مهدي دنگچي/ صنعت مس يکي از صنايعي است که با تکيه بر آن ميتوان علاوه بر ارزآوري حاصل از صادرات براي کشور، توسعه صنعتي را نيز در کشور رقم زد. ازاينرو، با توجه به ظرفیتهای موجود چشمانداز بسيار روشني براي آينده صنعت مس متصور است. ايران از نظر ذخاير معدني مس، بـر روي کمربند جهاني اين فلز قرار گرفته است که در راستاي محور شمال غربـ جنوب شرق کشور امتداد دارد. شرکت ملي صنايع مس ايران حدود چهار درصد از ذخاير معدني جهان را در بر دارد و اکنون از نظر ذخاير در جايگاه نهم جهان واقع شده است. با توجه به اکتشافات انجام شده، ذخاير مس ايران بیش از سه ميليارد و 289 ميليون تن است.
گزارشهاي يک کارشناس آلماني هنگام احداث خط تلگراف سيرجان به رفسنجان سرآغاز تاريخ پر فراز و نشيب شرکت مس ميشود. درست يک سال پس از مرگ ناصرالدينشاه قاجار در سال 1276 يک کارشناس آلماني به نام «استال» در جريان احداث خط تلگراف منطقه سيرجان به رفسنجان، از سرچشمه ميگذرد و در يادداشتهاي خود اشاراتي به وجود معدن مس سرچشمه ميکند. بعدها در سالهاي 1319 تا 1321 جرج لادم نيز وجود معدن مس سرچشمه را در گزارشهاي خود تأييد ميکند.
کار جدي بر روي معدن و انجام فعاليتهاي اکتشافي در سرچشمه عملاً از دوره پهلوي آغاز ميشود. يکي از دلايل اين امر رويکرد رضاشاه مبني بر ارسال عدهای از دانشجويان به فرنگ براي تحصيل در رشتههاي مهندسي بود. در بين اين رشتهها تعداد محصلاني که در رشته معدن تحصيل کردند از همه بيشتر بود و اين نشانهاي از علاقة وافر رضاشاه به توسعه معادن بود. مهندس «رضا نيازمند» نخستين مديرعامل شرکت ملي صنايع مس ايران يکي از دلايل اين امر را جداي از نگاه ويژه رضاشاه به معدن انعقاد قرارداد خريد يک کارخانه ذوبآهن 15 هزار تني با آلمان ميداند.
پس از نخستين گزارشها درباره معدن مس سرچشمه در سال 1276، عملاً در سال 1328 شمسي مهندس «علي انتظام» پس از پي بردن به ذخيره قابلتوجه معدن، معدن مس سرچشمه را با عنوان شرکت موراسبان ثبت ميکند، اما تا سال 1346 عملاً هيچگونه اقدام فني در ارتباط با اکتشاف اين معدن صورت نميگيرد. در اين سال برادران رضايي که در رشته فلزات کار ميکردند و تخصص بالایی در حوزه معادن داشتند، با مشارکت شرکت «سلکشنتراست» شرکت سهامي صنايع مس کرمان K.CL را تأسيس و حفاري معدن مس سرچشمه را آغاز ميکنند.
بر اساس اين قرارداد سلکشنتراست به ايران ميآمد و اکتشافات مس را انجام ميداد و در صورت امکان، سنگ مس صادر ميشد و منافع به نسبت 30 درصد سلکشنتراست و 70 درصد شرکت برادران رضايي تقسيم ميشد. بنابراين پس از حدود 70 سال، کار فني و علمي بر روي معدن مس سرچشمه آغاز ميشود و شرکت صنايع مس کرمان شروع به فعاليت ميکند.
پس از پيشرفت کافي در اکتشافات، شرکت سلکشنتراست ذخيره مس معدن را در حدود 400 ميليون تن سنگ مس از نوع پروفيري با عيار متوسط يک درصد؛ يعني چهار ميليون تن مس خالص اعلام ميکند. پس از کشف اين ميزان از ذخاير مس، سلکشنتراست به برادران رضايي اعلام ميکند که سرمايه لازم براي انجام اقدامات فني و عملي بسيار بالاست و اين شرکت قادر به تأمين آن نيست و بايد از بانکها وام بگيرد. همزمان با شکست و ناکامي سلکشنتراست در دریافت وام از بانکهاي خارجي و همچنين به ثبت رساندن معدن مس سرچشمه به منزله ميراث ملي از سوي شوراي اقتصاد در آذر ماه سال 1350 شمسي، محمدرضا پهلوي دستور خريداري سهام شرکت سلکشنتراست و برادران رضايي و اداره معدن از سوی دولت را صادر ميکند.
ملي شدن صنعت مس و تشکيل شرکت سهامي معادن مس سرچشمه در اسفند ماه 1350 را ميتوان از اتفاقات مهم در پيشرفت صنعت مس کشور دانست. در سال 1351 مهندس نيازمند اولين مديرعامل شرکت معادن مس سرچشمه انتخاب شد. طي نيمه اول همان سال قراردادي به منظور همکاري بين شرکت معادن مس سرچشمه و شرکت آمريکايي آناکاندا که به علت ملي شدن صنايع مس شيلي از آن کشور اخراج شده بود، منعقد شد. اين قرارداد زمينه را براي راهاندازي مجتمع مس سرچشمه مهيا کرد.
در 20 تير ماه 1355 قانون تأسيس شركت ملي صنايع مس ايران تصويب ميشود و شركت سهامي معادن مس سرچشمه به شركت ملي صنايع مس ايران تغيير نام ميدهد. در قانون تأسيس اين شركت تمامی فعاليتهاي معادن مس كشور، اعم از اكتشافات، بهرهبرداري، توليد محصولات پرعيار سنگمس، ذوب، پالايش و صنايع جنبي و توليد محصولات فرعي مس و همچنين توزيع، فروش داخلي و صادرات مس از مهمترین وظايف قانوني شركت ملي صنايع مس ايران است. تا پاييز 1357 بيش از 95 درصد از عمليات اجرايي نصب دستگاهها و كارهاي اجرايي و زيربنايي سرچشمه، از قبيل به اتمام رسيدن خانهسازي، تأمين آب مورد نياز معدن از طریق 150 چاه عميق در 60 کيلومتري غرب معدن، احداث سد درياچه رسوبات، استخراج از معدن، احداث کارخانه تغليظ و کارخانه ذوب به پايان رسيده بود. پس از چهار سال تلاش و افتتاح معدن سرانجام مهندس نيازمند به دليل بيماري استعفاي خود را تقديم شاه ميکند و «تقي توكلي» را به عنوان جانشين خود معرفي ميکند. دوره مديرعاملي تقي توكلي به دليل پيروزي انقلاب اسلامي دوره بسيار كوتاهي بود.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي شاهد شکوفايي صنعت مس بودهايم. در سال 1389، يک ميليارد و 600 ميليون تن به ذخاير ما افزوده شد. از اين ميزان يک ميليارد تن مربوط به مس سرچشمه و 600 ميليون تن متعلق به معادن کوچک است که داراي پروانه اکتشاف و پروانه بهرهبرداري هستند.
شيلي با 160 ميليون تن ذخيره مس خالص مقام اول جهان را دارا است و در رتبه بعدي پرو با 71 ميليون تن قرار دارد. ايران در توليدات معدني رتبه چهارم آسيا و رتبه سيزدهم جهان را دارد. در توليد مس آندي در آسيا رتبه هفتم و در جهان رتبه يازدهم را ثبت کرده است. در توليد مس کاتدي نيز داراي رتبه هفتم آسيا و بيستودوم جهان هستيم.
اطلاعات حاکي از آن است که در 12 ماه سال 93 استخراج و توليد مس در شرکتهاي بزرگ معدني ايران رو به افزايش بوده است. همچنين آمارها نشان میدهد، ميزان مواد معدني استخراج شده از معادن مس سرچشمه، سونگون و ميدوک در 11 ماه سال 93 به 149 ميليون و 379 هزار و 133 تن رسيده و اين در حالي است که اين ميزان توليد در سال92، 125 ميليون و 528 هزار و 427 تن بوده است.
ذکر این نکته لازم است که کرمان و آذربايجان شرقي قطب ذخاير مس ايران هستند که معدن مس سرچشمه، سونگون و ميدوک به دليل قرار گرفتن بر روي کمربند مس از اين ذخاير برخوردار هستند.
اکنون ذخاير معدني مس در ايران بيش از 22 ميليون تن مس محتوي است که حدود 3/1درصد از ذخاير معدني مس جهان را شامل ميشود. چشمانداز کنسانتره مس در پايان برنامه ششم با اضافه شدن 415 هزار تن کنسانتره از معادن چهارگانه درهزار، درهآلو، دره زرشک و چاه فيروزه و 180 هزارتن از معادن کوچک، توليد کنسانتره شرکت به بيش از يک ميليون و 800 هزار تن خواهد رسيد که با تحقق اين برنامهها، جايگاه شرکت به رتبه سيزدهم جهان از نظر توليدات معدني ارتقا خواهد يافت. با افزايش حجم توليد کنسانتره، توليدات کاتد شرکت نيز به 400 هزار تن در پايان برنامه ششم توسعه افزايش خواهد يافت و با اين حجم توليد کاتد، ايران بين 10 کشور برتر جهان در زمينه توليدات مس پالايش شده قرار خواهد گرفت.