تاریخ انتشار : ۲۸ آذر ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۸  ، 
شناسه خبر : ۲۶۳۳۱۸
در صورت شکست در انتخابات

بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه در سخنان مهمی از برگزاری انتخابات در فوریه یا مارس سال آتی خبر داد و گفت: پارلمان جدید با دولتی جدید و قانون اساسی جدید مبنای تعیین رئیس‌جمهور خواهد بود. بشار اسد در عین حال تاکید کرد که در صورت شکست در انتخابات از قدرت کناره‌گیری خواهد کرد. این سخنان اسد در تحولات اخیر سوریه نقطه عطفی بشمار می‌آید. از زمان آغاز درگیری‌های سوریه، بشار اسد در سیبل حملات داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی قرار داشت. وعده اصلاحات نیز نتوانست از شدت حملات بکاهد و آنها هر بار به بهانه‌ها و روش‌های مختلف خواهان کناره‌گیری اسد شدند. تاکنون رئیس‌جمهوری سوریه در مقابل اعتراض‌های مردمی مقاومت کرده و اقدامات ارتش را به برخورد با تروریست‌ها و خرابکارها تعبیر کرده است. اما دیروز وی برای نخستین بار از تن دادن به اصلاحات عمیق سخن گفت. هرچند که هنوز درباره کم و کیف برگزاری سالم انتخابات شبهاتی وجود دارد ولی برخی کارشناسان مانند صباح زنگنه که با «ملت ما» گفت‌وگو کرده، معتقد است که این امر راه نجات سوریه و اسد برای بحران کنونی است.

نماینده پیشین ایران در سازمان کنفرانس اسلامی بر این باور است: «بشار اسد بیش‌‌تر بر آن است تا از موقعیت فعلی خارج شود. اگر انتخابات با حضور ناظران بین‌ا لمللی اعم از اتحادیه عرب و وارگان‌های منطقه‌ای باشد و اسد بتواند به تفاهم و توافق با جامعه بین‌المللی و منطقه‌ای درباره زمان‌بندی انتخابات برسد، شاید راه نجات برای رهایی از بحران فعلی تلقی شود.» بشار اسد در عین حال که از خود نرمش نشان داد، متعهد شد تا جلوی حملات «ارتش سوریه آزاد» که متعلق به مخالفان این کشور است را بگیرد. اسد اضافه کرد: چنانچه رئیس‌جمهور عاملی برای اتحاد کشور باشد باید بماند و اگر عاملی برای تفرقه و تجزیه باشد باید برود. رئیس‌جمهوری سوریه افزود: چنانچه بخواهم بجنگم برای سوریه و مردم سوریه مبارزه خواهم کرد. من طبیعتا انسان خونسردی هستم که در مواجهه با بحران‌ها احساسی عمل نمی‌کنم. وی همچنین با هشدار نسبت به هر گونه مداخله نظامی کشورهای غربی در کشورش گفت که هر گونه مداخله نظامی باعث به وجود آمدن «زلزله در خاورمیانه» خواهد شد. بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه گفت: قاطعانه آماده جنگ و مرگ برای سوریه در صورت مداخله بیگانگان هستم. این فقط یک حرف نیست و من در تصمیم‌ خود قاطع هستم.

از سوی دیگر در حالی که کمیته‌های محلی در سوریه از حملات موشکی به ساختمان حزب بعث (حزب حاکم) در این کشور خبر دادند، معاون دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرد که این اتحادیه به زودی بیانیه‌ای را درباره سوریه منتشر خواهد کرد. به گزارش سایت شبکه الجزیره، کمیته‌های هماهنگی‌های محلی در سوریه اعلام کردند که ساختمان حزب بعث (حزب حاکم) در این کشور در مرکز دمشق دیروز (یکشنبه) مورد حملات موشکی قرار گرفت. این کمیته‌ها همچنین اعلام کردند: نیروهای امنیتی در منطقه مستقر شدند و خودروهای آتش‌نشانی برای خاموش کردن آتش ناشی از این حملات خود را به منطقه رساندند. شاهدان عینی نیز اعلام کردند که صدای انفجارهای مختلف در مناطق «المزرعه» در خیابان «بغداد»، منطقه «العدوی» و مناطق اطراف مقر حزب بعث شنیده شده است. «ارتش سوریه آزاد» مسئولیت حملات موشکی علیه مقر حزب بعث را بر عهده گرفت.

به گزارش سایت اینترنتی النشره «ارتش سوریه آزاد» که از ارتش این کشور جدا شده است، مسئولیت حملات موشکی اخیر به ساختمان حزب بعث واقع در مرکز دمشق را پذیرفت. این حملات موشکی دیروز از سوی افراد مسلح علیه مقر حزب بعث سوریه انجام شد این حملات تنها چند ساعت بعد از مصاحبه بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه با روزنامه ساندی تایمز درباره تداوم اقدامات نیروهای سوری برای رویارویی با گروه‌های مسلح صورت گرفت.

رئیس‌جمهوری سوریه با اعلام خبر برگزاری انتخابات در فوریه یا مارس آینده بر نقش پارلمان جدید بر تعیین رئیس‌جمهور تاکید کرد. به گزارش سایت اینترنتی ایلاف بشار اسد در گفت‌وگو با روزنامه ساندی تایمز عنوان داشت: انتخابات در فوریه یا مارس سال آینده برگزار می‌شود و پارلمان جدید با دولتی جدید و قانون اساسی جدید مبنای تعیین رئیس‌جمهور خواهد بود.

اسد تاکید کرد: چنانچه در انتخابات پیروز نشوم کناره‌گیری خواهم کرد. تلاش می‌کنم کشورم را نجات دهم. کشور نباید در خدمت من باشد. چنانچه رئیس‌جمهور عاملی برای اتحاد کشور باشد باید بماند و اگر عاملی برای تفرقه و تجزیه باشد باید برود. رئیس‌جمهوری سوریه افزود: چنانچه بخواهم بجنگم برای سوریه و مردم سوریه مبارزه خواهم کرد. من طبیعتا انسان خونسردی هستم که در مواجهه با بحران‌ها احساسی عمل نمی‌کنم.

وی همچنین با هشدار نسبت به هر گونه مداخله نظامی کشورهای غربی در کشورش گفت که هر گونه مداخله نظامی باعث به وجود آمدن «زلزله در خاورمیانه» خواهد شد. بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه گفت: قاطعانه آماده جنگ و مرگ برای سوریه در صورت مداخله بیگانگان هستم. این فقط یک حرف نیست و من در تصمیم خود قاطع هستم. وی افزود: من برای هر قطره خونی که در کشورم ریخته می‌شود احساس اندوه و ناراحتی می‌کنم امام نظام حاکم در سوریه باید به قوانین در رویارویی با گروه‌های مسلح احترام بگذارد. وی در ادامه افزود: درگیری‌ها در سوریه و اعمال فشارها برای به زانو درآوردن سوریه ادامه خواهد داشت.

اما من به شما اطمینان می‌دهم که سوریه هرگز در برابر این اعمال فشارها سر خم نخواهد کرد و در برابر فشارها ایستادگی می‌کنیم. رئیس‌جمهوری سوریه در ادامه افزود: اتحادیه عرب به دنبال بهانه‌ای برای مداخله نظامی غرب در سوریه است. این مداخله باعث به وجود آمدن زلزله در خاورمیانه می‌شود. اگر آنها منطقی و واقع‌گرا باشند هرگز چنین اقدامی انجام نخواهند داد چرا که پیامدهای این اقدام شوم خواهد بود. مداخله نظامی در سوریه ثبات منطقه را از بین می‌برد و پیامدهای آن تمام کشورها را دربرمی‌گیرد.

اسد همچنین متعهد شد تا جلوی حملات «ارتش سوریه آزاد» که متعلق به مخالفان این کشور است را بگیرد. منابع مخالفان سوریه اعلام کردند که دست کم 20 تن از نیروهای امنیتی این کشور به دنبال حمله نیروهای ارتش سوریه آزاد به ساختمان اطلاعات نیروهای هوایی سوریه کشته و زخمی شدند.

بشار اسد همچنین تاکید کرد: تنها راهکار در سوریه تحت پیگرد قرار دادن افراد مسلح و گروه‌های مسلح و ممانعت از قاچاق سلاح از کشورهای همسایه به سوریه و همچنین ممانعت از اقدامات خرابکارانه و اجرای قوانین و مقررات است. رئیس‌جمهوری سوریه همچنین آمادگی کامل خود را برای مبارزه و مرگ در برابر نیروهای بیگانه اعلام کرد. اسد عنوان داشت: نقش من به عنوان رئیس‌جمهوری در اقداماتم نمود پیدا می‌کند نه در سخنان یا ابراز ناراحتی. نقش من به عنوان رئیس‌جمهوری در اتخاذ تصمیماتی برای ممانعت از خونریزی در کشور مشخص می‌شود. ضرب‌الاجل ارایه شده از سوی اتحادیه عرب برای توقف خشونت‌ها در سوریه نشان می‌دهد که میان اعراب مشکل وجود دارد و همین به غرب بهانه‌ای برای مداخله نظامی علیه سوریه را می‌دهد.

وی تصمیم اتحادیه عرب برای تعلیق عضویت سوریه را «نامربوط» خواند. اسد با اذعان به برخی اشتباهات از سوی نیروهای امنیتی کشورش گفت که این اقدامات شخصی بوده و هیچ ارتباطی به تصمیم‌گیری‌های دولتی ندارد. وی افزود: ما به عنوان یک دولت سیاست ظلم علیه شهروندان را نداریم. مهم‌ترین چیز این است که به اشتباهات خود نگریسته و عاملان اشتباهات را به عنوان مسئول معرفی کنیم. رئیس‌جمهوری سوریه تاکید کرد که مخالفان در اعلام آمار کشته‌شدگان اغراق کرده و این آمار 619 تن است نه 3500 تن.

وی گفت: مخالفان به سه گروه تقسیم شده‌اند، اول معترضانی که در میادین نبرد بین نیروهای امنیتی و گروه‌های مسلح کشته شدند، دوم قربانیان کشتارهای فرقه‌ای و سوم حامیان من که برای پیروزی دولتم مبارزه کردند. اسد تصریح کرد: نمی‌توان زمان را به عقب بازگرداند اما می‌توان در تصمیم‌گیری‌ها خردمندانه عمل کنیم.

حمله موشکی به مقر حزب بعث در دمشق

از سوی دیگر در حالی که کمیته‌های محلی در سوریه از حملات موشکی به ساختمان حزب بعث (حزب حاکم) در این کشور خبر دادند، معاون دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرد که این اتحادیه به زودی بیانیه‌ای را درباره سوریه منتشر خواهد کرد. به گزارش سایت شبکه الجزیره، کمیته‌های هماهنگی‌های محلی در سوریه اعلام کردند که ساختمان حزب بعث (حزب حاکم) در این کشور در مرکز دمشق دیروز (یکشنبه) مورد حمایت موشکی قرار گرفت. این کمیته‌ها همچنین اعلام کردند: نیروهای امنیتی در منطقه مستقر شدند و خودروهای آتش‌نشانی برای خاموش کردن آتش ناشی از این حملات خود را به منطقه رساندند. شاهدان عینی نیز اعلام کردند که صدای انفجارهای مختلف در مناطق «المزرعه» در خیابان «بغداد»، منطقه «العدوی» و مناطق اطراف مقر حزب بعث شنیده شده است.

«ارتش سوریه آزاد» مسئولیت حملات موشکی علیه مقر حزب بعث را بر عهده گرفت. به گزارش سایت اینترنتی النشره «ارتش سوریه آزاد» که از ارتش این کشور جدا شده است، مسئولیت حملات موشکی اخیر به ساختمان حزب بعث واقع در مرکز دمشق را پذیرفت.

این حملات موشکی دیروز از سوی افراد مسلح علیه مقر حزب بعث سوریه انجام شد این حملات تنها چند ساعت بعد از مصاحبه بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه با روزنامه ساندی تایمز درباره تداوم اقدامات نیروهای سوری برای رویارویی با گروه‌های مسلح صورت گرفت. ساکنان منطقه مذکور  همچنین اعلام کردند که دست کم دو موشک به یکی از ساختمان‌های اصلی حزب بعث در دمشق اصابت کرد. اکثر اعضای حزب حاکم در این ساختمان حضور نداشتند و اکثر طبقات این ساختمان خالی بود. خبرگزاری فرانسه نیز اعلام کرد که به احتمال زیاد دست کم چهار افسر سازمان اطلاعات سوریه در این حملات کشته شده‌اند. این در حالی است که یکی از اعضای شورای ملی مخالفان سوریه وقوع این حملات موشکی را رد کرده و عنوان داشت تنها داخل ساختمان حزب بعث و اطراف آن درگیری‌های مسلحانه رخ داد و هیچ حمله موشکی صورت نگرفته است.

انتشار بیانیه اتحادیه عرب در پی پایان مهلت سوریه

از سوی دیگر، به دنبال این که مهلت سه روزه اتحادیه عرب به مقامات سوری برای پاسخ دادن به درخواست‌های این اتحادیه شنبه شب پایان یافت، احمد بن حلی، معاون دبیر کل اتحادیه عرب اعلام کرد که این اتحادیه به زودی بیانیه‌ای درباره آخرین خبرها درباره سوریه منتشر خواهد کرد و اقدامات اتحادیه عرب را نیز در این خصوص به اطلاع همگان خواهد رساند.

اتحادیه عرب پیش‌تر به سوریه سه روز مهلت داده بود تا نظر خود را درباره طرح این اتحادیه مبنی بر استقبال از 500 نماینده کشورهای عضو اتحادیه عرب برای نظارت و بررسی مسائل سوریه اعلام کند، اما این خواسته با اما و اگر حکومت مواجه شده است. آنها برای اتحادیه عرب شروطی گذاشته‌اند. گفته شده که یکی از شروط دولت سوریه این است که تعداد ناظران از 500 نفر به 40 نفر کاهش یابد. ناظران بنا بوده که به روند صلح و بیرون رفتن نظامیان از خیابان‌ها و پایان سرکوب معترضان در خیابان‌ها نظارت داشته باشند.

بعد از شروع اعتراض‌ها و سرکوب خونین معترضان در سوریه،‌ خبرنگاران مستقل پایشان از این کشور قطع شد اما آمار کشته‌‌ها از سوی فعالان سیاسی به جهان خارج درز کرده. مخالفان گزارش کرده‌اند که روز شنبه دست کم 24 نفر در جریان اعتراض‌ها کشته شده‌اند.

در همین حال هیئتی متشکل از ده‌ها تن از نمایندگان جوانان، اقتصاددانان و دیگر گروه‌های سوری در سفر خود به قاهره برابر ساختمان اتحادیه عرب مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.

این هیئت با هدف اعلام مخالفت ملت سوریه با تصمیم اخیر اتحادیه عرب در تعلیق عضویت دمشق در این اتحادیه و همچنین مداخله بیگانگان در امور داخلی سوریه به قاهره سفر کردند، اما برخی از مزدوران و افراد ناشناس برابر ساختمان اتحادیه عرب به آنها حمله کردند. افراد مجروح سریعا به بیمارستان قاهره منتقل شدند. خبرگزاری سانا نیز اعلام کرد که نیروهای پلیس و امنیت مصر برای ممانعت از حمله این افراد و حمایت از هیئت سوری وارد عمل نشدند.

از طرف دیگر سازمان همکاری اسلامی اعلام کرد که شنبه آتی نشست فوق‌العاده را در سطح وزرای امور خارجه کشورهای عضو برای بررسی اوضاع سوریه برگزار خواهد کرد. بنا به گفته دبیرخانه این سازمان، نشست مذکور با هدف حمایت از اجرای اصلاحات سیاسی و توقف خشونت‌های این کشور برگزار می‌شود. این نشست بنا به درخواست اکمل‌الدین احسان اوغلو، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی انجام می‌شود. احسان اوغلو در سخنانی با ابراز تاسف شدید از آنچه که در سوریه می‌گذرد رعایت حقوق بشر را خواستار شد.

دبیرکل سازمان همکاری اسلامی با تاکید بر موضع این سازمان مبنی بر حل و فصل بحران سوریه از طریق پایان دادن به خشونت‌ها عنوان داشت: استفاده از زور باعث بهبود وضع در سوریه نمی‌شود و تنها بر وخامت اوضاع و خشونت‌ها و خونریزی‌های بیش‌تر می‌انجامد. وی در ادامه با هشدار نسبت به درگیری‌های مسلحانه در سوریه عنوان داشت: ادامه درگیری‌های نظامی در سوریه کشور را به سوی یک باتلاق و جنگ داخلی که صلح و امنیت منطقه را به خطر می‌اندازد، پیش می‌برد.

اکمل‌الدین احسان اوغلو بار دیگر با هر نوع دخالت خارجی در سوریه مخالفت کرد و عنوان داشت: سازمان همکاری اسلامی بر امنیت و ثبات کشور سوریه که از اعضای این سازمان است، اصرار دارد و آماده است که هر کمکی را در این خصوص ارایه کند و از تمام امکانات خود برای اجرای توافقنامه‌ای که به وضع کنونی در سوریه پایان دهد، استفاده خواهد کرد.

خبرگزاری فرانسه نیز اعلام کرد که ده‌ها تظاهرکننده فلسطینی و عرب اسرائیلی در مقابل کنسولگری آمریکا در بیت‌المقدس غربی در حمایت از بشار اسد و اصلاحات پیشنهاد شده از سوی وی دست به تظاهرات زدند. تظاهرکنندگان با حمل پلاکاردهایی که بر روی آنها نوشته بود «امپریالیسم و توطئه علیه سوریه باید از میان برود» شعارهایی علیه کسانی که قصد دخالت در سوریه دارند، سر دادند.

تظاهرکنندگان همچنین با حمل پلاکاردهایی، قطر و اتحادیه عرب را محکوم کردند چرا که در توطئه علیه سوریه با آمریکا همراه شده‌اند.

از سوی دیگر نخست‌وزیر ترکیه تاکید کرد: ترکیه قصد دخالت در امور داخلی دیگر کشورها را ندارد. به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه در نشست تجار ترکیه در استانبول ضمن تاکید بر این که کشورش قصد دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر را ندارد ابراز امیدواری کرد که مسائل سوریه هر چه سریعتر حل شود.

وی افزود: برعکس کشورهای دیگر که تمام تلاششان سلطه بر نفت است ترکیه نسبت به درگیری‌ها و خونریزی‌ها در شهرهای بغداد، قدس، غزه، بنغازی، طرابلس و سرت به شدت نگران است.

اردوغان در ادامه گفت: 9 سال است که ما به جامعه جهانی می‌گوییم نباید سوریه را به انزوا بکشاند و معتقدیم که آرامش در این کشور به نفع صلح و ثبات در منطقه است. وی همچنین اظهار داشت: امیدواریم که سوریه هر چه زودتر به ثبات داخلی دست یابد.