تاریخ انتشار : ۱۱ ارديبهشت ۱۳۸۷ - ۱۴:۱۶  ، 
شناسه خبر : ۲۸۶۴۹
تحلیلی ‌بر نخستین دور انتخابات در فرانسه

سرانجام پس از ماهها تلاش و روزها ‌بی‌صبری، ‌نطق و تبلیغات، دور اول انتخابات ریاست جمهوری ‌فرانسه برگزار شد و اولین نتایج آرا آن از رسانه‌های‌ رسمی‌ اعلام شد. براساس این نتایج، نیکلا سارکوزی ‌رهبر حزب راست‌گرای ‌یو.ام.پی با 11/31 درصد آرا و خانم سگولن روایال نامزد جناح چپ (سوسیالیست‌های ‌فرانسه) با 84/25 درصد آرا، به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ‌فرانسه راه یافتند. پس از این دو نامزد، فرانسوا بایرو رهبر راست‌های ‌میانه و مرکزگرا با 18 درصد آرا در مقام سوم قرار گرفت. ژان ماری لوپن رهبر راست‌های افراطی یا جبهه ملی فرانسه نیز با 11 درصد آرا در مقام چهارم نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور قرار گرفته است. ظاهر این آرا نشان می‌دهد که برنده دور اول این انتخابات سارکوزی ‌است ولی‌ نگاهی ‌دقیق‌تر و تیزبینانه از منظری‌ دیگر، حکم به پیروزی ‌فرانسوا بایرو می‌کند. بایرو با آرایی کمتر نفر سوم شده و به دور دوم این انتخابات راه نیافت ولی ‌فراوانی‌ آرای‌ وی ‌می‌تواند تکلیف برنده نهایی‌ را در دور دوم انتخابات مشخص و قطعی ‌کند. در واقع این بایرو است که می‌تواند با راهنمایی ‌رای‌دهندگان خویش رییس‌جمهوری ‌پیروز دور دوم را تعیین نماید. آرا بایرو در این مقطع چندان مهم است که از اکنون راست‌های ‌هوادار سارکوزی‌ نگران سرنوشت آن هستند.

 بطور قطع بایرو با اختلافاتی ‌که در چند ماه اخیر با اردوگاه سارکوزی ‌و ژاک شیراک رییس‌جمهوری ‌کنونی ‌فرانسه پیدا کرده، نمی‌تواند در دور دوم انتخابات در کنار سارکوزی ‌قرار گیرد، بنابراین طبیعی‌ است که به اردوگاه سوسیالیستها و نامزد آنها یعنی ‌خانم روایال بپیوندد. بایرو در چند ماهه گذشته به تدریج از راست‌های‌ شیراکی ‌و حزب آنها فاصله گرفت و تلاش کرد تا نقش یک رهبر میانه را برای‌ مردم بازی ‌کند تا اگر مردم به او اقبال کردند راه‌میانه یا شعار حزب اویو.د.اف را برای ‌مخالفت با دوجناح اصلی برگزینند. در جریان فعالیت‌های ‌انتخاباتی‌، بایرو از راست‌های‌ حاکم بیشتر فاصله گرفت. در هفته‌ها و روزهای ‌آخر مانده به انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، بایرو هرچه بیشتر مواضع خود را در سود سگولن روایال روشن می‌کرد و خشم راست‌ها را برمی‌انگیخت تا جایی ‌که اردوگاه سارکوزی ‌او را به خیانت به راست‌ها متهم کرد و به بایرو نسبت فریبکار زدند. البته ادعای ‌راست‌ها بی‌راه نبود، بایرو در کارنامه گذشته خود چیزی ‌نداشت تا بتوان به استناد آن او را به چپ‌ها منتسب ساخت و حرکات او در مبارزات این انتخابات نشان می‌داد که بایرو به واقع از راست حاکم روی‌گردانده چون می‌داند که اردوگاه شیراک در نزد مردم فرانسه دیگر جایگاهی‌ ندارد و سران آن باید هرچه زودتر کرسی‌ قدرت را ترک کنند. از سوی ‌دیگر بایرو، سارکوزی ‌را نیز نمی‌پسندید چرا که وی‌ را رقیب خود می‌دانست و بارها در اظهارات انتخاباتی ‌این کنایه را غیرمستقیم به سارکوزی ‌زده بود که او جوان است و  مردم باید از نسل خبرگان سیاسی‌ یکی ‌را برای‌ رهبری‌ فرانسه برگزینند. همچنین بایرو همیشه این فرض را در نظر داشت که مردم از دو جریان اصلی خسته شده و نیاز به راه سومی ‌دارند و او می‌تواند با شهرت مرکز‌گرای ‌خود آنان را به راهی‌ نو هدایت کند.

اگر بایرو بتواند آرا خود را در دور دوم به سوی‌ روایال هدایت کند بی‌شک سارکوزی‌ با شکست روبرو خواهد شد، نکته‌ای‌ که تحقق آن چندان دور از ذهن نیست و جمع آرای ‌بایرو و روایال می‌تواند سارکوزی‌ نامزد راست حاکم را در دستیابی ‌به الیزه ناکام کند. اهمیت این مساله از آن‌ رو است که آرا دیگر نامزدها نیز بیش از آنکه به سوی‌ سارکوزی ‌سرازیر شود به سوی ‌روایال گرایش دارند چرا که عمده نامزدهای ‌دیگر این انتخابات گرایش چپ سنتی‌ و سبز دارند و بطور قطع مایل نیستند در دور دوم به سارکوزی ‌رای‌ دهند. تنها نامزد راست قابل توجه در این میانه لوپن است که گرچه با هردوی‌ روایال و سارکوزی ‌خصومت سیاسی‌ دارد ولی ‌به نظر می‌رسد شکاف میان او و راست‌های‌ حاکم در پاره‌ای ‌زمینه‌ها چون همراهی ‌با آمریکا دست کمی‌ از تضادهای ‌او با روایال و حزب سوسیالیست ندارد. از نکات دیگر انتخابات روز یکشنبه ریاست جمهوری ‌فرانسه شکست لوپن نامزد راست افراطی ‌است. او برای همیشه از دور انتخابات ریاست جمهوری ‌حذف شد و این پیر جنجالی ‌و کهنه کار عرصه سیاست ‌به دلیل کهولت سن دیگر نخواهد توانست برای‌ آزمایش شانس خود در انتخابات آینده ریاست جمهوری ‌فرانسه حاضر شود.

نکته دیگر اینکه با همه اختلافات درون حزبی‌ سوسیالیست‌ها، روایال توانست انتقام شکست لیونل ژوسپن نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری ‌سال2002 را بگیرد. هر چند که اولین نظرسنجی ‌منتشره پس از دور اول انتخابات از سوی موسسه رسمی‌ ایپسوس نشان می‌دهد که 75 درصد آرا ریخته شده برای ‌لوپن، در دور دوم به سوی‌ سارکوزی ‌واریز خواهد شد ولی‌ بیشتر باید منتظر روزهای ‌آینده ماند و موضع‌گیری ژان ماری‌ لوپن را دید که او سارکوزی ‌را بر روایال ترجیح می‌دهد یا نه. این نظرسنجی ‌همچنین به آرا بایرو اشاره می‌کند که در دور دوم میان دو نامزد راه یافته تقسیم خواهد شد. فراموش نباید کرد که مهم نفس تقسیم نیست که امری‌ بدیهی است بلکه میزان و نسبت تقسیم است و به نظر نمی‌رسد که رای‌دهندگان به بایرو، سارکوزی ‌را بر روایال ترجیح دهند. نظرسنجی‌ ایپسوس که تلفنی‌ انجام شده سارکوزی ‌را با 54 درصد در برابر 46 درصد رای‌ خانم روایال برنده دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ‌فرانسه معرفی‌ می‌کند ولی ‌به نظر نمی‌رسد که انتشار این نظرسنجی‌ با این سرعت بازتاب گرایش‌های ‌واقعی ‌مردم لحظه اخذ رای‌ باشد. اظهارات شخصیت‌های ‌‌راست پس از اعلام نتایج نشان می‌دهد که آنها تمامی‌ تلاش خود را بکار بسته‌اند تا هواداران بایرو را راضی‌ کنند و در دور دوم به سارکوزی ‌رای ‌دهند. چپ‌ها نیز تمامی‌ نیروی‌ خود را بر تشکیل یک تشکل فراگیر و انبوه گذاشته‌اند تا هر چه بیشتر مردم را از گرایش‌های ‌دیگر به رای‌دادن به خانم روایال تشویق کنند. دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ‌فرانسه روز شانزدهم اردیبهشت ماه برگزار می‌شود.