تاریخ انتشار : ۱۰ ارديبهشت ۱۳۸۷ - ۱۴:۲۸  ، 
شناسه خبر : ۲۸۴۷۵

سرویس ترجمه- بر اساس گزارشی که از سوی مرکز تحقیقات جنگ آمریکا ارائه شده استراتژی جدید آمریکا در عراق به سه محور امنیتی، عمرانی و سیاسی تقسیم می‌شود. براساس این گزارش محور امنیتی و نظامی به دو مرحله که مرحله نخست از دهم دسامبر گذشته آغاز و در 15 ماه جاری به پایان رسیده است، خلاصه می‌شود.

در همین حال مرحله دوم با پایان مرحله اول یعنی 15 ژوئن جاری تحت عنوان «شبح رعد» آغاز شده است. این مرحله نیز به استراتژی چندمرحله‌ای با هدف افزایش امنیت در بغداد تقسیم می‌شود.

بر اساس این گزارش عملیات «شبح رعد» که تا فرا رسیدن سپتامبر آینده ادامه خواهد داشت، هدف نابودی پایگاههای شبکه‌های تروریستی از طریق کشتار و دستگیری رهبران القاعده را در تمام مناطق دنبال خواهد کرد.

در عین حال کنگره آمریکا اعلام کرده بود دولت آمریکا باید ابتدای سپتامبر آینده گزارش خود را از وضعیت عراق ارائه دهد. کنگره نیز ارایه تحقیقات مالی جدید به جنگ عراق را مشروط به پیشرفت در اوضاع عراق دانسته است.

براساس این گزارش مرحله دوم عملیات «شبح رعد» به پاکسازی استان بغداد و حومه آن و برقراری امنیت دایمی در این منطقه خلاصه می‌شود. عملیات شبح رعد، در برگیرنده چندین عملیات فرعی است که نیروهای عراقی با حمایت نیروهای چندملیتی صورت می‌دهند. براساس این طرح، نیروهای عراقی و نیروهای آمریکایی اقدام به پاکسازی فلوجه و مناطق اطراف آن خواهند کرد.

به موجب این گزارش در حال حاضر 18 هزار نیروی ارتش و 30 هزار افسر پلیس عراق با حمایت تعداد کمی از نیروهای آمریکایی به حفظ امنیت در موصل و تمام مناطق استان نینوا پرداخته‌اند. در این گزارش آمده است: نیروهای لهستانی و گرجستانی نیز به طور جدی در عملیات نظامی استانهای جنوبی در کنار نیروهای عراقی و آمریکایی مشارکت خواهند داشت. نیروهای ائتلاف طی عملیات به آموزش یگانهای ارتش و پلیس عراق خواهد پرداخت و در هر ماه تعداد زیادی افسر ارتش و پلیس عراق به این نیروها اضافه خواهند شد. در این راستا، وزارت دفاع و کشور طی مرحله آینده تجهیزات جدید و پیشرفته را در عملیاتهای میدانی در اختیار نیروهای عراقی قرار خواهند داد اما محور دوم استراتژی آمریکا با حمایت دولت نوری مالکی، نخست‌وزیر عراق به بازسازی عراق با ایجاد یگانهای بازسازی داخلی در تمام مناطق این کشور اختصاص خواهد داشت.

محور سوم استراتژی آمریکا یعنی محور سیاسی مربوط به همکاری پارلمان و دولت عراق در خصوص تصویب قانون نفت و دیگر قوانین مهم از سوی پارلمان با هدف تحکیم آشتی ملی است.

لوس‌آنجلس تایمز در ادامه نوشت: مرحله سوم عملیات «پیکان شکافنده» با هدف حمایت از دولت مالکی در برقراری امنیت آغاز شده است. عملیات مذکور در استان دیالی به سقوط گروه، «دولت اسلامی عراق» در این استان منجر شده است. لذا نیروهای آمریکایی و عراقی سه منطقه از این استان را از وجود اعضای گروه «دولت اسلامی» عراق پاک ساختند.

در این عملیات در استانی دیالی بیش از 150 تروریست کشته، زخمی و دستگیر شدند، در حالی که 350 تن دیگر نیز از این استان فرار کرده‌اند.

ژنرال وینت بروکس، معاون فرمانده نیروهای آمریکایی در بغداد اذعان داشته است که نیروهای آمریکایی و عراقی تنها توانسته‌اند 40 درصد مناطق بغداد را تحت کنترل بگیرند.

بروکس در یک کنفرانس خبری تعیین جدول زمانی برای کنترل کامل اوضاع امنیتی بغداد را رد کرد. وی تأکید کرد طرح امنیتی موفقیتهای زیادی به دنبال داشت. اما شهروندان عراقی تاکنون نتایج آن را دریافت نکرده‌اند. وی ایجاد پایگاه‌های نظامی مشترک در داخل مناطق بغداد، انجام مذاکرات با شوراهای محلی و ارایه حمایتها از بازسازیها را از نتایج این موفقیتها دانست.

این مسؤول نظامی آمریکا تصریح کرد، درگیریهای سیاسی اعضای دولت عراق تاثیر زیادی بر اوضاع امنیتی می‌گذارد. وی گفت: ‌برخی گروههای سیاسی شرکت کننده در دولت اهداف نظامی دارند که تلاش می‌کنند آنها را اجرا نمایند.

در عین حال وزارت دفاع عراق نیز از ایجاد یک پایگاه جدید ارتش عراق در موصل خبر داد. این پایگاه نظامی با هدف گسترش بهتر امنیت در استان موصل ایجاد شده است. لوس‌ آنجلس تایمز در ادامه با تأکید بر شکست آمریکا در نبرد با تروریسم می‌نویسد: از تمامی آن چه گفته شد، این گونه بر می‌آید که از یک سو آمریکا در نبرد با تروریسم شکست خورده است و از سوی دیگر سیاستهای غلط آمریکا در عراق به رشد و گسترش تروریسم در جهان منجر شده است.

جنگ علیه تروریسم و جنگ در عراق احتمال تکرار حوادثی مشابه یازده سپتامبر در آمریکا را افزایش داده است.

لوس‌ آنجلس تایمز در مقاله‌ای با نام «ورای تروریسم»؛ «حقیقت درباره تهدیدهای واقعی دنیای ما» می‌نویسد به غیر از تغییرات آب و هوایی، رقابت بر سر منابع کمیاب، به حاشیه رفتن بیشتر جمعیت دنیا و نظامی‌گری جهانی، جنگ علیه تروریسم و جنگ در عراق بزرگترین تهدید امنیت جهانی در به شکست کشاندن آمریکا به شمار می‌روند. بویژه حتی اگر بر اساس استانداردها و معیارهایشان مورد قضاوت قرار گیرند، این کشور به وضوح در حال شکست خوردن است.

لوس‌ آنجلس تایمز برای اثبات تحلیلها و نظرات خود، دلایل ذیل را ارایه می‌دهد:‌

قیمت نفت متغیر است و با هر بحران جدید قیمت آن افزایش می‌یابد، عراق در وضعیت نزدیک به جنگ داخلی بسر می‌برد، طالبان در افغانستان ظهور مجدد یافته‌اند، ایران و سوریه و کره شمالی بیش از پیش قدرتمندتر و جسورتر شده‌اند، نفوذ استراتژیک آمریکا بخصوص در آفریقا و خاورمیانه در حال افول است، ایالات متحده به طرز فزاینده‌ای به عنوان بزرگترین تهدید علیه صلح جهانی دیده می‌شود.

اما هدف رویکرد کنونی آمریکا، حفظ وضع موجود با توسل به شیوه‌های نظامی بدون رسیدگی به علل ریشه‌ای آن است. کریس آبات از تحلیلگران مذکور هشدار داد در صورت عدم اتخاذ تدابیر فوری در نیمه‌های قرن جاری با یک نظام بین‌الملل بشدت بی‌ثبات روبرو خواهیم بود.