معاون تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه در گفت‌وگو با صبح صادق

 

حسن ابراهیمی/ در آستانه هفته عقیدتی‌ـ سیاسی در سپاه در گفت‌وگویی با مجید غلامرضا، معاون تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی سپاه رویکرد جدید به امر مهم تربیت و آموزش و اقدامات در دست اجرا را بررسی کردیم که از نظر شما خوانندگان عزیز می‌گذرد.

* به عنوان اولین سؤال، فلسفه نامگذاری این ایام به نام هفته عقیدتی‌ـ سیاسی را تشریح کنید.
در ماه معنوی شعبان‌المعظم و در آستانه رمضان المبارک و هفته عقیدتی‌ـ سیاسی و سالروز شهادت استاد آیت‌الله مرتضی مطهری(ره) که به حقّ سهم مهمی در پایه‌گذاری نظام فکری انقلاب اسلامی داشته‌اند، این ایام را به تلاشگران عرصه تعلیم و تربیت تبریک و تهنیت عرض کرده و به این وسیله مراتب سپاسگزاری صمیمانه را حضور همه همکاران در رده‌های صفی و ستادی ابراز می‌داریم.
درباره فلسفه نامگذاری این هفته به این عنوان باید گفت، شکل‌گیری سپاه به منزله یک نهاد انقلابی، بر پایه مرزهای فکری‌ـ اعتقادی مکتب اسلام با هدف حفظ نظام و دستاوردهای آن بنا شد و به فرموده امام راحل عظیم‌الشأن، سپاه بزرگ‌ترين سنگرهاي دفاع از ارزش‌هاي الهي نظام ما بوده و این رسالت وجه متمایز و برجسته آن است. در تعابیر متعدد امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) به موضوع جایگاه اعتقاد و ایمان و بصیرت دینی توجه شده است که روح و حقیقت مسئله پاسداری و سپاه پاسداران، فکر و عقیده و ایمان‌ـ یعنی عامل معنوی قدرت‌ـ در همه اجزای آن است و در واقع هدف ایجاد سپاه پاسداران، فقط این نبود که نظام می‌خواهد از نو یک تشکیلات و نیروی مسلّح جدید درست کند. معظم‌له می‌فرمایند: «عامل معنوی قدرت در درون این سازمان به ‌طور وافر وجود داشته است و امروز هم وجود دارد. آن عامل معنوی قدرت چیست؟ اعتقاد، ایمان، اخلاص، مجاهدت برای ادای تکلیف، مجاهدت برای خدا، مجاهدت منهای درآمد مادّیِ آن مجاهدت و تلاش. اینها مهمّ است؛ اینهاست که یک مجموعه و یک نظام را حفظ می‌کند.»
این نگاه نشان‌دهنده آن است که سپاه یک نهاد عقیدتی‌ـ سیاسی است و عامل حفظ و تقویت آن و نقطه مرکزی آن، تلاش‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی است که نمایندگی ولی‌فقیه همواره در چارچوب رسالت و مأموریت خود دنبال کرده است و برای ارتقای جهات اعتقادي و فكري با روشن‌بيني و عمق فكري و روحيه انقلابي و ايمان پاسداران با همکاری فرماندهی از هیچ تلاشی فروگذار نکرده و با انتصاب نماینده ولی‌فقیه در این دوره درصدد بازسازی و تحول در برنامه‌های عقیدتی‌ـ سیاسی در مجموعه سپاه است. نامگذاری روز خاص به نام عقیدتی‌ـ سیاسی که با تدبیر شهید محلاتی در ایام مصادف با شهادت شهید مطهری انجام شد، معطوف کردن افکار و اذهان همگان به عامل اصلی قدرت و تأکید بر ادامه مسیر راهبردی تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی و تقدیر از مربیانی است که نقش اساسی را در این زمینه ایفا کرده‌اند و سهم آنان در این تلاش مقدس بی‌بدیل بوده است.

* در اسناد شما دیدم که رویکرد کنونی معاونت در برگزاری دوره‌های گوناگون و برنامه‌ها کیفیت‌بخشی و ارتقای اثربخشی مطرح شده است؛ در این باره توضیح دهید.
اساساً هر نوع فعالیتی به ویژه امر خطیر تربیت بدون توجه به کیفیت و تأثیر آن عقلانی نیست و همه هدف‌گذاری‌ها معطوف به اثربخشی و نتایج و پیامدهای آن است. در امور عقیدتی‌ـ سیاسی عوامل متعددی، مانند مربی، محتوا، مدیریت، متربی، فضا و محیط و دیگر عوامل باید دست به دست هم بدهند تا جهت‌گیری‌هایی که در سؤال اول مطرح شد، به نحو مطلوب محقق شود و اگر در یکی از عوامل اصلی اخلال ایجاد شود، نخواهیم توانست به نقش و انتظار خود در سپاه به درستی نائل شویم.
در این زمینه نقش کلیدی را مربیان ما دارند؛ از همین امسال بنا داریم بر این موضوع مهم در اثربخشی تأکید کنیم تا افزون بر تقویت وضعیت و توانمند کردن آنان، میدان وسیعی برای ظهور و بروز توانایی‌های آنان و بهره‌گیری علما و روحانیون فرهیخته فراهم شود. ما برای رسیدن به اهداف‌مان، لازم است از ناب‌ترین مربیان متعهد و انقلابی بهره‌مند شویم و این حق سپاه و پاسداران آن است و هرگونه مسامحه و استفاده از افراد کم ثمر برای ما در عقیدتی‌ـ سیاسی جایز نیست.
موضوع با اهمیت دیگر رسیدگی به وضعیت مراکز آموزشی است که اغلب آنها استانداردهای لازم را ندارند و ضروری است از نظر امکانات، ساختار و سازمان، نیروی انسانی متخصّص و نوع برنامه درسی، تجدید نظر جدی بشود. در همین راستا، در هماهنگی و تعامل با معاونت تربیت و آموزش سپاه اقدامات در دست بررسی و ابلاغ است و بخش عمده امور باید از سوی نمایندگی در مراکز اقدام و تسهیل شود.
البته برای بررسی دقیق موضوع اثربخشی، تدوین طرح راهبردی از سوی پژوهشگران در دست اقدام است و تا ارائه نتایج، با هم‌اندیشی و دریافت نظرات مدیران با تجربه عقیدتی‌ـ سیاسی در سطح سپاه ظرفیت‌های تقویت‌کننده اثربخشی را مورد بحث و تبادل نظر قرار داده و تا حد امکان در برنامه‌ها، شیوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های تخصصی پیش‌بینی شده است. این موضوع مطالبه جدّی نماینده ولی‌فقیه در سپاه از مجموعه‌های مختلف، به ویژه عقیدتی‌ـ سیاسی است و ما مصمّم هستیم در کنار پیشرفت کمی و رشد موفقیت‌آمیز در سال 97، وضعیت کیفی فعالیت‌ها را بیش از آنچه وجود دارد، ارتقا دهیم.»

* امر مهم تربیت در فعالیت‌ها کم و بیش مغفول مانده است، برای تقویت زمینه‌های تربیتی چه برنامه‌هایی در پیش دارید؛ در این زمینه توضیح دهید.
مهم‌ترین موضوع در معاونت، تقویت جایگاه تربیت است. اگرچه تربیت و آموزش در هم تنیده و آمیخته است؛ لکن تربیت عقیدتی‌ـ سیاسی نباید به تعلیم عقیدتی‌ـ سیاسی صرف محدود شود و در این زمینه مطالب قابل ملاحظه‌ای وجود دارد که اجمالاً اشاره می‌شود.
نکته اول اینکه امر تربیت فلسفه روشنی دارد که در جای خود در مجامع علمی به تفصیل مورد بحث و واکاوی قرار گرفته و مبانی، اصول و اهداف و روش‌های آن مورد توجه عقیدتی‌ـ سیاسی است.
نکته دوم و با اهمیت چگونگی تربیت در سپاه است که با چه راهبردها و راهکارهای متناسب با اقتضائات سپاه می‌توان زمینه تربیت معنوی پاسداران را فراهم کرد که همه ظرفیت‌های مختلف را پای کار بیاورد تا نتایج مطلوب را انتظار داشته باشیم.
مطلب سوم اینکه در چگونگی تربیت، راهبرد اصلی و کلان در سپاه ارتقا و تعمیق معنویت است و برخی راهبردهای بخشی و موضوعی آن راهبرد تقویت بصیرت دینی، راهبرد ارتقای روحیه جهادی و انقلابی، راهبرد نهادینه‌سازی ولایت‌مداری است که هر یک به طور وسیع راهکارهایی در ساحت‌های بینشی، گرایشی و رفتاری دارد که برخی از راهکارهای موجود تاکنون از کارآمدی لازم برخوردار بوده و به تناسب نیاز جدید و حجم آسیب‌پذیری‌ها باید راهکارهای نوین در جهت اهداف پیشگیری‌کنندگی، تقویتی و اعتلاء بخشی طراحی شود.
برخی طرح‌های در دست اقدام، مانند طرح معارف سطح یک یا سیره و روش تربیت محمدی(ص) جبران این جهات مغفول را دنبال می‌کند.
امیدواریم تا پایان سال با توجه به اهمیت موضوع در نظام تعلیم و تربیت سپاه امور طراحی به سرانجام برسد و امکان اجرای آن بیش از وضع فعلی گسترش یابد.

* در سال ۹۸ چه برنامه‌های محتوایی برای مخاطبان گوناگون سپاه پیش‌بینی کرده‌اید؟
در برنامه‌های سال جدید، همه مخاطبان موجود سپاه به صورت فراگیر در برنامه‌ها و دوره‌های عقیدتی‌ـ سیاسی تحت پوشش قرار گرفته‌اند و در بین مخاطبان، فرماندهان و مدیران برای ما از ویژگی خاصی برخوردارند که زمینه‌های آن با معاونت‌های فرماندهی گذاشته شده است.
جامعه دیگر مخاطبان آحاد پاسداران و سربازان هستند که در دوره‌های تربیت و تعالی به صورت متمرکز در مراکز تداوم آموزش و در برنامه‌های آمادگی یگانی تحت برنامه هدایت شده متناسب با نیازها قرار می‌گیرند. این حجم وسیع از آموزش‌ها با محتوای مشخص و با به‌کارگیری هزاران مربی با تلاش مدیران جهادی عقیدتی‌ـ سیاسی اجرا خواهد شد.
در سال جدید برای خانواده‌های مکرّم پاسداران به لحاظ اهمیت حفظ و صیانت از کانون خانواده سپاه، همچون سال‌های گذشته برنامه‌ریزی کیفی صورت گرفته است و با حمایت فرماندهان و مرکز خدمات کارکنان اقدامات مؤثری در سطح استان‌ها و مشهد مقدس پیش رو داریم و بحمدالله این برنامه از سطح رضایت‌مندی بالایی در بین خانواده‌ها برخوردار بوده است .
گفتنی است، در بین مخاطبان به بسیجیان عزیز، خواهران گرامی، عضویت‌های دیگر سپاه و نیز عزیزان اهل سنّت در رده‌های مربوط توجه شده و همچنین مراکز آموزشی در مقاطع گوناگون و موقعیت‌ها و مناطق عملیاتی سپاه مورد اهتمام بوده است.

* تعامل شما با معاونت‌های مختلف سپاه در فرماندهی و نمایندگی چگونه است؟ در نگاه کلی این همکاری‌ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
خدا را شکر مسئولان و فرماندهان در زمینه تأثیر برنامه‌های عقیدتی‌ـ سیاسی در حفظ توان و آمادگی‌های معنوی پاسداران آگاهی لازم را دارند و همواره از حمایت‌های بی‌دریغ آنان برخوردار بوده‌ایم و علاقه‌مند هستیم از نظرات و دیدگاه‌های ارزشمند آنان برای بهبود و ارتقای کار استفاده کنیم. در مقطع کنونی ضروری است همه مجموعه‌ها به صورت هم‌افزا و به صورت جبهه واحد و منسجم برای تربیت معنوی پاسداران تلاش و مجاهدت کنند.

* در پایان اگر مطلب خاصی دارید، بفرمایید.
ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار قرار داده شد، از خداوند متعال خواهانم ما پاسداران را مشمول ادعیه زاکیه حضرت بقیةالله ارواحنا فداه قرار دهد و ما را از الطاف و عنایات خودش محروم نکند و همواره در انجام وظایف، اخلاص در عمل را به حقیر و همه همکارانم عطا کند.


اگر می‌خواهید اثر بگذارید؛ راهش این است که دل‌ها را به هم نزدیک کنید؛ درون را پاک کنید؛ عمل را خالص کنید؛ برای خدا کار کنید؛ آن وقت خدای متعال برکت خواهد داد. این می‌شود عقیدتی سیاسی مطلوب.»
حضرت امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی)
در آستانه دوازدهم اردیبهشت سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری(ره) و هفته عقیدتی سیاسی در سپاه و بسیج، شایسته است با گرامیداشت این ایام از تلاش و مجاهدت خالصانه استادان، مربیان و مدیران عرصه تعلیم و تربیت قدردانی و سپاسگزاری نموده و توجه همگان را به نکات زیر جلب نماییم:
انقلاب اسلامی در حالی چهلمین سالگرد پیروزی خود را پشت سر گذاشت و قدم به دهه پنجم حیات خود نهاد که برای ادامه این راه روشن، گام دوم انقلاب را، برای دومین مرحله خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی، پی خواهد نمود و فصل جدیدی را برای تحقق آرمان‌ها و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی(ارواحنا فداء) رقم خواهد زد.‌ ان‌شا‌ءالله
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان مولود حقیقی انقلاب اسلامی با اتکال به قدرت لایزال الهی و اهتمام پاسداران بر تعمیق بنیه معنوی و زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی، با اقتدار و جهاد همه‌جانبه پیش‌قراول مبارزه با استکبار و جبهه باطل خواهد بود و در مسیر تحقق نظام پیشرفته اسلامی گام برخواهد داشت.
تردیدی نیست که برای رسیدن به این اهداف بلند، می‌بایست ارتقای معنویت، بصیرت دینی، روحیه جهادی، انقلابی و ولایت‌مداری پاسداران همواره در صدر برنامه‌های سپاه مورد توجه قرار گیرد. در این راستا رویکرد تربیتی و اثربخش نمودن دوره‌ها و برنامه‌های عقیدتی سیاسی با ملاحظه نیازهای سطوح مخاطبان، فراگیران و خانواده آنان با اهتمام ویژه حمایتی و پشتیبانی تمامی فرماندهان و مسئولان برای تحقق این امر خطیر مورد تأکید می‌باشد.
در پایان ضمن تأکید بر اغتنام فرصت‌های روحانی و معنوی ماه‌های شعبان و رمضان، توفیق همگان را در ظلّ توجهات حضرت بقیه ‌الله(ارواحنا فداه) و هدایت‌های داهیانه امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) خواهانیم.

 

آیت‌الله شهید مرتضی مطهری در کتاب حماسه حسینی می‌گوید: علي(ع) تصريح مي‌كند كه جنگ‌هاي صدر اسلام، ماهيت ايدئولوژيكي داشت: «و حملوا بصائرهم علي اسيافهم»؛ آنها بصيرت‌ها و درك‌ها و آگاهي‌هاي خود را روي شمشير‌هاي خودشان حمل مي‌كردند، يعني مي‌خواستند با اين شمشيرها به مردم آگاهي دهند. شرط اينكه قيامي مقدس باشد، اين است كه آن قيام با يك بينش و درك و بصيرت قوي توأم باشد. (حماسه حسيني، ج1، ص72)

سرهنگ پاسدارعلی حمیدی*/ اداره برنامه‌ریزی و محتوای آموزشی معاونت سیاسی، مسئولیت برنامه‌ریزی، ارزشیابی و تهیه متون آموزشی معاونت تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی سپاه را عهده‌دار است. همچنین در راستای کیفی‌سازی و اثربخشی آموزش‌های عقیدتی‌ـ سیاسی متناسب با دوره‌های طولی، تربیت و تعالی، یگانی و نور مبین اقدامات مؤثری کرده است که مهم‌ترین آنها طراحی موضوعات و سرفصل‌های آموزشی و تربیتی دوره تربیت و تعالی پاسداران و خانواده آنان و دوره‌های سربازان است. در این رابطه در تعامل با آموزش فرماندهی، درصدد بازطراحی دوره‌های طولی هستیم که تاکنون دوره دافوس، کارشناسی و عالی رسته تدوین و اعتباربخشی شده و برای اجرا به رده‌ها ابلاغ گشته است.
در رابطه با برنامه‌های قرآنی نور مبین، طرح جدید ذکر مبارک با شیوه جدید برای طول سال و در ماه مبارک رمضان پیش‌بینی و برنامه‌های قرآنی از غنای بیشتر برخوردار شده و بناست تا چند سال آینده مبنای عمل باشد.
متناسب با نیازهای یگانی در تعامل با معاونت سیاسی و فرهنگی، زمینه بهره‌گیری از فرصت سین یگانی فراهم شده و محتوا و محورهای فصلی آن ابلاغ شده است. در رابطه با طرح‌های جدید، بحمدالله برنامه دوره معارف اسلامی سطح یک طراحی شده است که به برنامه‌ها و فعالیت‌های عقیدتی نظام می‌دهد تا در کنار برنامه‌های آموزشی کنونی، برخی محتواهای بنیادی از معارف دین را سپری کنند. برای فعالیت‌های تربیتی نیز زمینه‌های متعدد در بسترهای بسیج و اردوهای جهادی در نظر گرفته شده است. همچنین به‌کارگیری فراگیران در امر عقیدتی‌ـ سیاسی با عنوان همیاران قرآن و احکام، برای عمق‌بخشی به آموزش‌های عقیدتی‌ـ سیاسی در این طرح مدنظر قرار گرفته است. در سال جدید به منظور اتقان‌سازی برنامه‌های محتوایی بناست با همکاری پژوهشگاه، محتواهای مورد نیاز را تولید کنیم که نخستین گام پیش‌بینی کتاب تربیت و تعالی برای دوره مربوط است.
* مسئول اداره برنامه‌ریزی و محتوای آموزشی

 

سرهنگ دوم پاسدار علیرضا زاهدی*/ اداره آموزش‌های عمومی، تخصصی و یگانی، مسئولیت اجرای آموزش‌های عقیدتی‌ـ سیاسی کارکنان در سه حوزه تربیت و تعالی، آموزش‌های یگانی و دوره‌های طولی را برعهده دارد. این اداره در راستای تحقّق منویات فرماندهی معظم کلّ قوا‌، حضرت امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) و اجرای تدابیر نماینده محترم ولی‌فقیه در سپاه و سیاست‌های ابلاغی مسئول معاونت، فعالیت‌های زیر را در دست اقدام دارد:
الف‌ـ دوره‌های تربیت و تعالی: به حول و قوه الهی در سال 1398، ایجاد تنوع در شیوه اجرای دوره‌های تربیت و تعالی، توسعه کمّی و کیفی دوره‌های تربیت و تعالی خانوادگی، تقویت و برجسته کردن جنبه تربیتی دوره‌ها نسبت به بُعد آموزشیِ آن، تقویت مراکز تداوم تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی رده‌های سپاه، توجّه به فضاسازی فرهنگی و نشاط محیطیِ مراکز، استفاده از ظرفیت‌های مادّی و معنوی فرماندهی و نمایندگی برای اجرای کیفی و اثربخشی دوره‌ها، راه‌اندازی دوره‌های تربیت و تعالی در کربلای معلی و... در دستور کار اداره آموزش قرار دارد.
ب‌ـ آموزش‌های یگانی: در نیمه دوم سال گذشته شیوه‌نامه اجرایی برنامه‌های قرآنی نور مبین و جلسات آمادگی یگانی بازنگری و اصلاح شد، که در نتیجه آن با بهره‌گیری از نظرات کارشناسان قرآنی و دینی در رده‌های سپاه و برگزاری جلسات متعدّد کارشناسی، شیوه‌نامه اجرایی برنامه‌های قرآنی و جلسات بصیرت دینی‌ـ انقلابی تدوین و به رده‌ها ابلاغ شد. از ویژگی‌های شیوه جدید اجرای برنامه‌های قرآنی، توجّه به موضوع تدبّر در قرآن کریم، سطح‌بندی کارکنان و اجرای کارگاهی جلسات است که زمینه مشارکت هر چه بیشتر فراگیران در مباحث کلاسی برای یادگیری بیشتر و عمل به معارف قرآن کریم و افزایش اثربخشی برنامه‌های قرآنی را فراهم می‌کند.
جلسات آمادگی اعتقادی و معنویِ یگانی بازنگری شد و در قالب برنامه‌های بصیرت دینی‌ـ انقلابی در چهار بخش «جلسات درس اخلاق»، «نشست‌های پاسخ به شبهات اعتقادی»، «جلسات پرسش و پاسخ فقهی» و «گردهمایی سیاسی» برای همه کارکنان سپاه، پیش‌بینی و برای اجرا به رده‌های سپاه ابلاغ شد. گفتنی است، گردهمایی‌های سیاسی را همکاران‌مان در معاونت سیاسی برنامه‌ریزی و اجرا می‌کنند.
ج‌ـ آموزش‌های طولی: از آنجا که اجرای آموزش‌های طولی، برعهده دانشگاه‌ها، مراکز آموزشی و مراکز رزم مقدماتی سپاه است، این بخش فعالیت‌های این اداره، شامل پیگیری برای اجرای سهم آموزش‌های عقیدتی‌ـ سیاسی در دوره‌های طولی است، که در سال 1398، بازنگری و تجدید نظر در شیوه اجرای ساعات سهم عقیدتی‌ـ سیاسی، توجّه به طرح سیره و روش تربیت محمدی(ص) و پیگیری برای استقرار روحانی مقیم در مراکز آموزش طولی، تلاش برای حلّ مشکلات مراکز رزم مقدماتی سربازان و اجرای سرفصل‌های جدید آموزش‌های عقیدتی‌ـ سیاسی در دوره‌های طولی، در دستور کار قرار دارد.
در سال 1397، فعالیت‌های اجراییِ متعدّدی با تلاش شبانه‌روزی همکاران‌مان در شبکه تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی سپاه صورت گرفت، که اجرای دوره تربیت و تعالی خانوادگی در مشهد مقدس و شمال برای 34336 خانوار در قالب 1277 دوره، برگزاری 1401 دوره تربیت و تعالی مجردی برای کارکنان پایور سپاه و تعداد 957 دوره برای کارکنان وظیفه در مراکز متمرکز شهرهای مقدس مشهد، قم و مراکز تداوم رده‌ها، برگزاری تعداد 37384 جلسه برنامه‌های بصیرت دینی‌ـ انقلابی برای کارکنان رسمی و وظیفه سپاه و اجرای تعداد 119127 جلسه قرآنی در همه رده‌های سپاه برای پایوران و تعداد 65470 جلسه برای سربازان و... گوشه‌ای از اقدامات صورت گرفته است.
در پایان زحمات تمامیِ دست‌اندرکاران، به ویژه فرماندهان و مسئولان، روحانیون معزّز، مربیان گرانقدر، همکاران رسمی و وظیفه عزیزمان در تمامی رده‌های سپاه را که به نوعی در اجرای برنامه‌های تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی نقشی ایفا کرده، ارج نهاده و خواهشمندیم با ارائه نظرها و پیشنهادهای سازنده ما را در اجرای هرچه موفق‌تر برنامه‌ها و دوره‌ها، یاری فرمایند.
*مسئول اداره آموزش‌های عمومی، تخصصی و یگانی

 

سرهنگ پاسدارحسین ترابی*/ یکی از اساسی‌ترین عوامل کیفی‌بخشی و اثربخشی در آموزش و تربیت، عامل و عنصر استاد و مربی است؛ از این رو معاونت تربیت و آموزش عقیدتی‌ـ سیاسی سپاه با درک اهمیت این موضوع، سال 1398 را سال توجه و تقویت شبکه استادان و مربیان در برنامه‌های راهبردی خود قرار داده است. در همین راستا مسئول محترم معاونت، تعامل با حوزه‌های علمیه قم و مشهد مقدس را برای شناسایی و استفاده از ظرفیت‌های روحانیون عالم، عامل و ولایتمدار، در اولویت‌ کاری این اداره قرار داده است. بر این اساس در اواخر سال گذشته و ابتدای سال جاری، جلسات کارشناسی مشترکی با بسیج استادان حوزه‌های علمیه قم و مشهد پیش‌بینی و اجرا شد که یکی از نتایج آن، فراهم شدن زمینه برای ساماندهی و به کارگیری بیش از صدها استاد برجسته است که توانایی‌های بالایی دارند؛ اما تاکنون به دلایلی زمینه استفاده حداکثری از ظرفیت آنها فراهم نشده است.
یکی دیگر از برنامه‌های محوری این اداره در همین راستا، شناسایی، جذب و آموزش روحانیون سطوح مختلف حوزوی برای به‌کارگیری آنها به عنوان مربیان سازمانی است با این هدف که بتوان علاوه بر تقویت شبکه مربیان، اثربخشی دوره‌های آموزشی و فعالیت‌های تربیتی را نیز افزایش داد؛ چرا که معتقدیم تا هادی خود هدایت‌شده نباشد، در راهنمایی مخاطبان تأثیر چندانی نخواهد داشت؛ بنابراین بهره‌گیری از مربیان روحانی خودساخته، عالم و ولایتمدار در شبکه مربیان، یکی از سیاست‌ها و برنامه‌های جدی ما در سال جاری خواهد بود ان‌شاءالله.
از دیگر برنامه‌های راهبردی این اداره، ساماندهی تخصصی استادان و مربیان بر اساس موضوعات نظام آموزش‌های عقیدتی‌ـ سیاسی سپاه است که این موضوعات شامل قرآن کریم، عقاید و کلام، فقه و احکام، اخلاق، تاریخ اسلام، مشاوره تربیتی، دانش سیاسی و فضای مجازی است. به دنبال آن نیز توان‌افزایی تخصصی این مربیان بر اساس موضوعات مذکور در دستور کار قرار گرفته و برنامه‌های مبسوطی نیز برای آن پیش‌بینی کرده‌ایم. چرا که معتقدیم یکی از مهم‌ترین وظایف راهبردی هر مجموعه آموزشی؛ پیش‌بینی برنامه‌های توان‌افزایی برای به روز نگه داشتن مربیان آن مجموعه است؛ زیرا اگر هر یک از ارکان و عناصر آموزش در بهترین حالت و وضعیت مهیا شود؛ اما استاد توانمندی وجود نداشته باشد، نتیجه مطلوبی حاصل نخواهد شد؛ اما اگر استاد توانایی‌های لازم را داشته باشد،‌ ولی ارکان دیگر ضعیف باشند، استاد به تنهایی خلأ آنها را پر خواهد کرد؛ بنابراین لازم است مسئله توان‌افزایی مربیان در صدر برنامه‌های نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه مدنظر قرار بگیرد. در این راستا ایجاد مرکز تخصصی آموزش توان‌افزایی مربیان با داشتن کارگاه‌ها و سالن‌های تخصصی و مجهز به امکانات و فناوری‌های روز، از الزامات آن است که در حال حاضر این خلأ در نمایندگی ولی‌فقیه محسوس است. طی جلسه‌ای که به تازگی با ریاست محترم دانشکده شهید محلاتی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه داشتیم این موضوع طرح و پیشنهاد شد که امیدواریم با موافقت و مساعدت هیئت‌رئیسه نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ان‌شاء‌الله مقدمات کار به زودی فراهم شود.
مطلب آخر موضوع نظارت بر عملکرد کیفی استادان و مربیان است که در این زمینه برنامه‌های خوبی مانند تربیت ارزیاب، تغییر در شیوه‌ها و روش‌های ارزیابی و موارد، طراحی و پیش‌بینی کرده‌ایم.
*مسئول اداره اساتید، مربیان و مدیران