«حمدبن‌جاسم» نخست‌وزير سابق قطر در بيان علت دوستي با ايران به روزنامه تلگراف گفت: چگونه بگوييم كه ايران دشمن ماست، در حالي كه تنها گذرگاه هوايي، دريايي و زميني ايران است. آيا بايد با همكاري نكردن با ايران دست به خودكشي بزنيم؟ چون سعودي‌ها مي‌گويند با ايران همكاري نكنيم؟ نظر ما اين است كه ايران هيچ ضرري به قطر نزده است.

 اين همه اختيارات

علي صوفي، فعال سياسي اصلاح‌طلب و از مشاوران خاتمي گفته است: «مشكل آقاي روحاني اين است كه از اختيارات موجود به شكل كامل و مؤثر استفاده نكرده و دولت را در زمينه‌هايي فشل نشان مي‌دهد. اين نشان مي‌دهد كه دولت يا از اختيارات خود استفاده نمي‌كند يا اختياراتش به هم‌ريخته است؛ در اين شرايط كه همه معتقدند دولت فشل است و از اختيارات خود استفاده بهينه نمي‌كند. از طرف ديگر مدت‌هاست شاهد تشكيل نهاد جديدي تحت عنوان شوراي عالي هماهنگي اقتصادي متشكل از سران قوا و به رياست رئيس‌جمهور با اختيارات بسيار بالا و فراقانوني هستيم. بدين نحو كه اگر چيزي را مصلحت ديدند كه در قانون وجود نداشته، مي‌توانند اجرا كنند و بعداً به مجلس مراجعه كرده و آن را قانون كنند. آقاي رئيس‌جمهور در اين حد اختيارات دارد؛ اما اتفاق خاصي نيفتاده است.»

زرادخانه اقتصادي آمريكا

نشريه «اكونوميست» در سرمقاله اين هفته خود به بررسي تسليح ابزار اقتصادي آمريكا به ‌عنوان روشي براي توسعه قدرت خود پرداخته است. بر اين اساس، اعمال ناگهاني تعرفه‌ها، تحريم شركت‌هاي فناوري، تهديد به خارج كردن برخي كشورها از سيستم تبادل دلار و تنگ‌تر شدن حلقه تحريم‌ها عليه چند كشور ديگر، نشان‌دهنده قدرت عجيب يك ابرقدرت در زمان نبود محدوديت‌هاي بين‌المللي است. ممكن است دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري آمريكا شايد از چنين وضعيتي بسيار راضي باشد؛ اما تاكتيك‌ او مي‌تواند بحران فراگير اقتصادي را در جهان كليد بزند و در عين حال مشروعيت آمريكا را به ‌عنوان با ارزش‌ترين ابزار اين كشور خدشه‌دار كند. جايگاه مركزي آمريكا در تجارت جهاني قدرت بي‌پاياني را در اختيار مقامات آن قرار مي‌دهد؛ اما ترامپ بايد بداند درصورت سوءاستفاده از اين قدرت آن را از دست خواهد داد.

دشمني آمريكا با مقاومت

«نوام چامسكي» نظريه‌پرداز و انديشمند مطرح آمريكايي طي يادداشتي در نشريه آمريكايي «INthesetimes» تصريح كرد كه از انقلاب 1357 تاكنون، جرم ايران «مقاومت موفقيت‌آميز» در مقابل آمريكا بوده است. چامسكي با بيان اينكه نمي‌توان نقش خليج‌فارس را در اداره كنوني جهان ناديده گرفت، ادامه داد كه هم‌اكنون قابل فهم مي‌شود به چه دليل آمريكا تاب مقاومت موفقيت‌آميز كشور‌ها را در منطقه ندارد. وي سپس ادامه داد كه سازمان‌هاي اطلاعاتي آمريكا در سال‌هاي 2007 و 2012 اعتراف كردند ايران در حال حاضر برنامه تسليحاتي هسته‌اي ندارد؛ بنابراين براي آنهايي كه مي‌خواهند آزادانه در منطقه وحشيگري و اعمال خشونت كنند، «بازدارندگي» تهديدي غيرقابل تحمل و حتي بدتر از «مقاومت موفقيت‌آميز» است.

رهبري و پاسخ به انتقادات

پس از ديدار رمضاني امسال رهبر معظم انقلاب با دانشجويان، بي‌بي‌‌سي فارسي گزارشي با عنوان «جلسه پرحاشيه؛ انتقاد از «بيت رهبري» در حضور آيت‌الله خامنه‌اي» را منتشر كرد و اعتقاد داشت كه افراد بيت رهبري اجازه آزادي بيان و اظهار نظر در مورد شخص رهبري را به فعالان نمي‌دهند؛ در حالي كه ساليان سال شاهد برگزاري افطاري دانشجويان و جوانان با رهبري هستيم؛ مراسمي كه در آن دانشجويان دغدغه‌ها و مسائل خود را بدون هيچ واسطه‌اي به گوش رهبر فرزانه جمهوري اسلامي مي‌رسانند و در اين جسات بار‌ها شاهد بوديم كه نخبگان و دانشجويان از مسئولان دولتي، سياست‌هاي كلي نظام و حتي سياست‌هاي رهبري صريحاً انتقاد كرده‌اند.

نمايندگان خاطي

حجت‌الاسلام احمد سالك گفت: «در مجلس شاهد حضور افرادي هستيم كه از سران فتنه حمايت مي‌كنند. هر جاي دنيا در مجلس كشور در حمايت از براندازان حرف زده شود برخورد جدي صورت مي‌گيرد.» عضو كميسيون فرهنگي مجلس اظهار داشت: «البته بنده از خانم سلحشوري و آقاي حيدري نمايندگان تهران، كه در دفاع از سران فتنه در تريبون رسمي مجلس صحبت كردند، به هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان شكايت كردم.»