علی حیدری
سردبیر
شمارش معکوس برای پایان سال 97 آغاز شده و می‌رویم تا سالی را به پایان ببریم که مقطعی حساس و ویژه از انقلاب اسلامی به شمار می‌رود؛ چرا که انقلاب اسلامی ملت بزرگ ایران که یادگار ماندگار پیر خمین است، در این سال به سلامت از مرز چهل سالگی عبور کرد و به تعبیر امامِ انقلاب، گام دوم خود را آغاز کرده است. ورود به چهل سالگی که نشانه بالندگی جمهوری اسلامی ایران است، کابوس تلخ سران کاخ سفید و سردمداران رژیم صهیونیستی بود و از سال‌ها پیش تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا این جشن بزرگ را به کام مردم ایران تلخ کنند. 
فشارهای سیاسی و رسانه‌ای همراه با تشدید تحریم‌ها برای از میدان به در کردن مردم که پشتیبانان اصلی نظام اسلامی هستند، در سال 97 به اوج خود رسید، اما هدایت‌های رهبر حکیم انقلاب و بصیرت دینی و سیاسی مردم سبب شد تا با وجود سختی‌ها و مشقت‌هایی که دشمنان به ملت ایران تحمیل کردند، انقلاب اسلامی، پویا و بالنده به مسیر خود ادامه دهد و وارد مرحله‌ای جدید از حیات پربرکت خود شود. 
واقعیت این است که شناخت صحیح از شرایط و اقتضائات و تشخیص مسیر درست امری مهم و تعیین‌کننده در ادامه یک حرکت عظیم الهی و استقامت و ثبات قدم در آن است که بدون ایمان قلبی و اتکا به قدرت لایزال الهی و بدون بصیرت مردم و مسئولان ناممکن است که صاحب‌نظران ارتباطات و رسانه از بخش دوم آن، یعنی بصیرت به سواد رسانه‌ای یاد می‌کنند. به عبارتی، بصیرت معادل دینی سواد رسانه‌ای است که لازمه امروز جامعه است و رهبر فرزانه انقلاب آن را این‌گونه تعریف می‌کنند: «در خودتان بصیرت ایجاد کنید. قدرت تحلیل در خودتان ایجاد کنید؛ قدرتى که بتوانید از واقعیت‌هاى جامعه یک جمع‌بندى ذهنى براى خودتان به ‌وجود آورید و چیزى را بشناسید. این قدرت تحلیل خیلى مهمّ است. هر ضربه‌اى که در طول تاریخ ما مسلمانان خوردیم، از ضعف قدرت تحلیل بود. در صدرِ اسلام هم ضرباتى که خوردیم، همین‌طور بوده که حالا اینها بحث‌هاى تفسیرى زیادى دارد. در دوره‌هاى گوناگون دیگر هم همین‌طور است. نگذارید که دشمن از بى‌بصیرتى و ناآگاهى ما استفاده کند و واقعیتى را واژگونه در چشم‌مان جلوه دهد.»
ارتقای سواد رسانه‌ای، تعمیق بصیرت سیاسی، تبیین دقیق رویدادها و تحلیل چرایی و چگونگی پدیده‌های سیاسی و اجتماعی یکی از وظایف رسانه‌هاست. ما نیز با همین رویکرد در نوزدهمین سال انتشار صبح صادق، همچون سال‌های گذشته، در فراز و نشیب‌ها و پیچ و خم‌های سیاسی همراه جامعه ارزشمند مخاطبان، از تحلیل عوامل جنگ سیاسی، رسانه‌ای و اقتصادی دشمن گرفته تا ریشه‌یابی حفره‌های فساد اقتصادی در داخل کشور و تبیین دقیق موقعیت منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران، تلاش خود را صرف روشنگری و بصیرت‌افزایی کرده و بدون توجه به سمت و سوی سیاسی جریان‌ها و جناح‌های سیاسی در مسیر نظام اسلامی و منویات رهبری حرکت کردیم. به طور طبیعی، رشد روزافزون رسانه‌های مجازی و سیطره خبری آنها بر افکار عمومی با اخبار نه چندان موثق و معتبر و ضرورت تحول با نگاه ارتقای شکلی و محتوایی نشریه، ما را بر آن داشت تا در نشست‌های مختلف مطالب و محتوای آنها را نقد و بررسی کنیم و با آغاز سال نو صبح صادق را با تغییرات محتوایی به چاپ برسانیم و در مرحله بعدی به حول و قوه الهی در اواسط سال آینده و همزمان با بیستمین سال انتشار آن، با شکلی متفاوت میهمان خانه‌های شما باشیم. ان‌شاءالله.
با آرزوی سالی خوش و همراه با موفقیت‌های روزافزون.


جانشین فرمانده کل سپاه گفت: «اگر ایران اسلامی تا به امروز ایستادگی نمی‌کرد، همه جهان در برابر آمریکا فرو می‌ریخت و غرب همه جهان را در خود فرو می‌بلعید. ایران با ایستادگی و مقاومت خود برای همه آزادی‌خواهان جهان سرمشق شد و شهادت راز این ماجراست.»
سردار سرتیپ پاسدار حسین سلامی، جانشین فرمانده سپاه در مراسم سومین روز یادبود شهید مدافع حرم سردار «حمید محمدرضایی» اظهار داشت: «آمریکا امروز از عزت و اقتدار ایران اسلامی به عجز آمده است و ما در جهان صاحب عزت و قدرت هستیم؛ قدرتی که بر انقلاب اسلامی تکیه دارد. جریان مقاومت با محوریت انقلاب ایران شکل گرفت و امروز سوریه، لبنان، عراق، بحرین و غزه با الگوگیری از انقلاب ما مدیریت می‌شود.»
وی گفت: «امروز ایستادگی ایران در برابر مستکبران آنها را عاجز کرده است و با خود می‌گویند چطور می‌توان با دست خالی ایستاد و جنگید و میدان را از آنها گرفت؛ اما شرافت‌مندانه زندگی کرد و پیشرفت هم کرد.»
سردار سلامی تأکید کرد: «عزت امروز ایران به واسطه انقلاب و هدایت ولایت فقیه بود و ملت ما با تبعیت از رهبری سختی‌ها را پشت سر می‌گذارند و دشمنان را مأیوس می‌کنند.»
گفتنی است، برادر این سردار شهید، یعنی سردار شهید «علی محمدرضایی» در هشت سال دفاع مقدس حضور داشت و با وجود جانبازی و قطع پا این حضور تا زمان شهادت تداوم داشت و پیکرش تا خرداد ماه سال 1396 مفقود بود و به آغوش خانواده بازگشت؛ اما شهید «حمید محمدرضایی» برادر کوچک‌تر وی نیز اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۴ پس از سال‌ها مجاهدت در داخل و خارج از مرزهای کشور در دفاع از حریم اهل بیت(ع) به شهادت رسید و بنا به اطلاعیه روابط عمومی سپاه پس از کشف پیکر وی با تلاش گروه‌های تفحص نیروی قدس سپاه و انجام آزمایش DNA تحویل خانواده معظم وی شد.

نوزدهمین محفل انس و مودت پیشکسوتان تحت پوشش کانون بازنشستگان نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه به همراه همسران‌شان، همزمان با ولادت حضرت زهرا(س) در مجموعه فرهنگی کوثر ولایت برگزار شد.
به گزارش صبح صادق، حجت‌الاسلام عالی در این مراسم اظهار داشت: «در اسلام چیزی به نام روز مادر و پدر موضوعیت ندارد؛ بلکه هر روز، روز مادر و پدر است، اما اینکه انسان برخی موضوعات را به فراموشی می‌سپرد سبب می‌شود تا روزهایی به نام پدر و مادر برای غفلت‌زدایی تعیین شود؛ لذا چون پول فراموش نمی‌شود هیچ‌گاه روزی به نام روز پول نام‌گذاری نمی‌شود.»
وی با تأکید بر نقش مهم زن و مرد در زندگی، افزود: «همسران برای بهشتی شدن یکدیگر باید کمک یکدیگر باشند و در این میان زنان نقش مهمی دارند.»
عالی با بیان اینکه، مردان موفق محصول منش همسران خود هستند، گفت: «هر جایی شما در جامعه اسلامی یک مرد موفق می‌بینید، حتماً پشت او مادر و همسرش بوده است، لذا نسبت حضرت خدیجه(س) و پیامبر اسلام(ص)، حضرت زهرا(س) و امیرالمؤمنین(ع) و در زمان معاصر امام خمینی(ره)، رهبر معظم انقلاب و امثال علامه طباطبایی و... را ببینید که همگی تحت حمایت همسران‌شان بودند و همین سبب شده که همسران بسیاری از علمای بزرگ مانند علامه طباطبایی هم به مقامات معنوی بالایی رسیدند که حتی علامه می‌گفت با اینکه همسرش از ساحت علما بهره نبرده بود، وقتی زیارت عاشورا می‌خواند و سلام بر اباعبدالله(ع) می‌فرستاد، ایشان صدای پاسخ سلام حضرت را می‌شنید.»

هفدهمین کتاب صوتی معاونت فرهنگی و تبلیغات نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه با عنوان «جای پای فرهاد» منتشر شد.
به گزارش صبح صادق،روایت این کتاب از کوچه پس‌کوچه‌های کرمان پا می‌گیرد و خواننده را دنبال دخترکی می‌کشد که آرام و قرار ندارد؛ اما سرنوشت دخترک چنین رقم خورده که بعدها مادر شهیدی باشد به نام «فرهاد خادم»؛ همان که روز نخست اسفند ماه ۱۳۶۰ در خط مقدم جبهه، در تنگه چزابه به شهادت رسید. با وجود اینکه خانواده شهید «فرهاد خادم» زرتشتی هستند؛ اما نسبت به سرنوشت کشورشان ایران، بی‌توجه نبوده و احساس وظیفه کردند و در نهایت پسر این خانواده در جبهه حق علیه باطل حضور یافت و به درجه رفیع شهادت نائل آمد. فرهاد خضری در این کتاب روایتش را با یک جست‌وجو آغاز می‌کند؛ جست‌وجوی «فوران عشق به هستی»، در قلب یک مادر ایرانی. اما چرا او به چنین جست‌وجویی دست زده است؟ خودش پاسخ می‌دهد: «چون مادران ایران زمین حرف‌ها برای گفتن دارند... و غزل‌ها برای سرودن.» این آغاز ماجرای دور و درازی است که «تاج‌گوهر خداداد کوچکی» راوی و فرهاد خضری «راوی مکمل» در صفحات کتاب آن را نقل کرده و شهید فرهاد خادم را به منزله یکی دیگر از شهدای این سرزمین به مخاطب معرفی می‌کنند.
این کتاب صوتی به مدت 5 ساعت و 17 دقیقه و در 37 قسمت در اختیار مخاطبان قرار گرفته و از بخش کتاب و کتابخوانی پایگاه اینترنتی پاسدار یا در صفحه اصلی پایگاه اینترنتی سراج اندیشه قابل دسترسی است.

بازنگاه صبح صادق به رخدادها و تحولات مهم سال ۷۹۳۱

   امین پناهی/  سال 1397 شمسی همچون سال‌های پیشین خود با پیام رهبر معظم انقلاب آغاز شد. این سال هم همچون روال چند ساله گذشته مزین به نامی شد که مردم و مسئولان را مأمور به حمایت از تولید محصولی می‌کرد که در کشورمان و با نیروی کار کارگر ایرانی تولید می‌شود؛ شعاری که اگر تمام و کمال اجرا شود، می‌تواند بسیاری مشکلات کشور را مرتفع کند.  در واقع، آغازین روزهای سال ۱۳۹۷ که نویدبخش آغازی دوباره برای کار و تلاش است، با شعارهای اقتصادی رقم می‌خورد و این شعار در محافل گوناگون بررسی می‌شود. حمایت از کالای ایرانی یکی از توصیه‌هایی است که همواره در ذهن مردم ایران خواهد ماند.

شروع گرانی دوباره ارز
اما از همان روزهای ابتدایی سال ۱۳۹۷ بود که کم‌کم بازار ارز به تلاطم افتاد و قیمت آن رو به فزونی گذاشت. این در حالی بود که قیمت ارز که در دی ماه سال گذشته افزایش یافته بود، با ورود بانک مرکزی و دستور معاون اول رئیس‌جمهور مدتی در یک وضعیت ثابت مانده بود. اما در همان روزهای ابتدای فروردین ماه این ثبات از بین رفت و دوباره بازار ارز با فراز و نشیب روبه‌رو شد. برخی از کارشناسان، دولت را مقصر اصلی افزایش قیمت ارز می‌دانستند. 
اما آنچه در این روزها دیده نمی‌شود آغازی است بر افزایش افسارگسیخته ارز که تا مرز 20 هزار تومان هم می‌رسد و پس از آن است که بانک مرکزی اراده خود را برای در دست گرفتن زمام امور نشان می‌دهد و قیمت آن را تا حدود 10 هزار تومان پایین می‌آورد که پس از مدت کوتاهی دوباره روند افزایشی به خود می‌گیرد. اما نکته مهم‌تر این است که بازار ارز و به تبع آن بازار مواد اولیه و کالاهای اساسی در سال ۱۳۹۷ روی ثبات به خود نمی‌بیند و همان اتفاقی می‌افتد که رئيس‌جمهور در مناظره با نامزدهای دیگر در سال ۱۳۹۶ نسبت به بروز آن در صورت انتخاب رقبایش هشدار داده بود.

فیلترینگ تلگرام
تلگرام و فیلتر شدن یا نشدن آن موضوع داغی بود که از اواخر سال گذشته مطرح شد و اوایل سال ۱۳۹۷ هم همواره محل بحث بود، تا اینکه به نتیجه رسید و رئیس‌جمهور برخلاف قولی که داده بود دست وزیرش روی دکمه فیلترینگ رفت و قرار بر آن شد که همه نهادهای دولتی به پیام‌رسان‌های بومی روی آورند و در کنار آن مردم هم برای استفاده از این پیام‌رسان‌ها تشویق شوند. اما حمایت از پیام‌رسان‌های بومی چندان دوام نیاورد و از همان ابتدا که تلگرام فیلتر شد، دو نسخه غیر رسمی آن، یعنی طلاگرام و هاتگرام بدون فیلتر به کاربران اجازه دسترسی دادند و همین موضوع سبب شده که تا همین امروز بحث و جدال‌هایی درباره فیلترینگ ناقص تلگرام و جدایی احتمالی این دو نسخه غیر رسمی از نسخه اصلی یا ماندنش بر روال کنونی جای 
سؤال باشد.

خروج ترامپ از برجام
ترامپ پس از ماه‌ها کشمش بر سر اینکه در برجام بماند یا خیر، سرانجام در یک سخنرانی اعلام کرد که از آن خارج می‌شود و اعلام کرد تحریم‌هایی که به واسطه برجام از بین رفته بود، دوباره بازخواهد گشت و از 13 آبان تحریم‌های جدیدی اعمال خواهد شد. حسن روحانی هم بلافاصله پس از سخنرانی ترامپ در صفحه تلویزیون ظاهر شد و گفت خوشحال است که یک موجود مزاحم از برجام خارج شده است و اعلام کرد، حالا که آمریکا از برجام خارج شده است دولت او به دنبال حفظ برجام به کمک دولت‌های اروپایی، روسیه و چین است. او در همین سخنرانی به فرصت چند هفته‌ای اشاره کرد که قرار است طی آن در صورت همکاری طرف‌های اروپایی از برجام خارج
 نشود. 
دستور رهبر معظم انقلاب
 برای شروع غنی‌سازی
چندی بعد رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) به سازمان انرژی اتمی دستور از سرگیری غنی‌سازی را می‌دهند. معظم‌له با اشاره به اینکه به تعهدات اروپایی‌ها هم خوش‌بین نیستند و ضمن اینکه استفاده از انرژی هسته‌ای نیاز قطعی آینده کشور است، فرمودند: «سازمان انرژی هسته‌ای موظّف است سریعاً مقدّمات و آمادگی‌های لازم را برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو‌ـ فعلاً در چهارچوب برجام‌ـ فراهم بکند و برخی مقدّمات دیگر را که رئیس‌جمهور محترم دستور آن را دادند، از همین فردا آغاز کند.»

جام جهانی 
در روزهای پایانی بهار و آغازین تابستان تیم ملی کشورمان در جام جهانی روسیه حضور یافت. این حضور یک حضور قدرتمند بود؛ چرا که تیم ملی کشورمان توانست بازی خوبی را از خود در برابر تیم‌های قدرتمندی چون اسپانیا و پرتغال به نمایش بگذارد. هرچند تیم ملی ایران با بازی بی‌نظیری که به نمایش گذاشت نتوانست به مراحل بالاتر صعود کند، اما رهبر معظم انقلاب طی پیامی به بازیکنان تیم ملی کشورمان گفتند: «به تیم ملّی ایران بگویید شما پیروز و سرافراز برگشتید. آفرین. ان‌شاءالله موفّق باشید.»

تابستان داغ
یکی از برنامه‌های دشمن برای شکست جمهوری اسلامی و از بین بردن استقلال ملت ایران، طرح تابستان داغ بود که دولتمردان آمریکایی به جد آن را دنبال می‌کردند و رسانه‌های مزدور و دنباله‌روهای داخلی آنها و نفوذی‌های دشمن به دنبال داغ کردن تابستان برای براندازی نظام اسلامی بودند.  این در حالی بود که یکی از رسانه‌های ضد انقلاب در گزارش خود نوشته بود: «از آنجا که می‌دانیم ترامپ به هر یک از وعده‌هایی که داده عمل کرده، به این وعده‌اش نیز عمل خواهد کرد.» در واقع، تابستان داغی که قرار بود آمریکا با همکاری رسانه‌های مواجب‌بگیر و پیاده‌نظامش در ایران رقم بزند، به شکست منجر شد و نتوانستند وعده‌هایی که درباره جمهوری اسلامی ایران داده بودند را محقق کنند.

جلسه اضطراری با دولت
24 تیر ماه ۱۳۹۷ بود که خبری مبنی بر دعوت رهبر معظم انقلاب از هیئت دولت برای یک جلسه اضطراری در دفتر ایشان در رسانه‌ها منتشر شد. حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این نشست که باحضور رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت برگزار شد، با تأکید بر توانایی کشور برای عبور از مشکلات اقتصادی، با برخورداری از روحیه انقلابی و مجاهدت، کار و تلاش شبانه‌روزیِ مسئولان و همکاری و همراهی آحاد مردم، شرایط و الزامات استمرار پیشرفت و حرکت پر شتاب به سمت اهداف را بیان کردند.

دستور به قوه قضائیه
رئیس قوه قضائیه در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به جنگ اقتصادی دشمنان علیه ملت ایران و ارتکاب برخی جرائم از سوی عده‌ای از اخلالگران و مفسدان اقتصادی در این شرایط همسو با اهداف دشمنان، درخواست کرد، اجازه اقدامات ویژه در برخورد قاطع و سریع در چارچوب قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور و قانون مجازات اسلامی داده شود. رهبر معظم انقلاب اسلامی هم با این پیشنهاد موافقت و ضمن آن تأکید کردند: «مجازات مفسدان اقتصادی سریع و عادلانه انجام گیرد و در مورد اتقان احکام دادگاه‌ها دقت لازم توصیه شود.»

تهدید ترامپ
مرداد ماه امسال سرلشکر حاج‌قاسم سلیمانی، رئيس‌جمهور ایالات متحده آمریکا را تهدید کرد. این در حالی بود که مدتی پیش از آن ترامپ در مقابل سخنان روحانی تهدیدهایی کرده بود که حاج‌قاسم سلیمانی در یادواره شهدای عملیات رمضان در همدان گفت: «من حریف تو هستم، نیروی قدس حریف شماست. هیچ شبی نیست که ما نخوابیم و به شما فکر نکنیم... آقای ترامپ قمارباز! به شما می‌گویم از آنچه شما فکر می‌کنید ما به شما نزدیک‌تریم.»

تابستان پر تلاش دشمن
 و البته ناکام
در تابستان ۱۳۹۷، دشمن انواع ابزارهای خود را به کار گرفت تا به وسیله آن فضای کشور را به سمت تشنج و آشوب بکشاند، مانند تبلیغ مسائلی چون فروش آب به کویت و عراق و بی‌توجهی مسئولان به بی‌آبی در کشور و البته شهرهایی که در نزدیکی کویت و عراق هستند، به طوری که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی پیامی تصویری برای مردم ایران ارسال می‌کند که در آن ظاهراً راه‌حل‌هایی برای حل بحران آب پیشنهاد شده است.
اما بحران آب در برخی شهرهای جنوبی یک روی دیگر هم داشت و آن حضور خودجوش جوانان انقلابی و رساندن آب شرب مورد نیاز خانواده‌ها بود که در رسانه‌ها بازتاب‌ فراوانی داشت.

حوادث تروریستی اهواز و زاهدان
سال ۱۳۹۷ دشمن بیشتر تلاش خود را برای ناامن جلوه دادن جمهوری اسلامی ایران به واسطه چند حمله تروریستی کور به کار بست. حمله به مردمی که برای تماشای رژه نیروهای مسلح در اولین روز هفته دفاع مقدس به محل برگزاری آن آمده بودند، تا حمله به اتوبوسی که نیروهای مرزبان را به سمت دیارشان می‌برد، همه اقدامات تروریستی بودند که دشمنان قسم‌خورده ملت ایران از آن استفاده کردند. شهادت غیر نظامی‌ها در حادثه اهواز و عده‌ای از پاسداران مدافع وطن در حادثه تروریستی زاهدان نه تنها نتوانست خللی در اراده ملت ایران برای مبارزه با استکبار جهانی و دست‌پرورده‌هایش به وجود آورد، که سبب شد ملت ایران مانند گذشته در این راه مصمم‌تر شود. حضور مردم در مراسم استقبال از شهدای این دو حادثه تروریستی نشان از این مهم داشت.

ورزشگاه آزادی
در روزهای آغازین پاییز بود که رهبر معظم انقلاب در جمع صد هزار نفری بسیجیان در ورزشگاه آزادی حضور یافتند. در واقع، این حضور آغاز مأموریت جدیدی بود که معظم‌له به جوانان این مرز و بوم دادند و البته مواضع جمهوری اسلامی را به آمریکا و اذنابش گوشزد کردند. در این مراسم حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای فرمودند: «اقتصاد ملی کشور می‌تواند تحریم را شکست دهد و به حول و قوه‌ الهی، تحریم‌ها را شکست خواهیم داد و شکست تحریم به معنای شکست آمریکا است و آمریکا باید با این شکست، یک سیلی دیگر از ملت ایران بخورد.»

روز ملی مبارزه با استکبار جهانی
در 13 آبان امسال برخلاف آن چیزی که دشمنان به واسطه آغاز تحریم‌ها از مردم ایران انتظار داشتند، مردم ایران حماسه‌ آفریدند. مردم غیور ایران در این برهه خاص با حفظ هوشیاری و ارتقای بصیرت در مواجهه با توطئه‌های جدید شیطان بزرگ، فرصت گرانسنگ و تاریخی یوم‌الله 13 آبان را به عرصه حماسی دیگر برای تجدید پیمان با آرمان‌های استکبارستیزانه امام امت، شهیدان و رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مبدل کردند؛ آن چیزی که در این روز وحدت ایرانیان را نشان می‌داد، فریاد «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» بود.

حب‌الحسین یجمعنا 
اربعین ۱۳۹۷ هم مانند سال‌های گذشته عرصه حضور شیعیان ایرانی در این حرکت جهانی بود. در حالی که مردم ایران با وجود مسائل و مشکلات اقتصادی برای حضور در این سفر به سختی افتادند و البته بی تدبیری برخی مسئولان برای تأمین ارز زیارتی در عراق مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرد؛ اما چیزی از شکوه حضور مردم ایران در این حرکت عظیم کم نشد. شعاری که امسال برای حرکت عظیم اربعین در نظر گرفته شد، این است: «حب‌الحسین یجمعنا»؛ جمله‌ای که حقیقتاً هم نشان‌دهنده معنا و مفهوم این اجتماع بزرگ بود و هم نشان از آن داشت که این حرکت نه فقط مختص شیعیان و مسلمانان، که برای همه انسان‌های آزادی‌خواهی است که محبت حضرت را در دل دارند.

آشوب‌هایی که هیچ‌گاه 
به وقوع نپیوست
دشمنان با ابزار رسانه تلاش می‌کردند مانند دی ماه ۱۳۹۶ آشوب‌هایی را در خیابان‌های ایران به وجود بیاورند. همه رسانه‌هایی که برای مبارزه با نظام اسلامی تلاش می‌کنند، با یکدیگر بسیج شدند تا مردم را علیه حاکمیت به کف خیابان بکشانند و تعبیری را که دشمنان از چند ماه پیش آن را به کار می‌بردندـ که انقلاب اسلامی چهل سالگی‌اش را نخواهد دید‌ـ به ورطه عمل بکشانند؛ از این رو این رسانه‌ها دعوتی سراسری انجام دادند تا مردم به آشوب دست بزنند و خیابان‌ها را شلوغ کنند؛ اما دی ماه تمام شد و خبری از آشوب در ایران نشد و این‌گونه توطئه دیگری که دشمنان برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی طراحی کرده بودند، عقیم ماند.

درگذشت آیت‌الله شاهرودی
در روزهای ابتدای زمستان امسال، آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی رئيس مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از تحمل یک دوره سخت بیماری دار فانی را وداع گفتند. در متن پیام رهبر معظم انقلاب آمده است: «ایشان استادی بزرگ در حوزه علمیه قم و کارگزاری باوفا در مهم‌ترین تشکیلات نظام جمهوری اسلامی، عضو مؤثری در شورای نگهبان و رئیس موفّقی در مجمع تشخیص مصلحت بودند و آثار و برکات علمی بسیاری از خود بر جای نهادند.» پس از درگذشت ایشان، رهبر معظم انقلاب در حکمی آیت‌الله آملی‌لاریجانی را در مجمع تشخیص مصلحت نظام به جانشینی آیت‌الله شاهرودی منصوب کردند.

بهمن ماه پر از حماسه
جشن چهل سالگی انقلاب در حالی برگزار شد که دشمنان دل‌شان نمی‌خواست انقلاب اسلامی چهل سالگی‌اش را ببیند. جشن چهل سالگی انقلاب باشکوه‌ترین جشنی بود که در طول چهار دهه گذشته برگزار شد. مردم با آنکه به مشکلات اقتصادی و معیشتی که این روزها گریبانگیر آنان است، معترض بودند و تلاش کردند مطالبات‌شان را در راه‌پیمایی 22 بهمن به صورت مسالمت‌آمیز مطرح کنند، اما یک حضور پر شکوه چند ده میلیونی در سراسر ایران از تهران گرفته تا شهرهای کوچک و حتی روستاهای دورافتاده به نمایش گذاشتند.

پراید 50 میلیونی
در اواخر امسال شاهد افزایش قیمت افسارگسیخته خودرو بودیم. افزایش قیمتی که نه تنها هیچ توجیه اقتصادی نداشت؛ بلکه این طور به نظر می‌رسید که برخی خودروسازان با کاهش عرضه خودرو در بازار و البته تعیین قیمت بر مبنای بازار آزاد سعی کردند خود این افزایش قیمت را به وجود آورند تا از فروش هر خودرو پول گزافی به جیب بزنند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان این عرصه معتقدند، قیمت خودرویی مانند پراید نباید بیش از 22 میلیون باشد. البته صف‌های طولانی برای نام‌نویسی و افزایش تقاضا برای این خودرو در بازار بی‌تأثیر نیست.

سفر بشار اسد به ایران
در آخرین ماه سال ۱۳۹۷ در یک سفر محرمانه و از پیش هماهنگ نشده بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه به ایران سفر کرد و با رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهور کشورمان دیدار کرد. این سفر که به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران یک سفر استراتژیک بود، واکنش‌های بسیاری را در رسانه‌های خارجی در پی داشت. در واقع این سفر نشان‌دهنده پیروزی قطعی محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی در منطقه بر داعش و دیگر دشمنان بود. سفر بشار اسد در حالی صورت پذیرفت که برخی از دشمنان، مانند رژیم صهیونیستی و عربستان همه توان خود را برای از بین بردن رابطه جمهوری اسلامی و سوریه در آینده به کار بسته و تلاش می‌کردند ایران را از معادلات منطقه‌ای و به ویژه مسائل مربوط به سوریه حذف کنند.

رئیسی رئیس قوه قضائیه
سیدابراهیم رئيسی، تولیت آستان قدس رضوی که سال گذشته هم در انتخابات ریاست‌جمهوری کاندیدا شده و توانسته بود از مردم بیش از 16 میلیون رأی اعتماد بگیرد، حالا و در نیمه اسفند ۱۳۹۷ با حکم رهبر معظم انقلاب رئیس قوه قضائیه شد. انتصابی که بسیاری معتقدند می‌تواند آثار بسیاری در آینده این نهاد کلیدی داشته باشد.
انتصاب حجت‌الاسلام رئیسی به این سمت البته امید در دل‌ها به وجود آورده و حضور فردی با سابقه قضایی در جایگاه ریاست قوه قضائیه دورنمایی روشن را برای آن نمایان می‌کند.

حجت‌الاسلام و المسلمین حاجتی در آیین رونمایی از ترجمه کتاب عصر امام خمینی(ره)


 حسن ابراهیمی/ کتاب «عصر امام خمینی(ره)» نوشته حجت‌الاسلام والمسلمین حاجتی، امام جمعه موقت اهواز یکی از آثار مهم در تبیین آن چیزی است که در پی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) در جهان اتفاق افتاده و با این مبنا که رهبر معظم انقلاب اسلامی این عصر را «عصر امام خمینی» نامیده‌اند، چنین نامی برای کتاب برگزیده شده است. پس از تجدید چاپ این کتاب برای چهلمین بار نسخه‌های ترجمه شده این کتاب به پنج زبان زنده جهان چاپ شده یا آماده چاپ است که به همت مسئولان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) مراسم رونمایی از این آثار و نیز طلیعه‌ای برای همایش‌های بررسی بیانیه رهبر معظم انقلاب موسوم به گام دوم برگزار شد که در ادامه گزارش این همایش را می‌خوانید. گفتنی است، سخنان فرمانده دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) طلیعه این مراسم بود و سپس چهار کارشناس برنامه در قالب میزگرد با مدیریت دکتر نادر طالب‌زاده سخنرانی کردند.   

رویدادها، روندها و راهبردها را بشناسید
سرلشکر یحیی صفوی، دستیار و مشاور فرمانده معظم کل قوا در نیمه این همایش در قالب میزگرد سخنرانی کرد و گفت: «باید به راهبردها، روندها و رویدادها در تبیین مسائل توجه جدی کنیم.»
وی افزود: «جوانان باید رویداد‌هایی مانند تشکیل رژیم صهیونیستی، انقلاب کوبا، نحوه استقلال پاکستان، اشغال افغانستان به دست شوروی سابق و به ویژه انقلاب اسلامی ایران را مطالعه کنند؛ زیرا این انقلاب، نظام دو قطبی حاکم بر جهان را به هم ریخت.»
سرلشکر صفوی با تأکید بر اینکه باید رویداد‌های دفاع مقدس را مطالعه کرد و وقایع فتنه‌های داخلی، مانند فتنه دهه ۶۰ منافقین و فتنه سال‌های ۷۸ و ۸۸ مطالعه شود، اضافه کرد: «امروز قدرت آمریکا رو به افول است و دیگر ابرقدرت جهان نیست؛ آمریکا می‌خواست قدرت و هژمونی برتر جهان باشد؛ اما امروز جهان به سمت چندقطبی شدن حرکت می‌کند.»
وی با تأکید بر اینکه قدرت‌های امروز جهان نمی‌خواهند قدرت جهان اسلام به مرکزیت ایران شکل بگیرد، بیان کرد: «راهبرد اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران را باید بشناسید؛ برای نمونه برخی‌ داخلی‌ها آمریکا را دشمن نمی‌دانند، ولی ما این کشور را دشمن خود می‌دانیم.»

یار صدیق امامین انقلاب
فرمانده دانشگاه امام حسین(ع) در ابتدای این همایش به پشت تریبون رفت و ضمن خوش‌آمدگویی با حاضران گفت: «حاج‌آقای حاجتی یار صدیق انقلاب و امامین انقلاب است که کتاب ایشان هم در این مدت چهل بار تجدید چاپ شده و امروز به پنج زبان زنده جهان ترجمه شده و چاپ شده یا در حال چاپ است.» وی افزود: «مفتخریم در آستانه گام دوم انقلاب که نایب امام زمان(عج) برای ما ترسیم فرمودند، چنین برنامه‌ای را برگزار می‌کنیم که هم رونمایی از ترجمه این کتاب مهم باشد و هم مدخلی برای تبیین گام دوم انقلاب اسلامی.»

فقط سید شهیدان اهل قلم!
در ادامه این همایش چهار نفر از کارشناسان برنامه در قالب میزگرد با حضور هم‌زمان در روی صحنه سخنرانی کردند که مجری کارشناس این مراسم دکتر نادر طالب‌زاده بود.  
حجت‌الاسلام والمسلمین حاجتی، نویسنده کتاب عصر امام خمینی(ره) اولین سخنران این میزگرد بود. وی در ابتدای سخنانش تأکید کرد، باید همه ما در زمینه کم‌کاری‌ها و ادا نکردن حق واقعی امامین انقلاب و حق یاری ولی طلب استغفار کنیم. 
حاجتی افزود: «رهبر معظم انقلاب هر سال در سالگرد امام خمینی(ره) و در دهه فجر از سال‌های 1369 تا 1379 می‌فرمودند عصر امام خمینی(ره) دوران جدیدی است که محققان روی این امر باید کار کنند. در این مدت من فقط یک مقاله دیدم و آن هم از سید شهیدان اهل قلم بود که به حق این لقب را از سوی امام خود گرفته است؛ وی مقاله‌ای به نام عصر امام نوشت.»
وی افزود: «نباید غفلت کرد و خواب ماند. امام خمینی با انقلاب اسلامی عصر جدیدی در تاریخ بشر ایجاد کردند و عده‌ای در دوران پس از رحلت امام خمینی(ره) می‌خواستند امام را به موزه‌های تاریخ ببرند؛ اما از این غافل بودند که امام خمینی زنده، ساری و جاری در انقلاب اسلامی است.»
امام جمعه موقت اهواز ادامه داد: «نباید به امام خمینی بال تقدیس و تکریم داد و با این دو بال او را پرواز داد تا دست نیافتنی شود. امام خمینی الگوی حقیقی همه ماست و باید ایشان و عصر ایشان را به خوبی بشناسیم که این خود یک مقدمه برای درک بیانیه گام دوم رهبر معظم انقلاب هم خواهد بود.»

مقابله با انقلاب
 به روش جوجیتسو
نماینده ولی فقیه در مؤسسه کیهان هم کارشناس دیگر این میزگرد بود. وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی تداوم نهضت عاشوراست، اظهار داشت: «این موضوع بحثی بود که در سال 1358 در محفلی با حضور شهید باهنر و شهید رجایی مطرح شد و شهید باهنر همانجا گفت ندای هل من ناصر حسینی که بعد از شهادت تمام اصحاب امام حسین(ع) طنین‌انداز شد، با پیروزی انقلاب اسلامی مخاطب واقعی خود را پیدا کرد و عصر خمینی عصر همین نصرت شد. در واقع انقلاب اسلامی بعثت دوباره همان اسلام بود و اسلام بار دیگر تکرار و به تعبیری احیا شد.»
حسین شریعتمداری ادامه داد: «امام خمینی(ره) ندای آشنایی سر داد و این تفاوت انقلاب اسلامی با انقلاب‌های دیگر است. انقلاب اسلامی حرف جدیدی نزد و در واقع ندای امام همان مکتبی بود که در کتاب‌ها و در ذهن‌ها بود که عینیت یافت. کارستان امام این بود که از اسلام ناب غبارزدایی کرد.»
وی در بخشی از سخنان خود افزود: «یکی از اندیشمندان دشمن معتقد است، راهکار مقابله با ایران استفاده از روش «جوجیتسو» است و این در واقع ورزشی است که اصول آن بر پایه استفاده از توان خود حریف برای زمین زدن و مغلوب کردن اوست. بر اساس این باید مواظب بود این حربه که حربه تاریخی دشمن است، تکرار نشود.»

رسانه‌های غرب امام را
 به جهان شناساندند
دکتر نادر طالب‌زاده که مجری کارشناس این برنامه بود،‌ گفت: «من هم قبل از انقلاب مثل خیلی‌های دیگر در یک فضای دیگر بودم تا اینکه توفیق یافتم در خدمت انقلاب باشم. انقلاب اسلامی از یک منظر یک انقلاب جهانی است و دیری نپایید که این انقلاب پس از پیروزی از ایران خارج شد.» 
وی افزود: «معتقدم انقلاب در درون غرب و پیش از پیروزی و با رسانه‌ها جهانی شد. زمانی که خبرنگاران در نوفل لوشاتو دور امام جمع شدند، امام خمینی(ره) که خیلی‌ها تا قبل از این، ایشان را نمی‌شناختند، برای جهان شناخته شد. اما همان غرب به واسطه ماهیت انقلاب دشمن خونی انقلاب هم بوده و هست.»
طالب‌زاده ادامه داد: «پس از ده سال برای ساختن مستندی دوباره به آمریکا سفر کردم و دقیقاً تحولی را که امام خمینی در آنجا ایجاد کرده بود، به عینه دیدم که این کیمیاگری حضرت امام(ره) بود.»
وی تأکید کرد: «هر صفحه کتاب عصر امام خمینی(ره) می‌تواند بستر تولید یک یا چند مستند شود. در این کتاب مصداق‌های فراوانی از افراد متعددی در زمینه عصر امام خمینی(ره) بیان شده است.»



   مهدي سعيدي/ انتخاب شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامي تعيين جهت‌گيري و اولويتي است که مي‌تواند کشور را در مسير صحيح پیشرفت خود در طول يک سال قرار دهد. دقت در نامگذاري‌ سال‌های گذشته، اين حقيقت را آشکار می‌کند که اين امر با تدبير و حکمت حداکثري انتخاب شده و متناسب با وضعیت داخلي و خارجي و ضرورت‌ها و اولويت‌هاي نظام جمهوري اسلامي تنظيم شده است. حقيقتي که با تأييدات اجماع فحول و نخبگان کشور همراه بوده است. در طول سال‌هاي اخير نيز که مسائل عرصه اقتصاد به اولويت جامعه بدل شده، رهبر معظم انقلاب اسلامي توجه به يکي از وجوه بر زمين مانده و مؤثر اين عرصه را برای شعار سال انتخاب کرده‌اند.
شعار سال 1397 «حمايت از کالاي ايراني» بود که در عرصه جنگ تمام‌عيار اقتصادي و در زماني که شمشير تحريم‌ها با همه توان براي مقابله با جمهوري اسلامي ایران تيز شده بود، در دستور کار نظام اسلامي قرار گرفت که البته تحقق اين شعار نيازمند هوشمندي و فعال‌سازي بازيگران متعدد و توجه به ابعاد گوناگون آن بود.
بازیگر اول توليدکنندگان کالاي ايراني بودند که بايد در اين سال با تدابير حداکثري خود در اين جهت حرکت مي‌کردند که ضمن کيفيت‌بخشي، بهترين کالا را توليد کرده و با بهترين نحو و مناسب‌ترين قيمت به بازار مصرف ارائه کنند تا توان رقابت با رقباي خارجي را يافته و با بيشترين استقبال از سوي خريداران و مشتريان مواجه شوند.
در بعد دوم اين مسئولان بودند که انتظار مي‌رفت براي حمايت از توليد کالاي داخلي به ميدان آمده و با همه توان تلاش کنند نقش حمايتي خود را به انجام رسانده و موانع توليد را برطرف کنند، در حقیقت، اين اصل در اقتصاد جهاني مسلم شده که حمايت از کالاي داخلي هر کشور بدون حمايت منطقي و هدفمند دولت‌ها ممکن نخواهد بود. حمايتي که توليدکنندگان داخلي را از يک سو در وادي رانت‌خواري و فساد نينداخته و از ديگر سو امکان رقابت عادلانه با کالاهاي خارجي را فراهم آورد. ديگر وظيفه مسئولان برداشتن موانعي است که توليد کالاي باکيفيت و با قيمت مناسب را دچار دردسر کرده است. اين موانع هم در عرصه تقنيني است و هم در حوزه نظارتي و همه در حوزه پشتيباني‌هاي مالي و... که انتظار مي‌رفت در سال گذشته با تدبير دولتمردان و نمايندگان مجلس تأمين شده باشد.
بعد سوم نيز نقش مردم در اين عرصه بود که با ترجيح دادن خريد کالاي ايراني بر کالاي مشابه خارجي خودنمايي مي‌کرد که حاصل آن فروش بيشتر کالاي ايراني است و فهم اين نکته که درآمد حاصل از اين اقدام به رونق‌بخشي بيشتر توليدکننده داخلي خواهد انجاميد و در نتيجه شاهد ارتقای بيشتر کيفيت کالاها و ارتقای دستمزد کارگر ايراني خواهيم بود و در نهايت در کاستن از آمار بيکاري و تقويت اشتغال تأثير مستقيم و تصاعدي خواهد داشت.
بعد چهارم به متوليان امر فرهنگ برمي‌گيرد که هم شامل مسئولان فرهنگي و هم نخبگان و مراجع اثرگذار عرصه فرهنگ از استادان حوزه و دانشگاه تا رسانه‌هاي فراگير و از احزاب و مطبوعات تا سلبريتي‌ها و... می‌شود. اين بخش اثرگذار بر افکار عمومي بايد پيشگام تحقق ارزش‌ها و شعارها بوده و در عمومي‌سازي و فراگير کردن ارزش‌ها و فرهنگ‌سازي در سطح جامعه نقش تاریخی خود را بازي کنند.
اکنون اما در پايان سال قرار گرفته‌ايم و زمان ارزيابي عملکردها و پاسخگويي متوليان امر فرار رسيده است. چه خوب که عملکرد هر يک از بازيگران چهارگانه با منطقي دقيق و برآمده از آمار و ارقام محاسبه شده بررسي شود و بخش‌هاي موفق مورد تشويق و ستايش قرار گرفته و بخش‌هاي ناموفق پاسخگو بوده و با نگاهي آسيب‌شناسانه علل ناکامي‌ها احصا شود. بدون نقد و بررسي گذشته و به دست آوردن ضعف‌ها و قوت‌ها نمي‌توان براي آينده چشم‌انداز مشخصي داشت و بايد مطمئن بود شعار سال آينده نيز بي‌نتيجه و بي‌اثر خواهد ماند؛ از این رو زمان بازخواست و مطالبه‌گري از همه متوليان تحقق شعار سال فرا رسيده است.

  حسین عبداللهی‌فر/ با معرفی حجت‌الاسلام رئیسی برای کِسوت ریاست دستگاه قضایی کشور خیال برخی سیاسیون از ورود به عرصه رقابت‌های انتخاباتی آسوده شد؛ اما این رویداد نه تنها از روند کاندیداتراشی برای 1400 نکاست؛ بلکه به فهرست نام‌هایی چون علی لاریجانی، عزت‌الله ضرغامی، عارف، جهانگیری، قالیباف و... اسامی چهره‌های دیگری مانند علی مطهری، مهرداد بذرپاش و محمدجواد آذری‌جهرمی را هم افزود. 
با عنایت به زمان زیادی که تا انتخابات 1400 وجود دارد و انتخابات سال آینده مجلس شورای اسلامی نیز می‌تواند تأثیر زیادی بر آن داشته باشد، باید هدف گمانه‌زنی‌های افراطی از نامزدهای ریاست‌جمهوری آینده را در اهدافی فراتر از انتخابات جست‌وجو کرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود: 
۱ـ زمینه‌سازی در افکار عمومی به منظور القای پیام منفی؛ در این زمینه می‌توان به اقدام روزنامه‌ای اشاره کرد که هفته گذشته نظر مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی را درباره کاندیداتوری علی مطهری جویا می‌شود که وی در پاسخ چنین اظهار می‌دارد: «امثال آقای مطهری به درد این کارهای مدیریتی و اجرایی نمی‌خورند. ان‌شاءالله که یک آدم قوی و مدیر مناسب برای کارهای اجرایی بیاید.»
۲ـ نامزدتراشی با اسامی افراد فرعی به منظور برجسته‌سازی نامزد اصلی؛ در این زمینه می‌توان به  اقدام روزنامه «آفتاب یزد» در شماره (12/12/۱۳۹۷) اشاره کرد که در معرفی آذری‌جهرمی به عنوان نامزد جریان اعتدال می‌نویسد: «تعامل خوب آذری‌جهرمی با مردم، جوانی او، اظهاراتش درباره فساد، ارائه چهره‌ای متفاوت از خود و اثبات اینکه شخصی به‌‌روز و آشنا به تکنولوژی، جوانان و مشکلات و مصائب مردم است، باعث شده تا اعتدالیون توجه ویژه‌ای به او داشته باشند و وی را به عنوان یکی از بهترین گزینه‌های خود برای انتخابات ۱۴۰۰ مطرح کنند.»
۳ـ اعلام حمایت از یک نامزد به نفع نامزدهای دیگر؛ مانند اقدامی که همین روزنامه درباره وزیر جوان کابینه انجام داده و در ادامه می‌نویسد: «به ویژه آنکه اصلاح‌طلبان نیز با علم به رد صلاحیت گزینه‌های اصلی‌شان و پا به عرصه نگذاشتن عارف و جهانگیری از سوی مردم، مطمئناً از میان گزینه‌های ائتلافی آذری‌جهرمی را به سایر اشخاص، مانند علی لاریجانی ترجیح می‌دهند و این می‌تواند به معنای مقدمه‌چینی اعتدالیون و اصلاح‌طلبان برای ائتلاف روی آذری‌جهرمی باشد. به ویژه آنکه آذری‌جهرمی نیز گزینه‌ای به شمار می‌آید که تاکنون مورد آزمون مردم قرار نگرفته و این نکته مثبتی است.»
۴ـ تخریب ضمنی چهره نامزدهای رقیب؛ برای نمونه می‌توان به نحوه پردازش همین روزنامه درباره بذرپاش اشاره کرد که در معرفی وی می‌نویسد: «جوان پر سر و صدای اصولگرا و یادگار روزهای احمدی‌نژاد که روزی روزگاری در وطن امروز در مخالفت با دولت یازدهم سردمدار رسانه‌های جریان راست بود و برای انتقاد تند از روحانی از هیچ کوششی دریغ نمی‌کرد و گاهی انتقادهای به‌خود را نمی‌پذیرفت. زمانی که در انتخابات سال ۹۶ به عنوان کاندیدای ریاست‌جمهوری نام‌نویسی کرد، معلوم شد اگر او واقعاً هم قرار نباشد رقیب روحانی در آن سال باشد، اما برای آینده خود و اصولگرایان خواب و خیال بسیار دیده است.»
۵ـ صرف نظر از اهداف مورد اشاره یا مقاصد دیگری که ممکن است از پروژه نامزدتراشی در دستور کار جریان‌های سیاسی باشد؛ اما یک سری پیامدهای ناخواسته در این میان را نباید از ذهن دور داشت که افزون بر تحت تأثیر قرار دادن فضای رسانه‌ای و سیاسی کشور می‌تواند با تحریک‌سازی بسیاری از چهره‌های جوان جویای نام زمینه را برای بروز برخی رفتارهای نامتعارف رقابتی فراهم کند. 

راه‌هایی برای استفاده بهتر از سفرهای نوروزی

   شهناز سلطانی/ این روزها خیلی از ماها در حال نقشه کشیدن برای سفر هستیم. این نقشه کشیدن‌ها یکی از لذت‌بخش‌ترین فصل‌های زندگی ماست. با خودش شور و هیجان دارد و وقتی دل به جاده زدی دل‌انگیزتر می‌شود. این بخش از زندگی هم برای خودش سازوکار و حساب و کتاب دارد. باید با برنامه جلو رفت. همسفر، خرج و مخارج، مقصد و... از همین دست حساب و کتاب‌هاست که بی‌توجه به آنها نمی‌شود سفر کرد. 

همسفر همراه 
شاید به جرئت بتوان گفت داشتن یک همسفر خوب مهم‌ترین معیار یک سفر لذت‌بخش است. هر یک از ما روحیات و خصوصیات اخلاقی ویژه‌ای داریم که کاملاً طبیعی است. بنابراین اگر می‌خواهیم با کسی همسفر شویم آن هم چند روز، بهتر است همسفری انتخاب کنیم که روحیات و خصوصیات‌مان باهم سازگار باشد و هر کس ساز خودش را نزند. اگر جز این باشد ممکن است ناراحتی و کدورت پیش بیاید و آنچه را که از سفر انتظار داریم به دست نیاوریم. برای یک سفر چند روزه سعی کنید با کسی یا کسانی همسفر شوید که پیشتر حداقل سفرهایی کوتاه و یک روزه را با آنها تجربه کرده‌اید و بار اول‌تان نیست. 
هر چه ویژگی‌های شما با همسفرتان نزدیک‌تر باشد، سفرتان راحت‌تر و دلچسب‌تر خواهد بود. به این معنا که اگر شما کودک دارید و همسفرتان ندارد، درک یکسانی از هم ندارید. پس بهتر است آگاهانه دست به انتخاب بزنید. اما اگر هر دو کودک داشته باشید، هم بچه‌ها همبازی دارند و حوصله‌شان در سفر سر نمی‌رود و هم شما حرف‌های مشترک با هم دارید. 

حساب سفر
یکی از مهم‌ترین برنامه‌ریزی‌های سفر برنامه مالی آن است. اگر حساب سفر از دست‌تان در برود، به طور حتم سفر بعدی به این زودی‌ها مسیر نخواهد شد. حتماً برای سفرتان مبلغ حداقلی و حداکثری تعیین کنید و کنار بگذارید. آن وقت دست‌تان می‌آید که به جای هتل دو ستاره در هتل پنج ستاره اقامت نکنید و به جای تهیه غذای سالم و کم‌هزینه از بهترین، معروف‌ترین و گران‌ترین رستورا‌ن‌های مقصد سر در نیاورید و هر تعداد سوغاتی که دل‌تان خواست خرید نکنید. این کارها به این معنا نیست که شما سخت بگیرید؛ بلکه نگرانی و دغدغه مالی شما را کم می‌کند و این موضوع مهمی است. 

محل اقامت را
 از پیش تعیین کنید
اگر شما عازم یک شهر مشخص هستید، بهتر است از پیش محل اقامت خود را تعیین و آن را رزرو کنید؛ چرا که در ایام تعطیلات نوروز پیدا کردن جایی مناسب کمی سخت است، به ویژه اگر می‌خواهید زیاد خرج روی دست خودتان نگذارید. البته، در سال‌های اخیر به مدد همکاری وزارت آموزش و پرورش مدارس شبانه‌روزی و خوابگاه‌های دانش‌آموزی برای اسکان نوروزی مسافران تجهیز می‌شوند. اگر سختگیر نیستید می‌توانید یک بار این اقامتگاه‌ها را تجربه کنید، هم مطمئن و هم کم‌هزینه هستند. این اقامتگاه‌ها در اختیار همه قرار می‌گیرد. 

بی‌برنامه نباشید 
بی‌برنامه دل به جاده نزنید. اگر بدانید مسافر چه شهری هستید، می‌توانید با مطالعه سفر کنید. درباره جاذبه‌های شهر مقصد و اقامتگاه‌های آن اطلاعاتی کسب کنید که به یقین به کارتان خواهد آمد. این‌گونه که باشد شما به مقصد هم که برسید می‌دانید قرار است به تماشای چه جاذبه‌هایی بروید و چند روز وقت نیاز است تا به برنامه‌های‌تان برسید. 
افزون بر این برای نمونه اگر مقصدتان شهری گرم یا به نسبت سرد باشد می‌دانید چه پوشاکی با خودتان ببرید که در آنجا به خرید و صرف هزینه اضافی نیاز نداشته باشید. این به معنای کنترل هزینه‌ها هم هست. البته، صرفه‌جویی در زمان سفر هم محسوب می‌شود. برای مثال اگر شما به خرید یک پوشاک گرم در یک شهر کوهستانی نیاز داشته باشید، هم باید زمان و هم پول صرف خرید مایحتاجی بکنید که حتماً آن را در خانه داشته‌اید. 

اسباب سرگرمی کودک
اگر کودک همراه‌تان است، حتماً برای سرگرمی او وسایلی با خودتان بردارید،‌ مانند کتاب و اسباب‌بازی. چرا که ممکن است آنها در طول مسیر خسته و بی‌حوصله شوند. اگر با وسیله شخصی سفر می‌کنید، هر دو ساعت یک بار توقف کنید، هم برای استراحت و رفع خستگی خودتان و هم برای رفع کسالت فرزندتان. خریدن یک کتاب کوچک یا یک اسباب‌بازی ارزان‌قیمت در طول سفر برای بچه‌ها هم فکر بدی نیست، سرشان را تا چند ساعت گرم می‌کند تا شما به مقصد برسید. علاوه بر این در ذهن بچه‌ها خاطره آن سفر باقی می‌ماند. 
نکته مهم درباره کودکان این است که حتماً شماره تلفن‌های ضروری را همراه آنها کنید که در مواقع نیاز مانند گم شدن احتمالی به کمک می‌آید.  

همسفر سالمند
اگر همسفر سالمند دارید بهتر است کارهایی را هم برای رعایت حال آنها انجام دهید. همراه داشتن داروهای آنها و نسخه‌ای از مدارک پزشکی آنها موضوع مهمی است که نباید فراموش کنید. شماره تلفن‌های ضروری را روی کاغذ بنویسید و در جیب پدر و مادرسالمندتان که با شما سفر می‌کند، بگذارید. آنها هم مانند کودکان از یک جا نشستن طولانی‌مدت خسته می‌شوند، بهتر است حداکثر دو ساعت یک بار شرایطی فراهم کنید که آنها چند قدمی راه بروند. 

غذاهای سالم و کم‌هزینه 
بخشی از هزینه‌های سفر را هزینه‌های خورد و خوراک شامل می‌شود. اگر برای‌تان امکان تهیه غذای ساده و سالم وجود دارد، حتماً این کار را انجام دهید. این کار یک تیر و چند نشان است. هم مطمئن و سالم است هم کم‌هزینه و هم این امکان را به شما می‌دهد که صرفه‌جویی مالی را که از این راه به دست آمده در جایی بهتر که مورد علاقه‌تان هم هست هزینه کنید. اما بخشی از سفر تجربه کردن غذاهای محلی است که از آن غافل نشوید. غذاهای محلی را امتحان کنید، شاید دیگر هیچ وقت این امکان را نداشته باشید به این شهر برگردید، یا جای دیگری همین غذا را نوش جان کنید. 

چادر مسافرتی 
اگر با خودروی شخصی مسافرت می‌کنید، این امکان برای شما وجود دارد که بتوانید در کاهش هزینه‌های سفر قدمی بردارید. به این شکل که مثلاً تا حد امکان مواد غذایی فاسد نشدنی و خشک و همین‌طور پوشاک مورد نیاز را همراه داشته باشید تا دیگر به صرف هزینه در سفر نیاز نباشد. به همراه داشتن یک چادر مسافرتی هم خوب است. ممکن است بتوانید از آن برای اقامت چند ساعته یا حتی اقامت شب به شرط مساعد بودن هوا استفاده کنید. معمولاً در همه شهرها مکان خاصی برای برپا کردن چادر تعیین می‌شود.  
هر چه اندر احوالات سفر بگوییم کم گفته‌ایم. سفر نه تنها ذهن و فکر ما را به پویایی وامی‌دارد، که جسم و جان مان را هم جلا می‌دهد. تحقیقات نشان داده سفر اضطراب و افسردگی و بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد و نشاط و شادابی می‌آورد و ذهن را برای حل مشکلات و پیدا کردن راهکارهای جدید روشن می‌کند. حالا که ما برخلاف خیلی‌ها که حتماً در آرزوی سفرند این امکان را پیدا کرده‌ایم که بار سفر ببندیم و از خانه بیرون بزنیم، بهتر است به خوبی قدر آن را بدانیم و از آن نهایت بهره را ببریم. مبادا کوچک‌ترین ناراحتی و دلخوری و تنش سفر ما را تحت تأثیر قرار دهد. صبور باشیم و حوصله به خرج بدهیم و نهایت سعی‌مان را بکنیم، هم به ما و هم به همسفران ما خوش بگذرد و کوله‌بار خستگی‌مان را که در سفر خالی کرده‌ایم، پر از انرژی کنیم و برگردیم. 

  محسن فخری/ «سه خصوصیت دارد که هیچ یک از رؤسای قوه از ابتدای انقلاب تاکنون نداشتند. اولین خصوصیت این است که حقوق خصوصی خواندند، چهل سال در قوه قضائیه بوده‌اند، به همه مسائل آشنا هستند و همه آدم‌ها را نیز می‌شناسند و کسی نمی‌تواند ایشان را اداره کند؛ بلکه ایشان هستند که همه را اداره خواهند کرد و سومین مزیت وی پاکدستی او است؛ هیچ کسی حتی از دشمنان آقای رئیسی شائبه‌ای در خصوص مسائل مالی و اخلاقی وی مطرح نکردند و نمی‌کنند.» این روایت سیدمحمود علیزاده‌طباطبایی از وکلای مشهور درباره سیدابراهیم رئیسی است که با حکم رهبر معظم انقلاب بر کرسی ریاست قوه قضایی نشسته است، اما آقای رئیسی چگونه به این مرتبه رسیده است که همه به تسلط او بر مسائل قوه قضائیه تأکید و اذعان دارند؟ برای یافتن پاسخ این پرسش باید به سوابق  مدیریتی آقای رئیسی نگاهی داشته باشیم. او که مدیریت را از شهید بهشتی آموخته است و از شاگردان در دوره تربیتی شهید بهشتی در راستای کادرسازی برای تأمین نیازهای مدیریتی نظام اسلامی است، سال ۱۳۵۹ در شهرستان کرج با کسوت دادیار به قوه قضائیه وارد شد، که همین مطلع حضور آقای رئیسی روشن می‌کند او از پایین‌ترین جایگاه‌ها در دستگاه قضا کار خود را آغاز کرده است و طی یک فرایند منطقی و مطلوب اکنون به ریاست این دستگاه منصوب شده است. عمل موفق او در سمت دادیار موجب شد به فاصله کوتاهی شهید آیت‌الله قدوسی طی حکمی به سمت دادستان کرج منصوب شود، انتصابی که به سامان یافتن وضعیت پیچیده این شهر، در سال 1361 همزمان با دادستانی کرج مسئولیت دادستانی شهر همدان را نیز عهده‌دار شود و چندی بعد به عنوان دادستان استان همدان معرفی شد و سه سال در این مسند حضور داشت؛ اما این پایان روند رو به رشد این چهره انقلابی نبود و در سال ۱۳۶۴ وی به عنوان جانشین دادستان انقلاب تهران منصوب شد. آقای رئیسی در این کسوت با عملکرد تحسین‌برانگیز خود توانست توجه حضرت امام خمینی(ره) را جلب کند و در پی آن  احکام ویژه و مستقیمی را برای رسیدگی به مشکلات اجتماعی در برخی استان‌ها، از جمله لرستان، کرمانشاه و سمنان از بنیانگذار انقلاب اسلامی دریافت کرد.
حضور در سمت دادستان تهران به مدت پنج سال، حضور در ریاست سازمان بازرسی کل کشور تا سال ۱۳۸۳ که افزایش نظارت بر دستگاه‌های اداری  از نتایج آن حضور است، حضور ده ساله در مسند معاون اول قوه قضائیه، انتخاب به عنوان دادستان کل ویژه روحانیت از سوی رهبر معظم انقلاب تا به امروز و اکنون ریاست قوه قضائیه با حکم حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای که این سابقه افزون برآنکه نشان‌دهنده اشراف کامل او بر موضوعات و شرایط دستگاه قضا است، نشان می‌دهد او مورد تأیید و وثوق و اعتماد امام خمینی(ره)، رهبر حکیم انقلاب اسلامی و آیت‌الله قدوسی بوده‌اند که این خود نقطه‌ای درخشان در کارنامه آقای رئیسی به حساب می‌آید.