تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۶  ، 
شناسه خبر : ۱۶۴۸۷۱

 سعید سبحانی
3- آلمان
آنگلا مرکل درحالی دیپلمات های آلمانی را به سوی ایجاد تنش در راستای بررسی پرونده هسته ای ایران ترغیب می کند که هنوز نتوانسته است کلیت و جایگاه خود را در نظام اروپا و جهان ترسیم کند. وی سعی دارد با افراطی گری و پیروی مستقیم از دستورات کاخ سفید و مقامات حزب جمهوری خواه تنش زدایی در خاورمیانه را به فعلیت برساند.
واقعیت امر این است که حمایت مرکل از رژیم اشغالگر قدس اعلام مخالفت علنی وی با مسلمانان در جریان انتشار کاریکاتورهای موهن علیه شخصیت گرامی پیامبر اسلام(ص) بخشی از ماهیت وجودی مرکل را روشن ساخته است.
از سوی دیگر مشاهده آن چه در اروپا بر سر بلر و برلوسکونی آمد باعث تقویت عنصر ترس و واهمه در میان او و هم فکرانش شده است. آنگلا مرکل هنوز در شوک و حیرت ناشی از شکست نخست وزیر ایتالیا در انتخابات مانده است.
بسیاری از سیاستمداران آلمانی تبعات پیروی از کاخ سفید را به صدر اعظم بی تجربه این کشور گوشزد کرده اند ولی مرکل سعی دارد با جلب رضایت تل آویو و واشنگتن نام خود را در میان افراطیون نظام بین الملل ثبت نماید.
متعاقب رفتارهای مرکل دیپلمات های آلمانی نیز ناقل سرگردانی برلین در شورای امنیت سازمان ملل به شمار می روند. آنها نیز در درک صحیح اوضاع وتعیین رفتاری متناسب با جایگاه ایران در خاورمیانه در سردرگمی مفرطی قرار دارند.
4- روسیه
ولادیمیر پوتین در حالی دیپلمات های روسی را به جمع کشورهای (1+5) فرستاده است که رفتارهای اخیر وی در تقابل با برنامه های هسته ای ایران و از سوی دیگر مخالفت ضمنی مسکو با تحریم اقتصادی یا حمله نظامی به ایران به هیچ عنوان در فضای کنونی نظام بین الملل قابل جمع نیست. کاخ کرملین در سطح کلان سیاستگذاری های خود به هیچ عنوان برتری آمریکا و اروپا و نفوذپذیری مسکو از سوی این دو روسی با مقامات اروپایی و آمریکایی از فراز و نشیب های زیادی برخوردار است.
5- جمهوری خلق چین
چینی ها در شورای امنیت سازمان ملل متحد سعی دارند با استناد به ابزارهای دیپلماتیک عنصر بحرا ن را از فضای گفت وگو ها بزدایند. پکن نسبت به سه کشور اروپایی و آمریکا بیشتر از قدرت رو به رو شد ایران در نظام بین الملل آگاهی دارد. از سویی دیگر هرگونه تنش که در فضای تعاملات اقتصادی در جهان صورت گیرد به ضرر پکن است.
از این رو نسل چهارم کمونیست های چین با هدف تعدیل اوضاع نمایندگان و دیپلمات ها خود را به بستر گفتگوها فرستاده‌اند.
6- انگلستان
لندن این بار با چهره ای کاملا درهم ریخته در مذاکرات حضور یافته است. شکست سنگین و مفتضحانه حزب کارگر در انتخابات شهرداری ها و برکناری جک استراو از سمت خود دو واقعه ای بودند که فضای سیاسی انگلستان را به طور کلی دگرگون ساخته اند.
تونی بلر در حال حاضر مجبور است به خاطر بقا در معادلات لندن رویکرد و رفتار خود در پیروی از کاخ سفید را برهم ریزد. در غیر این صورت تغییر کابینه سودی به حال وی نخواهد کرد و باید شاهد حذف او از معادلات اروپا و نظام بین المللی باشیم. از بررسی مجموع شرایط فوق الذکر می توان به این نتیجه رسید که بستر بررسی پرونده هسته ای ایران به علت وجود تنش های دائمی و مزمن بسیار دگرگون و سست است.
آمریکا و سه کشور اروپایی در حال حرکت به سوی سقوط هستند.
در این میان خطر انزوا به طور مستقیم در کمین افرادی مانند بلر، بوش، مرکل، دوویلپن است.
از سوی دیگر موقعیت ایران در خاورمیانه و جامعه جهانی همچنان روی به پیشرفتی فوق العاده است. جمع میان این دو نشان می دهدکه حتی در صورت اتخاذ تصمیمات تند و غیرعقلانی در قبال تهران هیچ گونه اعتباری را نمی توان برای آنها در نظر گرفت.