تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۳۹۱ - ۱۱:۵۶  ، 
شناسه خبر : ۲۳۲۴۸۶
با آزادی بیش از ۱۰۰۰ زندانی سیاسی در سوریه

اتحادیه عرب طی روزهای اخیر با تهدید به تعلیق درآوردن عضویت سوریه در این اتحادیه، با شدت عمل بیش‌تری اجرای اصلاحات در این کشور را خواستار شد. در همین حال و در راستای اجرای توافقات صورت گرفته بین سوریه و اتحادیه عرب، وزارت کشور سوریه اعلام کرد که 1180 تن از کسانی که به دنبال حوادث اخیر در این کشور دستگیر شده بودند، آزاد شدند. به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، وزارت کشور سوریه اعلام کرد که 1180 تن از کسانی که در حوادث اخیر سوریه دست داشتند، اما اقدام به کشتن کسی نکرده و دستشان به خون بی‌گناهان آلوده نشده است، آزاد شده‌اند. آزادی زندانیان یکی از خواسته‌های اتحادیه عرب بوده است.
در ماه‌های اخیر و با شدت گرفتن درگیری‌ها در سوریه بارها شاهد وعده اصلاحات از سوی بشار اسد بودیم. وعده و وعیدهایی که بیش‌تر آنها هر بار به بهانه‌های مختلف از جمله امنیت این کشور عملی نمی‌شد. آنهایی که اجرا می‌شد نیز آن‌قدر جزئی و ناکارآمد بود که بیش‌تر به نمک پاچیدن بر زخم معترضان می‌مانست. در این میان مواضع اتحادیه عرب نیز مانند آتش زیر خاکستر بود که گهگاه با فشارهای برخی اعضا یا کشورهای غرب زبانه می‌کشید. همچنین مخالفان پیروزی اعلام کردند که مقامات این کشور کمال اللبوانی از فعالان سیاسی را که از سال 2005 تاکنون در این کشور در زندان به سر می‌برد، را آزاد کردند. مقامات سوریه پنجم ماه میلادی جاری 553 تن دیگر از این افراد را در راستای اجرای توافقنامه خود با اتحادیه عرب آزاد کردند.
این در حالی است که معترضان از ادامه درگیری‌ها بین معترضان و نیروهای امنیتی سوریه خبر داده‌اند و گزارشاتی نیز از کشته شدن بیش از 70 نفر از معترضان سوری در هفته اخیر حکایت می‌کند. سازمان ملل متحد اعلام کرده است که از زمان آغاز اعتراضات به حکومت بشار اسد در سوریه از ماه مارس گذشته، بیش از 3 هزار و پانصد نفر کشته شده‌اند. مقام‌های سوری باندهای تبهکار و شبه‌نظامیان را عامل خشونت‌های اخیر در این کشور معرفی کرده‌اند.
در پی ادامه سرکوب با معترضان توسط دولت سوریه، دولت ترکیه فشارهای دیپلماتیک خود را بر این کشور افزایش داده است. رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه خطاب به بشار اسد گفته است که ساختن آینده بر «خون ستم‌دیدگان» ممکن نیست. او همچنین حملات به فرستادگان دولت ترکیه در سوریه را محکوم کرده است. اردوغان همچنین مدعی شده بشار اسد باید تلاش کند تا نگذارد تاریخ از او به‌عنوان رهبری خونخوار یاد کند.
نخست‌وزیر ترکیه که زمانی روابط نزدیکی با دولت سوریه داشت، گفت: آنکارا از اینکه بشار اسد به خواست‌های جهانی برای توقف خشونت پاسخ مثبت دهد، قطع امید کرده است. در همین حال وزیر انرژی ترکیه اعلام کرده کشورش پروژه‌های مشترک اکتشاف نفت در سوریه را متوقف کرده است. سوریه همچنین از سوی اتحادیه عرب که عضویت این کشور را در این اتحادیه به حالت تعلیق درآورده، تحت فشار فزاینده‌ای قرار گرفته است. روز دوشنبه این هفته نیز ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن نخستین رهبر در دنیای عرب بود که به‌طور صریح از بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه خواست تا از قدرت کناره‌گیری کند. رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه که زمانی روابط نزدیکی با دولت سوریه داشت گفت که آنکارا از این که بشار اسد به خواست‌های جهانی ی توقف خشونت پاسخ مثبت دهد، قطع امید کرده است. اردوغان در سخنانی که در جمع نمایندگان حزب عدالت و توسعه مطرح کرد گفت: «بشار اسد باید پایان انگیز کسانی را که علیه ملت خودشان اعلان جنگ کنند را ببیند. من می‌خواهم به او یادآوری کنم که را نمی‌توان بر خون ستمدیدگان ساخت.» به گفته اردوغان تاریخ از این‌گونه رهبران به عنوان افرادی خونخوار یاد خواهد کرد.
واکنش‌های اخیر مقام‌های ترکیه نسبت به سوریه از آن شدت گرفت که هواداران بشار اسد در دمشق گروهی از دیپلمات‌های اعزامی از سوی ترکیه حمله‌ور شدند. حمله‌کنندگان نسبت به تصمیم ترکیه برای حمایت از اقدام اتحادیه عرب در به تعلیق درآوردن عضویت سوریه در این اتحادیه خشمگین بودند. با وجودی که ترکیه عضو اتحادیه عرب نیست، اما وزیر امور خارجه این کشور در اجلاس دیروز این اتحادیه که در مراکش برگزار شد شرکت کرد تا با همتایان عرب خود دیدار و گفت‌‌وگو کند.
از سوی دیگر، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای با تاکید بر حمایت روسیه از دمشق اعلام کرد که روسیه از سوریه برای عبور از بحران داخلی خود در سریع‌ترین زمان ممکن حمایت خواهد کرد و خروج از این بحران باید به وسیله گفت‌‌وگو و مذاکره بین ملت سوریه در داخل باشد و نه از طریق دخالت‌های خارجی.
وزارت امور خارجه روسیه همچنین بر لزوم ادامه تلاش‌ها برای اجرای طرح اتحادیه عرب جهت پایان دادن به بحران سوریه از طریق سیاسی و به دور از هرگونه خشونت تاکید کرد و انجام مذاکرات گسترده بین دولت و همه مخالفان را خواستار شد. سفیر اردن در دمشق نیز عنوان داشت: تظاهرکنندگان سوری با حمله به سفارتخانه اردن در دمشق پرچم این کشور را لگدمال و پاره کردند.
از سوی دیگر هزاران تن از مردم سوریه در حمایت از بشار اسد و محکومیت تصمیمات اخیر اتحادیه عرب اقدام به برگزاری تظاهراتی گسترده در شهرهای مختلف این کشور کردند. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، جمع زیادی از مردم سوریه در حمایت از برنامه‌های اصلاحی این کشور و نیز تاکید بر وحدت ملی و امنیت کشور به خیابان‌ها و میدان‌های اصلی برخی از شهرها از جمله لازقیه آمدند. تظاهرات در این تظاهرات تصمیمات اخیر اتحادیه عرب و دخالت‌های خارجی در امور داخلی سوریه را رد کردند.
در شهر لازقیه هزاران تن از مردم سوریه در میدان اصلی این شهر تظاهرات کردند و علیه تصمیمات اخیر اتحادیه عرب شعار دادند.  از سوی دیگر دیروز نشست اتحادیه عرب در رباط برگزار شد.
هر چند تا تهیه این گزارش درباره نشست اتحادیه عرب خبری منتشر نشده بود ولی رسانه ها از تلاش اتحادیه عرب برای تشدید فشارها بر دمشق در نشست امروز این اتحادیه در پایتخت مغرب خبر دادند. به گزارش پایگاه خبری النشره، در نشست امروز اتحادیه عرب که در رباط (پایتخت مغرب) برگزار می شود، امکان تشدید فشارها بر دمشق بررسی خواهد شد. بر این اساس، وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در نظر دارند با توجه به ادامه ناآرامیهای سوریه تدابیر سختگیرانه تری علیه نظام دمشق در نظر بگیرند.
گفته می شود در نشست امروز وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه به طور رسمی اعلام خواهد شد. این در حالی است که برخی کشورهای عربی در پی شنیده شدن زمزمه هایی در زمینه احتمال مشارکت سوریه در نشست امروز تاکید کردند که در صورت حضور نماینده ای از دمشق هرگز در این نشست حاضر نمی شوند.خاطر نشان می شود در دور جدید فشارهای اتحادیه عرب علیه سوریه که به دستور آمریکا و دیگر کشورهای غربی، توسط قطر و دیگر کشورهای همسو اعمال می شود، این نهاد ناکارامد و بی تاثیر در تحولات جهان عرب، همچنین از کشورهای عضو خواست سفرای خود را از دمشق فرا بخوانند که تاکنون از سوی برخی کشورهای عربی اجابت نشده است.
حمله نیروهای جدا شده از ارتش سوریه به یک پادگان نظامی در نزدیکی دمشق
مخالفان حکومت سوریه می‌گویند عده‌ای از نیروهای جدا شده از ارتش این کشور، به واحد حفاظت و اطلاعات یگان پدافند هوایی ارتش در شهر حرستا در نزدیکی دمشق حمله کرده‌اند. بر اساس گزارش‌ها، بر اثر این حمله بخش‌هایی از ساختمان واحد اطلاعات نیروی هوایی ارتش سوریه در شهر حرستا تخریب شده است، اما هنوز گزارشی در مورد تلفات این حمله مخابره نشده است. این حمله، بزرگترین حمله از سوی "ارتش آزاد سوریه" بوده است که از زمان آغاز اعتراضات به حکومت بشار اسد انجام گرفته است. سازمان ملل متحد اعلام کرده است که از زمان آغاز اعتراضات به حکومت بشار اسد در سوریه از ماه مارس گذشته، بیش از ۳ هزار و پانصد نفر کشته شده‌اند. مقام‌های سوری باندهای تبهکار و شبه نظامیان را عامل خشونت‌های اخیر در این کشور معرفی کرده‌اند. جداشدگان از ارتش سوریه که خود را ارتش آزاد سوریه می نامند، طی هفته های اخیر چندین حمله دیگر نیز انجام داده اند. اما به نظر می رسد حمله به واحد حفاظت و اطلاعات یگان پدافند هوایی ارتش در شهر حرستا تاکنون بزرگترین حمله آنها بوده باشد. این پادگان نظامی بسیار نزدیک به دمشق، پایتخت سوریه واقع شده است، که در جریان نا آرامی های ماههای اخیر این کشور، نسبتا آرام تر از دیگر شهرها بوده است.