* در ابتدا مقدمهای از پیشینه بیمارستان بقیهاللهالاعظم(عج) بیان کنید.
درباره پیشینه بیمارستان بقیهالله(عج) باید عرض کنم که حضرت امام(ره) در کشاکش نبرد در جبههها و با درخواست مسئولان وقت، این مرکز را در اختیار سپاه قرار دادند. ساختمان اصلی و کنونی این بیمارستان در همان زمان توسط یک بخش خصوصی در حال ساخت بود که نیمهکاره رها شده بود. در این زمان سپاه کموبیش از بیمارستان نجمیه استفاده میکرد که اتفاقاً پیکر شهید حاجهمت هم به همین بیمارستان منتقل شده بود. در سال 1361 با درخواست مسئولان وقت سپاه این مرکز از جانب امام(ره) در اختیار سپاه قرار میگیرد که بهداری سپاه عملاً دارای بزرگترین مرکز درمانی در کشور میشود.
در این بیمارستان تمام تخصصها وجود دارد و با دارا بودن 640 تخت بستری به انضمام تختهای ویژه و دارا بودن فعالترین اورژانس قطب ترومای کشور یکی از مجهزترین مراکز درمانی محسوب میشود؛ ضمن اینکه از رتبه اول در پیوند کلیه با نزدیک به 5000 پیوند برخوردار است و با اعتبارسنجیهای صورتگرفته از سوی وزارت بهداشت در رتبه درجه یک عالی قرار دارد.
* با توجه به ادامه درگیریها در کشورهای محور مقاومت تاکنون چه اقداماتی را برای مداوای مجروحان اعزامی از کشورهای همسایه انجام دادهاید؟
در زمینه مداوا و بستری رزمندگان مدافع حرم، باید بگویم که کار اصلی و نظاممند برای این عزیزان از نیمه دوم سال گذشته با گشوده شدن جبهه جدیدی در سوریه و ابلاغهایی که در این زمینه از فرماندهان عالی سپاه دریافت کردهایم، صورت گرفت؛ اما به طور کلی، نزدیک به چند سال است که به صورت جدی به بحث پذیرش، مداوا و ترخیص مجروحان از دیگر کشورها میپردازیم. این موضوع از زمان حمله آمریکا و سقوط صدام آغاز شد که توانستیم مجروحان عراقی را با اقدامات مناسبی در ایران معالجه و ترخیص کنیم.
برای نمونه، در ایام نوروز 94 عدهای از مجروحان یکی از کشورهایی که درگیر مبارزه با تروریستهای تکفیری و صهیونیستی است؛ پذیرش کردیم و در حال حاضر هم کموبیش در حال درمان این عزیزان هستیم.
افزون بر این موارد میتوان به پذیرش تعدادی افراد از کشورهای همسایه اشاره کرد که به همراه مدافعان حرمی که از میهن عزیزمان اعزام میشوند؛ برای مداوا و طی دوران نقاهت به ایران و به بیمارستان بقیهالله(عج) انتقال داده میشوند.
برای رسیدگی فوری و هر چه مطلوبتر به مدافعان گرانقدر، اورژانس بیمارستان بقیهالله(عج) کاملاً در حالت عملیاتی قرار دارد. با کمکهایی که نیروی قدس سپاه و بهداری این نیرو برای انتقال این عزیزان میکند؛ میتوانم بگویم که تقریباً سنگینی کار گرفته شده است؛ اما مأموریت اصلی ما تازه با انتقال آنها به ایران شروع میشود.
در ایام مختلف مدافعان جانباز را در دستههای چند تایی به بیمارستان انتقال میدهیم و در بخشهای مربوطه در بیمارستان در خدمت این افراد هستیم.
در عراق و سوریه پستهای امدادی داریم. پزشکان متخصص و پرستارهای متعددی در دمشق یا حلب مستقر کردهایم که کارها به درستی پیش برود. برای نمونه مجروحان را از حلب به دمشق انتقال میدهیم و با آمادهسازی جانبازان و انجام کارهای مقدماتی و فوقتخصصی در صف انتظار برای انتقال به ایران قرار میگیرند. باید اشاره کنم که تمام مجروحانی که از کشورهای مختلف به ایران انتقال داده میشوند، با هماهنگی کامل با وزارت کشور و تهیه فهرستی از اسامی آنها صورت میگیرد؛ یعنی هم انتقال به ایران و هم خروج از ایران با ثبت درخواست و اسامی برای سفارتخانههای آن کشورهاست و در این زمینه کاملاً قانونی و نظاممند عمل میکنیم.
* چه تدابیری برای بهبود فعالیتها و اقدامات پزشکی به منظور رسیدگی به وضع مجروحان اندیشیدهاید؟
از نیمه دوم سال گذشته که کارها، نظاممند شد؛ توانستهایم تعداد بسیار زیادی از مجروحان و مدافعان حرم را از ملیتهای مختلف پذیرش کرده و اقدامات بسیاری برای درمان و بهبودی جراحات عمیق آنان صورت دهیم که شاید بیش از چند صد مورد عمل جراحی بوده است و حتی برخی از این مجروحان چندین بار زیر تیغ جراحی رفتهاند. بیش از 30 نفر از این عزیزان دچار ضایعه سخت نخاعی هستند که اقدامات متناسب با وخامت اوضاع این عزیزان هم شروع شده است.
* در این زمینه خاطرهای هم دارید؟
در ایام نوروز 94 عدهای از مجروحان یمنی با یک پرواز وارد ایران شدند. وضع وخیم آنها قابل توصیف نبود. برخی از اینها بیش از یک روز با آن وضع اسفناک در کنار باند پرواز و بر روی برانکارد مانده بودند و خاک و خون تمام پیکر آنها را پوشانده بود. در ابتدای ورودشان به اورژانس بیمارستان آنها را استحمام کردیم و سپس کارهای بستری و درمانی آنها پیگیری شد. متأسفانه تاکنون حتی یک مسئول رده یک دولتی در اینجا حاضر نشده است تا جویای حال این مدافعان شود. در همان ایام ورود این جانبازان، وزیر بهداشت به همراه گروه رسانهای خود در بیمارستان حاضر شد و برای پیگیری حداقل دو تخت آیسییو و نیز برخی از داروهای خاص برای این جانبازان قول مساعد داد، اما تاکنون که بنده با شما صحبت میکنم؛ خبری از داروهای خاص نشده است و در رابطه با درخواست ما مبنی بر دو تخت آیسییو گفتند که از دو تخت درخواستی فقط یک تخت در بیمارستان شریعتی هماهنگ شده است. به همین سبب یکی از مجروحان یمنی که به همراه خانمش بود را به این بیمارستان اعزام کردیم. من حدس میزدم که این مجروح مورد بیمهری واقع شود، به همین دلیل شماره همراه خودم را به آن خانم دادم تا اگر مشکلی داشت، مجدداً با من تماس بگیرد. پس از گذشت چند روز با من تماس گرفت و گفت که ما را در گوشهای از راهروهای بیمارستان رها کردهاند و اقدامی برای ما صورت نگرفته است. دوباره اورژانس بیمارستان بقیهالله(عج) را به بیمارستان شریعتی اعزام کردیم و مجروح را به بیمارستان خودمان بازگرداندیم و در اینجا بستری کردیم.
* از بازتابهای حضور مدافعان حرم در این بیمارستان چه مواردی را میتوانید بیان کنید؟
فضای معنوی بیمارستان حقیقتاً بر روی کارکنانی که در خدمت مدافعان حرم هستند؛ تأثیر گذاشته است. بسیاری از این مدافعان بدون عقبه و در غربت به سر میبرند و دیدن رنج مجروحیت آنها در کنار دور افتادن از خانواده و وطنشان حقیقتاً قلب هر کسی را به درد میآورد؛ اما با این همه حتی کوچکترین شکوهای از این افراد نمیشنویم. وقتی از اینها میشنویم که این شیربچههای لشکر فاطمیون که از بچههای افغانستان هستند، چگونه میجنگند؛ بیاختیار یاد دلاوریهای بچههای خودمان در کربلای ۵ و والفجر ۸ میافتیم.
* آیا اقدامات شما در رسیدگی به وضع موجود مدافعان حرم سبب تنزل سطح خدمات دهی به سایر مراجعهکنندگان بیمارستان شده است؟
باید اذعان کنم که خیر. با وجودی که عده زیادی از مجروحان را پذیرش میکنیم؛ اما با استفاده از ظرفیتهایی که آزاد کردهایم توانستهایم در خدمت سایر بخشهای بیمارستان هم فعال باشیم.
* اقدامات جانبی هم برای طی دوران نقاهت برای مجروحان مدافع حرم در نظر گرفتهاید؟
نقاهتگاه شهید همدانی را برای سپری کردن دوران پس از درمان آماده کردهایم که در فضایی به وسعت بیش از ۲۰۰۰ متر و خارج از مجموعه بیمارستان از این عزیزان پذیرایی میکند. در این مرکز تمام امکانات رفاهی و بهداشتی تدارک دیده شده است. علاوه بر این وقتی که مجروحان و جانبازان اینچنینی در کنار هم هستند بیشتر آرامش میگیرند. در همین مرکز استخر و حوضچه آب گرم را برایشان در دست ساخت داریم تا با آبدرمانی، دچار زخم بستر نشوند. حتی درباره غذاهایی که این عزیزان باید میل کنند باید بگویم؛ ذائقه این افراد گاهی با ذائقه ما ایرانیها تفاوت بسیاری دارد؛ لذا مواد اولیه پخت انواع غذاها را برایشان تهیه کردهایم تا هرگونه که خودشان دوست دارند؛ آشپزی کنند، یا از غذاهایی که آماده است استفاده کنند. برای تلطیف روحیه والای این افراد نیز تورهای تهرانگردی و زیارت اماکن مقدسه البته با رعایت موازین مذهبی هر یک از مدافعان و با توجه به نوع مذهبشان تدارک دیدهایم که آنها را در این برنامهها شرکت میدهیم.
* تا چه اندازه خود را به درک شرایط و حفظ کرامت مدافعان حرم متعهد میدانید؟
هدف کلی ما در مجموعه بیمارستان بقیهالله(عج) حفظ عزت، کرامت و پاسداشت مجاهدتهای تمام مدافعان حرم از هر ملیت و فرهنگی است. به همین سبب در زمان ترخیص با توجه به محل زندگی این افراد، اگر در استانهای دیگر کشور خودمان باشند؛ از طریق هوایی انتقال میدهیم و اورژانس همان منطقه را مأمور میکنیم که با حفظ کرامت، آنها را به منزلشان هدایت کند و اگر از سایر ملیتها باشند در زمان ترخیص حتماً با سفارتخانههای آنها یا کنسولگریهایشان در شهرهای مختلف هماهنگی به عمل میآید.
ما میبینیم که در زمان ترخیص حتی برخی از این افراد لباس مناسبی برای پوشیدن ندارند و به همین سبب با واحد ایثارگران سپاه جلسهای گذاشتیم و آنها را نیز برای خدمت به مدافعان حرم به میدان آوردیم و برای این عزیزان در اندازههای خودشان کت و شلوار مناسب تهیه میکنیم؛ برای آنها جیره غذایی و حتی به منظور سهولت تا زمان رسیدن به منزلشان پول توجیبی در نظر میگیریم.
* آیا در بین کادر بیمارستان هم داوطلب اعزام برای حضور در جبهه مقاومت در سوریه یا عراق دارید؟
برخی اوقات بین کادر درمانی بیمارستان که برای اعزام به سوریه یا دیگر کشورها درخواست همکاری میکنند؛ اختلاف پیش میآید که کدام یک زودتر اعزام شوند. همین الآن ما پزشک و پرستاری داریم که در جبهههای سوریه مجروح شده است؛ اما باز هم بر اعزام مجدد به منطقه نبرد اصرار دارد. فضای اینجا به یُمن حضور مدافعان حرم، حماسی شده است، درست مانند زمان جنگ و پزشکان و امدادگرانی که بیتاب حضور در معرکههای نبرد بودند. ما این مهم و این دستاورد را بازتاب همان نفس قدسی امام(ره) میدانیم که امروز در خط اول نبرد با صهیونیسم و تکفیریها هستیم.