پايگاه بصيرت؛ گروه سياسي / اصلاح طلبان که در يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري نتوانستند گزينه مورد نظر خود را وارد رقابت انتخاباتي کنند، در نهايت و از روي ناچاري به حجت الاسلام روحاني روي آورده و از ايشان حمايت کردند. از اين رو، منتسبين به اين جريان از همان ابتدا، دولت روحاني را مديون و وامدار به خود دانسته و درصد سهم خواهي از آن برآمدهاند. در اين ميان برخي فعالين سياسي منتسب به اين جريان، هر از گاهي با برخي اظهارات خود درصدد القاي اين نکته هستند که روحاني گزينه موردنظر و مناسب آنان نيست و لذا با طرح نکاتي ناخشنودي خود را از وضعيت کنوني نشان ميدهند.
به عنوان آخرين نمونه در اين زمينه ميتوان به اظهارات اخير ابراهيم اصغر زاده اشاره کرد که پيش از انتخابات احتمال حمايت اصلاحطلبان از چهرههايي چون قاليباف و روحاني و ولايتي را در حکم "رحم اجارهاي" براي اصلاحطلبان دانسته و با آن مخالفت کرده بود. ايشان که امروز با نگاهي فرصتطلبانه به دولت روحاني مينگرد در پاسخ اين سؤال سايت عصر ايران که «دولت روحاني محصول بازي سياسي هوشمندانه اصلاحطلبان بود يا محصول قناعت سياسي اصلاحطلبان؟» گفته است:
«اينکه بگوييم اصلاحطلبان در انتخابات سال 92 اشتباه سال 84 را تکرار نکردند و در نهايت بر روي روحاني اجماع کردند و بنابراين بازي سياسي هوشمندانهاي در پيش گرفتند، تفسير دقيقي از رفتار و موقعيت سياسي اصلاحطلبان نيست. اصلاحطلبان در روزهاي آخر تبليغات انتخاباتي، به ناچار بر روي روحاني اجماع کردند. قبل از آن چند روز آخر، برخي از اصلاحطلبان انتخابات را تحريم کرده بودند. اما نکته مهمتر اين است که انتخابات سال 92 براي اصلاحطلبان، نوعي عقبگرد بود. ما در اين انتخابات، کمپين خود را در آن سوي دوم خرداد 76 تشکيل داديم. در حقيقت تمام دستاوردهاي انتخابات سالهاي 88، 84، 80 و 76 را پشت سر گذاشتيم و به قبل از اين چهار دوره، عقبگرد کرديم.»
اصغر زاده در ادامه مدعي است که اگر اصلاح طلبان به جاي اينکه با رحم اجارهاي وارد انتخابات ميشدند و کانديدايي را مورد حمايت قرار دهند که متعلق به جناح خودشان نيست، با بازسازي اجتماعي و معرفي کانديداي خاص خود، در انتخابات 92 پيروز ميشدند. سخنان آقاي اصغرزاده ميتواند حاوي پيامهايي باشد که در زير ميآيد:
1- دولت اعتدال، دولت مطلوب اصلاح طلبان نيست و مقوله "عبور از روحاني" از جمله موضوعاتي است که در محافل اصلاحطلبان در حال بررسي ميباشد.
2- اين سخنان اين پيام را براي دولت در بردارد که همانگونه که شما در انتخابات با حمايت طيف اصلاحطلب جامعه توانستيد قدرت را در دست بگيريد، وامدار و مديون اصلاحطلبان ميباشيد.
3- با توجه به آنچه گفته شد، ميتوان گفت اصلاح طلبان معتقدند که اين دولت بايستي به طور حداکثري به مطالبات آنها پاسخ بگويد. از اين رو، طرح اين گونه ادعاها از جانب امثال اصغرزاده در همين راستا قابل ارزيابي ميباشد. در واقع، اين امر ميتواند گوياي تلاش و فشار اصلاحطلبان بر دولت براي سهمخواهي و مشارکت بيشتر در قدرت باشد، هر چند که تا به حال نيز بسياري از عزل و نصبها در راستاي تمايلات طيف اصلاح طلب فعال در دولت بوده است.
حاصل اينکه اصلاحطلبان به دولت روحاني به ديده فرصت مينگرند و آن را بسترساز حضور مستقيم خود در قدرت، براي دورههاي بعدي ميدانند و براي تحقق اين منظور، آنان درصدد حداکثرسازي خواسته ها و مطالبات خود از دولت از يک سو و پاسخ حداکثري دولت به مطالبات آنها از سوي ديگر هستند.