حسين معيني / از مدتي قبل در حالي که هنوز چند ماهي تا پايان دوره رياست آيتالله آمليلاريجاني بر دستگاه قضا باقي مانده بود، اخباري از معرفي گزينهاي جدي براي رياست قوه قضائيه به گوش رسيد. نام حجتالاسلام والمسلمين سيدابراهيم رئيسي از جمله نامهايي بود که با گذشت زمان به عنوان گزینه اصلی مطرح شد.
در روزهاي گذشته نويسندگان هر يک از منظري درباره قاضيالقضات جديد بحث کردند. نکته تأملبرانگیز در اين ميان آن است که به جز معاندان و زخمخوردگان از نظام اسلامي و کساني که دشمني و کينه آنان نسبت به همه مسئولان نظام اسلامي آشکار است، بیشتر گروههاي سياسي و کارشناسان حقوقي از اين انتخاب جديد استقبال کردند. برای نمونه، آقاي موسويتبريزي، دبير کل مجمع محققين و مدرسين درباره انتصاب آقاي رئيسي گفته است: «من تا الآن چيز بدي از آقاي رئيسي نديدهام. رفتارش هم در آن زمان با مردم ملايم بود و اصلاً روحيه خشني نداشت.»
محمدرضا خباز نيز ميگويد: «خداوند متعال را سپاسگزاريم که شرايطي براي قوه قضائيه ايجاد شد تا براي نخستين بار در طول ۴۰ سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي، شخصيتي از بدنه اين قوه به رياست آن برسد.» حقوقدانهاي نزديک به اصلاحطلبان همچون نعمت احمدي و بهمن کشاورز نيز از اينکه فردي آشنا به دستگاه قضايي در اين جايگاه قرار گرفته، اظهار رضايت
کردهاند.
واقعيت آن است که کارنامه آقاي رئيسي و مشي و مرام وي در طول چهار دهه اخير به خوبي از حرکت در مسير انصاف و اعتدال و حقمداري حکایت دارد، وي نه يک چهره سياسي تندرو؛ بلکه قاضي عادل و با اخلاقي است که در این میدان کارنامه مثبت و درخشانی دارد. در مناظرات انتخاباتي سال 1396 نيز آنگاه که وي در قامت نامزد جریان اصولگرا حاضر شد، اصل را بر رعايت اخلاق و انصاف گذاشت، به گونهای که در برابر هجمه سنگين بداخلاقيها و اتهامزنيهاي رقيب سياسي که از اقبال مردمي وي نگران شده بود، حاضر نشد در جايگاه تقابل به مثل برآيد و از طرح بسياري از حرفها و حديثها که شايد به ظاهر امر ميتوانست در تضعيف رقيب و کسب رأي براي وي مؤثر باشد، پرهيز کرد و اخلاقمداري را بر کسب قدرت به هر طريق
ترجيح داد! هرچند اين مشي حتي بخشي از هواداران وي را نيز در آن مقطع حساس و پرهیجان دل آزرده کرد، اما همان مشي اخلاقي ایشان در مناظرات، امروز به سرمايه ارزشمند آقاي رئيسي براي موفقيت در جايگاه قاضيالقضاتي تبديل شده و حتي رقباي سياسي وي را نيز به تحسين و حمايت واداشته است. اميد که همين مشي و مرام در جايگاه قضاوت نيز استمرار و ارتقا يابد و در خدمت تحقق بيشتر عدالت و ريشهکن کردن فساد از جامعه اسلامي بينجامد.