رسول امیدی/ «باجی قائد السبسی» رئیسجمهور تونس چند روز پیش به منظور افزایش سطح همکاری کشورش با عربستان، با «محمدبنعبدالله العایش» معاون وزیر دفاع سعودی دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی کویت(کونا)، دو مقام یاد شده در جریان این دیدار درباره روابط تونس و عربستان و راههای تقویت آن بحث و تبادلنظر کردند.
رئیسجمهوری تونس با تأکید بر حمایت کشورش از تمهیدات اتخاذ شده برای برچیدن ریشه تروریسم در سطح منطقهای و بینالمللی، گفت: تونس برای افزایش توان نظامی خود خواستار بهبود و گسترش همکاری نظامی دوجانبه با عربستان است.
گفتنی است، مقام سعودی در حالی که در تونس بود، نامه پادشاه عربستان را تسلیم رئیسجمهوری تونس کرد.
از آغاز بیداری اسلامی و استقرار دولت جدید در تونس، عربستان روابط خود با این کشور را وارد مرحله جدیدی کرده است. به فاصله چند ماه پس از بیداری اسلامی، عربستان که از وضعیت اقتصادی نابسامان تونس اطلاع داشت، اعلام کرد: آماده است تا یک وام 750 میلیون دلاری را در اختیار دولتمردان این کشور قرار دهد که با استقبال دولت جدید تونس روبهرو شد، همچنین به فاصله چند ماه پس از آن و در تیر ماه 1390 دولت عربستان بار دیگر آمادگی خود را برای اعطای یک وام 220 میلیون دلاری به تونس اعلام کرد.
بر اساس این، وزارت سرمايهگذاري و همكاري بينالمللي تونس اعلام كرد، صندوق توسعه عربستان سه مورد وام، يكي براي توسعه شبكه برق در شهر «سوسه»، يكي براي سرمايهگذاري در انتقال گاز و ديگري براي هزينه در زمینه حرفه و آموزشهاي ديگر اعطا خواهد كرد.
کمکهای سیاسی و اقتصادی عربستان به تونس سبب شد تا راشد الغنوشی، رهبر حزب النهضه در زمستان 1390 اعلام کند، کشورش سفارت سوریه در تونس را تعطیل میکند و مخالفان دولت بشار اسد را به رسمیت میشناسد.
تونس همچنین به منظور نشان دادن خوشخدمتی خود به دولتهای ثروتمند عرب، از جمله عربستان اعلام کرد: به زودی اجلاس مخالفان اسد را برگزار خواهد کرد؛ این اجلاس در اسفند ماه همان سال در تونس برگزار شد و کشورهایی، نظیر چین، روسیه و لبنان آن را تحریم کردند. در پایان این اجلاس بیانیهای صادر شد که بر اساس آن سفارتخانههای تونس در تمامی کشورهای شرکتکننده در این اجلاس تعطیل شد و تحریمها علیه دولت بشار اسد افزایش یافت.
در سال 2015 الباجی قائد السبسی، رئیسجمهور تونس در اولین سفر خارجی خود و به منظور بررسی روابط دوجانبه و تحولات و اوضاع منطقه وارد عربستان شد و به گرمی از سوی مقامات این کشور مورد استقبال قرار گرفت.
سفر السبسی به عربستان و دیدار با مسئولان ارشد سعودی روابط دو کشور را بیش از پیش متحول کرد؛ زیرا در این سفر السبسی رسماً آمادگی کشور خود را به منظور عضویت در ائتلاف نظامی عربستان علیه یمن اعلام کرد و همکاریهای نظامی دو طرف وارد مرحله جدیدی شد؛ همچنین، مقامات عربستانی که از این خوشخدمتی السبسی به وجد آمده بودند، اعلام کردند کمکهای اقتصادی خود به این کشور را بیش از پیش گسترش داده و افزون بر آن، 48 جنگنده اف5 را در اختیار ارتش این کشور قرار خواهند داد. شایان ذکر است، کارشناسان سیاسی و اقتصادی منطقه یکی از دلایل نزدیکی عربستان به تونس را جلوگیری از تحکیم روابط این کشور با جمهوری اسلامی ایران ذکر کردهاند؛ امضای توافقنامههای همکاری در زمینه گردشگری بین ایران و تونس، آمادگی شرکتهای ایرانی برای بازسازی نیروگاههای برق این کشور و سدسازی در تونس و موارد فراوانی از این دست سبب شده است تا عربستان به دنبال آن باشد که در چارچوب رقابت اقتصادی با ایران، از نفوذ سیاسی و اقتصادی ایران در این کشور مهم شمال آفریقا بکاهد.