تاریخ انتشار : ۳۱ تير ۱۳۸۹ - ۰۹:۰۹  ، 
شناسه خبر : ۱۴۸۵۷۸

 طولانی تر شدن روند جنگ در افغانستان و تلفات روزافزون جانی و مالی و تحمیل هزینه های فراوان، مالیات دهندگان آمریکایی را کلافه کرده است.
خبرگزاری رویتر در گزارشی از فرورفتن ارتش آمریکا در باتلاق جنگ در افغانستان و بی نتیجه بودن آن خبر داد و اعلام کرد که باراک اوباما، تخصیص 33میلیارد دلار بیشتر را برای تأمین هزینه های 30هزار سرباز آمریکایی تازه نفس به افغانستان خواستار شده است.
رئیس جمهور آمریکا، دریافت 5/4میلیارد دلار دیگر را نیز برای افزایش عملیات به اصطلاح کمک رسانی خارجی و غیرنظامی در سال جاری میلادی در عراق و افغانستان که حدود دو میلیارد دلار آن به افغانستان اختصاص خواهد یافت را مطالبه کرده است.
پیش بینی می شود که کنگره، این مبالغ جدید را البته، نه به طور شتابزده، بلکه به کندی تصویب خواهد کرد.
کنگره آمریکا برای تأمین هزینه جنگ افروزی در افغانستان که کاخ سفید تحت عنوان مبارزه با القاعده و براندازی حکومت طالبان پس از حملات 11سپتامبر سال 2001 به آن مبادرت کرد، با تخصیص 345 میلیارد دلار موافقت کرده است.
این رقم که از سوی دفتر بودجه کنگره اعلام شده، حدود 22میلیارد دلار از آن برای فعالیت های مرتبط با جنگ افغانستان، در سایر کشورها هزینه شده است.
این دفتر خاطرنشان کرده است که تاکنون حدود دو برابر این مبلغ (708میلیارد دلار) صرف جنگ در عراق شده است. با این حال به نظر می آید که با توجه به طولانی شدن روند عملیات نظامی آمریکا در عراق و افغانستان؛ سرزمین افغان ها به تدریج به میدان جنگ پر هزینه تری برای کاخ سفید بدل می شود.
بنابر اعلام «پروژه ملی اولویت ها» که یک گروه تحقیق کنگره است، سال مالی جاری که 30سپتامبر به پایان می رسد، نخستین سالی است که در آن، بودجه اختصاص یافته به جنگ افغانستان (3/72 میلیارد دلار) از بودجه جنگ عراق (645میلیارد دلار) بیشتر است. علاوه بر این، تاکنون بیش از 25میلیارد دلار از بودجه تعیین شده برای جنگ افغانستان، صرف آموزش و تجهیز نیروهای امنیتی این کشور شده است.
اما اوباما 2/12میلیارد دلار دیگر نیز برای این منظور تا پایان سال جاری میلادی خواستار شده است. تخمین هزینه های آینده تا حدودی به خاطر نامشخص بودن سطح حضور نظامی آمریکا در افغانستان، ناممکن است.
اوباما پیش از این گفته بود که در نظر دارد، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را در اواسط سال 2011 آغاز کند، اما این امر تا حد زیادی به شرایط زمان خروج بستگی خواهد داشت.
به هر جهت، هنوز هیچ گونه ضرب الاجل قطعی در این زمینه تعیین نشده است و هزینه سالانه ای که دولت آمریکا با اعزام هر سرباز به افغانستان بر دوش مالیات دهندگان آمریکایی تحمیل می کند از 500هزار تا یک میلیون دلار در نوسان است. تازه همین هزینه به این امر بستگی دارد که هزینه های جانبی مانند مسکن و تجهیزات دیگر (غذا، حقوق، سوخت) نیز لحاظ شده باشد یا نه.
این در حالی است که با گذشت زمان، هزینه های درمانی برای مجروحان و غرامت دهی به نظامیان کهنه کار نیز مسلماً افزایش خواهد یافت.
بنابر اسناد مرکز خدمات پژوهشی کنگره و وزارت امور خارجه آمریکا، کل میزان کمک رسانی خارجی به افغانستان از جمله در زمینه غذا و توسعه، از سال 2002 میلادی تاکنون 17میلیارد دلار است. اما هزینه های آتی مربوط به این بخش نیز پیش بینی می شود حتی پس از پایان یافتن هزینه های نظامی ادامه یابد، نامشخص است.
وزارت خارجه آمریکا در توجیه درخواست امسال خود برای دریافت بودجه بیشتر اعلام کرد: همان گونه که اوباما آشکارا اعلام کرد، تعامل غیرنظامی ما، در افغانستان و پاکستان حتی پس از بازگشت نظامیان، به میهن تا مدت ها ادامه خواهد داشت. این در حالی است که مبلغ درخواستی، وزارت خارجه شامل دومیلیارد دلار در سال 2010 است که هدف از آن کمک به تأمین مالی راهبرد برقراری ثبات مدنی به منظور تسهیل ارائه کمک های اقتصادی بیشتر به افغانستان به ویژه در بخش کشاورزی، عنوان شده است.