تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۲  ، 
شناسه خبر : ۲۳۵۹۶۵
مقدمه: تهران_ خبرنگار جمهوری اسلامی: در پی اقدام هیئت ویژه دولت مبنی بر کسب موافقت شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران در مورد بازگشت افراد سپاه پاسداران شهرهای سنندج و مهاباد به مرکز اصلی خود و جایگزین کردن پرسنل شهربانی جهت حفظ انتظامات شهر روز سه‌شنبه طی تماسهائی تلفنی با یکی از مسئولین سپاه پاسداران مهاباد و مسئول شهربانی مهاباد و عزت‌الله سحابی عضو هیئت ویژه نظر آنها را در مورد طرح مذکور جویا شدیم. این گفتگوهای تلفنی مشروحاًَ در زیر آمده است.

گفتگو با یکی از مسئولین سپاه پاسداران در مهاباد
* س- تأمین امنیت شهر از سوی شهربانی و متعاقباًَ خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شهرهای سنندج و مهاباد طرحی است که جدیداً پیشنهاد و مطرح شده، بنظر شما اجرای طرح فوق چه عواقبی را بدنبال دارد؟
**‌ ج: این طرح در رابطه با طرح 26 ماده‌ای که از سوی هیئت نمایندگی خلق کرد ارائه شده زمینه هماهنگ شدن را بوجود می‌آورد، در طرح 26 ماده‌ای، نیروهای شهربانی را نیروی پیش مرگ ذکر کرده‌اند که همان حالتی را پیدا میکند که الان هست، یعنی شهربانی به این صورت که اعزامی یا غیر بومی باشد وجود ندارد، بلکه همین پیش مرگها هستند در شهربانی، از این نظر اینها میتوانند امنیتی را که خودشان میخواهند برقرار کنند، ولی امکان اینکه نیروهای دیگر و حتی سازمانهای مذهبی بتوانند در این شهرها رفت و آمد کنند از بین میرود.
* س- چنانچه شهربانی را در منطقه کردستان کاملاً مستقل بدانیم با توجه به بافتی که در حال حاضر منطقه کردستان را در رابطه با گروههای سیاسی - نظامی پیدا کرده آیا شهربانی قدرت آن را دارد که در مقابل اقدامات آنان کاری بکند؟
** ج: افراد این شهربانی اگر بجز پیش مرگ‌های خودشان باشد معلوم است که کار شهربانی گرفتن سلاح از مرکز خواهد بود و تحویل دادن به نیروهای موجود جز این هیچ کاری نمیتواند انجام دهد حالت دوم اینکه خواسته‌های گروهها را هر چه که هست اجرا کنند یعنی مستقیماً زیر نظر شورای نظامی آنان کار کنند در این صورت امکان دوام شهربانی هست و در غیر اینصورت محال است که بتواند دوام بیاورد، یعنی اینها هم نیروئی میشوند در جهت تسهیل فعالیت‌های آنان.
* س- آیا اجرای طرح فوق قدمی است جهت حل مشکلات کردستان بسود مردم آن منطقه یا فراهم آوردن زمینه‌های مساعدتری برای گروههای سیاسی - نظامی؟
** ج: آنچه که مسلم است اینکه فعلاً مردم مدعی هستند که نماینده‌اش همین‌ها هستند، از نظر خود مردم این طرح قابل قبول است ولی آیا منافع اینان در گرو این طرح است یا گروهها بستگی به عمل کردشان دارد زیاد قابل پیش‌بینی نیست که عواقب آن بسود کیست.
* س- برخوردهای هیئت حسن نیت تاکنون داشته آیا میتواند منطبق با اصول بنیادی انقلاب اسلامی و ماهیت اصیل آن باشد یا برخوردی است ناشی از ضعف و عدم انسجام هیئت و اصولاًَ بافتی که فعلاً‌ مسئولین امور دارند؟
**‌ ج: فکر میکنم علیرغم این که هیئت ویژه اظهار میدارند که ما میرویم در قهوه‌خانه‌ها و خیابانها با مردم تماس میگیریم و خواسته‌های توده را توجه میکنیم و گروهی را طرد میکنیم که تا حالا عملاً در این مدت اصلاً مسئله فوق اجرا نشده بلکه فقط با شورای نمایندگی خلق کرد این‌ها تماس دارند و این راه‌حل هم دقیقاً عواقبش معلوم نیست چون فعلاً این نیروها کار میکنند. و سطح آگاهی توده هم پائین است و نمیتواند تصمیم بگیرد بهر جهت این یک مسئله کلی است ضمناً گروههای سیاسی نظامی در این اواخر مقداری عقب‌نشینی کردند و هیئت توانست خود را بیشتر تثبیت کند و قرار شد که حداقل بیشتر مذاکره کنند.
* س- وضع کلی مهاباد چگونه است
** ج: فعلاً‌ در رابطه با طرح خروج پاسداران و تقریباً پذیرش آن دو روز است که با ما خوب هستند، در صورتی که تا قبل از این پاسداران نمی‌توانستند از مقر خود خارج شوند و شهر هم بطور کامل با موسسات دولتی در دست اینها می‌باشد و همینطور شدیداً حرکات مشکوک را در رابطه با خودشان کنترل میکنند، طوری که نمیشود یک اعلامیه مخالف خواست آنان را پخش کرد و اصلاً امکان پخش اعلامیه مذهبی نیست.
گفتگو با ستوان خاتم‌پور مسئول شهربانی مهاباد
* س- قرار بر این شده که شهربانی امنیت شهر را بعهده بگیرد و همزمان سپاه از منطقه خارج شود بنظر شما آیا این طرح مناسبی برای حل مشکلات منطقه هست یا نه؟
**‌ ج- خیلی مناسب است، الان برادران پاسدار ما نمیتوانند از مقر خود بیرون بیایند و کاری هم نمیتوانند بکنند و بنابر عللی که من نمیدانم مردم آن‌ها را نمی‌خواهند، الان چند روزی است ما در شهر با لباس میگردیم و مردم هم از ما استقبال کردند منتهی تنها اشکالی که هست این است که پاسداران محلی که قرار است هفتاد نفر بجای پاسداران استخدام و با ما کار کنند هنوز لباس یا حقوقی برایشان تعیین نکرده‌اند تا ما بتوانیم به گروهها بگوئیم مسلح به شهر نیائید، چنانچه اعتباری در این مورد داده شود، ما میتوانیم خیلی ساده مقرر کنیم که کسی در شهر مسلح رفت و آمد نکند.
* س- پاسداران محلی با چه ضوابطی استخدام میشوند.
** ج: این قرار شد که با توافق هیئت ویژه هفتاد نفر از افراد محلی استخدام و بجای برادران پاسداران اعزامی با پلیس در امور انتظامی همکاری کنند، ولی اینکه دقیقاًَ چه ضوابط میخواهد باشد بستگی به فرماندار و مسئولین محل است و در همین رابطه از طرف فرماندار به ما یک لیست هفتاد نفری داده شد که این افراد را استخدام کنید و از طرف هیئت دولت هم بما گفته بودند از پاسداران قبلی که اسلحه خود را تحویل داده بودند استخدام کنید. بهرحال این به عهده مسئولین است که انتخاب کنند و در اختیار ما بگذارند.
* س- با توجه به بافت خاصی که مسائل کردستان پیدا کرده و حضور گروههای سیاسی - نظامی که بطور مسلح در آنجا مستقر هستند و هدفهای گوناگونی این گروهها دارند آیا شهربانی از عهده این گروهها برمی‌آید یا نه؟
** ج: گروهها از نظر عقاید سیاسی که ما نمی‌توانیم با آنها کاری کنیم و باید دولت در سطح بالا آن را حل کند، اما از نظر انتظامات وقتی که هفتاد نفر پاسدار محلی هم انتخاب شد چون اهالی، ما را میخواهند و نیاز به انتظامات دارند. این گروهها مجبورند از وظایفی که پلیس مقرر میدارد متابعت کنند.
* س- آیا قرار بر این است که در صورت اجرای این طرح گروهها بطور مسلح در شهر حضور نیابند؟
** ج- بلی این مقدور است چون قبلاً یعنی آن موقع که ارتش به اینجا وارد شد و شورا در آن زمان بما دستور داد که اعلامیه پخش کنید تا کسی با اسلحه در شهر نگردد و این کار انجام شد و پس از 48 ساعت دیگر کسی را با اسلحه ندیدیم و کسی را هم که میدیدیم تذکر میدادیم تا اسلحه را بمنزل ببرد.
*‌ س- با یکی از مسئولین سپاه که این مسئله را با او در میان گذاشتیم میگفت چنانچه امنیت منطقه را به شهربانی بسپارند فقط در صورتی میتواند دوام بیاورد که زیر نظر شورای نظامی گروههای موجود در کردستان عمل کند و در غیر اینصورت محال است که دوام بیاورد. آیا این درست است؟
** ج: در این مورد نمی‌توانم اظهارنظری کنم فقط آنچه مسلم است اینست که وقتی مسائل در سطح بالا حل شود کار ما خیلی راحت است، ولی خدای ناکرده اگر در سطح بالا مسائل حل نشود ما هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم. کما اینکه به تجربه ثابت شده اینجا نیروهای خیلی قوی‌تر از ما که از نظر اسلحه غنی بودند مثل ارتش نتوانستند کاری بکنند، آنوقت ما با چند تا پلیس چکار میتوانیم بکنیم، فقط اگر خداوند لطف کند و مسائل حل شود ما هم میتوانیم خواسته دولت و ملت را اجرا کنیم.
* س- با توجه به طرح ارائه شده چنانچه این طرح عملی شود مشکلات بسود مردم تمام میشود یا اینکه اجرای آن زمینه‌ساز فعالیت‌های هر چه بیشتر گروههای مسلح است؟
** ج: خود مردم تشنه انتظامات هستند و ما هم آْنوقت میتوانیم با گروهها تماس بگیریم و وظیفه‌مان را اعلام میکنیم که نباید از مقررات تخطی کنید. 

برچسب اخبار