تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۳۸۸ - ۱۱:۲۶  ، 
شناسه خبر : ۱۲۳۹۳۵
برگی از تاریخ:
مقدمه: پاسداری از انقلاب اسلامی در ایران و گسترش آن مبتنی بر ایدئولوژی اسلام اصیل و اجرای خواستهای جمهوری اسلامی، هدف تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی‌باشد. از جمله وظایف سپاه حمایت از نهضتهای رهایی بخش و حق طلبانه مستضعفان تحت نظارت شورای انقلاب و اجازه دولت می باشد. متن کامل اولین اساسنامه سپاه‌ پاسداران انقلاب اسلامی مندرج در جزوه کوچکی به همین نام منتشره توسط «ستاد پاسداران انقلاب اسلامی» به شرح زیر است:

ماده 1 - هدف: پاسداران انقلاب اسلامی در ایران و گسترش آن مبتنی بر ایدئولوژی اسلام اصیل و اجرای خواستهای جمهوری اسلامی، هدف تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی‌باشد.
این سپاه به دستور رهبر انقلاب اسلامی تحت نظارت شورای انقلاب با توجه به نظریات و کمک دولت تشکیل گردیده است
ماده 2 - وظایف سپاه:
1/2 - دفاع در برابر حملات و اشغال عوامل یا قوای بیگانه در داخل کشور
2/2 - همکاری با دولت در اجرای امور انتظامی - امنیتی، تعقیب و دستگیری عناصر ضد انقلاب به هنگام ضعف و عدم تشکیل نیروهای انتظامی و مقابله با جریانهای مسلحانه ضد انقلاب اسلامی.
تبصره 1 - تشخیص وجود شرایط فوق به عهده شورای انقلاب اسلامی بوده فرماندهی عملیات مشترک با سپاه پاسداران می‌باشد.
تبصره 2 - دستگیری عناصر ضد انقلاب، با کسب مجوز از دادستانی خواهد بود.
3/2 - همکاری و هماهنگی موثر با نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مطابق آیین‌نامه‌های مربوطه
4/2 - حفاظت اموال عمومی و جمع‌آوری اسلحه و مهمات و وسایل نظامی از دست افراد غیرمجاز و تحویل به مقامات صلاحیت‌دار.
5/2 - تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات در حد مسئولیتهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مطابق آیین‌نامه مربوطه
6/2 - تربیت و آموزش اخلاقی، ایدئولوژیکی، سیاسی و نظامی پاسداران ثابت سپاه.
7/2 - آموزش نظامی و توجیه سیاسی - ایدئولوژیک پاسداران ذخیره سپاه
8/2- کمک به اجرای دستورهای دادگاههای انقلاب اسلامی و دادگستری.
تبصره 3 - سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در انجام دادن وظیفه فوق، عنوان ضابط دادگستری و دادگاه انقلاب را دارد.
2/9 - حفظ انتظامات در تظاهرات و اجتماعات مردم به منظور جلوگیری از نقص قانون و تجاوز به حقوق جامعه و همچنین ممانعت از تضییح حق شرکت کنندگان
10/2 - حمایت از نهضتهای رهایی بخش و حق طلبانه مستضعفان تحت نظارت شورای انقلاب و اجازه دولت.
2/11 - استفاده از نیروی انسانی و تخصص افراد سپاه به هنگام بروز بلایا و حوادث غیرمترقبه و کمک به پیشبرد طرحهای عمرانی دولتی اسلامی به منظور استفاده هر چه بیشتر از نیروی پاسداران.
*ماده 3 - تشکیلات سپاه:
3/1 - ساخت سازمانی سپاه با حفظ فرماندهی مرکزی مبتنی بر اصل عدم تمرکز خواهد بود؛ بدین معنی که اصول و خط مشی کلی از طرف فرماندهی مرکزی با تصویب شورای هماهنگی تعیین و در استانها رعایت می‌گردد، ولی عملیات اجرایی هر استان می‌تواند در ارتباط با مراکز به طور مستقل انجام شود.
3/2 - ارکان سپاه عبارتست از:
شورای هماهنگی، شورای فرماندهی کل سپاه، شورای فرماندهی هر استان، مسئولین واحدهای هر استان، مسئولین قسمتهای هر واحد، پاسداران ثابت (تمام وقت و نیمه وقت)، پاسداران ذخیره
تبصره 4 - در واحدهای عملیاتی، تعدادی از پاسداران ثابت (25 الی 40 تن) گروههای خودکفا شامل تمام تخصصهای مورد نیاز یک تیم نظامی - امدادی را تشکیل می‌دهند و مجهز به تمام وسایل مورد نیاز می‌شوند. ترکیب این گروهها - که کوچکترین هسته سپاه هستند - در تشکیلات تفصیلی مشخص گردیده است. پاسداران ذخیره در زمان بسیج، در رابطه با گروههای مذکور بر مبنای یک سازماندهی ثانوی به طور منظم در عملیات شرکت می‌کنند.
3/3 - شورای هماهنگی، شورای هماهنگی عالیترین مرجع مشورتی و اخذ تصمیم سپاه بوده و وظیفه آن ایجاد هماهنگی بین سپاه و سازمانهای مملکتی با رعایت کامل جنبه‌های ایدئولوژیک اسلامی می‌باشد. این شورا از سه نفر به شرح زیر تشکیل می‌شود:
نماینده شورای انقلاب، نماینده دولت، فرمانده سپاه
*4/3 - شورای فرماندهی؛ شورای فرماندهی از هفت نفر شامل فرمانده کل سپاه و مسئولان هر یک از واحدهای اصلی سپاه تشکیل می‌شود
واحدهای اصلی سپاه عبارت است از شش واحد به شرح زیر:
واحد عملیات، واحد تحقیقات و اطلاعات، واحد آموزش، واحد تدارکات، واحد ارتباط اجتماعی، واحد اداری و مالی
تبصره 5 - مسئول واحد عملیات، قائم مقام فرمانده سپاه نیز می‌باشد
*5/3 - خصوصیات اعضای شورای فرماندهی
مسئولان هر یک از واحدهای اصلی سپاه حتی‌المقدور از بین پاسدارانی که داریا شرایط زیر باشند انتخاب می‌شوند
صداقت و تقوای اسلامی، روحیه و شهامت انقلابی، قدرت اراده و تصمیم‌گیری (قاطعیت)، دارابودن آگاهیهای کافی ایدئولوژیکی - سیاسی، برخورداری از حسن همکاری جمعی و دارا بودن اخلاق اسلامی، برخورداری از روحیه و تجارب نظامی، داشتن سوابق مبارزاتی، داشتن قدرت سازمانهی و انضباطی، داشتن قدرت فرماندهی، رهبی و مدیریت، نداشتن سوابق سوء سیاسی، نداشتن جهت‌گیری و تمایلات ضد اسلامی، داشتن توانایی لازم جسمی و روحی، رازداری و تیزبینی فرمانده کل سپاه ضمن داشتن شرایط فوق، نباید از اعضای نیروهای انتظامی کشور باشد.
6/3 روش انتخاب اعضای شوراهای فرماندهی استان‌ها
مسئولان هر یک از واحدهای استانها را پاسداران همان واحد برای مدت دو سال انتخاب می‌کنند هیات شش نفری انتخاب شده با رای پاسداران، یک نفر را از داخل یا خارج از سپاه به عنوان فرمانده سپاه استان انتخاب می‌نمایند.
انتخابات مذکور با نظارت هیات ناظر متشکل از پنج نفر (نماینده شورای انقلاب، نماینده دولت و سه نفر از متعهدان محلی داخل یا خارج از سپاه که صلاحیت آنها به تصویب نماینده شورای انقلاب اسلامی رسیده است)
انتخاب شده و انتخاب شدگان پس از تائید شورای هماهنگی به عنوان شورای فرماندهی استان مشغول به کار می‌شوند.
انتخاب و پیشنهاد مسوولان شهرستانها و مناطق در هر استان به عهده شورای فرماندهی استان است. در همه موارد، انتخاب مسئولان قسمتها به تصویب واحد بالاتر خواهد رسید.
7/3 - روش انتخاب شورای فرماندهی کل سپاه: مجمع عمومی سپاه متشکل از کلیه اعضای شورای فرماندهی هر دو سال یک بار از بین خود یا خارج از خود هفت تن را جهت فرماندهی کل و مسئولان واحدهای مرکزی انتخاب می‌کنند این انتخاب با نظارت و تائید شورای انقلاب انجام خواهد شد.
تبصره 6 - تنها شورای هماهنگی می‌تواند پیشنهاد عزل فرماندهان و اعضای شوراهای فرماندهی را به شورای انقلاب بنماید. شورای انقلاب بنا به مصالح انقلاب می‌تواند مستقیما نسبت به عزل فرماندهان و یا عضوی از اعضای شوراهای فرماندهی اقدام نماید. در چنین وضعیتی، مجمع فوق‌العاده مربوطه بلافاصله تشکیل و عضو جدید را انتخاب و معرفی می‌نماید.
تبصره 7 - صلاحیت فرمانده و اعضای شورای فرماندهی کل سپاه باید به تصویب شورای انقلاب برسد
ماده 4 - عضو گیری
پاسداران از میان افراد مسلمان داوطلب که دارای شرایط زیر هستند، انتخاب می‌شوند:
- اعتقاد به ایدئولوژی اصیل اسلامی
- مومن به اسلامی بودن انقلاب و جمهوری اسلامی
- دارای شجاعت و شهامت روحی و قدرت جسمی و فکری لازم
- دارا بودن موضع قاطع ضد امپریالیستی (غرب و شرق)، صهیونیستی، دیکاتوری و هر نوع نژاد پرسیتی
تبصره 8 - ضوابط و مشخصات اعضا در آیین‌نامه جداگانه تعیین خواهد شد
تبصره 9 - صلاحیت عضویت پاسدار باید براساس آیین‌نامه مربوطه به تایید واحد تحقیقات و اطلاعات برسد
ماده 5 - کلیه پاسداران و مسئولان واحدهای مختلف در اخذ تصمیمها، طبق روشی که در آیین‌نامه مربوطه مشخص می‌گردد شرکت آگاهانه خواهند داشت
ماده 6 - با توجه به لزوم رعایت صرفه‌جویی در مصرف مواد و نیروی انسانی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کوشش می‌کند در کلیه مناطق با توافق مقامهای محلی از امکانات موجود دولتی و ملی نظیر بیمارستانها، فروشگاههای تعاونی و غیره استفاده نماید
ماده 7 - پاسداران انقلاب باید نسبت به هدفهای مقدس انقلاب اسلامی ایمان قاطع داشته و دستورهای مسئولان واحدها و تصمیمهای متخذه شورای فرماندهی را تا سرحد جانبازی و شهادت و با انضباط کامل بر طبق آیین‌نامه انضباطی اجرا نمایند. در صورت مشاهده خلاف آن، تنبیهات لازم در حق پاسدار اجرا خواهد شد
ماده 8 - پاسداران از لباس همراه با آرم سپاه استفاده خواهند نمود، مگر در مواقعی که مسئولان خلاف آن را مصلحت ببینند.
*ماده 9 - بودجه سپاه: بودجه سپاه پاسداران برابر موازین و مقررات دولتی برآورد می‌شود و پس از تصویب قوه مقننه (شورای انقلاب یا مجلس) در اختیار سپاه قرار می‌گیرد
این اساسنامه در 9 ماده و 9 تبصره در تاریخ ... به تصویب شورای انقلاب اسلامی رسید
اجرای این اساسنامه را از تاریخ 5/2/1385 شورای مرکزی سپاه شروع کرده است. 

برچسب اخبار