تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۸:۱۱  ، 
شناسه خبر : ۲۰۶۷۰۱

مجید قریبیان
برای هاشمی و یاران که همه ایام 4 سال ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد را به امید کنار زدن او سپری کرده بودند، انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری بزرگ‌ترین مصاف بود. پیش از آغاز مبارزه، هاشمی همه اختلاف‌ها و خرده‌حساب‌هایش با نحله‌های اصلاح‌طلب را تسویه کرد تا در جبهه‌ای واحد به کارزار نماینده جریان اصولگرا برود. همه چیز حکایت از آن می‌کرد که مبارزه بهار 88 برای رئیس مجمع تشخیص اهمیتی بس بالاتر از بهار 84 دارد. مهم‌ترین نشانه برای آنکه دریابیم این مبارزه حکم نبرد نهایی را برای هاشمی داشت، حضور تمام‌قد و بی‌سابقه بستگان بویژه فرزندان اوست. جالب اینجاست که حتی پیش از آنکه سران گروه‌های تجدیدنظر‌طلب اعلام کنند، سرشناس‌ترین عضو خاندان هاشمی؛ برادر همسرش حسین مرعشی در مقام سخنگوی حزب کارگزاران اعلام کرد: «هاشمی‌رفسنجانی از میرحسین موسوی حمایت می‌کند». آرام‌ترین فرزند آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی- فاطمه هاشمی– نیز به صراحت اعلام کرد پدرش از وضع موجود ناراضی است. او گفت: «از نامزدی مهندس میرحسین موسوی حمایت می‌کنیم». حتی در روزهای آغازین مبارزه انتخاباتی که هنوز صف‌بندی‌ها نهایی نشده بود، یکی از سیاستمداران گفت: «اگر از هاشمی بپرسید به چه کسی رأی می‌دهید، می‌گوید به احمدی‌نژاد رأی نمی‌دهم».
بعد از آنکه هاشمی مدعی شد به اسم از کسی حمایت نخواهد کرد و سعی کرد موضع انتخاباتی خویش را پنهان دارد، سیدمرتضی نبوی، عضو مجمع تشخیص خبر داد: در اینکه موضع آقای رفسنجانی «نه احمدی‌نژاد» است، تردیدی نیست. او یاد آور شد، هاشمی با ادامه ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد مخالف است. اما هر اندازه آهنگ رقابت انتخاباتی اوج گرفت، موضع‌گیری هاشمی و یارانش علیه نماینده اصولگرایان در انتخابات نیز تندتر شد. این جبهه‌گیری آنقدر علنی شد که یکی از رجال سیاسی اظهار داشت: برای رئیس مجمع تشخیص مصلحت هدفی بالاتر از تغییر احمدی‌نژاد نیست. او کتمان نکرد که هاشمی همان احساس روزهای سال 84 را که از احمدی‌نژاد شکست خورد، دارد. او بر سر سوگند نانوشته‌اش برای مقابله با دولت اصولگرا ایستاده است. هاشمی، پیروزی آقای احمدی‌نژاد در انتخابات نهم ریاست‌جمهوری را به وی تبریک نگفت و اکنون نیز فرصت را برای جدال با او مغتنم دیده است. در چنین فضایی بود که احمدی‌نژاد مجبور شد در مهم‌ترین مناظره تلویزیونی‌اش با میرحسین موسوی، فاش کند هر 3 حریفی که در برابر او صف بسته‌اند از لیدری به نام هاشمی خط می‌گیرند. او در برنامه‌ای که 50 میلیون بیننده داشت، فاش کرد جریان تحت نفوذ هاشمی در همه 4 سال ریاست‌جمهوری‌اش از همه ابزارها و امکانات برای کارشکنی در برابر طرح‌هایش بهره برده است.
در این مناظره، رئیس‌جمهوری حتی گوشزد کرد همه فرزندان هاشمی اکنون با تکیه بر بخشی از منابع ثروت، جبهه مبارزاتی علیه او را پیش می‌برند. ابعاد نقش خاندان هاشمی در مصاف سیاسی خرداد 88 زمانی روشن شد که 2 فرزند سرشناس وی، هدایت اصلی ستادهای انتخاباتی موسوی را برعهده گرفتند و بعد از انتخابات نیز پای اصلی همه اعتراض‌ها و اغتشاشات خیابانی بودند. فائزه هاشمی که به سخنران ثابت میتینگ‌های موسوی تبدیل شد، حتی از بیان عبارات تند و توهین‌آمیز دریغ نکرد. او در همایش دوم خرداد که برای حمایت از میرحسین موسوی در سالن ورزشگاه آزادی برگزار شد، از تخطئه نظام نیز دریغ نکرد و مدعی شد: «در شرایطی بسر می‌بریم که نکبت، خفت و خواری نصیب ملت ایران شده است». حمایت خانواده هاشمی از میرحسین موسوی تنها در نطق‌های انتخاباتی خلاصه نشد بلکه آنها طبق اسنادی که بعدها در اظهارات متهمان اغتشاشات خیابانی منتشر شد، قسمت بیشتر حمایت‌ و اسپانسرینگ مالی ستادهای میرحسین و رسانه‌های پشتیبان وی را برعهده گرفتند تا حدی که همان روزها حتی سایت حامیان کروبی فاش کرد از وقتی «هاشمی» پشت سر موسوی ایستاده، «فرزندان هاشمی رفسنجانی» که بیش از 20 سایت خبری دارند، به همراه چندین روزنامه که با هزینه «جاسبی» اداره می‌شوند، «تبلیغات گسترده» میرحسین موسوی را پوشش می‌دهند. یکی از فرزندان هاشمی‌رفسنجانی به طور مستقیم هزینه یک سایت سیاسی را تامین کرد؛ مهدی هاشمی هزینه‌های سایت جمهوریت را. این امر در شرایطی بود که طبق اظهارات اغلب ناظران، امکانات دانشگاه آزاد که مهدی هاشمی رئیس دفتر هیات امنای آن بود– و به‌رغم گذشت بیش از 16 ماه از خروج وی از کشور، هنوز هم هست!- تماما به نفع میرحسین موسوی به‌کار گرفته شد.
اما این بار نیز همه محاسبات و معادلات هاشمی در میدان مبارزه انتخاباتی بر هم خورد و با اعلام نام احمدی‌نژاد به عنوان برنده قاطع جدال 22 خرداد، رئیس مجمع تشخیص دومین و شاید آخرین شکست سخت سیاسی را متحمل شد.