دکتر یدالله جوانی
مدیر مسئول
سال ۱۳۹۸ به عنوان اولین سال از چله دوم انقلاب اسلامی‌، چه ویژگی‌هایی دارد و آن را چگونه می‌توان توصیف کرد؟ آیا این سال، سال پرتهدید، پرچالش و سال تنگناها و بن‌بست‌ها و فشارهای بیشتر بر کشور و مردم خواهد بود؟ یا اینکه، سال جاری برخلاف تصور اول، سال فرصت‌های طلایی برای عبور از موانع و چالش‌ها و رسیدن به موفقیت‌های بزرگ و شگفت‌انگیز است؟
داشتن نگاهی فرصت‌محور نسبت به سال ۱۳۹۸، به طور قطع نگاهی عالمانه و واقع‌بینانه است. البته دشمنان، معاندان و مخالفان با صرف هزینه‌های کلان، تلاش می‌کنند از یک سو با تشدید فشارها، ایجاد موانع و اخلال در امور کشور و ملت ایران، مانع گشایش‌ها و پیشرفت‌ها شوند و از سوی دیگر، با تبلیغات زهرآگین، به دنبال القای به بن‌بست رسیدن جمهوری اسلامی و ملت ایران به دلیل ایستادگی در برابر غرب و آمریکا هستند. آنان از طریق عوامل داخلی خود، به دنبال القای این تحلیل غلط به ملت ایران هستند که تنها راه عبور از موانع و رسیدن به گشایش‌ها و حل مشکلات اقتصادی کشور، سازش و کنار آمدن با آمریکا از طریق مذاکره است. با نگاهی صحیح به چهل سال گذشته و دوران پر فراز و نشیب گام اول انقلاب، ‌می‌توان دریافت، این نگاه دشمنان و عوامل آن در داخل کشور، یک نگاه غیر علمی و غیر واقعی است. نگاه صحیح آن است که سال ۱۳۹۸ را با وجود فشارها و تشدید جنگ اقتصادی دشمن، سال فرصت‌ها برای گشایش‌ها و شکوفایی‌های بیشتر و شتاب گرفتن سرعت پیشرفت کشور بدانیم. با تحلیل درست شرایط و وضعیت در سه سطح ملی، منطقه‌‌ای و بین‌المللی، می‌توان به درستیِ داشتن نگاه فرصت‌محور به سال ۱۳۹۸ پی برد.
اگر تصور دشمنان و در رأس آنها آمریکایی‌های خبیث و جنایتکار این بود که با فشارها و تحریم‌ها و جنگ اقتصادی می‌توانند ملت ایران را به تسلیم و سازش وادار کنند، در سطح ملی نشانه‌های بسیج‌شوندگی ملت برای غلبه بر این نقشه دشمن بیش از هر زمان دیگر آشکار شده است‌. رفتار اقتصادی مردم و پدیدآیی نوعی نگاه مثبت به تولیدات و کالای داخلی بر مبنای شعار سال ۱۳۹۷ از یک سو و قطع امید عمده مسئولان کشور از غرب برای کمک به ایران از سوی دیگر، همه زمینه‌های ذهنی لازم برای تحقق شعار سال ۱۳۹۸، یعنی «رونق تولید» را فراهم کرده است. زمینه‌های عینی برای تحقق این شعار از جهات گوناگون با توجه به منابع کشور و نیروهای متخصص و زیرساخت‌های شکل گرفته در سال‌های گذشته، کاملاً فراهم است. «رونق تولید» باطل‌السحر جنگ اقتصادی دشمن، ایجاد رونق اقتصادی، کاهش تورم، ایجاد اشتغال، افزایش قدرت خرید مردم و بهبود وضعیت معیشت آحاد جامعه خواهد بود. انتخاب چنین شعاری از سوی رهبر معظم انقلاب برای سال ۱۳۹۸، از یک سو بر اساس نیازها بوده و از سوی دیگر با توجه به واقعیت‌های کشور و امکان تحقق آن انتخاب شده است. تحقق این شعار نیازمند نوعی بسیج‌شوندگی کشور بر مبنای شعارهای سال‌های پیشین، همانند «جهاد اقتصادی» و «حماسه اقتصادی» است. سیل فراگیر و مخرب در برخی از مناطق کشور در روزهای آغازین سال ۹۸، آمادگی مردم و مسئولان کشور برای این حالت بسیج‌شوندگی را به نمایش گذاشت. همت مسئولان در سال جاری، باید جهت دادن به این وحدت، همدلی و حالت بسیج‌شوندگی، در حوزه اقتصاد برای تحقق شعار «رونق تولید» باشد.
به طور قطع، تحقق این شعار در سال جاری و سال‌های بعد، شکوفایی اقتصادی کشور و رسیدن به نوعی اقتدار اقتصادی را در پی خواهد داشت. ملت ایران، ملت تبدیل‌کننده تهدیدها به فرصت‌ها است. به همین دلیل در سالی که دشمنان تصور می‌کنند با تحریم‌های‌شان ملت ایران را به زانو درآورده و از این رهگذر، نظام جمهوری اسلامی را به تسلیم و سازش وادار خواهند کرد، جهانیان شاهد پدیدآیی نشانه‌های شکوفایی اقتصادی ملت ایران به حول و قوه الهی خواهند بود. در سطح منطقه‌ای، همه چیز از روند تثبیت قدرت منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران حکایت دارد. در سال‌های اخیر، آمریکایی‌ها به همراه متحدان اروپایی و منطقه‌ای خود، بسیار تلاش کردند تا موقعیت منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت برتر، تثبیت نشود؛ اما واقعیات صحنه به گونه‌ای است که آنان در این امر موفق نشده و در آینده نیز هرگز موفق نخواهند شد. سفر بشار اسد، رئيس‌جمهور سوریه به ایران و سفر جناب آقای دکتر روحانی به عراق و توافقات انجام شده بین دو کشور ایران و عراق، نشان‌دهنده برخورداری ایران از مجموعه‌ای از فرصت‌های طلایی منطقه‌ای برای شکوفایی و پیشرفت بیشتر است. در سطح بین‌المللی دشمنان ایران و در رأس آن آمریکایی‌ها، روند انزوا داشته و دولت ترامپ هرگز قادر به تغییر در این روند نیست. متحدان آمریکا نیز چنین روندی دارند. روابط راهبردی ایران با کشورهای شرقی و از جمله چین، نشان می‌دهد جمهوری اسلامی در عرصه بین‌المللی به عنوان یک قدرت نوظهور جهانی در حال به رسمیت شناخته شدن است. بنابراین مسئولان کشور و همه جریان‌های سیاسی و ملت ایران، هوشمندانه باید از فرصت‌های بی‌نظیر پیش رو در سال ۹۸ برای عبور از موانع و چالش‌ها، ایجاد گشایش‌ها و سرعت‌بخشی به پیشرفت کشور استفاده کنند. بر اساس همین واقعیات است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان نوروزی خود در جوار حرم رضوی فرمودند: «درباره مسائل مربوط به سال جاری، انسان می‌بیند که بعضی از گویندگان یا نویسندگان یا صاحب‌نظران یا اظهارنظرکنندگان درباره سال ۱۳۹۸ اظهار‌نظر کرده‌اند که این سال، سال تهدیدها است. بنده مطلقاً این را قبول ندارم؛ من معتقدم سال ۱۳۹۸ به توفیق الهی سال فرصت‌ها است، سال امکانات و سال گشایش‌. البته آن کسانی که اظهارنظر دیگری می‌کنند و دائم تهدید به رخ این و آن می‌کشند، دانسته یا ندانسته تحت تأثیر رجزخوانی‌های دشمنان این ملتند.»
بنابراین، باید همگان هوشیار باشند و تحت تأثیر جنگ روانی دشمن قرار نگیرند. بیش از همه، نیروهای انقلابی و رسانه‌های جناح مؤمن و انقلابی کشور باید هوشیار بوده و با تحلیل‌های درست شرایط و زمینه‌های بهره‌مندی بیش از پیش از این فرصت‌ها را برای کشور و نظام فراهم کنند.

علی حیدری
سردبیر
۲۹ اسفند ۱۳۹۷ و یک روز مانده به آغاز سال نو و بهار طبیعت که با نزولات آسمانی در شهرهای شمالی و برخی دیگر از مناطق کشور همراه بود، بر اثر شدت بارش‌ها در استان‌های گلستان و مازندران، در برخی شهرها و روستاهای این مناطق سیل جاری شد. شدت سیل به حدی بود که خسارت‌های فراوانی به منازل و مزارع وارد کرد. در اثر این سیلاب‌ها و تجمع آب در بخش‌هایی از گنبد کاووس، آق‌قلا و گمیشان، روستاهای اطراف نیز به محاصره سیل درآمد و تعدادی از آنها زیر آب رفت.
از اولین ساعات وقوع سیل، مردم، نهادها، سازمان‌های محلی اقدام به کمک‌رسانی به سیل‌زدگان کردند؛ اما عمق و وسعت سیل به حدی بود که با این سطح از توان، امکان امدادرسانی به همه میسر نبود. از سوی دیگر، مصادف شدن این حادثه طبیعی با ایام نوروز و تعطیلات آغاز سال نو سبب شد تا آنطور که باید و شاید مجموعه‌های دولتی نتوانند به مردم این مناطق خدمات ارائه دهند.
در سومین روز فروردین بود که رهبر معظم انقلاب در نامه‌ای به سردار سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تأکید کردند: «برابر اطلاع، سیل‌زدگان دو استان شمالی نیاز مبرمی به کمک و امکانات نیروهای مسلح دارند. دستور فرمایید علاوه بر آنچه تاکنون در آن مناطق به‌کار گرفته شده است، امکانات بیشتر برای امداد به آن مناطق گسیل نمایند. گزارش اقدام را بفرستید.»
بلافاصله پس از این نامه که به عبارتی صدور فرمان بسیج امکانات برای کمک‌رسانی بود، فرماندهان نیروهای مسلح از جمله سپاه و ارتش و نیروی انتظامی عازم منطقه شدند و با بررسی وضعیت و برآورد نیازها، در اولین فرصت امکانات و تجهیزات لازم را به منطقه گسیل کردند. در کمتر از 24 ساعت مناطق آسیب‌دیده از سیل در شمال کشور محل حضور مؤثر نیروهای مسلح شد و فرماندهان عملیاتی و رده‌های فنی و مهندسی با محاسبه شرایط موجود اقدام به طراحی و اجرای برنامه‌هایی برای خارج کردن آب از مناطق مسکونی و کاستن از آلام و رنج‌های مردم کردند. در این میان نیروهای بسیج و گروه‌های جهادی هم برای کمک به پاکسازی منازل و معابر و ایجاد سیل‌بندها و... وارد عمل شدند.
چند روز بعد موج بارش‌ها در غرب کشور و استان‌های لرستان، خوزستان و ایلام آغاز شد و با وجود اطلاع‌رسانی و هشدارهای قبلی و تخلیه برخی شهرها و روستاها، باز هم خسارات فراوانی به مناطق مسکونی، جاده‌ها، پل‌ها و مزارع کشاورزی در شهرستان پلدختر و برخی مناطق دیگر وارد شد؛ لذا باز هم نیروهای مسلح بدون فوت وقت عرصه عملیات امداد خود را به مناطق غرب کشور گسترش دادند و اقدام به عملیات امداد و نجات و کمک‌رسانی و... کردند.
حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهان کل ارتش، سپاه و ناجا و دیگر مسئولان نظامی در کنار وزرا، استانداران و مسئولان بخش‌های مختلف اجرایی و امدادی کشور دوشادوش یکدیگر برای کمک‌رسانی به مردم، صحنه زیبایی از وحدت و هماهنگی دستگاه‌های مختلف را برای حل مشکلات مردم این مناطق به تصویر کشید. فرماندهان نظامی همانند سال‌های دفاع مقدس با تلاش خستگی‌ناپذیر و در لبیک به فرمان فرمانده معظم کل قوا از تمام امکانات فنی و مهندسی و تجهیزات نیروهای تحت امر خود برای امدادرسانی بهره بردند. همین حضور به موقع و مفید باعث شد تا در همین ایام دشمنان ملت ایران، مانند همیشه در فضاسازی رسانه‌ای به دنبال زیر سؤال بردن اقدامات نیروهای مسلح به ویژه سپاه باشند که در این شرایط سخت با تمام توان در کنار مردم آسیب‌دیده از سیل هستند.
سخن آخر اینکه اگرچه بازگشت زندگی آسیب‌دیدگان به حالت عادی نیازمند زمان است؛ اما سیل‌زدگان با حضور مسئولان و نیروهای امدادی، نظامی و مردمی و کمک‌های مردمی از سراسر کشور دلگرم بوده و درد و رنج ناشی از این حادثه طبیعی را به امید برکات نزولات جوی تحمل کرده و ان‌شاءالله به زودی روی آرامش را خواهند دید.

گزارش صبح صادق از عملیات امداد و نجات و کمک‌رسانی نیروهای مسلح در مناطق سیل‌زده کشور

 

 

حسن ابراهیمی/ سیل‌های اخیر در کشور که نتیجه حجم بالای نزولات جوی بود، اگرچه در اثر دستبردهای خودمان به منابع طبیعی به بلایایی مثل سیل و رانش زمین تبدیل شد، اما در دل خود نعمت‌های بسیاری هم داشت. بارش‌هایی که حتی دو همسایه شرقی و غربی ما، یعنی عراق و افغانستان را هم درگیر سیل کرد و در این میان شاید به خاطر تعطیلات نوروز عمده مسئولان کشوری و لشکری در مسافرت و ایام فراغت بودند. اما اثرات باران‌های سیل‌آسا به سرعت باعث شد تا مسئولان و فرماندهان به گوش شوند و تعطیلات را پایان داده و از خانواده خود دست کشیده و به داد خانواده بزرگ‌تری از یک ملت برسند. در این میان، فرمانده معظم کل قوا به صراحت فرمان بسیج همه امکانات نیروهای مسلح را صادر کردند و نیروهای مسلح مناطق درگیر بلایا به سرعت در کنار خود سایر نیروهای مسلح دیگر مناطق کشور را درک کردند. در این میان بسیجیان و نیروهای مردمی به خصوص گروه‌های جهادی به سرعت به کمک مردم این مناطق شتافتند و استان گلستان نمونه موفقی از وفاق و تلاش شد. اما سیل به استان گلستان و مازندران ختم نشد و در غرب و جنوب غرب کشور شدت بیشتری یافت و باز هم نیروهای مسلح وارد کارزار شدند. در ادامه خلاصه‌ای از اقدامات نیروهای مسلح در این حوادث را با محوریت گزارش فرماندهان نیروهای مسلح می‌خوانید.

رئیس ستاد در صحنه
سردار سرلشکر «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح از جمله فرماندهان ارشدی بود که خود در استان‌های سیل‌زده گلستان و لرستان حضور یافت و پیگیر عملیات نیروهای مسلح در این استان‌ها شد.
وی در استان گلستان، لرستان و خوزستان از نزدیک اقدام به بازدید از مناطق سیل‌زده و گفت‌وگوی رو در رو با مردم کرد و عملیات امداد نیروهای مسلح را پی گرفت.
تأکید سرلشکر باقری در استان گلستان به امداد و کمک‌رسانی به مناطق سیل‌زده، اقدامات لازم برای تسریع خروج آب به سمت دریا و نیز اقدامات پیشگیرانه برای سیل‌های آینده بود تا کمترین آسیب به مردم، منازل مسکونی و شهرها و روستاهای استان وارد شود و این امر در جلسه‌ای با حضور فرماندهان در استان مطرح شد و تقسیم کار لازم بین نیروهای مسلح در این استان انجام گرفت.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همچنین در مناطق سیل‌زده شهرستان پلدختر حضور یافت و با بازدید از این مناطق در جریان روند امدادرسانی عوامل امدادی و نیرو‌های مسلح قرار گرفت.
وی در نشست فرماندهی عملیات امدادرسانی نیرو‌های مسلح در لرستان و غرب کشور در لشکر ۸۴، ضمن تأکید بر هماهنگی دقیق، تدابیر لازم را به فرماندهان عملیاتی ابلاغ کرد و سپس راهکار‌های افزایش کمیت و کیفیت خدمات نیرو‌های مسلح در این نشست بررسی شد.
سرلشکر باقری همچنین به یاد سالهای دفاع مقدس و همراهی با برادر شهیدش در جلسه هماهنگی نیروهای مسلح برای مقابله با سیل استان خوزستان در قرارگاه کربلا شرکت کرد.

حضور پر رنگ سپاه و بسیج
اما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از نهادهای مؤثر در امر امداد در حوادث سیل اخیر بود. بر اساس این، هم در استان‌های گلستان و مازندران و هم در استان‌های کرمانشاه، خوزستان، ایلام و لرستان سپاه و بسیج در کنار سایر نیروهای مسلح حضور پررنگ‌تری داشتند.
حضور فرمانده کل سپاه و جانشین فرمانده کل سپاه در مناطق سیل‌زده و همچنین فرماندهان ارشد سپاه در این مناطق نشان از عزم جدی سپاه برای کمک به مردم داشت.
در این میان نیروهای بسیج، گروه‌های جهادی، توان مهندسی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)، توان مهندسی رزمی نیروی زمینی سپاه به خصوص در بحث انفجارات و احداث استحکامات، توان عملیات هوایی نیروی هوافضا و توان شناسایی پهپادهای این نیرو و توان عملیات امداد آبی‌ـ خاکی نیروی دریایی سپاه وارد عرصه امداد شد و نیروی قدس سپاه هم در این عرصه عقب نماند و سرلشکر سلیمانی درخواست کرد تا توان موکب‌های اربعین به مدت یک ماه در اختیار سیل‌زدگان قرار بگیرد.

فرماندهان در میدان
فرماندهان نیروی زمینی و هوافضای سپاه هم در کنار فرمانده و جانشین فرمانده کل سپاه در مناطق سیل‌زده حاضر شده و از نزدیک در جریان عملیات امداد و نیازهای مردم منطقه قرار گرفتند. نیروی هوافضا در انتقال محموله‌های کمک به مناطق سیل‌زده و نیز انتقال مردم سیل‌زده به مناطق نقش بسزایی داشت. در این میان فرمانده نیروی زمینی سپاه سردار محمد پاکپور، میدانی‌ترین فرمانده ارشد سپاه بود که هم در گلستان و هم در لرستان در ساعات اولیه در منطقه حادثه حاضر بود. توان مهندسی قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) و تمام تجهیزات کارگاهی این قرارگاه در پروژه‌های منطقه به سرعت در اختیار سیل‌زدگان قرار گرفت.

قرارگاه خاتم در خدمت سیل‌زدگان
سعید محمد، فرمانده این قرارگاه با بیان اینکه قرارگاه خاتم با توجه به توان و امکانات مهندسی خود از اولین لحظات وقوع سیلاب‌ها در اواخر سال گذشته کارگاه‌ها و تجهیزات خود را در اختیار ستاد بحران قرار داد، اظهار داشت: «اولین واحدهای مهندسی که به محل وقوع حادثه رسیدند، مجموعه قرارگاه خاتم بودند.»
وی با بیان اینکه با ظرفیت ۳۸۵ دستگاه ماشین‌آلات و ۷۰۰ نیروی انسانی در خدمت مردم بودیم، تصریح کرد: «گلستان اولین استانی بود که آسیب جدی دید و قرارگاه در بحث‌های مهندسی، انحراف آب، تعمیق رودخانه و احداث پل‌های موقت و ساماندهی خروجی آب اقدامات مؤثری انجام داد و تا حدود زیادی آب در آنجا فروکش کرده؛ البته به جز یکی دو نقطه که خط القعر است.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) با بیان اینکه در هورالعظیم نقاطی را باز کردیم تا سرعت عبور آب بهبود یابد و اگر سیلابی در حوزه کرخه باشد، خساراتش کاهش پیدا کند، افزود: «با این اقدام ۷۰۰ مترمکعب در ثانیه تخلیه آب را سرعت دادیم.»
وی با بیان اینکه در لرستان هم از ساعات اولیه درخواست شد در بحث جاده‌سازی کمک کنیم و آقای اسلامی وزیر راه هم درخواست کردند امکانات گسیل شود، تصریح کرد: «قبلاً منطقه بروجرد و خرم‌آباد را به ما داده بودند و تقسیم‌بندی شده بود.»
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) با تأکید بر اینکه ۳۰ دستگاه ماشین سنگین و نیمه‌سنگین برای بازگشایی اعزام کردیم، افزود: «بازسازی کار سخت و سنگینی است؛ اما تماماً امکانات در اختیار است.»
محمد با اشاره به اینکه وقتی از ایلام درخواست کردند جاده‌های منطقه دره شهر و سد سیمره تخریب شده، تیم را اعزام کردیم، ادامه داد: «تمام توان ما در خدمت مردم است و واقعاً همکاران ما از لحظات اولیه این حادثه تعطیلی نداشته‌اند.»

توان امداد و درمان سپاه در میدان
همچنین در این حادثه توان امداد و درمان سپاه نیز به کار گرفته شد و بیمارستان‌های سپاه موسوم به بیمارستان‌های صحرایی در مناطق مختلف مستقر شد و با کامل‌ترین تجهیزات در حد بیمارستان فوق تخصصی اقدام به درمان مصدومان حادثه کرد که جزئیات آن را در مصاحبه اختصاصی صبح صادق با سردار اخوان، فرمانده بهداری رزمی نیروی زمینی سپاه در همین صفحه می‌توانید بخوانید.

100 هزار بسته لوازم خانگی
اما همه ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود؛ چراکه سپاه پس از عملیات امداد باز هم مردم آسیب‌دیده مناطق سیل‌زده را تنها نمی‌گذارد و مانند مردم زلزله‌زده کرمانشاه تا انتها در کنار آنهاست. بر اساس این، سردار ضیاء‌الدین حزنی، دبیر قرارگاه مرکزی محرومیت‌زدایی سپاه در گفت‌وگوی اختصاصی با صبح صادق با اشاره به وقوع سیل در استان‌های گلستان، مازندران، لرستان و خوزستان، اظهار داشت: «پیرو تقسیم ‌کاری که بر عهده این قرارگاه گذاشته شده، علاوه بر تعمیر منازل مسکونی آسیب‌دیده، وظیفه تأمین 100 هزار بسته لوازم خانگی را نیز بر عهده گرفته است.»
حزنی افزود: «اهم اقلام این مجموعه شامل 100 هزار یخچال، 100 هزار تلویزیون، 200 هزار تخته فرش، 400 هزار تخته پشتی و... است. توزیع اقلام مورد نظر پس از لایروبی خیابان‌ها و منازل و با هماهنگی نهادهای ذی‌ربط از جمله کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان هلال احمر و با در نظر گرفتن شرایط و اولویت‌بندی‌ها در بین سیل‌زدگان استان‌های مذکور توزیع خواهد شد.»
همچنین این قرارگاه با همکاری گروه‌های جهادی و تقسیم‌بندی و برنامه‌ریزی صورت گرفته بین این گروه‌ها در سریع‌ترین زمان ممکن منازل مسکونی آسیب‌دیده را تعمیر خواهد کرد.
اما کمک‌رسانی مردمی هم از دیگر زوایای خدمت سپاه و بسیج به مردم سیل‌زده منطقه بود، به طوری که اقدام به جمع‌آوری کمک‌های نقدی و اقلامی مردم مناطق مختلف کشور از سطح محلات کرد و خدمت به سیل‌زدگان و تأمین غذای گرم، پتو و اقلام اضطراری آنها در حال انجام است و قرار است گروه‌های جهادی مسئول ساخت بسیاری از مسکن‌های آسیب‌دیده از سیل شوند.

سپاه و بازسازی منازل سیل‌زده
در همین زمینه سردار نعمان غلامی، معاون هماهنگ‌کننده سازمان بسیج گفت: «سازمان بسیج در هماهنگی با کمیته امداد، سازمان بهزیستی و بنیاد مسکن، ساخت سه هزار مسکن تخریب شده مددجویان مناطق سیل‌زده را با استفاده از ظرفیت بسیج سازندگی قطعی کرده که در این رابطه سهم مشارکت هر سپاه استانی نیز مشخص شده است.»
اما ظرفیت‌های بسیج به ویژه اقشار تخصصی هم به میدان آمده و به خصوص بسیج جامعه پزشکی با توان خوبی پا به این عرصه گذاشته است.
تمرکزها بر روی استان خوزستان هم نشان از اهمیت این استان و حساسیت آن در برابر آسیب‌دیدگی از سیل است؛ چرا که حجم عظیم آب در روزهای پس از سیل لرستان وارد این استان شده و اگر مسئولان کشوری و نیروهای مسلح اعم از ارتش و سپاه آن را مدیریت نمی‌کردند، بخش‌های زیادی از استان خوزستان از سیل آسیب می‌دید.

تدبیر فرمانده ارتش
اما در ارتش جمهوری اسلامی هم با تمام توان به کمک سیل‌زدگان شتافت. بر اساس این، پس از سیل گلستان فرمانده کل ارتش در تدبیری برای مناطق در خطر سیل فرمانده ارشد میدانی تعیین کرد و امیر سرتیپ حبیب‌الله سیاری، معاون هماهنگ‌کننده ارتش در خوزستان و امیر سرتیپ کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش در لرستان مأموریت فرماندهی ارشد منطقه‌ای ارتش در امور امداد سیل‌زدگان را بر عهده گرفتند.

ارتش با تمام توان
بنا به تدبیر فرمانده کل ارتش همه امکانات ارتش جمهوری اسلامی برای کمک به مردم و کاهش آسیب‌های ناشی از سیلاب به کار گرفته شد و به این منظور در استان گلستان به واسطه نیاز به لایروبی رودخانه‌ها دو دستگاه لایروب ارتش از خرمشهر به وسیله دو فروند هواپیمای ایلوشن نیروی هوافضای سپاه و سی 130 ارتش به استان گلستان رسید و به سرعت عملیاتی شد. نفربرها و تجهیزات زرهی ارتش نیز برای انتقال سیل‌زدگان بهترین وسیله بود که برای این کار استفاده شد، توان هوایی ارتش و هوانیز هم به کمک سیل‌زدگان شتافت و هزاران نفر از مردم گرفتار در محاصره سیلاب از طریق بالگردهای هوانیروز ارتش به مناطق امن منتقل شدند. بیمارستان‌های صحرایی ارتش نیز در مناطق مختلف مستقر شدند.
به خاطر احتمال فاجعه‌بار بودن هرگونه سیل احتمالی برای استان خوزستان، ارتش جمهوری اسلامی توان مضاعفی را برای از بین بردن آسیب‌های ناشی از آب گرفتگی در اطراف شهرها و روستاهای استان شروع کرد که ایجاد سیل‌بندها و کانال‌ها از جمله این اقدامات بود. همچنین برخی موانع عبور آب نیز در دشت‌های خوزستان از طریق مهندسی ارتش و سپاه اصلاح و تخریب شد.
نیروهای ارتش جمهوری اسلامی از سویی در کمک به مردم برای تخلیه مناطق آسیب‌پذیر حضور خوب و بموقعی در این استان‌ها داشتند.

اثبات جان‌نثاری
در راستای کمک ارتش به این امر تمام توان نیروی زمینی ارتش در منطقه و نیز توان نیروی هوایی و قرارگاه پدافند هوایی ارتش به کار گرفته شد. همچنین تکاوران دریایی ارتش به کمک مردم شتافتند تا در یک رزمایش تمام‌عیار و کاملاً عملیاتی خدمت جان‌نثاری خود را اثبات کنند.
فرمانده نیروی زمینی ارتش هم در این میان مانند فرمانده نیروی زمینی سپاه فرمانده میدان بود.

ناجا و ودجا هم پای کار
اما حضور نیروهای مسلح تنها به حضور ارتش، سپاه و بسیج ختم نشد؛ بلکه نیروی انتظامی و سازمان‌های وابسته به وزارت دفاع هم در این عملیات نقش داشتند. برقراری امنیت مناطق از سوی ناجا و نیز استفاده از توان تصویربرداری هوایی و پردازش اطلاعات مناطق آسیب‌دیده از سیل از طریق سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح انجام شد و همه این توان در اختیار سازمان مدیریت بحران کشور قرار گرفت.
سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در جمع خبرنگاران در خرم‌آباد اظهار داشت: «هدف از حضور در مناطق سیل‌زده این است که از نزدیک و بیشتر با سطح این مشکلی که در سیلاب به وجود آمده، آشنا شویم و بهتر بتوانیم امکانات نیروی مسلح را بسیج کنیم. همچنین عرض خداقوتی داشته باشیم به عزیزان ارتش، سپاه و نیروی انتظامی که این چند روز مشغول هستند و طبیعتاً با حضور در مناطق سیل‌زده با مردم صحبت‌هایی خواهیم کرد.»
وی افزود: «حداکثر تلاش را خواهیم داشت تا در خدمت مردم باشیم و بتوانیم از آلام و مشکلات مردم بکاهیم.»

گزارشی از برخوردهای دوگانه دولتمردان آمریکا با حادثه سیل در ایران

 

امین پناهی/ از نخستین روزهای سال جدید برخی از استان‌های کشور درگیر سیل و خسارت‌ها و ویرانی‌های ناشی از آن شدند. سیل روز به روز گسترش یافته و مناطق بیشتری را به خود درگیر کرد؛ به گونه‌ای که این اتفاق به مسئله اول کشور تبدیل شد. شدت سیل به قدری بالا بود که سبب شد اظهار نظرهای فراوانی حتی در خارج از کشور نسبت به حادثه زیست‌محیطی صورت پذیرد. کشورهای فراوانی آمادگی خود را برای کمک به سیل‌زدگان کشورمان اعلام کردند. از کشورهای اروپایی و آسیایی گرفته تا لبنانی‌ها که گفته بودند: «زیر آتش بودیم، کمک‌مان کردید، شما گرفتار آب شدید نوبت ماست که کمک کنیم.»

تروریسم اقتصادی!
اما یکی از اتفاقاتی که در روزهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفت، بیانیه مایک پمپئو در این باره بود. او گفته بود: «ایالات متحده آماده کمک به سیل‌زدگان ایران است. از طرف مردم آمریکا، به قربانیان سیل‌های اخیر در ایران تسلیت می‌گوییم. وقوع این سیل‌ها یک بار دیگر سوءمدیریت رژیم در امور شهرسازی و آمادگی در شرایط اضطراری را به نمایش می‌گذارد.»
این چند جمله دو بخش مهم دارد؛ اول اینکه وزیر خارجه آمریکا جمهوری اسلامی را به سوء مدیریت متهم می‌کند، سوء مدیریتی که سبب ایجاد سیلاب‌ها و در نتیجه خرابی‌هایی در کشور شده است. این در حالی است که همین الان چند ایالت آمریکا درگیر سیل هستند. سیلی که یکی از اتفاقات مبتلابه ایالات متحده است و سالیانه خرابی‌ها و تلفات بسیاری به بار می‌آورد؛ اما معلوم نیست پمپئو سیل و ویرانی‌های ناشی از آن در آمریکا را ناشی از سوء مدیریت چه کسانی می‌داند!
بعیدی‌نژاد، سفیر کشورمان در انگلیس نوشت: «این بیانیه شرم‌آور در شرایطی صادر می‌شود که آمریکا نتوانسته برای سیلاب وسیعی که یک ماه است چند ایالت بزرگ آمریکا را در برگرفته راه حلی بیابد.»
دومین نکته که مهم‌تر از اولی نیز هست، بحث کمک آمریکا به سیل‌زدگان است. آمریکایی‌ها بر خلاف آنچه اعلام می‌کنند، لوازم پزشکی و هلال احمر و موارد انسان‌دوستانه را هم برای مردم ایران جزء موارد تحریمی قرار داده‌اند!
علی‌اصغر پیوندی، رئیس جمعیت هلال احمر ایران در این باره گفته است: «پیش از تحریم‌ها برخی حساب‌های دارای سوئیفت متعلق به هلال احمر داشتیم که از طریق آنها برای جذب کمک جهانی اقدام می‌کردیم، اما در حال حاضر این حساب‌ها مشمول تحریم شده است و امکان انتقال پول از کشورهای دیگر و همین طور از فدراسیون جهانی صلیب سرخ به ایران در هنگام حادثه وجود ندارد.»
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم در توئیتر خود نوشت: «سیاست فشار حداکثری ترامپ که نقض صریح قطعنامه 2231 شورای امنیت و دستور دیوان بین‌المللی دادگستری است، در کمک‌رسانی هلال‌احمر ایران به تمامی مناطق آسیب‌دیده از سیل بی‌سابقه اخلال ایجاد کرده است. از جمله اقلام ممنوعه هلی‌کوپترهای امداد است. این فقط جنگ اقتصادی نیست؛ این تروریسم اقتصادی است.»
جالب اینجاست که حتی کارشناس شبکه ضد ایرانی «ایران اینترنشنال» اعلام می‌کند، آمریکا از اینکه می‌گوید برای موارد دارویی، لوازم پزشکی، هلال‌احمر و موارد انسان‌دوستانه معافیت قائل شده، دروغ محض است. او اعلام می‌کند مادرش به دلیل تحریم دارویی جانش را از دست داده است.
همه این صحبت‌ها نشان می‌دهد، دولت ایالات متحده آمریکا برخلاف آن چیزی که اعلام می‌کند، با این تحریم‌ها مردم ایران را هدف قرار داده است.
در واقع ملت ایران از آمریکا و هم‌پیمانانش انتظار کمک نقدی ندارد، اگر آمریکا واقعا به فکر ملت ایران است باید اجازه دهد دارو و لوازم پزشکی در روند طبیعی خود که سال‌های گذشته وارد کشور می‌شده حالا هم وارد شود.
این در حالی است که مایک پمپئو در روز آغاز تحریم‌های جدید آمریکا، یعنی 12 آبان سال گذشته در صفحه توئیترش این‌گونه نوشت: «مردم ایران هدف این تحریم‌ها نیستند. آنها خود از سوءمدیریت، دزدی و حکومت‌ ایران رنج می‌برند. هدف تحریم‌ رژیم جمهوری اسلامی ایران است.»
در همان زمان «صدای آمریکا» در این باره چنین نوشت: «رئیس‌جمهور ایالات متحده و کاخ سفید هم در توئیتر، با انتشار تصویر پرزیدنت ترامپ، از بازگشت همه تحریم‌های آمریکا علیه ایران خبر دادند. همزمان، کاخ سفید هم در بیانیه‌ای تأکید کرد که مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی همچنان مشمول تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران نمی‌شوند.»
اینها تنهایی آن چیزهایی هستند که دولتمردان ایالات متحده در تریبون‌ها با صدای بلند اعلام می‌کنند؛ اما واقعیتی که پشت پرده اتفاق می‌افتد، چیز دیگری است. در واقع دولت آمریکا در رسیدن به اهداف خود که همانا از بین بردن استقلال ملت ایران است، از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کند. تحریم دارویی و پزشکی یک کشور یعنی بازی با جان کسانی که دست نیافتن به اقلام دارویی ممکن است به قیمت زندگی‌شان تمام شود.
پایگاه «رادیو فردا» دوم شهریور سال گذشته در گزارشی نوشته بود: «ادریس جزایری، گزارشگر ویژه سازمان ملل در حوزه «تأثیر منفی اقدامات یک‌جانبه قهری» روز چهارشنبه، ۳۱ مردادماه، در بیانیه‌ای اظهار داشت وضع دوباره تحریم‌ها علیه ایران پس از خروج آمریکا از برجام و اجرای همه‌جانبه آن از سوی شورای امنیت صورت گرفته و همین حاکی از «غیر قانونی» بودن این تحریم‌ها است.»
او افزوده بود: «تحریم‌های بین‌المللی باید هدفی مشروع داشته و متناسب باشند. تحریم‌ها نباید حقوق شهروندان عادی را نقض کنند، اما هیچ یک از این موارد در این مورد [تحریم‌ها علیه ایران] مد نظر قرار نگرفته است.»

پاسخ به یک پرسش
در اینجا یک نکته مهم وجود دارد و آن هم این است که بدانیم هدف اصلی آمریکا از اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه ایران چیست؟ و با اینکه بارها اعلام کرده مایل نیست با این تحریم‌ها آسیبی به مردم ایران وارد کند، اما چرا حتی بر سر ورود نیازهای دارویی بیماران مانع ایجاد می‌کند؟
پاسخ روشن است. در حالی که نظام اسلامی چهل سال از عمر خویش را پشت سر نهاده است و حالا می‌کوشد گام دوم یعنی «دومین مرحله خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی» را به خوبی طی کند، آمریکایی‌ها به خوبی دریافته‌اند نظام اسلامی جز با حمایت‌های مردم نمی‌توانست این دوره را به سر برده و مسیر جدید را آغاز کند. در واقع آنها برخلاف گفته‌های‌شان کینه عمیقی از ملت ایران دارند. ملتی که چهل سال پیش برای به دست آوردن استقلال به انقلابی دست زدند که در طول چهار دهه همواره در برابر آمریکا و اذنابش ایستاده است. کسانی که امیدوار بودند انقلاب به زودی از بین خواهد رفت یا مانند دیگر انقلاب‌های بزرگ جهان از ریل اصلی خارج خواهد شد و خواهند توانست بار دیگر به این کشور ثروتمند که سال‌ها محل غارت غارتگران بیگانه بود، دست یابند و آن را همچون عربستان سعودی به گاو شیرده تبدیل کنند تا منابع خود را به رایگان در اختیار آنان قرار دهد، حالا ناامید از راهی که پیموده‌اند، به این نتیجه رسیده‌اند که تا وقتی مردم ایران پای نظام‌شان هستند، نخواهند توانست لطمه‌ای به آن بزنند؛ پس تمام تلاش‌شان را می‌کنند تا فشارهای بیشتری را به مردم ایران روا دارند.
تحریم از ابتدا هم به منظور فشار بر مردم اعمال ‌شده و در این شکی نیست که این مردم بودند که همواره مقابل این تحریم‌ها ایستادگی کرده و آن را بی‌اثر ساخته‌اند. در واقع، جنگ اکنون برای شکستن مقاومت مردم است؛ اما از آنجایی که همواره دشمنان ملت ایران به دلیل حماقت خود نتوانسته این موضوع را درک کنند که این ملت هرگاه در شرایط سخت و دشوار جنگی قرار گیرد با یکدیگر متحدتر می‌شوند.
فرقی نمی‌کند جنگ از نوع نظامی‌اش باشد یا اقتصادی، جنگ جنگ است و مردم ایران این را به خوبی درک می‌کنند. حالا هم که سیل برخی از شهرها و روستاها را درگیر کرده، ملت ایران انسجام بیشتری یافته تا به داد آسیب‌دیدگان این حادثه ویرانگر در کشور برسند. هر چند این بار اول نیست و بار آخر هم نخواهد بود که مردم ایران در حوادث مختلف پشت هم را خالی نکرده و نگذاشته‌اند کار به جایی برسد که دست مردم ایران جلوی بیگانگان دراز شود.
دولت دونالد ترامپ با به کار بردن برخی الفاظ و اظهار نظرها گویی می‌کوشد بیش از پیش خود را بی‌آبرو کند، اما ملت ایران گول حرف‌های آنان را نخواهد خورد.

حرف آخر
ملت ایران پشت سر رهبر بصیر و باتدبیر انقلاب و در کنار مسئولان و تمام نهادهای انقلابی که در طول چهل سال انواع فشار را تحمل کرده و در جنگ نابرابری که دشمنان ملت به آنها تحمیل کرده بودند، با رشادت تمام ایستاده‌اند و دشمنان را از ریز و درشت به زانو درآوردند، این مرحله را نیز پشت سر خواهد گذاشت و تسلیم دشمن نخواهد شد.
تحریم طبیعتاً فشارهایی را بر اقتصاد کشور و معیشت مردم وارد خواهد کرد، چرا که طراحان آن چنین می‌خواهند و اقتضای آن ایجاب می‌کند؛ اما اینکه این فشارها تا چه حدی به مردم وارد شود و در زندگی روزمره نمود پیدا کند، به دو مسئله بستگی دارد؛ اول آنکه دولت بتواند در شرایط جنگ نابرابر فضای اقتصادی جامعه را طوری مدیریت کند که اثرات تحریم از بین برود و دوم اینکه مردم در این کار زار ناجوانمردانه یکدیگر را فراموش نکنند تا بتوانند در کنار هم بر مشکلاتی که دشمنان برای آنها ایجاد می‌کنند، فائق آیند.

بازنگاهی به مجموعه‌های تلویزیونی صداوسیما در تعطیلات نوروزی

 

نسیم اسدپور/ امسال هم به رسم دیرینه و چندین ساله، تلویزیون با چند سریال کنداکتور نوروزی خود را بست. سریال‌هایی که از مدتی قبل، به عنوان سریال نوروزی معرفی شده بودند، از جمله سریال «نون.خ»، «بر سر دوراهی»، «زوج یا فرد» و سریال «شش قهرمان و نصفی» که بی‌ربط با شعار امسال، یعنی رونق تولید هم نبود.
سریال‌های امسال هر یک با قصه به سراغ بیننده آمدند و این شاید نقطه قوت سریال‌های امسال باشد که توانستند مخاطب را به یاد سریال‌های مناسبتی دهه 80 بیندازند، دیگر وجه قوتِ کنداکتور سریال‌های نوروزی 98 کمدی بودن آنهاست، چیزی که بیش از هر چیز دیگر مردم در وضعیت کنونی به آن نیاز دارند.
اما در میان این نقاط قوت، هر یک از سریال‌‌ها نیز به خودی خود وجه تمایزی مختص خود داشتند.
سال‌های گذشته «پایتخت» که تقریباً پای ثابت انتخاب شبکه اول سیما بود، توانسته بود رضایت‌مندی حداکثری مخاطبان را از آن خود کند، اما شاید وقت آن رسیده بود که تنوعی در این تصمیم‌گیری ایجاد شود، که اتفاقاً نتیجه این تغییر و تنوع، سریال مطلوبی شد که طبق نظرسنجی توانست عنوان پرمخاطب‌ترین سریال نوروزی را از آن خود کند. «نون.خ» کاری از سعید آقاخانی که می‌توان گفت ممکن است از این پس بتواند یک رقیب جدی برای «پایتخت» محسوب شود.

تحسین کردزبان‌ها از «نون.خ»
«نون.خ» این بار به سراغ فرهنگ جدیدی رفت که اتفاقاً تا پیش از این نیز کمتر به آن توجه شده بود؛ کردهای عزیز کشورمان که فرهنگ غنی و زبان شیوای‌شان جزئی از فرهنگ بزرگ ایران اسلامی را تشکیل می‌دهد. داستان این مجموعه پیرامون یک تولیدکننده در یکی از روستاهای غرب کشور به نام نورالدین خانزاده بود که توانسته بود با کمک هم‌ولایتی‌های خود این محصول را حتی به کشورهای دیگر صادر کند؛ اما در این میان اتفاقاتی رخ داد که او را بدهکار مردم کرد و مابقی ماجرا در پس دادن بدهی‌های او به روستایی‌ها گذشت. پرداختِ همراه با طنز به رسم و رسوم و فرهنگ این خطه از سرزمین‌مان آنقدر هوشمندانه بود که تحسین کردزبان‌ها و حتی امام جمعه مریوان را به همراه داشت، البته این تحسین به دور از نقد هم نماند. ورود قوی به داستان که با آمدن نورالدین به تهران با افتی شدید مواجه شد، شخصیت دوست‌نداشتنی «سیروس» داماد نورالدین که اتفاقاً هم انتظار می‌رفت با بازی علی صادقی بیشتر از این دیده شود و همچنین روال بدون فراز و فرود چند قسمت میانه سریال را می‌توان از ضعف‌های جدی این مجموعه دانست. البته خارج شدن داستان از زندگی معمولی و وارد شدن به ماجراهای کمی دور از ذهن، مانند خرید هواپیما یکی دیگر از نقاط ضعف این مجموعه بود.
انتخاب راه درست زندگی
در «بر سر دوراهی»
این دور ماندن داستان از زندگی و روال عادی مردم، در سریال بر سر دوراهی نیز به چشم می‌آمد. سریال «بر سر دوراهی» شبکه دوم سیما با وجود اینکه قالب طنز نداشت، توانست مخاطبان زیادی را هر شب ساعت 9 پای شبکه دو بنشاند. وجه تمایز این سریال داشتن یک قصه جذاب و بازیگران توانمندی، همچون حمید گودرزی، مهراوه شریفی‌نیا و میترا حجار بود؛ اما با وجود اینکه پیام داستان تلنگری به مخاطبان بود که مبادا با رسیدن به آرزوهای‌شان اصالت و پاکی خود را فراموش کنند، این پیام در قالب قصه‌ای نه چندان واقعی بیان شده بود؛ پسری جوان با ثروت پیرزنی که ادعای عاشق بودنش را داشت، به مکنت فراوانی رسید، هر چند این داستان تا حدی غیرواقعی به نظر می‌رسید، اما جذابیت‌های داستان و کشمکش‌هایی که ایجاد می‌کرد سبب می‌شد مخاطب نتواند شبی از ماجرا را از دست بدهد.

زوج و فرد در مسیر تکرار!
و اما سریال «زوج یا فرد»، سریالی که ما را به یاد سریال‌های دوران نه چندان دور می‌برد، سریال‌هایی که اتفاقاً هم طرفداران زیادی داشت؛ اما مدتی بود دیگر در سریال‌های مناسبتی شاهد آن نبودیم. این سریال یادآور سریال‌هایی مانند «چک برگشتی» بود. «زوج یا فرد» در قالب طنز به موضوعاتی مانند آقازادگی، اختلاس و... پرداخته بود. در این سریال نیز بازیگران توانمندی حضور داشتند؛ اما تکراری بودن بازی آنها تا حدی مخاطب را دل‌زده می‌کرد؛ برای نمونه، مرجانه گلچین با همان اداهای طنز همیشگی‌اش نقش زنی زحمت‌کش را بازی می‌کرد، مهران غفوریان شخصیت تکراری آدم سوءاستفاده‌گر داشت که اتفاقاً سر بار دیگران هم بود و هاشمی در نقش یک مدیر دولتی وظیفه‌شناس نتوانسته بودند شخصیت‌های جدیدی را در دل داستان تعریف کنند.

خلاقیت و تنوع
در کنداکتور نوروزی امسال
«شش قهرمان و نصفی» سریال شبکه 5 سیما با موضوع تولید ملی بود که پخش آن همزمان با اتمام سال حمایت از کالای ایرانی و آغاز سال رونق تولید را می‌توان خوش سلیقگی یا حتی شانس مدیران رسانه خواند؛ چرا که بدون شک انتظار می‌رفت صداوسیما کاری جدی‌تر از چند تیزر و فیلم کوتاه را در این زمینه ارائه دهد. اما زمان و حتی شبکه انتخابی برای پخش این سریال را می‌توان تا حدی کج‌سلیقگی همان مدیران دانست؛ چرا که مخاطبان این سریال نوجوانان بودند؛ اما پخش همزمان آن با برنامه‌هایی مانند عصر جدید و خندوانه مجال دیده شدن آن را می‌گرفت.
با همه اینها با بررسی سریال‌های نوروزی می‌توان دریافت، سریال‌های نوروزی امسال برخلاف سال گذشته یا حتی می‌توان گفت چند سال گذشته توانست مورد مقبولیت بیشتری قرار گیرد و مخاطبان بیشتری را در ایام نوروز پای رسانه ملی بنشاند. خلاقیت، تنوع و همچنین داشتن قصه در سریال‌ها ویژگی بارز سریال‌های 98 بود، اما بدون شک کنداکتور امسال به مدیران سازمان این جرئت را داد که از ریسک کردن و جایگزین کردن برخی کارها با تولیدات جدیدتر و اطمینان کردن به هنرمندان دیگر نهراسند. ماه رمضان پیش رو است و امیدواریم کنداکتور ویژه این ماه نیز بتواند خانواده‌های ایرانی را همچنان مخاطب رسانه ملی نگه دارد.