سیدمحمد مشکوهالممالک/ رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با دانشجویان و نمایندگان تشکلهای دانشجویی سراسر کشور فرمودند: «در سوره احزاب مشاهده میکنید: «وَ لَمّا رَءَا المُؤمِنونَ الاَحزابَ قالوا هذا ما وَعَدَنَا اللهُ وَ رَسُولُهُ وَ صَدَقَ اللهُ وَ رَسُولُهُ وَ ما زادَهُم اِلّآ ایمانًا وَ تَسلیمًا». قضیه احزاب قضیه مهمی بود؛ یعنی در مقام مقایسه، اگر بخواهیم جبهه امروز دشمن علیه جمهوری اسلامی را در صدر اسلام مشابهسازی بکنیم، میشود جنگ احزاب. امروز خب مشاهده میکنید دیگر؛ همه دنیاپرستان و قدرتطلبان و جنایتکاران و اهل زور و ظلم و طغیان در سرتاسر عالم، در ردههای مختلف اقتدار، در مقابل جمهوری اسلامی صف کشیدهاند و حمله هم کردهاند و دارند از همه جوانب حمله هم میکنند؛ عین همین قضیه در جنگ احزاب اتّفاق افتاد.» خبرنگار هفتهنامه صبح صادق در این راستا گفتوگویی را با سه نفر از استادان و صاحبنظران عرصه قرآنپژوهی و تاریخ اسلام و ایران انجام داده که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
جنگ احزاب امروز همان محاصره است
آیتالله دکتر روحالله قرهی*
جنگ احزاب یا جنگ خندق در دوران صدر اسلام رخ داده است. در سورهای از قرآن به نام سوره «احزاب»، خداوند متعال به موضوع احزاب اشاره میکند که این خود نشان از اهمیت این موضوع دارد. در این جنگ جمعآوری همه سران قریش و همه کفار، به ویژه یهودیها صورت گرفت؛ همان کسانی که بیرون از مدینه یا یثرب آن زمان بودند، یا افرادی که در داخل مدینه بودند؛ یهودیهایی که با پیامبر اکرم(ص) پیمان بسته بودند، اما نقض پیمان کردند و به دشمنان پیامبر(ص) قول همکاری دادند. سران قریش که در جنگ احزاب فرماندهی لشکر را برعهده داشتند، 10 هزار نفر نیرو برای جنگ با پیامبر(ص) جمع کرده بودند، در حالی که مسلمانان سه هزار نفر بودند. دومین خصوصیت جنگ احزاب این بود که جبهه مقابل پیامبر(ص) از گروههای مختلفی تشکیل شده بود، مانند همان چیزی که امروز درباره جمهوری اسلامی ایران مشاهده میکنیم؛ در داخل منافقان و کسانی که به دشمن چراغ سبز نشان میدهند و از بیرون هم همه دشمنان جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا و آمریکاییها با هم علیه ایران متحد شدهاند. در واقع، همان خصوصیتی که سران کفر در جنگ احزاب داشتند، امروز نیز نماد عینی دارد.
جنگ احزاب امروز همان محاصره است. در محاصره مسلمانان دچار کمبود آذوقه شدند، در این شرایط منافقان دست به کار شدند و تبلیغات منفی به راه انداختند که ما در محاصره اقتصادی هستیم نتیجه چه بوده است؟ ما به کجا رسیدیم؟ امروز مردم در گرفتاریهای فراوانی بهسر میبرند و در نهایت گفتند که ما باید مذاکره کنیم، قرآن در اینباره میفرماید: «هنالک ابتلی المؤمنون و زلزلوا زلزالا شدیدا» این یک ابتلا برای مؤمنان بود، ابتلای مؤمنان مانند یک زلزله میماند. ابتلائات برای مؤمنان گوارا بود، مؤمنان صبر میکردند؛ اما برای منافقان به ویژه نفوذیهای دشمن خوشایند نبود.
مطابق فرمایش رهبر معظم انقلاب شرایط امروز ما هم همانند شرایط جنگ احزاب در زمان پیامبر(ص) است. امروز در جامعه ما نیز عدهای در داخل کشور میگویند که با مذاکره با دشمن بسیاری از مشکلات حل خواهد شد، کمااینکه که دیدیم و ثابت شد که دروغ گفتند و چنین اتفاقی نیفتاد. در جنگ احزاب مقاومت لشکر احزاب در نهایت به پیروزی منجر شد. اگر مقاومت لشکر اسلام نبود، این پیروزی به وجود نمیآمد. در این زمان نیز وظیفه ما مقاومت در برابر دشمن است.
* رئیس حوزه علميه امام مهدي(عج) تهران
اگر امتیاز ندهیم پیروز میشویم
دکتر محمدحسین رجبی دوانی*
بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب که فرمودند ما در موقعیت جنگ احزاب یا خندق هستیم تطبیق کاملاً بجایی است که با توجه به شرایط چند سال گذشته، به ویژه یکی دو سال اخیرُ بیان فرمودند.
میدانیم که وقتی قریش در جایگاه بزرگترین قدرت در مقابل اسلام جنگهای بدر و احد را به اسلام تحمیل کرد و قبایل مشرک دیگر را هم تحریک کرد تا برای نابودی اسلام بکوشند، قریش از هر فرصتی برای ضربه زدن استفاده میکرد، حتی منافع اقتصادی مسلمانان را به شدت تهدید میکرد؛ اما در نهایت در این سیاستها ناکام ماند.
در یکی دو سال اخیر هم شاهد هستیم که کشورهای حقیر و فاقد مشروعیت حاکمیت به سرکردگی رژیم تبهکار سعودی در پی آن بودند که ایران را به عنوان خطری برای منطقه و امنیت کشورها جلوه دهند؛ لذا به جز آمریکا، رژیم صهیونیستی و اروپا ارتجاع عرب همچون قبایل مشرک اطراف مدینه که در دوره پیامبر(ص) از بسط و اقتدار نظام اسلامی آن حضرت هراسناک بودند به ائتلاف و اتحاد ضد نظام مقدس جمهوری اسلامی میپیوندند و از هر فرصتی برای ضربه زدن استفاده میکنند؛ از این رو میبینیم که اتحادیه عرب به سرکردگی رژیم حقیر سعودی در برابر رژیم صهیونیستی در این سالها جز حقارت، بدبختی و ذلت چیزی از خود نشان نداده است، یا در کنفرانس بیوجود و بیخاصیت مدعی اسلامی سازمان کنفرانس اسلامی با پولهای خود همه را علیه ما به میدان میآورد و جمهوری اسلامی ایران را به بهانههایی مورد اتهام قرار میدهد و در سازمان ملل و مجامع حقیرُ، آن را به عنوان یک خطر و تهدیدکننده کشورهای منطقه و صلح جهانی جلوه میدهد. از این روست که نظام مقدس، به حق و مظلوم جمهوری اسلامی چون دوران رسول اکرم(ص) با ائتلافی از شرک، کفر، نفاق و ارتجاع مواجه است و از آنجا که نظام بر حق جمهوری اسلامی از اساس پاک است و حقیقت دارد و به لطف الهی رهبری صالح و نایب امام زمان(عج) در رأس آن قرار دارد نباید خود را در برابر تهدیدات دشمن ببازند و اگر مسئولان از خود ذلت نشان ندهند، امتیاز به دشمن ندهند و در برابر تهدیدات و عربدههای دشمن نهراسند، خصوصیاتی که ذکر شد همچون خندقی عظیم در برابر احزاب جنایتکار مهاجم به نظام مقدس جمهوری اسلامی قرار میگیرند.
ما از جنگ استقبال نمیکنیم، اما اگر جنگی هم پیش بیاید، جمهوری اسلامی یک تنه در این موقعیت سخت احزاب و جنگ خندقی که برای او پدید آوردند از پس تمام قدرتها و عملههای آنها برخواهد آمد و این دشمنان نظام هستند که با ذلت و خواری از سیاست خود پشیمان شده و عقب خواهند نشست.
* کارشناس تاریخ اسلام، پژوهشگر
شرایط پیچیده است
خسرو معتضد*
در ابتدای ظهور اسلام تنها برخی از قبایل جزیرهالعرب و یهود در مقابل پیامبر اکرم(ص) میایستادند و قدرت خارجی وجود نداشت؛ یعنی نه امپراتوری روم کمک میکرد که مردم را در داخل عربستان به جان هم بیندازد و نه قدرت دیگری مثل ایران (زیرا ایران در آن زمان قدرتی نداشت) اما امروز قدرت خارجی وجود دارد با کمی دقت در برنامههای بیبیسی و صدای آمریکا میتوان فهمید که آنها چه برنامههای پیچیدهای برای مقابله با انقلاب اسلامی تدارک دیدهاند.
رادیوها و تلویزیونها، به ویژه در نواحی مرزی به شدت علیه ایران تبلیغات میکنند. در برنامههایشان جمهوری اسلامی ایران را «صفویون یا عباسیون» مینامند و میگویند که ایرانیها دنباله صفویون هستند و میخواهند عراق و سوریه را از جهان عرب جدا و به ایران ملحق کنند، این در حالی است که قدرتهای خارجی در توطئههای خود علیه ایران به دنبال تجزیه و براندازی
نظام هستند.
منافع قدرت خارجی اقتضا میکند که ایران تجزیه شود. در قرن نوزدهم در گذشته هم میخواستند ایران را تجزیه کنند، پس از جنگ جهانی اول میخواستند خوزستان را از ایران جدا کنند و یک دولت جدا تشکیل بدهند، در جنگ جهانی دوم روسها، آذربایجان را یک سال از ایران جدا کردند، در کردستان هم فتنه قاضیمحمد به راه افتاد.
در وضعیت فعلی افراد نامطمئن داخلی در افزایش فشارها مؤثر هستند، ولایت فقیه خیمه ثبات انقلاب است، مسئولان هم باید هماهنگ با رهبری امت اسلامی وظایف خود را بهدرستی انجام دهند.
یکی از راههای مقابله با جنگ احزاب دشمن مبارزه با فساد است، در کشور حدود 40 میلیون نفر جوان در سن کار وجود دارد، چه دلیلی دارد که یک مدیر بانک حقوق نجومی دریافت کند. تمام مشکلات با راهکار مبارزه با فساد حل
میشود.
همه مسئولان باید خود را در مبارزه با فساد مکلّف بدانند، مردم باید نتیجه مبارزه با فساد را با چشم خود ببینند، مبارزه با فساد در جامعه اعتماد، وحدت و همدلی ایجاد میکند. امروز در فضای مجازی وحدت مردم ایران نشانه رفته است و مرتباً علیه وحدت ملت ایران به اشکال مختلف تبلیغات میکنند.
* پژوهشگر تاريخ ایران