فیاض زاهد در گفت‌وگو با «آرمان» عنوان کرد
مقدمه: اصلاح‌طلبان از ابتدای انقلاب همواره به کنشگری سیاسی پرداخته‌اند. چه آن زمان که بانام جریان چپ اسلامی و خط امام به فعالیت می‌پرداختند و چه زمانی در میانه‌های دهه ۷۰ با جبهه دوم خرداد و جریان اصلاحات فعالیت کردند در فکر منافع ملی و پیشرفت و توسعه کشور بودند. گرچه در طول این مسیر ۴۰‌ساله در برخی مقاطع سوء تفاهم‌هایی پدید آمد اما این مساله موجب نشد تا آنها رسالت خود را به‌عنوان جریانی که همواره صدای مردم بوده‌اند و مطالبات آنها را پی گرفته‌اند از یاد ببرند. از این‌رو درروزهای اخیر کسانی مطرح کرده‌اند که اصلاح‌طلبان باید با برخی نهادها و گروه‌های سیاسی حتی گروه‌های تندرو مذاکره کنند که ‌این مورد با برخی موضعگیری‌ها روبه‌رو شد. البته‌ این حقیقت انکارناپذیر است که اگر اصلاح‌طلبان بخواهند در صحنه سیاسی کشور کنش مستقل و تاثیرگذار سیاسی داشته باشند، باید بتوانند با برخی ارکان موثر گفت‌وگو کنند و اعتماد تضعیف شده را به‌خود جلب کنند تا بتوانند به فعالیت مستمر خود ادامه دهند. از سوی دیگر برخی معتقدند که دولت مورد حمایت اصلاح‌طلبان باید بر وعده‌های خود به مردم پایبند باشد و در تحقق مطالبات مردم بکوشد، گرچه روحانی در راستای پاسخگویی به ملت حتما باید این مورد را لحاظ کند تا بتواند پس از دوره ۸‌ساله نیز به حضور فعال خود در عرصه سیاست ادامه دهد. برای بررسی ارتباط اصلاح‌طلبان و کنشگری فعال آنها در جامعه و مسائل پیشاروی جامعه «آرمان» با فیاض زاهد فعال سیاسی اصلاح‌طلب به گفت‌وگو پرداخته است که درادامه می‌خوانید.
هادي غفاري در گفت‌وگو با آرمان:
مقدمه: ایجاد مشکل برای روحانیون در مجامع عمومی؛ این خبری است که در ماه‌های گذشته تکرار شده و باعث برداشت‌های مختلفی در این زمینه شده است. این در حالی است که روحانیت ریشه در فرهنگ جامعه‌ایرانی و اسلامی دارد و همواره یکی از مأمن‌ها و پناهگاه‌های مردم برای حل مشکلات بوده است. با این وجود اتفاقات رخ داده در ماه‌های گذشته دارای پیامدهای اجتماعی و فرهنکی بوده است که نیاز به تجزیه و تحلیل کارشناسان سیاسی و اجتماعی دارد. به همین دلیل با حجت‌الاسلام هادی غفاری یکی از روحانیون باسابقه انقلاب و نماینده مجالس اول، دوم و سوم شورای اسلامی گفت‌وگو کردیم. حجت‌الاسلام غفاری درباره ریشه اتفاقات اخیر در ایجاد مشکل و درگیری برای برخی از روحانیون معتقد است: «این اتفاقات نه ریشه اقتصادی دارد و نه ریشه سیاسی و بلکه ریشه اعتقادی دارد. در شرایط کنونی باورهای مردم در حال فرو ریختن و ریزش است. اگر نگاهی به وضعیت نمازخواندن در ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس بیندازیم متوجه می‌شویم که عده‌ای اندک از کارمندان، دانشجویان و دانش آموزان در زمان نماز در مسجد حاضر می‌شوند و نماز می‌خوانند. اغلب این کارمندان و دانشجویان یا نماز نمی‌خوانند و یا کارهای روزمره را بر حضور در مسجد مقدم می‌دارند. در عرصه‌های دیگر نیز وضعیت به همین شکل است. در مراودات اقتصادی، رفتارهای اجتماعی و فرهنگی و همچنین رعایت حقوق دیگران نیز جامعه وضعیت مناسبی ندارد و با مشکلات ریشه‌های مواجه است که اغلب آنها نیز به ریزش باورهای مردم ارتباط پیدا می‌کند.» در ادامه متن گفت‌وگوی حجت‌الاسلام هادی غفاری با «آرمان» را از نظر می‌گذرانید.
واعظ‌ آشتیانی در گفت‌وگو با «آرمان» مطرح کرد
مقدمه: با اعلام کاندیداتوری حمید بقایی، معاون اجرایی دولت احمدی‌نژاد، فضای انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ دچار تغییرات مهمی شده است؛ از یک طرف حضور طیف منتسب به احمدی‌نژاد می‌تواند نظم انتخاباتی اصولگرایان را به هم بزند و از سوی دیگر احتمال رودررویی مستقیم آقای روحانی و کاندیدای منتسب به طیف احمدی‌نژاد در انتخابات بالا خواهد بود. به همین دلیل و برای تحلیل و بررسی رفتارشناسی جریان موسوم به احمدی‌نژاد در انتخابات آینده با مهندس امیررضا واعظ‌آشتیانی، فعال سیاسی اصولگرا و معاون سابق وزارت صنعت‌ومعدن گفت‌وگو کردیم. مهندس واعظ آشتیانی معتقد است: «احمدی‌نژاد به دنبال این است که دیدگاه‌های خود و نزدیکانش را به عنوان یک تفکر و جریان مهم سیاسی در کشور جلوه بدهد. وی به دنبال این است که به اصولگرایان و جریان‌های همسو نشان دهد که معادله انتخابات بدون جریان احمدی‌نژاد برای اصولگرایان حل نخواهد شد و اصولگرایان حتما باید احمدی‌نژاد را نیز وارد معادلات انتخاباتی خود کنند. جریان احمدی‌نژاد به دنبال این است که آقای بقایی در انتخابات شرکت کند و اگر موفق شد مورد تایید شورای نگهبان قرار بگیرد خود را در معرض آرای مردم قرار دهد تا میزان رای تفکر احمدی‌نژاد در فضای سیاسی کشور مشخص شود و این جریان خود را برای انتخابات۱۴۰۰ آماده کند. در نتیجه بقایی تلاش می‌کند علاوه بر احیای گفتمان احمدی‌نژاد در فضای سیاسی کشور میزان آرای وی را نیز در انتخابات ۹۶ مشخص کند تا اگر احمدی‌نژاد خواست در انتخابات۱۴۰۰کاندیدا شود با محاسبه دقیق عمل کند». در ادامه متن این گفت‌وگو را می‌خوانید.
عبدالرضا داوری در گفت‌وگو با آرمان امروز:
مقدمه: سال۹۶ سال حساس وسرنوشت سازی برای اصلاح‌طلبان خواهد بود. قرار است اردیبهشت۹۶، دو انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر برگزار شود. صحنه ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری آزمون ساده‌ای برای روحانی نیست زیرا به تازگی آثار اجرایی شدن برجام در اقتصاد در حال هویدا شدن است و هنوز دستاوردهای برجام برتمامی ابعاد اقتصادی ایران هویدا نشده است. البته روحانی شانس بزرگی دارد و هیچ رقیب قدرتمندی درمقابل وی وجود ندارد. از این رو از هم اینک می‌توان وی را در قامت رئیس‌جمهور دوازدهم دید. البته اصولگرایان تحت ائتلاف«جمنا»تلاش دارند به وحدت دست یابند تا از ورود مجدد روحانی به پاستورجلوگیری کنند. هرچند تا این لحظه«جمنا» هم نتوانسته شکاف عمیق بین اصولگرایان را درمان کند، زیرا جلیلی نپذیرفته که براساس معیارهای ائتلاف اصولگرایان در صورت عدم اجماع بر وی از کاندیداتوری انصراف دهد. واقعیت این است که حتی اگر جمنا بتواند نوعی ائتلاف را بین اصولگرایان به وجود آورد اما باز هم هستند اصولگرایانی که از این مکانیزم پیروی نمی‌کنند و مستقلا کاندیدا خواهند شد. به عنوان نمونه تیم محمود احمدی‌نژاد از ابتدا نه به جمنا دعوت شد و نه اتئلاف اصولگرایان تمایلی به حضور احمدی‌نژادی‌ها درائتلاف بین خود داشتند. از این رو احمدی‌نژادی‌ها با کاندیداتوری بقایی و پرچم احمدی‌نژاد بر دست اعلام کاندیداتوری کرده‌اند. بقایی معتقد است چون تنها نماینده احمدی‌نژاد درانتخابات است و رحیم مشایی یار شناخته شده رئیس‌جمهور سابق هم از او حمایت کرده است و با شعارهای صریحی که درحوزه حقوق شهروندی دارد، می‌تواند با سونامی رای از سوی مردم، روحانی را شکست داده و رئیس‌جمهور شود. به منظور بررسی ابعاد کاندیداتوری حمیدرضا بقایی«آرمان» با عبدالرضا داوری، مشاور رسانه‌ای احمدی‌نژاد و از همراهان مشایی و بقایی، به گفت وگو پرداخته است. داوری در مقابل انتقادهای ما به عملکرد فرهنگی و آموزشی احمدی‌نژاد که قرار است به الگوی بقایی تبدیل شود صراحتا گفت که دو وزیر فرهنگ و آموزش عالی احمدی‌نژاد وزیران او نبودند. این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.
علی تاجرنیا در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: کارشکنی در بدنه دولت. این کلیدواژه‌ای است که بسیاری از حامیان دولت بر آن اتفاق‌ نظر دارند. مصداق‌های این امر نیز در موارد متعددی یافت می‌شود. یکی از مواردی که به عنوان ابزار تخریبی مخالفان دولت به کار گرفته می‌شود، مشکلاتی است که در عرصه‌های فرهنگی و سیاست داخلی، گریبانگیر کشور است و دولت تدبیر و امید نتوانسته برنامه‌های خود را پیش ببرد، اما به باور بسیاری از سیاسیون، این قصور به مانع‌تراشی‌هایی برمی‌گردد که از سمت مخالفان دولت و البته مدیران میانی دولت، انجام می‌شود. یکی دیگر از بارزترین این کارشکنی‌ها در برگزاری مراسم«دیده‌بان اعتدال» رخ داد که قرار بود از سمت حزب کارگزاران در وزارت کشور برگزار شود. این مراسم ابتدا با موافقت وزیر کشور پیگیری شد، اما با کارشکنی مدیران میانی این وزارتخانه، لغو شد. آرمان در این‌باره با علی تاجرنیا، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، گفت‌وگو کرده است که در ادامه مي‌خوانید.
عبدالله ناصری در گفت‌وگو با «آرمان» مطرح کرد
مقدمه: ۲۲ اسفند بود که وزیر اطلاعات گفت: «ما از مدت‌ها قبل ستاد انتخابات را در وزارت اطلاعات راه‌اندازی کرده‌ایم و نیروهایمان فعالانه مشغول به کارند.» حجت‌الاسلام سیدمحمود علوی همچنین تاکید کرد: «ما بر عملکرد تخریبگران انتخاباتی قطعا اشراف اطلاعاتی داریم و اقدامات بهنگام و بازدارنده در قبال کارهای تخریبی و منفی آنان صورت خواهد گرفت. ما در انتخابات ۹۴ از حدود یک سال قبل به همکارانمان اعلام کردیم که هر کسی مرتکب تخریب شود همان بار اول او را احضار و دعوت کنند و به شکل محترمانه به او تذکر دهند. در این تذکرات به افراد می‌گفتیم از خود یا کاندیدای مورد حمایتشان هر قدر می‌خواهند تعریف کنند و جنبه‌های مثبت را بگویند، اما حق ندارند در قبال کسی مباحث منفی و تخریبی مطرح کنند. همکارانم با هوشیاری و اشراف اطلاعاتی بر جامعه این کار را انجام دادند و با فضایی مواجه بودیم که شور و اشتیاق مردم برای مشارکت بسیار بالا بود، اما التهاب مضر در انتخابات وجود نداشت.» اظهارات وزیر اطلاعات نشان از عزم جدی این وزارتخانه در برگزاری صحیح انتخابات دارد. فعالیت ستاد انتخابات زودتر از دیگر ستادهای وزارتی آغاز شد. اما بر کسی پوشیده نیست که این فعالیت‌ها در وزارت اطلاعات دوره‌های قبل به‌ویژه دولت‌های نهم و دهم به مانند دولت یازدهم نبوده است. عبدا... ناصری فعال سیاسی اصلاح طلب درباره تاثیرنقش آفرینی وزارت اطلاعات در برگزاری انتخابات با «آرمان» گفت‌وگو کرد. به اعتقاد او اعتمادبخشی به جامعه مهم‌ترین هدفی است که وزارت اطلاعات باید در دستور کار قرار دهد و با توجه به آنچه تا به امروز از سوی این وزارتخانه مشاهده شده، تحقق این هدف دور از دسترس نیست. در ادامه متن گفت‌وگوی «آرمان» را با عبدا... ناصری می‌خوانید.
محمدرضا خباز در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: ۲ ماه تا برگزاری دوازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری و پنجمین انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا فرصت باقی ‌است و جریان‌های سیاسی در تحرک هستند تا با آرایش شکلی بهتری به میدان رقابت وارد شوند. از سوی دیگر مسئولان برگزاری انتخابات هم فعالیتهای خود را برای برگزاری هر با شکوه‌تر انتخابات آغاز کرده‌اند. لزوم بی‌طرفی مجریان انتخابات در فرایند برگزاری انتخابات و پس از آن موضوعی است که بارها به آن تاکید شده است. تمکین از قانون و حرکت به سمت برگزاری انتخابات فراگیر و باشکوه در کلام بزرگان کشور مشهود است، چرا که آنان بیش از سایرین به دستاوردهای چنین انتخاباتی آگاه هستند. اگر به انتخاباتهای ادوار گذشته توجه شود، مشخص است که جامعه همواره با اطمینان خاطر به دستگاه‌های اجرایی و نظارتی نگاه می‌کند، پس این اعتماد باید قوت و قدرت بیشتری داشته باشد. دولت تدبیر و امید در پایان عمر فعالیت قانونی خود است که باید برای دور بعدی انتخابات توشه‌ای برای ارائه به جامعه داشته باشد. از این ‌رو زمان آن رسیده که عملکرد چهارساله خود را به زبان مردم با آنها در میان بگذارد. برای بررسی عملکرد دولت، انتخابات پیش‌رو و نحوه عملکرد مجریان انتخاباتی «آرمان» با محمدرضا خباز استاندار سمنان به گفت‌وگو پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.
صادق زيباكلام در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: روزي كه اسامي وزرای پيشنهادي روحاني به مجلس ارسال شد خبري از نام وزير علوم نبود. اين مورد موجب گلايه برخي از دانشگاهيان شده بود كه اظهار مي‌داشتند بي وزير ماندن اين وزارتخانه در آستانه سال تحصيلي جديد موجب به مشكل خوردن دانشگاه‌ها مي‌شود. جهانگيري در مورد دليل عدم معرفي وزير علوم گفت گزينه مد نظر رئيس جمهور در لحظات آخر از قبول مسئوليت سر باز زده است. روحاني در روز تشكيل كابينه معاون فرهنگي وزارت علوم سيد ضياء هاشمي را به عنوان سرپرست وزارتخانه معرفي كرد. سرپرستي كه اكنون گزينه محتملي براي وزارت نيز به نظر مي‌رسد. دانشگاه‌ها در دوره پيش از روحاني و دولت احمدي‌نژاد (به ويژه دولت دوم) مشكلات بسياري را تحمل كردند و با انتخاب روحاني بارقه‌هاي اميد جهت بهبود اوضاع دانشگاه ديده شد. گزينه اول روحاني براي وزارت علوم دولت يازدهم دكتر ميلي منفرد روي خوشي از مجلس اصولگرا نديد و جعفر توفيقي سرپرست وزارت علوم شد. با ابراز مخالفت‌ها در مورد توفيقي، روحاني فرجي‌دانا را به مجلس معرفي كرد كه به سختي راي آورد و دوره‌اي از وزارت علوم را ساخت كه دانشجويان و اساتيد هنوز به‌خاطر دارند. اما فرجي‌دانا هم پس از افشاي بورسيه‌هاي غير قانوني براي برخي نمايندگان قابل تحمل نبود، پس آنها تمام تلاش خود را براي استيضاح وي به كار بستند و موفق شدند. روحاني شهردار فعلي تهران محمدعلي نجفي را به عنوان سرپرست وزارت علوم منصوب كرد. مجلس نهم پيش‌تر ثابت كرده بود به نجفي هم علاقه‌اي ندارد و روحاني هم زحمت معرفي وي را به خود نداد و احمد نيلي و پس از آن فخرالدين دانش آشتياني را به مجلس معرفي كرد كه هر دونفر رد شدند. در نهایت گزینه هفتم روحانی محمد فرهادی بود که از مجلس اصولگرا رای گرفت و در دوره وزارتش سعی کرد شبیه فرجی‌دانا نباشد و دست به عصا حرکت کند. دانشگاهیان از وزارت فرهادی بسیار ناراضی بودند و قابل پیش‌بینی بود که جایی در دولت دوازدهم نداشته باشد. اکنون اما پس از شروع دولت دوم روحانی هم حاشیه‌های وزارت علوم به پایان نرسیده و سایه بیم و امید بر سر دانشگاه افکنده شده است. در مورد شرایط وزارت علوم، دکتر صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، با «آرمان» گفت‌و‌گو کرده که در ادامه می‌خوانید.
شهربانو اماني در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: با رأی آوری اکثریت کابینه دوازهم در مجلس اعتدال و اصلاح؛ اکنون همه به چند و چون و کیفیت رأی آوری وزرا پرداخته‌اند. اینکه چرا در مجلس دهم که بسیاری از مستقلین و اصلاح‌طلبان حاضر هستند حبیب ا... بیطرف با کارنامه‌ای مشخص و موفق در وزارت نیرو رأی نمی‌آورد خود جای سوال است و ناخودآگاه اذهان را به سوی فراکسیون امید و چگونگی تعامل این فراکسیون با سایر فراکسیون‌های مجلس در راستای حمایت بهتر و بیشتر از وزرای اصلاح‌طلب دولت می‌کشاند. گرچه بسیاری به اصلاح‌طلبان مجلس حمله می‌کنند، اما نباید از یاد برد که اصلاح‌طلبان در مجلس اقلیتی قابل توجهند و به تنهایی نمی‌توانند وزیری را بر کرسی وزارت بنشانند. از سوی دیگر سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری در اظهاراتی عنوان کرده که رئیس‌جمهور به حزب یا جریانی وابستگی ندارد. در این راستا همگان می‌دانند که روحانی با حمایت قاطع اصلاح‌طلبان به ریاست‌جمهوری رسید، پس لازم است آقای واعظی که خود حزب اعتدال و توسعه را دارد مقداری خویشتندار باشد و این‌گونه سخن نگوید. از طرف دیگر با انتخاب رسمی محمد علی نجفی به شهرداری تهران، همه نگاه‌ها به وزارت کشور است که چه زمانی حکم نجفی را تنفیذ خواهد کرد. شهرداری تهران فعلا با سر پرست اداره خواهد شد تا نجفی با حکم وزیر کشور به ساختمان شهرداری پا گذارد. برای بررسی کابینه دوازهم، مسائل و حاشیه‌های حول و حوش دولت و اصلاح‌طلبان و مباحث درباره شهرداری،«آرمان» با شهربانو امانی عضو شورای شهر تهران گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانید.
علی نجفی توانا در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: فساد اقتصادی در ایران به‌رغم وجود قوانین بازدارنده بیش از حد تصور است. سالی در ایران به پایان نمی‌رسد که در آن دستگاه‌های قضائی از کشف یک جرم اقتصادی بزرگ خبر ندهند. این جرم با واکنش قضائی روبه‌رو می‌شود، اما به‌رغم مجازات‌های جرم‌های اقتصادی که اغلب سنگین هم هستند، شاهد رشد فساد در کشور هستیم. برای دریافت پاسخ و چرایی این موضوع، دکتر علی نجفی‌ توانا، رئیس اسبق کانون وکلا، با «آرمان» گفت‌وگو کرده است. او اعتقاد دارد پدیده فساد اقتصادی در ایران را باید از چهار منظر چیستی فساد، چرایی و عوامل فساد، تبعات و آثار منفی فساد و راه‌حل‌های مبارزه با فساد مورد بررسی قرار داد. این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.
سخنگوي شوراي نگهبان:
مقدمه: سخنگوی شورای نگهبان می‌گوید سال 88 سخت‌ترین سال عضویتش در این شورا بوده است و به خاطر خسارت‌هایی که آن سال به کشور وارد شد محمود احمدی‌نژاد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی دیگر هرگز تایید صلاحیت نخواهند شد. عباسعلی کدخدایی با خبرآنلاین گفت‌وگویی داشته که در ادامه بخش‌هایی از آن را می‌خوانید.
گپ‌وگفت «وقايع‌اتفاقيه» با جامعه‌شناس کرد؛
اشاره: رشيد احمدرش، دکتراي جامعه‌شناسي توسعه از دانشگاه تهران دارد. اين جامعه‌شناس و پژوهشگر سال‌هاست که درباره علت و معلول‌هاي افسردگي اجتماعي در جامعه تحقيق و پژوهش مي‌کند. ازمنظر او، جامعه کردستان نيز به مثابه ديگر نقاط کشور، در حال‌گذار از سنت به مدرنیته است؛ جامعه‌اي که از لحاظ سخت‌افزاري با اندک تساهلي، مي‌توان آن را مدرن يا در لبه ورود به خيابان مدرنيته ناميد. بنا به گفته او، جوانان و شهروندان مناطق کردنشين مانند بسياري ديگر از مناطق کشور، در اين شرايط از بحران هويت، مشروعيت، مشارکت، خانواده، ابراز وجود و بحران دلمردگي اجتماعي، رنج مي‌برند اما با روحيه شادتري در مقابل سونامي افسردگي اجتماعي مقاومت مي‌کنند، در اين گفت‌وگو به تفصيل درباره دال و مدلول‌هاي افسردگي اجتماعي در جامعه بحث شده و به طور ويژه بر استان کردستان تمرکز کرده‌ايم. مشروح پرسش‌هاي «وقايع‌اتفاقيه» و پاسخ‌هاي او در ادامه آمده است.
قبلی۲۹بعدی