تاریخ انتشار : ۰۶ دی ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۲  ، 
شناسه خبر : ۲۳۰۸۵۰
دیکتاتور به سرنوشت مخالفان سابق خود دچار شد

جسد معمر قذافی، دیکتاتور مخلوع لیبی و معتصم پسرش صبح دیروز در مکانی نامعلوم در لیبی دفن شد.
براساس این گزارش، تنها تعدادی از اعضای دولت موقت در مراسم تدفین قذافی و پسرش حضور داشتند و این مراسم بدون حضور اعضای خانواده وی برگزار شد. این در حالی است که با وجود کشته شدن قذافی اکثریت لیبیایی‌ها همچنان خواهان محاکمه وی به دلیل جنایت‌هایش علیه ملت لیبی هستند.
پیش از این، یکی از مسئولان شورای ملی انتقالی لیبی در گفت‌وگو با رویترز، اعلام کرد که جسد معمر قذافی، رهبر مخلوع لیبی امروز طی مراسمی ساده در گوری پنهانی در صحرا دفن خواهد شد. ابراهیم بیت‌المال، سخنگوی شورای نظامی مصراته نیز گفت: اجساد قذافی و پسرش معتصم و ابوبکر یونس جابر، وزیر دفاع سابق لیبی در مکانی نامعلوم دفن خواهند شد.
وی افزود: برخی از مردم لیبی می‌خواستند که جسد قذافی و پسرش در گورستان جنگ‌سالاران طرفدار خودش دفن شود اما شورای ملی انتقالی تصمیم گرفت که برای ممانعت از کشف جسد و ایجاد ناآرامی آن را در مکانی نامعلوم دفن کند. شورای ملی انتقالی لیبی همچنین اعلام کرده بود که کسی نمی‌تواند جسد قذافی را ببیند و مردم از ورود به شهر مصراته و مشاهده جسد قذافی منع خواهند شد.
خانواده قذافی به آفریقای جنوبی می‌روند
خانواده معمر قذافی که در الجزایر ساکن هستند تصمیم گرفته‌اند تا در آفریقای جنوبی اقامت کنند. یک منبع نزدیک به خانواده قذافی به روزنامه الشروق الجزایر اعلام کرد که خانواده قذافی همچنان در الجزایر هستند، این روزنامه نوشت که این افراد شامل صفیه و عایشه همسر و دختر قذافی و هانیبال و محمد قذافی در الجزایر هستند و به زودی به آفریقای جنوبی سفر خواهند کرد، این منبع البته تاریخ دقیقی برای این سفر ذکر نکرده است. این منبع درباره اینکه انتخاب الجزایر برای عزیمت به انتخاب خود این خانواده بوده یا اینکه الجزایر آنها را به این موضوع ترغیب کرده باشد، گفت که انتخاب این کشور از سوی خانواده قذافی بوده است، خانواده قذافی دو کشور سوریه و آفریقای جنوبی را برای عزیمت انتخاب کرده بودند که برخی منابع نزدیک به خانواده، آنها را از عزیمت به سوریه بازداشته و گفته‌اند که به آفریقا بروند.
این اخبار در حالی منتشر می‌شود که اخیرا اعلام شده بود الجزایر مذاکراتی را با یکی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس برای انتقال خانواده قذافی به این کشور انجام داده است، مناسبات دولت الجزایر با خانواده قذافی بعد از آن تیره شد که عایشه القذافی با نادیده گرفتن دستور دولت این کشور در زمینه عدم مصاحبه با رسانه‌های خارجی یک مصاحبه مطبوعاتی انجام داد.
این منبع درباره رد اقامت در این کشور خلیجی از سوی خانواده قذافی گفت که این کشور فرزندان پسر قذافی را نمی‌پذیرفت، اما آفریقای جنوبی همه خانواده قذافی را بدون استثنا می‌پذیرد، به همین علت خانواده ترجیح داده که به این کشور سفر کند.
انفجار در سرت
در جریان انفجار در یک مخزن سوخت در شهر سرت آخرین پایگاه مقاومت معمر قذافی دیکتاتور سرنگون شده لیبی، بیش از یک‌صد نفر کشته شده‎اند. لیث محمد فرمانده شورای ملی انتقالی لیبی گفت : انفجاری که دوشنبه شب اتفاق افتاد، انفجار مهیبی بود که آتش‌سوزی گسترده‌ای را به دنبال داشت. بیش از یک‌صد نفر در این انفجار کشته و ۵۰ نفر دیگر زخمی شدند. لیث محمد همچنین صحنه این انفجار را به دلیل ده‌ها جسد سوخته‌شده، بسیار دل‌خراش توصیف کرد.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این انفجار چند روز پس از آن روی داده است که شورای ملی انتقالی درپی بازداشت و کشته شدن قذافی درسرت، به طور رسمی خبرآزاد سازی لیبی را اعلام کرد. هشت ماه پس از قیام مردم لیبی که با هدف پایان دادن به رژیم دیکتاتوری ۴۲ ساله معمر قذافی آغاز شده بود، دیکتاتور لیبی سرانجام روز پنج‌شنبه در سرت زادگاه و آخرین پایگاه مقاومتش، کشته شد. به گفته مصطفی عبدالجلیل رئیس شورای ملی انتقالی لیبی، دست‌کم ۲۵ هزار نفر در جریان انقلاب در این کشور کشته و ۵۰ هزار نفر دیگر زخمی شده‌اند. قذافی اولین دیکتاتور عرب بود که در موج قیام‌هایی که آفریقا و منطقه خاورمیانه را فرا گرفته است، کشته شد.
سیف‌الاسلام در تلاش برای فرار از لیبی
از سوی دیگر یکی از مسئولان شورای انتقالی لیبی اعلام کرد: سیف‌الاسلام هنوز در کشور است و تلاش می‌‌‌کند با گذرنامه‌ای جعلی از کشور فرار کند. یکی از مقامات ارشد شورای ملی انتقالی لیبی، در گفت‌وگوی تلفنی با رویترز، اعلام کرد که سیف‌الاسلام قذافی، پسر رهبر مخلوع لیبی همچنان در این کشور و در صحرایی نزدیک مرز نیجر و الجزایر حضور دارد و می‌کوشد با گذرنامه‌ای جعلی از کشور بگریزد.
وی همچنین اظهار داشت: سیف‌الاسلام در منطقه غات است اما متاسفانه به دلیل صعب‌العبور بودن این منطقه و عدم امکان کنترل آن، تعقیب سیف‌الاسلام امری دشوار است و نیاز به هواپیماهای جنگی و نیروهای فراوان دارد.
این مقام مسئول همچنین اظهار داشت که عبدالله السنوسی، رئیس سابق اطلاعات لیبی نیز در منطقه مرزی مذکور حاضر و در حال سازماندهی امور برای خروج سیف‌الاسلام است.
از سوی دیگر، روزنامه مصری الاهرام نیز به نقل از منابع آگاه لیبی نوشت: سیف‌الاسلام قذافی در حال حاضر در منطقه باو، در مرزهای لیبی و چاد و تحت حمایت خلیل ابراهیم، رهبر جنبش عدالت و برابری سودان است چرا که قذافی پیش از مرگش از خلیل ابراهیم خواسته بود در مقابل اموال کلانی که از لیبی خارج کرده است از خانواده وی حمایت کند. سیف‌الاسلام قذافی، روز یکشنبه در پیامی صوتی که از شبکه الرای سوریه پخش شد، اعلام کرده بود که جنگ علیه دولت انتقالی و ناتو را ادامه خواهد داد. از سوی دیگر، قبیله معمر قذافی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که مسئولیت کشته شدن قذافی متوجه یوسف القرضاوی، رئیس هیئت بین‌المللی علمای مسلمین است چرا که او اخیرا فتوا داده بود، قذافی باید کشته شود.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما باید با این «شیخ فتنه» مانند خودش رفتار کنیم. ما هر جا او را بیابیم، قصاصش می‌کنیم. از سوی دیگر، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرد که پایان عملیات نظامی‌اش در لیبی نزدیک است و در چند روز آینده پایان آن را به طور رسمی اعلام خواهد کرد. سایت شبکه العربیه نیز اعلام کرد: یک فیلم ویدئویی از آخرین ساعات زندگی معتصم قذافی نشان می‌دهد که یکی از انقلابیون با لحنی تمسخرآمیز به معتصم می‌گوید، تو زخمی هستی و ما معالجه‌ات می‌کنیم و معتصم در واکنش به این حرف وی و با فریاد می‌گوید، شما خوار و حقیر هستید و زخم‌هایی که بر کتف و بازوی من است، نشان افتخار است.
عمران العویب، یکی از فرماندهان نیروهایی که معمر قذافی را دستگیر کردند نیز در گفت‌وگو با شبکه بی‌.‌بی.‌‌سی درباره جزئیات مرگ قذافی گفت: من نه کسی را دیدم که قذافی را بکشد و نه سلاحی که قذافی توسط آن کشته شود، برخی از مبارزان می‌خواستند که به او شلیک کنند اما برخی دیگر معتقد بودند که قذافی باید زنده دستگیر شود.
وی افزود: پس از این که قذافی زخمی شود، انقلابیون وی را به بیمارستانی در همان حوالی منتقل کردند، اما پزشکان اعلام کردند که وی مرده است. العویب در ادامه گفت: من تلاش کردم که قذافی را نجات دهم، ولی کاری از دستم برنمی‌آمد.
به دلیل شک و تردیدهایی که درباره کشته شدن قذافی وجود دارد، مسئولان آمریکا خواهان انجام تحقیقاتی گسترده و شفاف درباره قتل وی شدند. در همین راستا، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اظهار داشت: شیوه کشته شدن قذافی سوال‌های بسیاری را در ذهن‌ها برانگیخت.
وی همچنین از ناوی پیلای، کمیسیونر حقوق بشر سازمان ملل خواست که تحقیقات کاملی را در این راستا آغاز کند.
اعترافات منصور الضو ابراهیم، رئیس حفاظت قذافی
هنگامی که در سرت از این خانه به آن خانه و از این منطقه به آن منطقه در حال فرار بودیم و شهر در محاصره انقلابیون قرار داشت، با نبود آب و برق مواجه بودیم، و درحالی که قذافی در دنیای دیگری سیر می کرد و گویا از همه جا بی خبر بود، مدام سوال می کرد که چرا آب نداریم؟ چرا برق نداریم؟ همواره درحالی که در سرت در محاصره بودیم به سرهنگ و پسرش المعتصم توصیه می کردیم که قدرت را رها کنند و بگذارند هم خود و هم ما از کشور فرار کنیم و جان خود را نجات دهیم، اما نه او و نه پسرش هیچ گاه به این گزینه و ترک قدرت فکر نمی کردند. با این که هوادارانش این گونه تبلیغ می کردند که او در حال مبارزه و جنگ با انقلابیون است و همیشه در پیام هایش هوادارانش را به این اقدام تشویق می کرد، اما او حتی یک تیر هم به سوی انقلابیون شلیک نکرد.
قذافی از ناتو ترس و هراس بسیار داشت و هنگامی که آنها به سرت روی آوردند، هوادارانش علاوه بر این که از مردم به عنوان سپر انسانی برای مقابله با حملات ناتو و انقلابیون استفاده می کردند، شبانه دختران اهالی شهر را می ربودند تا خانواده های آنها را به این ترتیب وادار به عدم ترک شهر کنند.تصمیم گیرنده اصلی المعتصم بودوی گفت: این قذافی نبود که تصمیم می گرفت که چه کاری انجام دهیم یا ندهیم، بلکه تصمیم گیرنده اصلی المعتصم بود و او بود که تصمیم گرفت که به سمت سرت حرکت کنیم، چون سرت آخرین جایی است که نگاه ها به سوی آن جلب می شود.قذافی با 10 نفر از مشاوران و نزدیکانش راه سرت را پیش گرفت و المعتصم به دلیل این که تلفن همراهش ماهواره ای بود، برای جلوگیری از شناسایی پدرش و همراهان او از ما جدا شد و راه دیگری را پیش گرفت، به جز تلفن همراه که قذافی از آن برای ارسال پیام هایش به شبکه الرای استفاده می کرد، هیچ وسیله ارتباطی همراهش نبود و تا حدود بسیار زیادی از دنیای خارج بی خبر بود.
قذافی اصرار داشت که نبرد انقلابیون با خود را جنگ مذهبی بنامد، جنگی که یک طرف آن مسلمانان و طرفدارانش قرار داشتند و در طرف دیگر آن انقلابیونی بودند که غرب از آنها حمایت می کرد. قذافی در تمام طول این مدت تماسی مبنی بر واگذاری قدرت یا برکناری از قدرت با انقلابیون نداشت و هرگاه با وی در این باره صحبت می کردیم، او می گفت که او از سال 1977 قدرت را به مردم واگذار کرده است و البته لازم به تذکر است، آن قدر که پسران قذافی به بازگشت به قدرت و حفظ آن فکر می کردند، قذافی فکر نمی کرد.
دو هفته پیش از تصرف سرت قذافی و پسرش در محاصره بودند و همواره میان دو خانه در منطقه مسکونی الثانیه در حال نقل مکان بودند، دستور این بود که یا می میریم یا زنده می مانیم.قرار بود نیمه شب حرکت کنیم، ندانم کاری هواداران قذافی کار دست ما داداو درباره نقشه فرار سرهنگ می گوید: روز پنج شنبه تصمیم گرفته شد که کاروان ما که متشکل از 40 خودرو بود، سرت را ترک کند، قرار شد کاروان ساعت 3 نیمه شب حرکت کند، اما برنامه ریزی نادرست هواداران قذافی کار را به 8 صبح کشاند. 8 صبح که به راه افتادیم نیم ساعتی نگذشته بود که در محاصره انقلابیون قرار گرفتیم در طول راه قذافی یک کلمه هم صحبت نمی کرد، در ماشین تویوتا لند کروز وی، من و رئیس سرویس اطلاعات و یکی از نزدیکانش قرار داشت.
پس از هدف قرار گرفتن کاروان توسط ناتو، من، قذافی و مردانش تلاش کردیم فرار کنیم. به همین منظور راه لوله های فاضلاب را پیش گرفتیم. هنگام فرار، من ترکش خوردم و بی هوش شدم و وقتی به هوش آمدم دریافتم که قذافی دستگیر و کشته شده است.