تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۸۸ - ۱۱:۵۰  ، 
شناسه خبر : ۱۰۰۰۷۰

نعمت احمدی، www.nematahmadi.com
انفجار اتمی کره شمالی جهان را در بهت و حیرت فرو برد درست زمانی که بحث انتخاب وزیر امور خارجه کره جنوبی به دبیرکلی سازمان ملل بود پاره دیگر کره یعنی کره شمالی در اوج تحریم و انزوای بین‌المللی نخستین آزمایش هسته‌ای خود را انجام داد و خواسته و ناخواسته به عنوان عضوی از خانواده اتمی جهان جایی برای خود دست و پا کرد. به این مهم کار نداریم که مردم کره شمالی از نظر رفاه اجتماعی در چه سطحی زندگی می‌کنند و اگر پاره دیگر کره وارد کشورهای تریلیونی یعنی در صادرات فراتر از هزار میلیارد دلار شده شمالی صادراتی زیر 10 میلیارد دلار دارد. باید دید جهان در ارتباط با این کشور چه کرده است. اگر روزی روزگاری کشورهای جهان به سه دسته، غیر متعهد‌ها ، اقمار دنیای سرمایه‌داری و کشورهایی وابسته به اردوگاه کمونیسم تقسیم می‌شد امروزه با فروپاشی کمونیسم دنیای جدیدی شکل گرفته است در این دنیا باید به گفته سید محمد خاتمی باب گفت و گوی تمدن‌ها را باز نمود. دیگر نمی‌توان دیوار برلین را بر پای داشت. سلاح امروزی گفت و گو است.کشورهایی که با تکیه برقدرت چند هزار تریلیونی خود منطق گفت‌وگو را فراموش کرده اند و یا دنبال گفت و گو برای حل اختلافات بین‌‌المللی نیستند کشورهایی از سنخ کره شمالی را پرورش می‌دهند.
سید محمد خاتمی رییس جمهور سابق ایران با طرح گفت وگوی تمدن‌ها باب جدیدی را در جهان پرآشوب پایانی قرن بیستم پی افکند افسوس که عدم پیروزی خاتمی در کشور خودش در این زمینه، باعث شد طرح انسانی وی در سطح جهان نیز کم رنگ شود. اگر خاتمی در دوره 8 ساله ریاست جمهوری خود چنانچه روحیه والا و انسانی ایشان است اجازه یافته بود با مردم خود آن گونه که می‌خواست صحبت کند و از راه گفت و گو به حل اختلافات می‌پرداخت به باور من امروزه دیگر نیازی به دشمن تراشی نبود و رییس جمهور فعلی در گزارش سالانه خود محور تمامی حرکات خود را دشمن خیالی که در صدد ایجاد موانع و جلوگیری از پیاده نمودن طرح‌های دولت او است قرار نمی‌داد. نیاز نداشتیم که رییس جمهور همه مصائب و مشکلات اقتصادی را به گردن دولت‌های گذشته بیندازد و محض دلخوشی مردم همه طرح‌هایی که درگذشته شروع شده و از لحاظ تاریخ افتتاح به امروز رسیده بود را به نفع دولت خود مصادره نماید. اگر طرح منطقی گفت و گوی تمدن‌های خاتمی به طرحی جهانی تبدیل شده بود امروز آزمایش هسته‌ای کره شمالی را نداشتیم و امروز پرونده اتمی ایران سر از شورای امنیت در نمی‌آورد. حال هم باید جهان به این مهم توجه کند که زبان زورکارایی خود را از دست داده است. اگر تحریم کره شمالی نتیجه داد و کره را کنار میز خانواده جهانی نشاند به یقین منطق تحریم جواب می‌دهد. انفجار اتمی کره شمالی درس عبرتی است برای همه جهان، خصوصا آنانی که قدرت را از دهانه توپ می‌خواهند اگر شورای امنیت و دولت‌هایی که داعیه سرپرستی جهان را برای خود دست و پا می‌کنند به حادثه‌ای که در کره شمالی اتفاق افتاد توجه کنند نتیجه تحریم را به رای العین خواهند دید. هر چند همه دولتمردان ایران از برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران یاد کرده‌اند و مکتب ما اجازه نمی‌دهد به دنبال سلاحی باشیم که بی‌گناهان را هدف قرار دهد و آن چه از برنامه اتمی خواستار آن می‌باشیم حقوقی طبیعی و اولیه است که به عنوان عضوی از آژانس بین‌المللی هسته‌ای و امضا کننده پادمان آن حسب ماده 4 پادمانی که آن را امضا کرده‌ایم اجازه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای را داریم و این حق طبیعی ماست که از تکنولوژی جهانی استفاده کنیم . در این نوشتار به دو مساله مهم توجه مسوولین را جلب می‌نمایم. وقتی زورمداران از ما می‌خواهند که اعتماد سازی کنیم آیا جز همان برداشت ناصحیحی که از احراز صلاحیت و یا اثبات بی‌گناهی به جای وجود صلاحیت و اصل کلی برائت در جامعه ما جا افتاده است خواسته‌ای دیگر از ما دارند. انتخابات‌خبرگان و شوراها و میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در پیش است بیایید از منظر دیگری به قضیه اعتمادسازی نگاه کنیم وقتی که ما از نخبگان جامعه خود می‌خواهیم صلاحیت خود را ثابت کنند. آیا اصل بر عدم وجود شرایط است یا این‌که دست‌اندرکاران انتخابات باید با طرق قانونی نبود شرط یا شروطی را با تکیه بر قانون و مراجع ذیصلاح نسبت به متقاضی اعلام کنند و نهاد مربوطه نیز با تکیه بر سوابق اعلامی از مرجع قانونی به صورت شفاف عدم صلاحیت متقاضی را به وی اعلام کند. برگردیم به بحث اصلی این نوشتار یعنی عدم کارآیی تحریم در مقابل گفت‌وگو و مذاکره. انفجار اتمی کره شمالی به درستی تز تحریم را بلااثر اعلام نمود.
تحریم آن هم نسبت به کشوری که دین و مذهب او اجازه نمی‌دهد سلاح کشتار جمعی داشته باشد بی‌فایده است. ایران در طول جنگ 8 ساله با رژیم بعثی عراق نشان داد که فرهنگی غنی ایرانی اسلامی او اجازه نمی‌دهد سلاح کشتار جمعی داشته باشد. وقتی سردشت، حلبچه و یا خطوط مقدم جبهه‌ها آماج سلاح‌های کشتار جمعی بود، ایران از قواعد اسلامی خود تخطی نکرد و با این که می‌توانست مقابله به مثل کند، هیچ مقام و مرجعی اعلام نکرد که ایران از سلاح کشتار جمعی استفاده کرده است. مطمئن باشید در بخش سلاح هسته‌ای هم ایران به سلاح ایمان خود که از هر سلاح هسته‌ای قوی‌تر است پایبند خواهد بود. آنانی که بی تابانه از تحریم ایران گفت‌وگو می‌کنند ایران را با کره شمالی اشتباه می‌گیرند. آنان باید بدانند که نباید با ایران که 2500 کیلومتر مرز آبی دارد و 60% انرژی جهان از آن عبور می‌کند و دومین کشور تولیدکننده نفت جهان است با ادبیات زور گفت‌وگو کرد. جهان باید بداند عصر دشمن‌تراشی و تحریم سپری شده است. وقتی کره شمالی 22 میلیونی با مساحتی به اندازه یکی از استان‌های ایران با درآمد سرانه‌ای در پایین‌ترین سطح جهانی می‌تواند مرزهای ممنوعیت را درهم نوردد جهان بداند کشوری که بر سوق الجیشی ترین آبراه و بر حیاتی ترین ماده انرژی جهانی دسترسی دارد را نمی‌تواند تحریم کند. انفجار اتمی کره شمالی خط بطلانی بر تحریم به جای گفت‌وگو کشید، حال این تحریم درون جامعه و نسبت به گروهی از مردم باشد یا تحریم جهانی و علیه یک کشور.