شیخالاسلام: بزرگترین دستاورد انقلاب ایران برای کشورهای جهان یکپارچگی دین و سیاست بوده است
حسین شیخالاسلام مشاور بینالملل رئیس مجلس شورای اسلامی در ابتدای این مناظره درباره مهمترین تأثیری که حرکت انقلاب اسلامی در سیاست خارجی ایران داشت، گفت: بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی ایران برای کشورهای منطقه و جهان یکپارچگی دین و سیاست، ماده و معنا و دنیا و آخرت بود.
وی افزود: در کشورهای اسلامی همواره یکپارچگی دین و سیاست مطرح است اما در غرب معنویت له شده و اینگونه تعریف میشود که دین تنها مربوط به زندگی فردی است.
قشقاوی: تجمیع آرمانهای ملت ایران در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است
قشقاوی در پاسخ به این سؤال مجری جلسه مناظره که پرسید، مهمترین تأثیری که انقلاب اسلامی ایران در سیاستخارجی کشورمان داشته چیست، گفت: باید در ابتدا پرسید که چه انتظاری از انقلاب اسلامی ایران داریم؟ و آیا این انقلاب آرمانهای ما را اجرایی کرده است؟ آن آرمان ما کجاست و در کدام کتاب و مقاله موجود است؟
وی با اشاره به اینکه تجمیع آرمانهای ملت ایران در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است، افزود: من یک فرد حکومتی هستم و روشنفکر نیستم. حقوق اساسی انواع قرائتها را از قانون اساسی دارد. حکومتگران حق تفسیر مختلف از قانون اساسی را ندارند اما روشنفکران میتوانند قرائتهای مختلفی داشته باشند.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: حکومتگران، نمایندگان مجلس و رئیسجمهور به اجرای قانون اساسی قسم خوردهاند پس باید طبق آن حرکت کنند. اگر یک نماینده مجلس و یا وزیر قرائتهای مختلفی از قانون اساسی داشته باشد پس باید بگوییم این رؤسا چطور در ابتدای کار خود به قانون اساسی قسم یاد کردهاند؟
قشقاوی با بیان اینکه روشنفکران و کارشناسان حقوقی میتوانند قرائتهای مختلفی داشته باشند و نظریات خود را ارائه دهند، تصریح کرد: اگر سیاستخارجی کشورمان منطبق بر قانون اساسی و حمایت از مستضعفان و مسلمانان جهان باشد این سیاست کاملاً قانونی خواهد بود.
وی با قرائت بخشی از مواد قانون اساسی کشورمان گفت: زلزله انقلاب اسلامی در کشورهای غربی تأثیراتی گذاشته و این تأثیرات موجب تأثیرگذاری بر خاورمیانه نیز شده است.
کواکبیان: انقلاب اسلامی ایران یکی از مردمیترین انقلابهای دوران معاصر است
مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی در بخش اول سخنان خود در این مناظره، گفت: در این جلسه باید به این نکته پرداخت که در سال 57 چه اتفاقی روی داد که موجب شد سیاستخارجی کشورمان بر معادلات جهانی تأثیرگذار باشد؟
وی افزود: معتقدم انقلاب اسلامی ایران یکی از مردمیترین انقلابهای دوران معاصر است.
کواکبیان خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی ایران برای تحقق حاکمیت مردمی و اسلامی احساس تازهای میان ملتهای جهان ایجاد کرد. تا قبل از انقلاب اسلامی این امکان قابل تصور نبود و کسی تصور نمیکرد که بتوان با رژیم تا بن دندان مسلح مقابله کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس خاطرنشان کرد: از میان رفتن هژمونی سلطهگران و به خصوص آمریکا از دیگر حرکتهای انقلاب اسلامی ایران بود. آمریکا این تصور را در جهان ایجاد کرده بود که حکومتهایی که حامی این کشور باشند دوام پیدا خواهند کرد اما با پیروزی انقلاب اسلامی در عمل این امر اثبات نشد.
مدیرمسئول روزنامه مردمسالاری در ادامه تصریح کرد: ایجاد نگرانی جدید در منطقه و به خصوص برای رژیمصهیونیستی از دیگر حرکتهای انقلاب اسلامی بوده است. انقلاب اسلامی ایران امروزه به اهدافی که در بدو پیدایش خود داشته تا حدودی رسیده اما به وضعیت مطلوب دست پیدا نکرده است.
کواکبیان اظهار داشت: معتقدم انقلاب اسلامی ایران باید صادر شود اما اینطور نیست تحولاتی که در شمال آفریقا رخ داده نسخه صد در صدی از انقلاب اسلامی ایران است اما این پیام انقلاب به کشورهای منطقه صادر شده و این پیام را داشته است که اگر ملتها بخواهند میتوانند برعلیه مستکبران غلبه پیدا کنند و خود حاکم کشور خود بوده و مردمسالاری ایجاد کنند.
نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان داشت: مفهوم سخنان من این نیست که کشورمان به همه جنبههای مردمسالاری دینی دست پیدا کرده است اما بزرگترین مفهوم انقلاب اسلامی ایران صدور پیام ایجاد پیروزی مردم بر مستکبران است.
وی خاطرنشان کرد: تفکراتی که اکنون در میان مردم کشورهای یمن، تونس، مصر و... حاصل شده است بزرگترین دستاوردی است که امام خمینی(ره) در کشورهای اسلامی پدید آوردند.
شیخالاسلام: سیاستخارجی کشورمان باید موجب تغییر معادلات منطقهای شود
حسین شیخالاسلام مشاور بینالملل رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دوم از سخنان خود با اشاره به اینکه باید به نتیجه کار نگریسته شود، گفت: در منطقه خاورمیانه حزبالله لبنانی وجود نداشت و اکنون این تشکیلات در منطقه فعالیت دارد. حزبالله لبنان هماکنون نقش تعیینکنندهای را در لبنان بازی میکند و اگر قرار باشد فعالیتی در این کشور ایجاد شود باید با هماهنگی این حزب عملی شود.
وی افزود: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی حماس در فلسطین فعالیتی نداشت اما اکنون این تشکل در فلسطین فعالیت دارد. وقتی صحبت از سیاستخارجی ایران میکنیم یعنی اینکه این سیاست آمادهکننده حرکتهای مردمی بوده است.
شیخالاسلام خاطرنشان کرد: سیاستخارجی کشورمان و دستگاه دیپلماسی ایران آموزش نظامی به حزبالله لبنان نیاموخت اما موجب ایجاد این تشکل و هماهنگی آن با سایر کشورهای منطقه و اسلامی شد.
دبیرکل جمعیت حمایت از فلسطین در ادامه تصریح کرد: اکنون حزبالله لبنان با قدرت اعلام میکند که هیچ جای سرزمینهای اشغالی برای رژیمصهیونیستی امن نخواهد بود و این نکته را نخستوزیر رژیمصهیونیستی نیز اعتراف داشته است.
وی خاطرنشان کرد: سیاستخارجی کشورمان میتواند اکنون با هماهنگی سایر گروههای منطقه معادلات منطقه را تغییر دهد.
قشقاوی: انقلاب اسلامی ایران اکنون یک قدرت استراتژیک است
حسن قشقاوی سخنگوی سابق وزارت خارجه در بخش دوم از سخنان خود با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران اکنون یک قدرت استراتژیک است، افزود: در دنیا تنها چند قدرت استراتژیک وجود دارد که یکی از این قدرتها ایران اسلامی است و این امر براساس مؤلفههای علمی و روابط بینالملل به اثبات رسیده است.
قشقاوی خاطرنشان کرد: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، ایران در منطقه یک قدرت تاکتیکی بود و اگر این قدرت را نداشتیم هیچگاه صدام حسین به ایران حمله نظامی نمیکرد.
معاون کنسولی، پارلمانی و حقوق ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه تمامی جنگهای نظامی پس از جنگهای جهانی اول و دوم میان قدرتهای استراتژیک و تاکتیکی در گرفت، خاطرنشان کرد: پس از جنگ جهانی دوم قدرتهای استراتژیک دیگر با یکدیگر روبهرو نشدند چون این قدرتها عمق نفوذ پیدا کرده بودند.
وی افزود: ایدئولوژی و نقش اسلام در سیاستخارجی کشورمان موجب حفظ تمامیت ارضی ایران شده است. سیاستخارجی ایران ایدئولوژیک بوده و موجب تقویت و عمق نفوذ در منطقه و جهان شده است.
قشقاوی در ادامه تصریح کرد: قدرتهای جهانی اکنون به خوبی میدانند که اگر بخواهند به ایران اسلامی دستاندازی کنند سایر مناطق جهان نیز تکان خواهد خورد.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه، با تأکید براینکه بزرگترین ارزش انقلاب اسلامی ایران این است که سیاستخارجی آن ایدئولوژیک است و لذا تمامیت ارضی ایران اسلامی تأمین شده، خاطرنشان کرد: اما اگر شعار "نه غزه، نه لبنان " را سر دهیم یعنی اینکه قدرتهای جهان قطعاً به ایران حمله کنید اما به برکت انقلاب اسلامی ایران از حفظ خاک و منافع ملی کشورمان نگرانی نداریم.
کواکبیان: از حمایت فلسطین نمیتوانیم دست بکشیم
مصطفی کواکبیان نماینده اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی در بخش دوم از سخنان خود با بیان اینکه سه عامل موجب شد تا آن طور که باید و شاید به آرمانهای اولیه انقلاب اسلامی ایران نرسیم، گفت: انقلاب اسلامی ایران میتوانست در سه دهه گذشته بهتر از اینها عمل کند اما با وجود توطئههای داخلی و جنگ تحمیلی 8 ساله به درجههای بالایی نرسید چون گرفتار دیوانهای مانند صدام حسین شد و بنابراین نتوانست به اهداف ابتدایی انقلاب اسلامی به نحو شایسته برسد.
وی افزود: نداشتن یک برنامه مدون و راهبردی برای روابط بینالمللی در طول سه دهه گذشته از دیگر مشکلات نرسیدن به آرمانهای اولیه انقلاب اسلامی ایران بوده است.
کواکبیان خاطرنشان کرد: عامل سومی که موجب شد به اهداف ابتدایی انقلاب اسلامی ایران نرسیم عواملی چون ایدئولوژی و منافع ملی بود.
این نماینده مجلس در ادامه تصریح کرد: ما به خوبی نتوانستیم منافع ملی خود را تعریف کنیم و این نظریه را داریم که چون با روسیه دوست هستیم باید از حقوق مردم چچن که مسلمان هستند چشم بپوشیم.
وی افزود: معتقدم که گروههایی چون حماس، حزبالله لبنان، جهاد اسلامی و بسیاری از گروههای انقلابی دیگر در راستای منافع ملی ایران بودهاند.
کواکبیان با بیان اینکه آمریکا نیز در حوزه سیاستخارجی خود به اقداماتی دست میزند اما به روشنی اعلام نمیکند که ایدئولوژیک عمل کرده است، تصریح کرد: انقلاب اسلامی با توجه به عظمت ایران و مردم کشورمان میتوانست برنامهریزیهایی داشته باشد و بهتر از اینها عمل کند.
نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امام(ره) معقتد بودند باید حزب جهانی و نهضت اسلامی ایجاد کنیم. جامعه مدنی جهانی یعنی اینکه احزاب کشورهای مختلف بتوانند حرکتهای نهایی را زمینهسازی کنند.
وی با تأکید براینکه مسئله فلسطین بحثی است که نمیتوانیم از آن دست بکشیم و از آن حمایت نکنیم، درباره تحولات مصر اظهار داشت: در مصر اولویت بر اسلامی بودن این کشور است اما مهمترین شاخصه این است که اکنون حکومت دیکتاتوری از این کشور باید کاملاً برچیده شود.
نقش ایران در حمایت از جنبش حزبالله لبنان
حسین شیخالاسلام دبیرکل دبیرخانه حمایت از انتفاضه فلسطین گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی حزبالله لبنان در منطقه وجود نداشت و شناخته شده نبود اما وزارت امور خارجه ایران موجب شناخته شدن این تشکل در منطقه شد.
وی افزود: در آن دوران بنده معاون وزیر امور خارجه بودم و جلسات متعددی با عوامل حزبالله لبنان داشته و در این خصوص با امامخمینی(ره) نیز مشورتهایی داشتیم.
شیخالاسلام خاطرنشان کرد: در سال 1982 لبنان توسط رژیمصهیونیستی اشغال شد و از این سال بود که حرکتهای نظامی در لبنان شکل گرفت اما رژیمصهیونیستی یک سال پیش از انقلاب اسلامی ایران حتی کمربندهای امنیتی دور لبنان را نیز اشغال کرده بود.
مشاور بینالملل رئیس مجلس در ادامه تصریح کرد: پس از اشغال لبنان توسط رژیمصهیونیستی نیروهای نظامی انگلیس، آمریکا و فرانسه وارد بیروت شدند و این کشورها از نظر نظامی نیز از رژیمصهیونیستی حمایت کردند.
وی افزود: حزبالله لبنان براین اساس تشکیل شد که اگر همه گروهها با رژیمصهیونیستی سازش کردند باید نیرویی وجود داشته باشد تا همواره امنیت رژیمصهیونیستی را در منطقه تهدید کند و حتی این امر نیز در اساسنامه حزبالله لبنان تأکید شده است.
شیخالاسلام تصریح کرد: البته گروههایی بودند که برخلاف مشی اصلی حزبالله لبنان شکل گرفتند که از آن جمله میتوان به جنبش امل اشاره کرد و سختترین دوران زندگی من هنگامی بود که در لبنان حزبالله و جنبش امل با یکدیگر درگیر شدند.
وی تأکید کرد: در این دوره بود که سیاستخارجی کشورمان و دستگاه دیپلماسی ایران با حمایتهایی که از حزبالله لبنان داشت اجازه نداد تا این تشکل شکست خورده و نابود شود.
قشقاوی: یکی از نهادهای حزباللهی کشورمان وزارت امور خارجه است
حسن قشقاوی سخنگوی سابق وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه قانون اساسی کشورمان اوایل پیروزی انقلاب اسلامی تدوین شد، گفت: رهنمودهای امامخمینی(ره) در دستگاه دیپلماسی ایران و سیاستخارجی کشورمان نقش داشته است.
وی افزود: رویکردهای کلان سیاستخارجی کشورمان بر مبنای قانون اساسی و رهنمودهای امام راحل و مقام معظم رهبری بوده است، بنابراین این رویکردها کاملاً درست بوده است.
قشقاوی با بیان اینکه باید از بحثهای مصداقی پرهیز کنیم، گفت: در عملکرد هیچکس قائل به عصمت نیستم. من میتوانم در حوزه سیاست خارجی صد نقطه ضعف را اشاره کنم اما خط مشی اساسی و جهتگیری وزارت خارجه کشورمان درست بوده است.
وی اظهار داشت: همواره مضمون سخنان مقام معظم رهبری این بوده که یکی از نهادهای حزبالهی در کشورمان وزارت امور خارجه است.
معاون کنسولی، پارلمانی و حقوق ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه تأکید کرد: در وزارت امور خارجه برای تمامی کارمندان پرونده کارگزینی وجود دارد و تمامی کارکنان این وزارتخانه یا رزمنده بودند یا از خانوادههای ایثارگران هستند.
وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه دارای دیپلماتهایی است که یا رزمنده و یا ایثارگر هستند، خاطرنشان کرد: اگر بخواهید میتوانم پرونده کارگزینی خود و معاونان وزارت امور خارجه را بازگو کنم.
قشقاوی با اشاره به اینکه اگر قبول دارید که کارکنان این وزارتخانه حزبالهی هستند و براساس خط مشی رهبری عمل کردهاند پس موفق بودیم، تصریح کرد: وزارت امور خارجه نسبت به منتقدین خود طلبکار است و اکنون ما در محیط علمی صحبت میکنیم و باید در خصوص کلیات به صورت دقیق بحث کنیم.
کواکبیان: سیاستخارجی کشورمان در طول سه دهه از رهنمودهای امام و رهبری انحراف جدی نداشته است
مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه باید به عملکردها پرداخت و از آن پرهیز نکرد اما باید قبول داشت که کسی معصوم نیست، گفت: آقای قشقاوی اعلام میکند کارکنان وزارت امور خارجه از عناصر حزبالهی هستند اما از همین وزارت امور خارجه افرادی به کشورهای خارجی پناهنده شدند.
وی افزود: اگر قرار بود سیستم گزینشی درست عمل کند نباید در این وزارتخانه این اتفاقات میافتاد پس این سخن درستی است که هیچ کس معصوم نیست.
کواکبیان تصریح کرد: سیاستخارجی کشورمان در سه دهه گذشته از رهنمودهای امامخمینی(ره) و مقام معظم رهبری انحراف جدی نداشته است اما این طور هم نیست که منویات این دو بزرگوار کاملاً در سیاستخارجی کشورمان اجرا شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس بیان داشت: قصه شعار "راه قدس از کربلا میگذرد " این بود که رژیمصهیونیستی لبنان را اشغال کرد و عدهای معتقد بودند باید با اقدام نظامی پاسخ رژیمصهیونیستی را داد و حتی سه هواپیمای نظامی ایران برای اقدام نظامی بر علیه رژیمصهیونیستی وارد فرودگاه دمشق شد اما امامخمینی(ره) از این موضوع اطلاع پیدا کرده و این نیروها را باز گرداندند و فرمودند "اکنون مشکل اساسی ما صدام حسین است و راه قدس از کربلا میگذرد. "
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه اگر کسانی در سیاستخارجی کشورمان تندروی کردهاند خلاف بوده است، یادآور شد: امامخمینی(ره) معتقد بودند که حزبالله لبنان باید آموزش نظامی ببیند و این کار نیز توسط نیروهای نظامی کشورمان عملی شد منتهی یکی از مشکلات وزارت امور خارجه کشورمان این است که اغلب کسانی که در مسندهای دیپلماتیک کشورمان فعالیت دارند تخصص این کار را ندارند.
کواکبیان گفت: یکی از دلایل مخالفت من با رأی اعتماد وزیر امور خارجه فعلی در مجلس شورای اسلامی عدم تخصص وی بود چون صالحی در رشتههای فنی ورود پیدا کرده و تخصصی در بحث دیپلماسی خارجی ندارد.
وی افزود: بیش از 20 سال است که وزارت امور خارجه دارای دانشکده روابط بینالملل است اما آیا پرسیدهاید چقدر از فارغالتحصیلان این دانشکده در وزارت امور خارجه مشغول فعالیت هستند.
این نماینده مجلس در خصوص مذاکرات سعدآباد که محل مناقشه دو طیف سیاسی کشور است، گفت: مصوبات شورای عالی امنیت ملی به امضای مقام معظم رهبری میرسد و مذاکره سعدآباد نیز از این دست موارد بود. مگر میشد این مذاکرات بدون اطلاع مقام معظم رهبری صورت گرفته باشد.
مدیرمسئول روزنامه مردمسالاری خاطرنشان کرد: ما به رئیسجمهور آمریکا نامه مینویسیم و وی پاسخ ما را نمیدهد و در سازمان ملل متحد تا آخر به سخنان وی گوش فرا میدهیم اما هنگامی که رئیسجمهور ایران قصد سخنرانی دارد محل اجلاس را ترک میکند. آیا این اقدامات با روابط بینالمللی و سیاستخارجی کشورمان مطابقت دارد؟
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس تصریح کرد: ممکن است اکنون در مصر آمریکا دهها سناریو را طرحریزی کرده باشد و البته ممکن است حرکتهای مردمی و اسلامی نقشههای آمریکا را نقش برآب کند اما آیا سیاستخارجی کشورمان برنامهریزی داشته است که میان اخوانالمسلمین و شیعیان مصر چه میزان حامی دارد؟
وی خاطرنشان کرد: اگر یک جریان ناسیونالیست عربی تندرو در مصر ایجاد شود به نفع ایران نخواهد بود.
شیخالاسلام: ولایتفقیه در بزنگاههای مختلف ایران اسلامی را نجات داده است
حسین شیخالاسلام مشاور امور بینالملل رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: به گفته آقای کواکبیان یکی از اشتباهات ما در دوران جنگ تحمیلی در وزارت امور خارجه این بود که قصد داشتیم در خصوص لبنان با رژیمصهیونیستی رو در رو شویم اما امام(ره) با بزرگواری خودشان فرمودند "راه قدس از کربلا میگذرد " و باید در ابتدا به مقابله با صدام حسین بپردازیم.
وی افزود: یکی دیگر از اشتباهات ما این بود که در تنگه هرمز در دوران جنگ تحمیلی کشتیهای آمریکایی را مورد هدف قرار ندادیم.
شیخالاسلام خاطرنشان کرد: در دوران جنگ تحمیلی در وزارت امور خارجه دو نوع تفکر وجود داشت؛ عدهای میگفتند نباید با سازمان ملل متحد مذاکرهای در خصوص صلح داشته باشیم چون این امر موجب دلسردی رزمندگان در جبههها میشود و بنده نیز معتقد به این تفکر بودم اما عدهای معتقد بودند پایان هر جنگی بر روی میز صلح و مصالحه است.
مشاور امور بینالملل رئیس مجلس در ادامه تصریح کرد: قطعنامه 598 در دورانی امضا شد که ایران در بهترین موقعیت جنگی بود و منطقه فاو عراق را به اشغال خود درآورده بودیم.
وی افزود: به راستی هرکس که عهدهدار مسئولیتی است باید به خوبی از عهده انجام آن برآید و با قصد قربت به هدف رسید.
شیخالاسلام با تأکید براینکه مقام معظم رهبری و ولایتفقیه در بزنگاهها ایران اسلامی را نجات داده است، گفت: یکی از بزنگاهها این بود که در مجلس شورای اسلامی قصد داشتند پروتکل الحاقی را با قید 3 فوریت بپذیرند و اگر ایستادگی مقام معظم رهبری نبود اکنون ملت ایران ذلیل بود.
دبیرکل دبیرخانه حمایت از انتفاضه فلسطین اظهار داشت: در ماه مبارک رمضان هنگامی که خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم ایشان فرمودند "با همه کشورها مذاکره میکنیم الا آمریکا " و این نکته بسیار ثمربخش است.
کواکبیان: یکی از منتقدان سیاست خارجی هاشمی هستم
مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی گفت: مجموعه روندهای سیاستخارجی کشورمان در سه دهه اخیر زیر نظر مقام معظم رهبری بوده است و فهم دقیق از سیاستخارجی و شأن نزول برخی از سخنان مقام معظم رهبری و امام(ره) را باید در این سیاست دقت داشت.
کواکبیان خاطرنشان کرد: امام(ره) با عنوان یک رهبر کاریزماتیک و شخصیت جهانی سخنانی را میفرمودند که دستگاه دیپلماسی نمیتوانست آنها را بیان کند و سیاست خارجه کشورمان باید در راستای آن حرکت میکرد.
این نماینده مجلس در ادامه تصریح کرد: معتقدم که نباید مدافع سیاستهایخارجی در دوران هاشمی و خاتمی بود و در دوران هاشمی بنده خود یکی از منتقدان سیاستخارجی این دولت بودم.
کواکبیان همچنین تأکید کرد: باید واقعیتها را قبول داشت که در این دوران نقدهایی بر سیاستخارجی کشورمان وارد است، اما باید توجه داشت هاشمی و خاتمی سعی داشتند سیاست خارجی کشور را براساس نظرات مقام معظم رهبری هدایت کنند و به طور مثال با گفتوگوی تمدنها سیاستهای خارجی کشورمان را پیش ببرند.
وی افزود: ما نمیتوانیم بگوییم که در دوران هاشمی و خاتمی از بعد سیاستخارجی ایران بر مستضعفان جهان احجاف شده و این سیاست خارجی، خارج از خط رهبری بوده است، اما در دوره کنونی هم نمیتوانیم بگوییم که سیاست خارجی نعل به نعل در خط امام و رهبری پیش رفته است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه مکتب سیاسی امام (ره) را باید همه جانبه ببینیم، گفت: نمیتوان به طور کامل به جنگ مستکبرین رفت و از مستضعفان حمایت کرد اما ناگهان انقلاب اسلامی را از دست داد.
قشقاوی: دانشجویان در مقابل تلاش غرب برای انحراف قیام مصر بایستند
در ادامه این مناظره حسن قشقاوی سخنگوی سابق وزارت خارجه با بیان اینکه هیچ مخالفتی با انتقادات ندارم، گفت: معتقدم عملکردها در وزارت خارجه شامل لیستی از انتقادات و پیشرفتها است.
وی افزود: مطمئناً انتقادات، موجب رشد و بالندگی میشود اما انتقاد صرف موجب رخوت جامعه خواهد شد.
سخنگوی سابق وزارت خارجه با طرح این سؤال که چرا باید اینقدر در جامعه انتقادها را مطرح کرد، گفت: از نظر آقای کواکبیان بیشتر پناهندگان به کشورهای خارجی از وزارت امور خارجه بودند، اما باید توجه داشت که پس از پیروزی انقلاب اسلامی وزارت امور خارجه 9 هزار مأموریت دیپلماتیک داشته است که حتی 10 مورد از این مأموریتها نیز موجب پناهندگی نشده است، آیا با توجه به این امر اینگونه سخنان ارزش مطرح شدن دارد؟
وی خطاب به کواکبیان گفت: شما خود یک فرد مطبوعاتی هستید و به خوبی میتوانید بگویید که چه میزان از مطبوعاتیها به کشورهای خارجه پناه بردهاند و البته نباید به نمایندگان مجلس جسارت شود، اما شما یک نماینده مجلس هستید و به خوبی میدانید که چه تعداد از نمایندگان پناهنده کشورهای خارجی شدند.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه با بیان اینکه باید سخنان علمی را مطرح کرد، گفت: آیا وزن مسائل منطقه چچن با مسائل فلسطین قابل قیاس است؟ آیا بیبیسی، سیانان و آمریکا که این همه برای فلسطین و خاورمیانه هزینه میکنند، به همین میزان نیز در منطقه چچن هزینه میکنند.
قشقاوی با بیان اینکه بحث خاورمیانه و فلسطین 90 درصد دیپلماسی کشورهای جهان را فرا گرفته است، اظهار داشت: آقای کواکبیان مسائلی را در خصوص وزیر امور خارجه کنونی مطرح کردند که باید در پاسخ گفت وزیر خارجه کنونی دروس علوم پایه را گذرانده است و معتقدم دیپلماتهایی که دروس علوم پایه را میگذارنند به خوبی میتوانند در علوم سیاسی و دیپلماسی خارجی موفق باشند.
وی افزود: صالحی سفیر ایران در وین بوده و چطور شما میگویید وی دیپلمات ایران نبوده است صالحی بالاترین مقام دیپلماتیک در یک سازمان بینالمللی بوده است.
قشقاوی با بیان اینکه صالحی معاون سازمان کنفرانس اسلامی بوده است، تصریح کرد: شما معتقدید که صالحی دیپلمات نبوده و به درد وزارت امور خارجه نمیخورد، اما کسی دیگری را در جمهوری اسلامی ایران نمیتوان یافت که در یک نهاد بینالمللی و در حد یک تاپ دیپلمات به اندازه علیاکبر صالحی فعالیت داشته است.
سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در ادامه گفت: من از دانشجویان مطالبهای دارم و باید مطرح کنم که در کجا باید در خصوص بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی و سایر مسائل دانشگاهی صحبت کنیم.
قشقاوی افزود: آمریکا و کشورهای غربی از طریق فیسبوک و توئیتر قصد دارند انقلاب مصر را منحرف کنند، اما دانشجویان کشورمان هیچ کاری در این خصوص انجام ندادهاند.
وی در پاسخ به سؤال مجری این جلسه مناظره که گفت چرا رامین مهمانپرست موضع روشنی از مواضع ایران در خصوص مصر ارائه نکرد، تأکید کرد: مهمانپرست یک مقام رسمی است و در سخنان خود اعلام کرد که باید با معترضان مصری بدون خشونت رفتار شود.
شیخالاسلام : دانشجویان ایرانی در فضای سایبر از انقلاب مصر حمایت کنند
حسین شیخالاسلام مشاور امور بینالملل رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در بخش دیگری از سخنان خود در این مناظره گفت: مردم مصر و به خصوص اخوانالمسلمین تا پیش از ایجاد این حرکتهای مردمی در مصر، از اینکه یک نهضت اسلامی را در این کشور برپا کند، ابا داشتند.
وی افزود: در خصوص تحولات اخیر مصر و تونس شخصا 2 بار با خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و رمضان عبدالله دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین دیدار کردم و آنها تاکید داشتند که در این خصوص مردم مصر و تونس باید در صحنه باشند و این انقلاب را ایجاد کنند.
شیخالاسلام همچنین خاطرنشان کرد: همانطور که دیدیم سیدحسن نصرالله تا هنگامی که مقام معظم رهبری موضعی را در خصوص مصر و تونس اعلام نکردند، وی نیز مواضع خود را اعلام نکرد و اینجاست که نقش رهبری در یک جامعه اسلامی به خوبی مشخص میشود.
مشاور امور بینالملل رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جایگاه هر کسی در جامعه مشخص است، تصریح کرد: اکنون نقش دانشجویان در انقلاب مصر که آمریکا و کشورهای غربی قصد دارند آن را به انحراف بکشند، از بعد مجازی بسیار حائز اهمیت است و دانشجویان باید اکنون در جنگ سایبری شرکت کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: اگر هر کدام از دانشجویان ایرانی از طریق فضای سایبر با 10 مصری ارتباط برقرار کنند، کمک شایانی به پیشبرد انقلاب مصر خواهند کرد.
کواکبیان: به صالحی ارادت داریم
به گزارش فارس، مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در خصوص بخشی از سخنان آقای قشقاوی بحثهایی دارم و آنچه مشخص است اکنون صالحی به عنوان وزیر امور خارجه از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفته و ما به وی ارادت داریم.
وی افزود: من هیچگاه در سخنانم این را بیان نکردم که صالحی به درد وزارت امور خارجه نمیخورد، اما معتقدم باید با برنامهریزی مشخص در خصوص سیاست خارجی اقدام کرد و اکنون باید بر اساس الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت حرکت کند.
کواکبیان با بیان اینکه باری به هر جهت عمل کردن ممکن است کارها را پیش ببرد اما نتایج خوبی نخواهد داشت، خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) در سال 58 در خصوص حسنیمبارک مطالبی را فرمودند که اگر اکنون همانند امام عمل میکردیم مبارک سه دهه در مصر حاکمیت نمیکرد.
قشقاوی: جنبش دانشجویی کشور نیازمند دگردیسی است
حسن قشقاوی معاون کنسولی، پارلمانی و حقوق ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه بسیج مدنیترین نهاد در کشور است، گفت: باید صدای انتقاد را پایین بیاوریم و در حوزه سیاست خارجی خواستار ارائه پیشنهادها از سوی افراد باشیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: جنبش دانشجویی کشورمان نیاز به دگردیسی دارد و باید ذهنمان را همانطور که در انتقادها فعال میکنیم در پیشنهادها نیز فعال کنیم.