پیروزی انقلاب اسلامی ایران واکنش نشان داد. کریس مورفی، سناتور دموکرات آمریکایی در واکنش به ویدئوی منتشر شده از ادعاهای واهی و بی‌اساس جان بولتون علیه ایران که کاخ سفید در چهلمین سالروز بزرگداشت پیروزی انقلاب اسلامی ایران منتشر کرد، در توئیتی نوشت: «جان بولتون می‌گوید ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است. این حقیقت ندارد. اطلاعات خلاف حرف‌هایش را می‌زنند و خود بولتون نیز به این مسئله واقف است. بولتون با دروغ‌هایش دارد زمینه جنگ را می‌چیند و در این حین همه ما باید هشیار باشیم.»
ادعاهای بولتون
خبرگزاری ایسنا: جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که در اجلاس گروهک تروریستی منافقین وعده براندازی جمهوری اسلامی ایران پیش از جشن ۴۰ سالگی آن را داده بود، باز هم در این باره ادعا کرد. «بولتون» در توئیتر مدعی شده است، جمهوری اسلامی پس از ۴۰ سال در تحقق وعده‌هایش برای محافظت از حقوق شهروندانش شکست خورده و برگزاری مراسم چهل سالگی، تنها برای برجسته کردن «شکست‌ها» و «وعده‌های محقق‌نشده» به کار می‌آید. بولتون اظهار داشت: «نتیجه بازبینی رئیس‌جمهور ترامپ در سیاست‌هایش در قبال ایران باید این باشد که انقلاب ۱۹۷۹ آیت‌الله خمینی تا تولد ۴۰ سالگی‌اش دوام نیاورد.»
می‌خواهیم ایران را پای میز مذاکره بیاوریم
خبرگزاری مهر: ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان ضمن انتقاد از ایجاد سازوکاری برای ارتباط بازرگانی اروپا با ایران گفت: «رئیس‌جمهور آمریکا با اعمال تحریم می‌خواهد ایران را به مذاکره وادار کند.» گرنل همچنین درباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران اظهار داشت: «ما سنگین‌ترین تحریم‌های ممکن را اعمال کردیم و در عین حال پیشنهاد مذاکره دادیم تا ببینیم آیا رفتار کشورهای خاص تغییر می‌کند یا نه. این موضوع درباره کره شمالی تاکنون کارایی داشته است و همین روند درباره ونزوئلا پیگیری می‌شود.»

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ ۵۱


  عبدالله عبادی/ اردن کشوری است در خاورمیانه که از شمال با سوریه، از شمال شرقی با عراق و از شرق و جنوب با عربستان سعودی و از غرب با رژیم صهیونیستی و کرانه باختری رود اردن همسایه ‌است، که مجموع خطوط مرزی اردن با این کشورها به ۱۶۱۹ کیلومتر می‌رسد. از جنوب به خلیج عقبه مماس است و حدود ۲۶ کیلومتر نیز مرز آبی دارد و این در میان کشورهای عربی کمترین مرز آبی به شمار می‌رود.
مساحت اردن به طور عمده از صحراهای خشک و بایر تشکیل شده ‌است؛ اما در بخش‌های باختری ارتفاعاتی نیز وجود دارد. در نوار مرز غربی اردن، رود اردن جاری است که این کشور را از فلسطین اشغالی جدا می‌کند. از آنجا که بخش بزرگی از اردن صحراست، آب و هوای آن نیز خشک و بیابانی است. این در حالی است که نواحی باختری کشور در طول سال، (از نوامبر تا آوریل) شاهد بارش نسبی است.
در قسمت شرقی مرز اردن و عربستان زیگزاگ عجیبی دیده می‌شود. با توجه به اینکه این زیگزاگ دلیل روشنی ندارد، داستانی درباره آن ساخته شده که بر اساس آن «وینستون چرچیل» وزیر مستعمرات وقت بریتانیا که مسئول ترسیم مرزهای فرااردن در سال ۱۹۲۱ بوده، بر اثر سکسکه دچار لرزش دست شده و مرز را به این صورت کشیده و بعد هم اجازه تغییر آن را نداده است؛ اما با نگاه دقیق‌تر مشخص می‌شود که چرچیل با دقت این زیگزاگ را طراحی کرده و بخشی از صحرا را که از ازرق به سوی مرز عراق کشیده می‌شود، در خاک فرااردن قرار داده تا هم راه ارتباطی مهمی بین دمشق و شبه‌جزیره عربستان در خاک اردن قرار گیرد و هم با توجه به استقرار فرانسوی‌ها در سوریه مسیر امنی از مدیترانه تا هند برای انگلیس فراهم شود.
اقتصاد اردن، اقتصادی کوچک با منابع طبیعی محدود است که با معضلاتی، چون کمبود منابع آب، نفت و دیگر منابع معدنی همراه است و به شدت به کمک‌های خارجی متکی است. اقتصاد اردن به دلیل نیاز به کمک‌های خارجی در قالب وام یا کمک‌های بلاعوض به طور ملموس از اقتصاد کشورهای منطقه و فرامنطقه‌ای تأثیر می‌پذیرد. مهم‌ترین مشکل اردن کسری بودجه سالیانه بوده است؛ با توجه به اینکه اردن از واردکنندگان نفت خام به شمار می‌رود، با مشکلات زیادی از قبیل بدهی، فقر، بیکاری و افزایش قیمت‌ها روبه‌رو است.

آموزش هزاران تکفیری لیبیایی در اردن
با توجه به شرایط مذکور، مقامات اردنی در مواضع سیاسی و خط مشی سیاسی خود معمولاً به دنبال کسب حمایت حامیان منطقه‌ای و بین‌المللی خود هستند و مواضعی که مقامات این کشور اتخاذ می‌کنند، به شدت تحت تأثیر عوامل اقتصادی و موقعیت خاص جغرافیایی و ارتباطات اردن با این کشورهاست.
شهر «الزرقاء» در كشور اردن است. اين شهر طي چند سال اخير و به ويژه پس از حمله ايالات متحده آمريكا به عراق در سال 2003 ميلادي تاكنون به يكي از قلعه‌هاي وهابيت و كارخانه توليد نيروهاي وهابي تبديل شده است. اين شهر محل تولد «أبومصعب زرقاوي» رهبر شبكه تروريستي القاعده شاخه عراق است كه حدود سه سال پيش در درگيري با نيروهاي آمريكايي در غرب عراق به هلاكت رسيد. او كه انديشه‌هاي بسيار افراطي داشت، يكي از طراحان انفجار مرقد مطهر امامين عسكريين(ع) در شهر سامرا بود.
یک مبلغ سنی عراقی به اتهام توهین به «محمدبن عبدالوهاب» مؤسس فرقه وهابیت در اردن محاکمه می‌شود.
روزنامه «عکاظ»، گزارش داد یک وکیل عربستانی در دادگاهی در اردن علیه احمد الکبیسی، مبلغ عراقی که در شبکه ماهواره‌ای دجله علیه وهابیت و مؤسس آن سخن گفته بود، اقامه دعوی کرده است. بر اساس این خبر، الکبیسی بارها با حضور در برنامه‌های تلویزیونی از افراط‌گرایی وهابیت و مبلغان سعودی انتقاد کرده بود.
افشای آموزش هزاران تکفیری لیبیایی در اردن برای اعزام به سوریه و پرداخت یک میلیون دلار به هر گروه مسلح در سوریه از سوی رژیم قطر، از جمله خبرهای مربوط به سوریه است.

راز تشدید مواضع خصمانه «عبدالله دوم»
 روابط ایران و اردن همواره با فراز و نشیب همراه بوده است و با توجه به مواضع اخیر عبدالله دوم و تحرکات صورت‌گرفته ضد ایران نمی‌توان افق امیدوارکننده‌ای برای این روابط متصور شد.
در زمینه فلسطین نیز همانند دیگر سران عرب، پادشاه اردن نیز از این موضوع استفاده ابزاری می‌کند. در زمینه بحران سوریه نیز اردن حامی تروریست‌هاست. تروریست‌ها در جنوب سوریه مورد حمایت اردن هستند و طرح‌های آل‌سعود و هم‌پیمانان آمریکا در جنوب سوریه را اردن پیاده می‌کند. مواضع اردنی‌ها در قبال ایران و نظام سوریه و محور مقاومت نشئت گرفته از مواضع سعودی‌ها و هم‌پیاله‌های آنها در منطقه است؛ از همین رو شدت و ضعف مواضع خصمانه اردنی به گونه‌ای با مواضع سعودی‌ها پیش خواهد رفت و نباید انتظار توقف این مواضع را به ویژه در برهه کنونی داشت.

خط مشی اردن در قبال ایران
 و محور مقاومت
اما اینکه چگونه شاه اردن را که از زمان طرح موضوع هلال شیعی موضع محتاطانه اتخاذ می‌کرد و پس از دیدار با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به اتهامات واهی ضد ایران روی آورد، می‌توان در این دیدار و خط مشی آینده اردن در قبال ایران و سوریه و محور مقاومت دانست.
 همان‌طور که گفته شد، از آنجا که اردن با توجه به شرایط اقلیمی و اقتصادی خود به حمایت خارجی وابسته است، برای تضمین حمایت‌های خارجی رویکرد خود را با ترامپ هماهنگ کرده است. دولت جدید آمریکا سیاست تشدید اقدامات خصمانه ضد تهران و نظام سوریه را در پیش گرفته و طبیعی است که مقامات اردنی نیز بکوشند راهبرد جدید خود را در این راستا تنظیم کنند.
به اعتقاد تحلیلگران، اردن با مشکلات اقتصادی بی‌شمار از سویی و خطر خشم مردمی به سبب بالا رفتن قیمت‌ها از سوی دیگر روبه‌رو است.
به نظر می‌رسد، اردنی‌ها از سیاست قبلی مبنی بر حداقل تنش با ایران که برگرفته از اصل صحیح دیپلماسی اردن برای آرامش و برخورد تنش با همه کشورها بود، در حال حرکت به سوی مسیری است که در نهایت به نفع رژیم صهیونیستی است. به نظر می‌رسد، اردنی‌ها از سیاست قبلی مبنی بر حداقل تنش با ایران که برگرفته از اصل صحیح دیپلماسی اردن برای آرامش و برخورد تنش با همه کشورها بود، در حال حرکت به سوی مسیری است که در نهایت به نفع رژیم صهیونیستی است و تل‌آویو استفاده‌کننده اصلی از این مواضع غیر اصولی است.



  قاسم غفوری/طی هفته‌های اخیر، سرزمین‌های اشغالی فلسطین صحنه تشدید رفتارهای رادیکالیستی سران رژیم صهیونیستی بوده است که محور آن را می‌توان در تحرکات «نتانیاهو» نخست‌وزیر صهیونیست‌ها مشاهده کرد. رفتارهایی که از یک سو سبب تشدید سیاست‌های اشغال‌گرایانه و افزایش فشارها به فلسطینی‌ها می‌شود و از سوی دیگر تحرکات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای گسترده‌ای را صورت می‌دهد. حال این پرسش مطرح می‌شود که چرا نتانیاهو این سیاست‌ها را در پیش گرفته است؟ 
بررسی تحولات داخلی سرزمین‌های اشغالی نشان می‌دهد، در آینده‌‌ای نزدیک انتخابات زودهنگام در این رژیم برگزار خواهد شد؛ در حالی که شواهد نشان می‌دهد هر چند نتانیاهو به منزله سرلیست حزب «لیکود» همچنان بخت اول نخست‌وزیری صهیونیست‌هاست؛ اما وی برای تشکیل کابینه‌ای با دوام و البته حفظ موقعیت خود در عرصه سیاسی با چالش‌هایی مواجه است که مهم‌ترین آن پرونده‌های فساد وی و خانواده‌اش است که حتی پای محاکم قضایی را نیز باز کرده است. در همین حال، چالش‌های اقتصادی و امنیتی پاشنه آشیل وی شده است. این وضعیت موجب شده تا جریان‌های مخالف از بخت بیشتری در انتخابات برخوردار شوند و حضور گسترده نظامیان در انتخابات، از جمله در جمع حزب لیکود اوضاع را برای نتانیاهو دشوار کند. 
نتانیاهو که به شدت موقعیت خود را متزلزل می‌بیند، سعی دارد در کنار مقابله با سیاستمداران، با نظامیان حاضر در انتخابات نیز مقابله کند. بر اساس این، محور تحرکات انتخاباتی نتانیاهو در قالب جلب نظر جریان‌های افراطی و شهرک‌نشینان استوار شده است. تشدید اشغالگری به ویژه در حوزه قدس و اعلام افزایش شهرک‌سازی در کنار تجاوزات متعدد به غزه و مقابله با ارسال کمک‌های بشردوستانه به این منطقه و تصویب قوانین جدید، نظیر ممنوعیت پخش اذان در مساجد و کم کردن محدوده فلسطینی‌ها در اراضی اشغالی و ردّ هر گونه مذاکره با تشکیلات خودگردان اساس این طراحی را تشکیل می‌دهد. 
نتانیاهو در حوزه سیاسی در حالی سعی دارد با سفر به آمریکای لاتین و آفریقا به منظور یافتن متحدان جدید اقتدار جهانی از خود به نمایش بگذارد که تشدید جنگ تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی و همسو نشان دادن آمریکا و اروپا با خواسته‌های این رژیم علیه ایران محور دیگر این سیاست‌ها را تشکیل می‌دهد. نتانیاهو با برجسته‌سازی تهدید ایران سعی دارد خود را تنها فردی نشان دهد که توان مقابله با ایران را دارد. بعد دیگر طراحی نتانیاهو در قالب رویکرد کشورهای عربی به سازش با این رژیم است که تحت فشار آمریکا صورت می‌گیرد؛ چنانکه منابع خبری از سفر یک گروه کویتی به سرزمین‌های اشغالی خبر داده و مشاور یهودی پادشاه بحرین از روابط منامه با تل‌آویو گفته است. جالب توجه آن است که نشست آمریکایی ورشو با ادعای مقابله با ایران مؤلفه‌ای برای تبلیغات نتانیاهو بوده؛ چنانکه وی بارها ادعا کرد این نشست به خواست وی برای مهار ایران پایه‌ریزی شده است.
بعد دیگر تحرکات نتانیاهو در منطقه در قالب نظامی صورت می‌گیرد. برگزاری رزمایش‌های متعدد در جولان با ادعای اقدام برای تثبیت سلطه بر این منطقه، اقدام نظامی علیه لبنان و نیز بمباران‌ها و تجاوزات متعدد به سوریه، از جمله حمله توپخانه‌ای به قنیطره و ادعای آمادگی برای گزینه نظامی علیه ایران محور این تحرکات است. نتانیاهو با نمایش اقتدار امنیتی سعی دارد طرح‌های انتخاباتی کاندیداهای نظامی که امنیت را محور برنامه‌های خود دارند، خنثی کرده و چنین وانمود کند که توان تحقق سیاست‌های امنیتی و سیاسی را به صورت همزمان دارد. با توجه به آنچه ذکر شد، می‌توان گفت نتانیاهو در وضعیتی به شدت متزلزل قرار دارد؛ چنانکه در انتخابات درون حزبی لیکود نیز نتوانست رقبا را از صحنه خارج کند و ترکیب این حزب برگرفته از اشخاصی است که رویکرد منفی به وی داشته و در آینده وی را با چالش‌های بسیاری مواجه خواهد کرد.