گفت‌وگو با دکتر علی جنادله، استاد دانشگاه علامه، درباره ارتباط جامعه‌شناسی تاریخی و امید
مقدمه: ارتباط جامعه‌شناسی تاریخی و امید، مبحثی بود که با دکتر علی جنادله، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در میان گذاشته شده است. او در این گفت‌وگو درباره بستر تاریخی امید در ایران و جهان صحبت می‌کند. برای مشخص‌کردن وضعیت امید ایرانیان در آینده، شناسایی مفهوم امید در گذشته و امیدواري يک جامعه بسيار حائز اهميت است. دکتر جنادله در اين گفت‌وگو با برشمردن خصوصيت جامعه ايراني در تاريخ و حوادث مختلف درباه اميد نظريه‌هاي مختلف جامعه‌شناسان را توضيح مي‌دهد و معتقد است فضاي جامعه‌شناسي ايران از جامعه‌شناسي امتناع، ‌يعني فوکوس بر چيزهايي که در يک جامعه اتفاق نمي‌افتد، بهره مي‌برد و در اين شکل از جامعه‌شناسي نمي‌توان به مفهوم اميد رسيد و بايد آن را بازنگري کرد.
ارزیابی مسیر 40 ساله انقلاب و چشم انداز پیش رو در گفت و گو با حجت الاسلام محمدجواد حجتی کرمانی
مقدمه: از رؤیاهایش می‌گوید. رؤیایی که معتقد است قابل دستیابی است اگر که بخواهیم. وضعیت این روزهای کشور به خصوص اختلافاتی که در کشور و گروه‌های سیاسی وجود دارد آزارش می‌دهد. وقتی می‌خواهم در گفت‌و‌گو با او وارد مصداق شوم حرفم را قطع می‌کند و ترجیح می‌دهد که وارد هر مسأله‌ای که به آشتی ملی لطمه بزند، نشود. محمد جواد حجتی کرمانی از نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی و از مشاوران آیت‌الله خامنه‌ای در دوران ریاست جمهوری ایشان است. موضوع گفت‌و‌گو 40 سالگی انقلاب اسلامی و نگاه به راهی که آمده‌ایم بود. او می‌گوید بعد از 40 سال سابقه کشور‌داری باید به آشتی ملی فکر کنیم. از دیدگاه او آشتی ملی با «گفت‌و‌گوی ملی» هم معنا و همراستاست و راه حل مشکلات کشور را نیز همین موضوع آشتی ملی می‌داند. او این مسأله که فردا هم برای رسیدن به وحدت و آشتی خیلی دیر است را بارها تکرار می‌کند و می‌توان عجله‌اش برای رسیدن به همان رؤیایی که تعبیرش را شدنی می‌داند، به خوبی دید. مشروح گفت‌و‌گوی روزنامه «ایران» با حجت‌الاسلام والمسلمین محمد جواد حجتی کرمانی در ادامه می‌آید:
مقدمه: بهرام امير احمديان کارشناس مسائل آسياي ميانه و قفقاز در گفتگو با خبرگزاري خبرآنلاين تنش شکل گرفته بين ايران و تاجيکستان را مورد ارزيابي قرار داده است. در روزهاي اخير فضاي متشنجي بين ايران و تاجيکستان در حال شکل‌گيري است. تاجيکستان مراکز فرهنگي، آموزشي و علمي ايران را در اين کشور تعطيل کرده است و مسير تقابل گونه اي را پيش گرفته است. دو کشور در رابطه با حزب نهضت اسلامي تاجيکستان و حضور دبير کل آن در ايران تناقضاتي داشته اند که باعث شده است روابط دو کشور به تيرگي گرايش داشته باشد. اين در حالي است که عربستان فعاليتهاي زيادي را در اين کشور شروع کرده و به نظر مي رسد سلفي گري و وهابيت مي تواند رشد بسياري در اين کشور داشته باشد و خطر رشد آن در بين مردم فارسي زبان متصور است. در اين باره با خبرآنلاين با بهرام اميراحمديان کارشناس مسائل آسياي مركزي و قفقاز گفت و گو کرده که متن اين مصاحبه از نظر مي گذرانيد.
گفت‌و‌گو با گزینه پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی:
اشاره: سیدعباس صالحی چهار سالِ به‌نسبت موفق را در کسوت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت یازدهم سپری کرد.او که هنوز به تاثیر گفت‌وگو در پیشبرد امور امید دارد، حالا به‌عنوان گزینه‌ پست این وزارت در دولت دوازدهم معرفی شده است. ایسنا در گفت‌وگویی، به کنکاش در زمینه‌ برخی چالش‌های پیش رو و نیز پرسش‌های این‌روزها رایج درباره‌ صالحی به‌عنوان گزینه‌ پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداخته است.او با تاکید بر دشواری‌های حوزه‌ فرهنگ و هنر کشور و تناقض‌های موجود، معتقد است با پیگیری سیاست‌هایی، می‌توان در این زمینه بهبودهای مؤثری ایجاد کرد.
گفت‌و‌گو با پرویز فتاح:
مقدمه: وزیری که روزی می‌گفت با احمدی‌نژاد رفیق بوده و رابطه‌اش با رئیس دولت نهم مانند همه وزرا نبود، حالا منتقد رویه رئیس دولت سابق است و می‌گوید رفتن احمدی‌نژاد به وزارت کشور و ثبت‌نام در انتخابات ریاست جمهوری آنهم بعد از نهی رهبری یک اشتباه استراتژیک بوده است و همه فرصت‌ها برای او از دست رفته است. قرارمان برای گفت‌وگو با «مهندس پرویز فتاح»، وزیر نیرو دولت نهم، رئیس فعلی کمیته امداد امام خمینی و یکی از 5 کاندیدای اصلی جمنا در انتخابات ریاست جمهوری که البته بلافاصله هم انصراف داده بود در نمایشگاه مطبوعات گذاشته شد، قول و قراری که بخاطر درگیر شدن نامش با انتخابات ریاست‌جمهوری و تلاش مهندس برای دور کردن فضای کمیته امداد از حال و هوای سیاسی آن روزهای انتخابات به تعویق افتاد. فتاح که هنوز هم بنایش بر عدم ورود به مباحث سیاسی است در حاشیه یک گفت‌وگو پیرامون عملکرد و اقدامات کمیته امداد، به چند سوال سیاسی خبرگزاری خبرانلاین هم پاسخ داد. از عدم تایید صلاحیت احمدی‌نژاد گفت و منتقد رفتارهای ساختارشکنانه بود. او هشدار می‌دهد که نظام صبور است اما در مقابل هیچ کسی کوتاه نخواهد آمد. فتاح کاندیدا نشدن در انتخابات ریاست جمهوری علی رغم اصرار بسیاری از گروه‌های اصولگرا را اقدامی‌درست می‌داند و تاکید دارند نه تنها اشتباه نکرده بلکه سود هم برده است. او که در انتخابات سا ل92 و 96 نامزد مورد تایید جبهه پایداری هم بود و تلاش زیادی برای به صحنه آوردن او از سوی شاگردان آیت الله مصباح صورت گرفته بود، به شوخی و مزاح می‌گوید دیگر گروه‌ها هم به من علاقه دارند. او البته تاکید دارد عضو هیچ دسته‌بندی سیاسی نیست. مشروح گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با پرویز فتاح را در ادامه بخوانید:
گفتگوی آفتاب یزد با روی‌لی، خبرنگار برتر آسیا به بهانه این روز:
مقدمه: گروه سیاسی- در بسیاری از میتینگ‌ها، همایش‌ها و نشست‌های خبری حضور دارد. جدای از پویایی و چهره همیشه بشاشش، آنچه در «روی لی» رخ می‌نماید، زبان فارسی است که به‌واسطه آن سخن می‌گوید. «روی» برخلاف بسیاری از خبرنگاران اعزامی به کشورهای گوناگون، به زبان آن سرزمین فصیح و سلیس سخن می‌گوید که در آن به حرفه خبرنگاری می‌پردازد. همزمان با روز خبرنگار پای گفتگو با روی لی نشستیم. او خبرنگار شبکه فونیکس چین است و قریب به 12سال است که در ایران در جریان حوادث سپهر سیاست این کشور قرار گرفته است. «روی» معتقد است که مشکلات خبرنگاران ایران بیش از همتایانشان در چین است و مقامات ایرانی صعب‌الوصول‌تر از مقامات چینی هستند. او همچنین براین باور است که محمود احمدی‌نژاد علی‌رغم روحانی که از گفتگو فراری است، عاشق مصاحبه بوده است. متن زیر مشروح گفتگوی روی لی، خبرنگار شبکه فونیکس چین با آفتاب‌یزد است که در ادامه می‌خوانید:
مقدمه: عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با خبرآنلاین، از آینده مدیریت در کشور و نگرانی‌هایی که در این رابطه مطرح است سخن می‌گوید. او معتقد است گردش نخبگان جز با رقابت آزاد و منصفانه در درون احزاب انجام نخواهد شد و در ایران این اتفاق نمی‌افتد. در ادامه بخش‌هایی از این گفتگو را می‌خوانید:
مینو خالقی در گفتگو با آفتاب‌یزد:
مقدمه: گروه‌ سیاسی - مینو خالقی را همه می‌شناسند. همان بانوی اصفهانی که با رای مردم به مجلس دهم راه یافت، اما ناگهان خبر ردصلاحیتش پس از آرای مردم، جهان را پر کرد. خالقی همان دکترای حقوقی است که هنوز هم پای عقایدش ایستاده، فعال زن سیاسی که حرف‌هایش را از طریق شبکه‌های اجتماعی یا بعضا رسانه‌ها به گوش مردم می‌رساند. اینبار عدم حضور یک زن در میان وزرای حسن روحانی بهانه خیلی خوبی شد تا با او به گفتگو بنشینیم و از این بپرسیم که آیا واقعا دغدغه زنان ایران همین است؟ و آیا اگر وزیر زنی معرفی می‌شد، مجلسی که حتی خودش یک عضو زن هم در هیئت‌رئیسه ندارد به او رای می‌داد؟ مینو خالقی که خود در عرصه سیاست و مسائل زنان دستی بر آتش دارد، به پرسش‌های آفتاب‌یزد پاسخ می‌دهد.
دفاع مرتضی حاجی از وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش:
مقدمه: «مرتضی حاجی» وزیر آموزش و پرورش دولت اصلاحات، در گفتگویی با انصاف نیوز، گزینه دکتر روحانی برای تصدی وزارت آموزش و پرورش را فردی مناسب و علاقمند به تحول و تقویت جایگاه معلمان دانست و درباره برخی تخریب‌ها علیه او از جمله صندوق ذخیره فرهنگیان توضیحاتی ارائه کرد که بخش‌ها‌یی از این گفتگو در ادامه می‌آید.
بررسی جایگاه صدراعظم آلمان در انتخابات پیش‌رو در گفتگوی آفتاب یزد با عبدالرضا فرجی:
مقدمه: قدرتمندترین زن حال حاضر جهان، رهبر یکی از دو کشور تاثیرگذار بر تمامی سیاست‌های اتحادیه اروپا و مهم ترین نامزد انتخابات پارلمانی 2017 آلمان. مرکل از جمیع جهات می‌تواند برنده قاطع این مبارزه انتخاباتی باشد اما احزاب رقیب، چهره‌هایی که می‌کوشند چهارمین صدراعظمی نصیب مرکل نشود و برخی رسانه‌های وابسته به مخالفان مرکل، در بوق و کرنا کرده‌اند که این مرکل با آن زنی که در جهان محبوب است، از زمین تا آسمان برای مردم آلمان تفاوت دارد. نگاه جهان در این هفته‌ها و ماه‌ها، بیش از پیش متوجه آلمان است. بسیاری از مردم جهان با تحسین و قدرشناسی به آلمان می‌نگرند. اما هستند کسانی که نگاهی متفاوت به آلمان دارند. برخی از منظر رشک و حسد می‌پرسند چگونه آلمان توانسته است به‌رغم چالش‌ها و مشکلات بسیار این چنین با اقتدار و ثبات از آزمون‌ها موفق عبور کند. برخی دیگر هم از فراز آمدن کشوری مقتدر در قلب اروپا هراس دارند. برخی آلمان و صدراعظم آن، یعنی آنگلا مرکل را آخرین دژ اتحادیه اروپا می‌دانند که مانع از فروپاشی این اتحادیه می‌شود و برخی دیگر اما، آلمان را بدان متهم می‌کنند که سیاست‌ها و قواعد خود را با بهره گرفتن از جایگاه مستحکم خود به دیگران تحمیل می‌کند و در این کار نه به خیر و صلاح اروپا بلکه تنها به منافع خود می‌اندیشد، و همه چیز را در خدمت قهرمان صادرات جهان و نماد معجزه پایدار اقتصادی می‌خواهد. راست گراها و پوپولیست ها تحت عنوان «آلترناتیو برای آلمان» از هم اکنون خط و نشان کشیده اند که کارگرانی که تضمینی برای آینده شغلی خود ندارند قطعا به مرکل رای نخواهند داد. از سویی دیگر مارتین شولتس که پیش از این رئیس پارلمان اتحادیه اروپا بود، حال باید خود را برای رقابت با آنگلا مرکل در انتخابات آینده آلمان بر سر تصدی مقام صدراعظمی این کشور آماده کند اما این همه ماجرا نیست. اروپا از افراطی گری به شدت پرهیز دارد، نمونه بارز آن فرانسه که لوپن با همه شهرت پشت درهای بسته عدم اعتماد مردم محو شد. آلمان‌ها حالا یک سر و گردن از اتحادیه اروپا سرتر هستند اما آن چه انتخابات آتی آلمان را مهم جلوه می‌دهد چهره دوگانه آنگلا مرکل است، زنی قدرتمند که تلاش کرد حتی ترامپ را نیز مدیریت کند اما با درایت، او را بر سر مواضع لجبازانه قرار نداد. مرکل را می توان با اندکی بررسی و تحلیل برنده انتخابات 2017 آلمان دانست اما پس از آن مرکل می تواند جهانی‌تر مدیریت کند! مثلا با نشستن بر صندلی دبیرکلی سازمان ملل. در این باره با دکتر عبدالرضا فرجی راد کارشناس مسائل اروپا و ژئوپلیتیک به گفتگو پرداختیم:
بررسی فرایند انقلاب اسلامی 57 در گفت‌وگوی «آسمان آبی» با ابراهیم اصغرزاده
مقدمه: هر انقلابی حاصل نشنیدن صداهایی است که در جامعه وجود دارد، اما به آن توجهی نمی‌شود. این روزها نیز که در ایام گرامیداشت چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی هستیم، باید به این نکته توجه کنیم که رژیم شاه برای شنیدن صداهای مردم گوشی شنوا نداشت و وقتی صدای انقلاب مردم ایران را شنید که کار از دست شده بود. در همین حال اعتراضات دی‌ماه سال جاری که در بیش از 80 نقطه برگزار شد، صدایی بود که در کشور طنین‌انداز شد تا پیامی باشد برای متولیان امر و فرصتی به آن‌ها بدهد که امور جامعه را اصلاح کنند. در این راستا، با دکتر ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از دانشجویان پیرو خط امام(ره)، گفت‌وگو کرده‌ایم. به باور او، اصلاح‌طلبان نباید نقطه عزیمت و جامعه هدف خود را تنها طبقه متوسط ممتاز قرار دهند، بلکه باید با دیدی راهبردی تلاش کنند صدا و نماینده طبقات فرودست جامعه نیز باشند. در ادامه متن تفصیلی این مصاحبه را از نظر می‌گذرانید.
تقابل بازیگران داخلی و خارجی در میدان سوریه
اشاره: قاسم محبعلی در گفتگویی با دیپلماسی ایرانی بر این باور است که در صورت استمرار رقابت مسکو و واشنگتن بر سر مساله سوریه و تسری گاردی که پوتین و ترامپ در سال ۲۰۱۷ برای هم گرفته اند به سال جاری میلادی، می تواند نشست‌های ژنو، آستانه و سوچی را تحت الشعاع قرار دهد.بخش‌هایی از مصاحبه دیپلماسی ایرانی را با قاسم محبعلی، سفیر اسبق ایران در مالزی و یونان، رئیس سابق اداره کل خاومیانه وزارت امور خارجه و کارشناس مسائل خاورمیانه و جهان عرب برای بررسی بیشتر تحولات سوریه در سالی که گذشت و ارزیابی شرایط بحران در این کشور برای سال جاری میلادی در شماره پیش خواندیم.ادامه این گفتگو را از نظر می‌گذرانید:
قبلی۹بعدی