چراغ خاموش برای تضعیف نیروهای مسلح
دولت چراغ خاموش برجام 2 و 3 را به صورت همزمان ریل‌گذاری می‌کند. پس از همکاری با کارگروه اقدام مالی (FATF) برای ریل‌گذاری برجام 2، اکنون با کاهش پنج هزار میلیارد تومان از بودجه نیروهای مسلح در لایحه ارائه‌شده از سوی دولت به مجلس، گام دیگری برای برجام 2 و 3 (منطقه‌ای و موشکی) برداشته می‌شود. کاهش بودجه نیروهای مسلح، محدودیت‌هایی را برای نقش‌آفرینی ایران در منطقه و پیشرفت‌های دفاعی ایجاد می‌کند. 
محمد دهقان در گفت‌وگویی با اشاره به لایحه اصلاحیه قانون بودجه 95 و پیشنهادهای تعجب‌برانگیز دولت در این لایحه مبنی بر کاهش پنج هزار میلیارد تومانی بودجه دفاعی کشور، قطع نشدن یارانه نقدی ثروتمندان و سه دهک بالای درآمدی کشور، اظهار داشت: «البته بودجه دفاعی مثل هر سال در لایحه بودجه 95 وجود داشت و این پنج هزار میلیارد تومان اضافه بر آن بودجه دفاعی بود که در نظر گرفتیم تا بنیه دفاعی کشور تقویت شود، ما در مجلس شورای اسلامی این پول را طبق نظر خود ستاد کل نیروهای مسلح بین دستگاه‌های مختلف که نیازمند بودند، تقسیم کردیم و این اقدام مجلس گامی برای تقویت بودجه دفاعی کشور بود تا نیازهای ضروری خود آن هم در شرایط امروز منطقه را برطرف کنند.» دهقان تأکید کرد: «آن زمان دولت یک ایرادی داشت و می‌گفت درست است که این پول متعلق به نیروهای مسلح است.»


کاهش وزن ژئوپلیتیکی در اجلاس‌های منطقه‌ای
رفتارهای وزارت امور خارجه در اجلاس شانگهای و سران کنفرانس اسلامی سبب کاهش وزن ژئوپلیتیکی ایران شده است. 
پیروز مجتهدزاده، استاد جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس در این باره  گفت: «آقای ظریف با ابتکار مطالعه‌نشده‌ای به اجلاس اخیر شانگهای رفت و دست رد به سینه‌اش زده شد، امیدوارم دریافته باشد که شانگهای هنوز قانع نشده مسائل ایران با غرب حل شده است. اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا بی‌دلیل از جای می‌جهند و به دلیل یک برجام بسیار ناقص و نارسا مدال طلای قهرمانی جهانی مذاکرات را بر سینه‌اش نصب می‌کنند و مجسمه‌اش را به عنوان قهرمان ملی کم‌نظیر و بلکه همتراز مصدق به طلا می‌گیرند. ما در اجلاس سران کنفرانس اسلامی در استانبول هم تجربه فوق‌العاده تلخی را به دست آوردیم؛ یعنی بدون اینکه چشم‌مان را باز کنیم و اطلاعات لازم را کسب کنیم که عربستان سعودی به کمک اردوغان در ترکیه تمام زمینه‌ها را برای یک رأی‌گیری وحشتناک علیه جمهوری اسلامی ایران در آن کنفرانس فراهم کردند و حتی عربستان سعودی بارها و بارها اعلام کرده بود که ما در مرتبه اول با 13 کشور علیه ایران ائتلاف کردیم و بعد هم گفت با 25 کشور علیه ایران ائتلاف کردیم، اما رئیس‌جمهور ما آقای حسن روحانی و وزیر خارجه‌اش انگار که اصلاً نمی‌دانند چه خبر است، چشمان‌شان را بستند و به قتلگاه رفتند.»


روش مواجهه
 با سخنان رهبر معظم انقلاب
عدم مواجهه صحیح با بیانات رهبر معظم انقلاب همواره یک آسیب در میان مجموعه‌های فرهنگی انقلابی، خاصه مجامع دانشجویی، بوده است. 
پايگاه اطلاع‌رسانی «دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای» در مطلبی در این زمینه نوشته است: واگویه صرف بیانات رهبری در هر سخنرانی، بدون پیگیری و استمرار، خود به عاملی فزاینده در مهجور ماندن منویات رهبری تبدیل شده است؛ به گونه‌ای که رهبر انقلاب، خود از اینکه جوانان به عنوان یکی از مخاطبان اصلی بیانات ایشان گاهی به آن بی‌توجهی می‌کنند، ابراز شکایت می‌کنند؛ «در این سخنرانی‌های ما هم گاهی حرف‌های خوبی در گوشه و کنار هست، منتها غالباً دقت نمی‌شود و همین‌طور ناپدید می‌گردد.» اگر بنا بر این باشد که در پژوهش منویات رهبر انقلاب، پا را از تکرار فرمایش‌ها فراتر بگذاریم، نیازمندیم تا با عینکی «دانش‌جویی» و «دانش‌پژوهانه» با بیانات مواجه شویم که این خود مستلزم طی گام‌هایی است.  شیوه رایج مطالبه‌گری بیانات رهبری که صرفاً با نقل عین منویات رهبری همراه است، کم‌اثرترین شیوه مطالبه‌گری است. حال آنکه می‌توان با یافتن راهکارهای عینی تحقق بیانات رهبری، به این بخش از مطالبات جامه عمل پوشاند. اشتباه مذکور توسط بسیاری از نهادهای دولتی و غیردولتی تکرار می‌شود. با توجه به اینکه مجموعه بیانات رهبر انقلاب تعیین‌کننده مسیر حرکت انقلاب اسلامی و ترسیم‌کننده جهت‌گیری مطلوب و لازم اجتماع در برهه‌های مختلف زمانی است؛ لذا بهره‌برداری از این بیانات نیز باید «نظام‌مند» و «هدفمند» باشد. از قضا، رهبر معظم انقلاب مشابه همین دغدغه را نسبت به بیانات امام راحل(ره)‌ دارند.

نگاه طعمه‌ای
 به حکومت و مسئله فیش‌های حقوقی
پدیده فیش‌های حقوقی نجومی، زاییده تفکری است که فرصت مسئولیت را زمینه‌ای برای شکار طعمه و خوردن اموال مردم می‌داند. 
دکتر فرزاد جهان‌بین درباره فیش‌های حقوقی نوشته است: «پدیده حقوق‌های نجومی در ابعاد مختلفی قابلیت بررسی دارد. در نگاه طعمه‌ای به حکومت، از آنجا که طعمه شکاری است که باید به دست آورده شود، شکارچی از هر فرصتی برای صید شکار استفاده می‌کند و خود را مالک می‌داند؛ اما در نگاه امانتی، فرد نه مالک، بلکه امانتدار است و لذا می‌باید در مقابل صاحب امانت، پاسخگو باشد.»وی در ادامه آورده است: «اما اگر از سطح کارگزار عبور کنیم، در سطح ساختار نیز عوامل مهمی هستند که زمینه را برای چنین رخدادهایی فراهم می‌کنند. از جمله این عوامل کلیدی، نبود نظارت یا نبود نظارت مؤثر است. در همین موضوع فیش‌های حقوقی، قطعاً پدیده شرکت‌های خصولتی، بسیار مؤثر است؛ شرکت‌هایی که نه دولتی‌اند و نه خصوصی! در کنار این موضوع، ابهام در قوانین نیز به این مسئله دامن می‌زند. امام علی(ع) در نامه به مالک، وی را از بستن پیمان‌هایی که در آن امکان تأویل وجود دارد، منع کردند.در جمع‌بندی آنچه گفته شد می‌توان وجود سه ضلع نگاه طعمه‌ای، عدم نظارت یا در صورت وجود نظارت، نبود نظارت مؤثر و نیز ابهام در قوانین را از عوامل اصل رخ دادن پدیده‌هایی چون فیش‌های نجومی دانست.


در آمریکا کدام پست‌های الکترونیکی محرمانه‌اند؟!
هفته گذشته رئیس پلیس فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) نامزد احتمالی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را به سبب ارسال پست‌های الکترونیکی محرمانه از شبکه اینترنت که در دست پنتاگون است، بازجویی کرد. رئیس پلیس فدرال آمریکا گفته بود که کلینتون در نگهداری از اطلاعات محرمانه «به شدت بی‌احتیاط» رفتار کرده است.
افشای پست‌های الکترونیکی هیلاری کلینتون نشان می‌دهد که موضوع آنها حمایت از برخی جریان‌ها در گرماگرم فتنه 88 بوده است. در یکی از این پست‌ها که از سوی «ویکی لیکس» منتشر شده، از طرف (Sidney Blumenthal) به هیلاری کلینتون در سال 2009 ارسال شده و اذعان داشته است که طبق اطلاعاتش، افرادی از داخل خاک آمریکا، سرمایه‌های گسترده‌ای برای جریان‌های معاند داخل ایران ارسال می‌کنند!! این فرد معتقد است که حمایت مستقیم مالی آمریکا از این جریان‌ها می‌تواند دردسرهایی به همراه داشته باشد. وی در این نامه همچنین از حمایت مالی و پنهانی وزارت دفاع آمریکا و سازمان سیا به کمک افراد نئوکانی چون مایکل لدین از برخی در داخل ایران در زمان جرج بوش پرده برداشته است. این عامل سازمان سیا، مخالف چنین حمایت‌هایی است و اعتقاد دارد با این روش‌ها آمریکا به اهدافش دست پیدا نمی‌کند و تغییر در ایران را از طریق فعالیت‌های فرهنگی ترجیح می‌دهد و در این زمینه پیشنهادهایی به هیلاری کلینتون داده است.


شرکت‌های فراملیتی چگونه جهان را به فساد کشانده‌اند؟!
اگر قرص نانی بدزدید نصیب‌تان زندان است، اما اگر کل کشوری را تاراج کنید این کار شوالیه‌گری (صاحب افتخار) نامیده می‌شود.
 گراهام ونبرگن، فعال در امور مالی نوشته است: طی مطالعه‌ای که در سال 2000 از سوی «کورپوریت واچ»، نظرگاه سیاست‌گذاری‌های جهانی و مؤسسه مطالعات سیاست‌گذاری انجام شد،  از 100 اقتصاد بزرگ جهان، 51 مورد متعلق به شرکت‌ها و تنها 49 مورد آنها متعلق به کشورها بوده‌اند. برای نمونه «وال مارت» از مجموع اقتصاد 161 کشور بزرگ‌تر بوده است. «میتسوبیشی» از اقتصاد چهارمین کشور پرجمعیت جهان، اندونزی، بزرگ‌تر بوده است. به همین ترتیب، «جنرال موتورز» از اقتصاد دانمارک و «فورد» از اقتصاد آفریقای جنوبی بزرگ‌تر بوده‌اند. ۲۰۰ شرکت بزرگ صدر فهرست، در مجموع از اقتصاد 182 کشور بزرگ‌تر بوده‌اند و بر 80 درصد از کل جمعیت بشر نفوذی دو برابر داشته‌اند. حتماً غافلگیر خواهید شد اگر بدانید که تعداد کارکنان این 200 شرکت، کمتر از یک‌سوم یک درصد کل جمعیت جهان، یعنی تنها 18 میلیون و 800 هزار نفر بوده است. جرایم مالی بی‌سابقه، فرارهای مالیاتی تاریخی، آسیب‌های زیست‌محیطی در مقیاسی صنعتی و جنگ‌های غیرقانونی توقف‌ناپذیر برای تضمین تأمین منابع، سیستمی خجالت‌آور و مبتنی بر طمع شرکتی است. 


چه مدیری که از زیردستانش خبر ندارد!
پرویز کاظمی، وزیر دولت احمدی‌نژاد گفت: «مگر می‌شود من در سازمانی مدیر باشم و ندانم زیردستانم چقدر حقوق می‌گیرند؟ با این افراد برخورد می‌شود، اما موضوع فرد نیست و در حال حاضر تمام اظهارنظرات فقط برای حالگیری بیان می‌شوند و کسی به دنبال خیر و صلاح کشور و دولت نیست.» وی خاطر نشان کرد: «80 درصد هنر مدیریت، انتخاب افراد است و اگر درست انتخاب شوند، ‌یک سیستم درست می‌شود. در حال حاضر نیز حقوق‌ها باید در هر شکلی متعارف باشد؛ اما متأسفانه در کشور ما همه چیز صفر و صدی است.» این وزیر سابق کابینه دولت نهم، همچنین تصریح کرد: «به طور مثال در کشور قانون گذاشتند که هیچ کس نباید در دو شرکت عضو هیئت‌رئیسه باشد؛ اما افرادی مسئول شرکت هلدینگ هستند که حدود 100 شرکت زیرمجموعه دارد. حالا باید از کجا این تعداد عضو برای هیئت‌رئیسه پیدا کنند؟»

تجلیل حدّاد از یک شکست انتخاباتی
غلامعلی حدادعادل گفت: «انتخابات مجلس دهم مهم بود، در مجموع مجلسی پدید نیامد که سبب نگرانی باشد؛ شرایط تبلیغات و سیاسی داخل اصولگرایان تغییر کرده بود و همین موضوع دلیل این بود که بنده بر وحدت اصولگرایی تأکید داشتیم.» وی عنوان کرد: «رقبا مطمئن بودند که به فهرست واحد نمی‌رسیم، ولی ما موفق بودیم و نکته جالب اینکه 30 نفر فهرست اصولگرایان به ترتیب از نفر 31 تا 60 رأی آورد و با اختلاف 19 هزار رأی کمتر انتخابات را به پایان رساندیم.» حدّاد عادل خاطرنشان کرد: «اگر این وحدت حاصل نمی‌شد، ممکن بود نتیجه بدی را به همراه داشته باشد، به گونه‌ای که کمی دیر به وحدت رسیدیم و زمان برای مدیریت صحنه کم بود.»

خام‌فروشی نفت و بالاتر از آن
آیت‌الله عبدالله جوادی‌آملی در دیدار با وزیر نفت، فروش نفت‌ را نوعی خام‌خواری دانست و گفت: «نفت و گاز جزو سرمایه‌های کشور است، به همین دلیل نباید تنها به دنبال خام‌فروشی نفت باشیم؛ بلکه باید از نفت کالاهایی را تولید و با قیمت بالاتر صادر کنیم.» وی سرمایه بالاتر از نفت را جوانان این مرز و بوم دانست و تصریح کرد: «بسیاری از نخبگان علمی از ایران خارج می‌شوند؛ ما برای تولید ثروت در اقتصاد نیازمند وجود این سرمایه‌های علمی هستیم و آنچه سبب حفظ آنان می‌شود، رعایت عدل و اخلاق است.»

فعلاً بحث انتخاباتی زود است 
دبیرکل جامعه روحانیت مبارز درباره انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: «جریان اصولگرایی و نیروهای انقلابی فعلاً هیچ برنامه‌ای برای نحوه ورود به انتخابات ریاست‌جمهوری ندارند.» آیت‌‌الله محمدعلی موحدی با بیان اینکه، جامعه روحانیت مبارز نیز به مثابه یک تشکل مذهبی و سیاسی تصمیم خاصی برای نحوه ورود به انتخابات نداشته است، تاکید کرد: «فعلاً زود است که درباره انتخابات ریاست‌جمهوری تصمیمی بگیریم؛ چرا که ورود زودهنگام به بحث انتخابات به صلاح کشور نبوده و نیست.» دبیرکل جامعه روحانیت مبارز همچنین گفت: «جلسات ائتلاف اصولگرایی تعطیل نشده است و هر زمان که صلاح باشد و شرایط اقتضا کند، این جلسات برای نحوه ورود به انتخابات ریاست‌جمهوری از سر گرفته خواهد شد.»

اضافه‌کاری در هتل‌های تجملی 
امام جمعه بابل با انتقاد از برگزاری همایش اقتصاد مقاومتی در یک روز تعطیل و غیرکاری، گفت: «برگزاری اقتصاد مقاومتی در یک روز تعطیل و در یک هتل لوکس آیا با روح اقتصاد مقاومتی همخوانی دارد؟» حجت‌الاسلام حسن روحانی ظهر با اشاره به اهمیت نماز جمعه در اسلام، اظهار داشت: «در شلوغی و ازدحام تردد مسافران به مازندران، برگزاری همایش اقتصاد مقاومتی و اسکان در یک هتل مجلل در شهری ساحلی آیا می‌تواند بر اساس نگرش درست به اقتصاد مقاومتی باشد؟» گفتنی است همایش مازندران، اقتصاد مقاومتی؛ برنامه ششم با حضور معاون اول رئیس‌جمهور پنج‌شنبه 17 تیر در بابلسر برگزار شد.
 
تقاص اشتباهات یک جنایتکار چیست؟
جان چیلکات، قاضی بازنشسته و رئیس کمیته تحقیقات انگلیس درباره جنگ عراق با قرائت گزارشی تأکید کرد: تصمیم حمله به عراق تصمیم درستی نبود و به اهدافی که دولت انگلیس اعلام کرده بود دست پیدا نکرد. همچنین در بخشی از گزارش هیئت تحقیق آمده است، اقدامات بریتانیا عملاً سبب تضعیف موقعیت شورای امنیت شد. در این گزارش آمده است که اگرچه هیئت دولت در زمینه مبنای قانونی حمله به عراق «گمراه نشد»، اما به اعضای کابینه گفته شد که اقدامات دیپلماتیک دیگر نتیجه‌ای نخواهد داشت و از آنان خواسته شد که پیشنهاد به پارلمان برای ورود به جنگ را تأیید کنند.
تونی بلر در واکنش به انتشار گزارش کمیته تحقیق این کشور درباره جنگ عراق گفت که مسئولیت همه اشتباهات را بدون توجیه می‌پذیرم. هزینه‌های جنگ عراق برای انگلستان بیش از ۵۵/۴ میلیارد یورو (۹ میلیاد دلار) و برای دولت ایالات متحده بیش از ۸۴۵ میلیارد دلار بوده است.

هنر سنگ آب کردن هم ندارند!
رئیس اتحادیه صنف سنگبر و سنگ‌تراش گفت: «خام فروشی و ارزان‌فروشی سنگ به چین و ترکیه عامل عرضه سنگ ایرانی با نام این کشورها در بازارهای جهان شده است. نبود امکان صادرات مستقیم سنگ به دیگر کشورهای جهان به جای خام‌فروشی مانع از به روز شدن فناوری‌ها و رکود بازار سنگ شده است و هزینه‌های بالای تولید نیز از دیگر مشکلات موجود در این بخش است. ایران با وجود برخورداری از بهترین سنگ‌های جهان، در بازارهای بین‌المللی ناشناخته است، تبلیغات و حضور در نمایشگاه‌های جهانی می‌تواند این معضل را برطرف کند.»

چراغ سبز آمریکا و اروپا
 به ایران 
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران درباره اظهارنظر اخیر آمریکایی‌ها مبنی بر بررسی عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی، گفت: «شرایط موجود حاکی از نشان دادن چراغ سبز آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها به منظور عضویت ایران در WTO است.» محمدرضا مودودی تصریح کرد: «زمانی که به عضویت در سازمان تجارت جهانی درمی‌آیید؛ یعنی اینکه بسته‌های لازم در اقتصاد کشورهای مختلف برای همکاری با جهان فراهم شده و پس از آن می‌توان درباره سرمایه‌گذاری در بخش‌هایی همچون خودرو که نتوانسته‌اند در بازار رقابتی وارد شوند، اقدام کرد. در نتیجه با داشتن دانش فنی و سرمایه‌گذاری خارجی می‌توانیم کالاهای خود را رقابتی کنیم و از این طریق در پنجره‌ فروش جهانی محصولات مختلف سهیم باشیم.»

معامله مشروط
پایگاه المانیتور در گزارشی درباره تلاش‌های کنگره برای مانع‌تراشی در مسیر فروش هواپیمای مسافربری به ایران، از قول «مارک دوبوویتز» از کارشناسان نزدیک به جمهوری‌خواهان از احتمال مشروط کردن فروش هواپیما به تغییر رویکرد منطقه‌ای ایران، خبر داده است. دوبوویتز گفت: «متن توافق هسته‌ای فضای کافی را برای توافق دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان بر سر یک مصوبه علیه فروش هواپیما به ایران، فراهم می‌کند.» به گفته وی، این مصوبه می‌تواند یک دوره زمانی برای ایران در نظر گرفته و تهران را ملزم کند که طی این بازه زمانی پیش از دریافت هواپیماهای جدید، «فعالیت‌هایی ممنوعه» خطوط هوایی خود را متوقف کند.

تصمیم براساس خوش‌بینی کاذب
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با انتقاد از تلاش برای کاهش بودجه نظامی کشور تأکید کرد: «طبق آمارها هیچ کشوری در منطقه به اندازه ایران دشمن ندارد و به طور طبیعی ایران نباید بودجه دفاعی خود را کاهش دهد.» حشمت‌الله فلاحت‌پیشه افزود: «متأسفانه بخشی از بودجه‌نویسان در کشور و کسانی که راهبردهای برنامه‌ریزی را شکل می‌دهند، این راهبردها را نه براساس مؤلفه‌های واقعی امنیت و قدرت، بلکه براساس خوش‌بینی‌های کاذب در عرصه سیاست خارجی رقم می‌زنند.»
امید به غربگرایان داخل ایران
جان برنان، رئیس سازمان ســیا، در اندیشکده شورای روابط خارجی ایــران گفته است: «ایران هنوز از سوی دولت آمریکا، به دلیل کارهایی که انجــام داده، حامی اصلی تروریسم دولتی شناسایی می‌شــود، بنابراین آنها، هم بخشی از مشکل هستند و هم من امیدوارم با افزایش نفوذ و قدرت‌گیری برخی از عناصر مدرن تر در داخل دولت ایران، شاهد این باشیم که ایران به سمت پیوستن دوباره به جامعه ملل حرکت کند و به وظایف و تعهداتش جامه عمل بپوشاند. من فکر می‌کنم که انتظارات برخی در داخل ایران، از هنگامی که توافق امضا شد، مبنی بر اینکه رفع فوری تحریم‌ها و گشایش فوری ناشی از آن اتفاق خواهد افتاد، بسیار بالا بوده است.


حسن خدادی
امروزه شاهد هستیم که سرسخت‌ترین مخالفان ایران در اروپا و آمریکا در مقابل قدرت تهران سر تعظیم فرود آورده‎اند و با وجود تهدیدات و فشار طیف افراطی سیاستمداران غربی، کلیت جریان‎های سیاسی پذیرش ایران قدرتمند و زندگی مؤثر و تعامل‌آمیز با آن را تنهاترین راه ممکن در برابر خود می‌دانند. در یک جمع‌بندی از قوت‎های جمهوری اسلامی ایران می‌توان گفت ایران یکی از کشورها و قدرت‌های تأثیرگذار در منطقه خاورمیانه است. مهم‌ترین علل این رویداد را می‌توان در بیانات هوشمندانه امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) یافت. ایشان در دیدار خانواده‌های معظم شهدای هفتم تیر در تاریخ 5/4/۱۳۹۵ دو مؤلفه ایمان به خدا و اعتقاد به جهاد را دو مؤلفه اصلی قدرت جمهوری اسلامی ایران در جنگ نامتقارن با جبهه استکبار معرفی کردند و تکیه و تداوم بر این دو مؤلفه را رمز پیروزی ملت ایران دانستند. 
«در مقابله با دشمنانِ مستکبر این‌جوری باید برخورد کرد. دشمنان مستکبر، از این حقیقت بی‌خبرند؛ در محاسبات‌شان نمی‌توانند این را بفهمند. [در مورد] جنگ نامتقارن شنیده‌اید؛ معنای جنگ نامتقارن این است که [یکی از] نیروهای دو طرف از امکاناتی برخوردارند که آن طرف مقابل دستش از آن امکانات کوتاه است؛ .... آنها نمی‌دانند چه قدرتی در «ایمان به خدا» و در «اعتقاد به جهاد» وجود دارد؛ آثارش را می‌بینند، درست نمی‌توانند تحلیل کنند؛ لذا به اقدامات دیوانه‌وار [دست می‌زنند].» (5/4/1395)
الف‌ـ ایمان به خدا
پس از انقلاب اسلامی و شروع توطئه‌ها و تهدیدات علیه نظام نوپای دینی از یک سو و ضرورت مقابله با این توطئه‌ها و افزایش آمادگی‌های دفاعی کشور از سوی دیگر، حضرت امام(ره) و امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی)، به صورت مستمر بر نقش «ایمان و معنویت» در تولید «قدرت» و «قدرت ملی» تأکید کرده و آحاد جامعه را به تقویت «ایمان و معنویت» توصیه کرده‌اند. از نظر امام خامنه‌ای، ایمان به خدا عامل اصلی پیروزی‌ها و موقعیت‌ها است.
در بیانات معظم‌له یک نکته اساسی وجود دارد و آن، این است که در ابتدای راه باید درباره اینکه در حال حاضر نقشه دشمن برای مقابله با انقلاب اسلامی چیست و چه باید کرد بصیرت داشته باشیم. باید بدانیم مهم‌ترین و اولین توانمندی ما ایمان اسلامی است که دشمن با ابزارهای مختلف آن را هدف گرفته، بنابراین بر ما واجب است که ابتدا به تقویت ایمان اسلامی بپردازیم و روزبه‌روز بر تقویت آن بیفزاییم و بهوش باشیم که هدف اول دشمن از جنگ امروز، ایمان مردم است: راه، راه اسلام است، راه، راه توکّل به خدا است، راه، راه توسّل به درگاه عِزّ الهی است، راه، راه ایمان است؛ راه درست این است. ملت، با ایمان، با مجاهدت، با عزم راسخ می‌تواند همه این موانع را از پیش پای خود بردارد.» (5/4/1395)
ب‌ـ مؤلفه‌های حیات‌بخش جهاد
آن‌طور كه امام خامنه‌ای فرمودند، جهاد یك مفهوم خاص است و به هر كار و تلاشی جهاد اطلاق نمی‌شود؛ بلكه كار و تلاشی را جهاد می‌گویند كه در مقابل دشمن انجام گیرد؛ بنابراین «جهد و تلاش» به همراه «مقابله با دشمن» دو مؤلفه حیات‌بخش و تشکیل‌دهنده جهاد از منظر معظم‌له است. «پس جهاد یعنی «مبارزه»؛ در مبارزه دو چیز حتماً لازم است ... اول اینكه در آن جدّ و جهد و تلاش و تحرك باشد، دوم اینكه در مقابلش دشمنی باشد. مبارزه در آنجا كه دشمن نیست معنا ندارد، پس جهاد متقوم بر این دو ركن است؛ یكی اینكه در آن جدّ و جهد باشد. دیگر اینكه در مقابل دشمن باشد. اگر كسی علیه دوست جدّ و جهد كند این جهاد نیست؛ بلكه فتنه و اخلال است.» (2/6/۱۳۷3) 

غارتگری بیت‌المال از سوی تعدادی محدود از میان خیل عظیم کارگزاران، مسئولان و مدیران کشور با عنوان حقوق، پاداش و تسهیلات، آن هم در سال‌های پایانی دهه چهارم انقلاب که «دهه پیشرفت و عدالت» نام یافته است؛ پدیده شومی است که از زوایای مختلف باید بررسی شود. در هفته‌های اخیر با افشا شدن فیش حقوق‌های نجومی برخی از مسئولان حکومتی، موضوع دریافت‌های نامتعارف، در صدر اخبار، تحلیل‌ها و تفسیرها قرار گرفت. قریب به اتفاق مسئولان عالی کشور در قوای سه‌گانه و دیگر سازمان‌ها، نسبت به موضوع واکنش نشان دادند. به نظر می‌رسد، آنچه رخ داده و در حال شکل گرفتن است، از یک منظر، دو گانه تلخ و شیرین نسبت به یک موضوع است.
۱ ـ حقوق‌های نجومی یک پدیده زشت، تلخ و نادرست است؛ زیرا لو رفتن این حقوق‌های نامتعارف، صدای پای جریان اشرافیت نفوذ کرده و راه یافته به قدرت سیاسی در نظام اسلامی را به گوش می‌رساند. این پدیده تلخ است؛ زیرا کام هر ایرانی شنونده این خبر را تلخ کرده است و بخش عظیمی از توده‌های مردم را به بهت و حیرت فرو برده است. این پدیده نشان از دزدی و غارتگری رسمی بیت‌المال دارد. این پدیده، حمله به ارزش‌ها و تخریب آرمان‌های انقلاب اسلامی است. این پدیده،‌ نشان از بی‌تعهدی عده‌ای از مسئولان نسبت به بیت‌المال دارد. این پدیده نشان از حرام‌خواری عده‌ای از مدیران و مسئولان کشور دارد. این پدیده، از قدرت‌يابی افراد دنیاگرای عافیت‌طلب حکایت می‌کند. این پدیده، نشان می‌دهد که مرحله دولت‌سازی اسلامی، با چه خطرات و موانع اساسی روبه‌رو شده است. این پدیده، از خطر اشرافیت‌ در کمین نشسته‌ برای ذبح تمامی ارزش‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی رونمایی کرد. این پدیده تلخ است؛ زیرا سبب بدبینی مردم به مسئولان نظام شده و اعتماد عمومی را نسبت به نظام اسلامی کاهش می‌دهد. این پدیده تلخ، امید و نشاط در جامعه را نشانه رفته، یأس و ناامیدی را توسعه می‌بخشد. آری تلخی‌های این پدیده شوم از قبیل آنچه ذکر شد، فراوان است. در یک کلام، این پدیده تلخ، نشان می‌دهد انقلاب اسلامی و نظام برخاسته از این انقلاب توحیدی، با بزرگ‌ترین و خطرناک‌ترین تهدید متصور که همانا خطر اشرافیت است، روبه‌رو شده است؛ خطر و تهدیدی که اگر با آن مقابله صحیح و بهنگام نشود، انقلاب اسلامی را همانند تمامی انقلاب‌های توحیدی پیشین، به بیراهه کشانده و نابود می‌سازد. آری، این خطر برای انقلاب اسلامی، از تهدیدات شبکه استکبار به سرکردگی آمریکا و شبکه صهیونیسم به سرکردگی رژیم کودک‌کش اسرائیل غاصب و جریان وهابیت و دولت‌های مرتجع وابسته در منطقه برای انقلاب اسلامی به مراتب بیشتر است. این خطر پایه‌های نظام اسلامی را از درون چون موریانه می‌خورد و ماهیت و محتوای دینی و انقلابی آن را، به یک نظام طبقاتی و اشرافی تغییر می‌دهد. آیا پدیده تلخی بالاتر از این پدیده برای انقلاب، نظام و مردم وفادار به انقلاب متصور است؟
۲ـ اما در کنار این پدیده تلخ، یک وجه شیرین، نشاط‌آفرین و امیدبخش رخ نموده است. این وجه شیرین، همان کیفیت رویارویی مسئولان عالی‌رتبه کشور و به‌ویژه نحوه رویارویی رهبر معظم انقلاب با این پدیده تلخ است. با این کیفیت رویارویی رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی با پدیده حقوق‌های نامتعارف و به طور قطع با پیاده‌سازی تدابیر معظم‌له، می‌توان این تهدید بزرگ را به یک فرصت برای تحکیم پایه‌های نظام و سرعت بخشیدن به حرکت انقلاب اسلامی و عبور از مرحله دولت‌سازی اسلامی تبدیل کرد. با اجرا کردن دستورها و رهنمودهای ایشان، می‌توان اعتماد آسیب‌دیده مردم نسبت به نظام را بازسازی و پشتوانه‌های مردمی نظام اسلامی را تقویت کرد.    
رهبر معظم انقلاب درباره حقوق‌های نجومی در هفته‌های اخیر، در چند نوبت با صراحت اعلان موضع کرده و مسئولان را به برخورد جدی با این پدیده تلخ فراخوانده‌اند. اهمیت این موضوع از دیدگاه معظم‌له به قدری بالا است که ایشان در خطبه دوم نماز عید سعید فطر، از میان همه مسائل داخلی کشور، فقط بر روی همین موضوع انگشت گذاشتند و ضمن توصیف این پدیده تلخ، چگونگی مقابله با آن را مشخص کردند.
الف ـ توصیف پدیده حقوق‌های نجومی در کلام رهبری
رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز عید سعید فطر، از حقوق‌های نجومی با عنوان «برداشت‌های غیرمنصفانه و ظالمانه از بیت‌المال» یاد کردند‌ و با صراحت فرمودند: «این برداشت‌ها نامشروع است، این برداشت‌ها گناه است، این برداشت‌ها خیانت به آرمان‌های انقلاب اسلامی است.»
معظم‌له که پیش از این، حقوق‌های نجومی را، هجمه و تخریب آرمان‌ها و ارزش‌های انقلاب اسلامی نامیده بودند، در خطبه‌های نماز عیدفطر از برداشت‌کنندگان نامشروع از بیت‌المال، با عنوان «خائنین به آرمان‌های انقلاب اسلامی» یاد کردند.
ب ـ برخورد مورد انتظار از مسئولان با خائنین به بیت‌المال
رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی، ضمن توصیف دقیق مبتنی بر آموزه‌های دینی از غارتگران بیت‌المال مسلمین، «عزل، برخورد، کنار گذاشتن از مسئولیت‌ها و برگرداندن آنچه از بیت‌المال به صورت نامشروع خارج شده را»، خواستار شدند. خواسته معظم‌له از مسئولان در زمینه حقوق‌های نجومی و دریافت‌کنندگان این حقوق‌ها، خیلی صریح و قاطع است. ایشان در خطبه‌های نماز عیدفطر با صراحت فرمودند: «این جور نباشد که ما سرو صدا بکنیم و بعد قضایا را تمام بکنیم و به کلی به دست فراموشی بسپریم. باید دنبال بشود. خوشبختانه رئیس‌جمهور محترم و رؤسای دو قوه دیگر، متعهد شده‌اند که این مسئله را دنبال کنند، با جدیت دنبال بشود؛ دریافت‌های نامشروع باید برگردانده بشود و اگر کسانی بی‌قانونی کرده‌اند مجازات بشوند و اگر سوءاستفاده از قانون هم شده است، بایستی اینها را از این کارها برکنار بکنند، اینها کسانی نیستند که لیاقت این را داشته باشند که در این مراکز قرار بگیرند.»
دلیل این حساسیت رهبری نسبت به موضوع بسیار روشن است. معظم‌له ضرورت انجام این کار را در یک عبارت کوتاه و با صراحت این چنین بیان می‌دارند: «با این پدیده بایستی با جدیت مقابله بشود؛ مسئله عزل کردن و برکنار کردن و برگرداندن آنچه از بیت‌المال به صورت نامشروع خارج شده است، این را در دستور قرار بدهند. این وظیفه همه است؛ مردم نسبت به این مسئله اهمیت می‌دهند و اگر چنانچه این قضیه اتفاق نیفتد و دنبال‌گیری نشود، اعتماد مردم به نظام کاسته می‌شود که این فاجعه بزرگی خواهد بود. بایستی با اقدام جدی، اعتماد مردم را حفظ کرد.»
بنابر آنچه از نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی ذکر شد، می‌توان با اجرای تدابیر و دستورهای معظم‌له، تلخ‌کامی ملت از حقوق‌های نجومی را، با برخوردهای جدی و برگرداندن برداشت‌های نامشروع به بیت‌المال و نمایش اقتدار نظام در برخورد با جریان اشرافی حرام‌خوار، به شیرین‌کامی تبدیل کرد و این تنها راهی است که نظام اسلامی برای بقای خود و حفظ هویت اسلامی و انقلابی‌اش در پیش‌ روی دارد. این راه همان راه تبدیل تهدید به فرصت و راه تبدیل تلخ‌کامی ملت، به شیرین‌کامی ملت است.