تاریخ انتشار : ۲۳ تير ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۹  ، 
شناسه خبر : ۲۹۳۳۹۲
گفت‌وگوی «شرق» با نماینده کانتون‌های کُردستان سوریه در اقلیم کُردستان عراق:
مقدمه: «غریب حسو»، عضو حزب اتحاد دموکراتیک (پ. ‌ی. ‌د) و نماینده کانتون‌های سه‌گانه شمال و غرب سوریه در اقلیم کردستان عراق، معتقد است: «مناطق کُردنشین شمال سوریه و اتنیک‌هایی که در این منطقه زندگی می‌کنند، برای مبارزه با گروه‌های تندرو، سیستمی مناسب با شرایط و مختصات جنگی امروز به وجود آورده‌اند که هدف از آن انفصال از خاک سوریه نیست، بلکه مراقبت و پاسبانی از خاک این کشور است». به همین منظور و برای آگاهی از وضعیت این منطقه به دفتر نمایندگی کانتون‌های کُردستان سوریه در شهر سلیمانیه در اقلیم خودمختار کُردستان عراق رفتیم و با «غریب حسو»، نماینده کانتون‌های شمال سوریه، به گفت‌وگو پرداختیم و نظرات او را درباره اوضاع امروز سوریه و مناطق کُردنشین شمال سوریه و موضوع فدرالیسم جویا شدیم که مشروح آن در ادامه آمده است:
پایگاه بصیرت / افشين غلامي

(روزنامه شرق ـ 1395/04/12 ـ شماره 2621 ـ صفحه 9)

* گروه‌های مخالف مناطق خودگردان موسوم به کانتون، مدیریت حزب شما در شمال سوریه را تلاش برای تجزیه قلمداد می‌کنند، پاسخ شما چیست.

** خیر، این تبلیغات مسموم سیاسی برخی برای تضعیف اراده مردم سوریه برای ناامیدکردن آنها به آینده سوریه است.

* در چند هفته گذشته حزب شما به‌عنوان حزب حاکم در شمال سوریه، اعلام سیستم فدرالیسم در این منطقه کرده است، می‌توانید قدری درباره این موضوع توضیح دهید.

** ما به‌دلیل وضعیت امروز سوریه به‌دنبال راه‌حلی برای مواجهه با این موضوع هستیم. حال چه به‌عنوان سیستم خودمختاری و چه به‌عنوان هر سازمان دیگری ما تلاش می‌کنیم به اصل دیالوگ و آشتی ملت‌ها احترام بگذاریم و در این راه حرکت کنیم. ما به‌عنوان سیستم سیاسی مناطق کُردنشین سوریه هر لحظه به‌دنبال راه‌حلی بوده‌ایم؛ راه‌حل معقولی که بعد از پنج‌سال توانستیم بر سر آن به نتیجه برسیم و به نظر ما بسیار مناسب است و با شرایط امروز سوریه هم‌خوانی دارد، سیستم فدراسیون برای سوریه است و این برایمان خیلی مهم و ارزشمند است، چراکه طرف‌های دیگری نیز در وضعیت امروز سوریه وجود دارند. از سویی دولت سوریه، از جانب دیگر گروه‌های میانه‌رو و از سوی دیگر گروه‌های تروریستی، سوریه را به چندین قسمت تقسیم کرده‌اند. در میانه این آشفته‌بازار، سیستم قوی و مناسبی که بتواند اراده همه مردم سوریه را رهبری کند وجود ندارد. یعنی هیچ‌گونه سازماندهی و مدیریت مناسبی در این شرایط باقی نمانده تا بتوان براساس آن حکومت یکپارچه‌ای تشکیل داد، این در حالی است که کشتار و قتل‌عام توسط گروه‌های تروریستی هرروز در این کشور افزایش می‌یابد. با این وصف، نشست ژنو تشکیل می‌شود و ما هم می‌خواهیم به‌عنوان نیروی مقاوم و کارایی که در فضای میدانی سوریه، صاحب اثر هستیم، شرکت داشته باشیم که متأسفانه این‌چنین نمی‌شود. اگر طرف‌ها می‌خواهند راه‌حل معقولی برای اوضاع امروز پیدا کنند، باید همه گروه‌ها در آن شرکت داشته باشند.

امروز، هم در مسائل سوریه و هم در خاورمیانه نقش کُردها بسیار مهم و قابل‌تأمل است. هرچقدر مسائل مربوط به کردها حل شود، به همان اندازه مشکلات مرتفع می‌شوند. تا زمانی که مباحث مربوط به کُردها در سوریه حل نشده و انکار شود، موضوعات مربوط به سوریه و ترکیه و خاورمیانه به قوت خود باقی خواهند ماند. ما فدراسیون شمال و غرب سوریه را اعلام کردیم و آن را حقی مشروط می‌دانیم و آن را پاسداری و محافظت از خاک سوریه محسوب می‌کنیم.

شمال سوریه خطی سراسری است که از شهر «دیروک» شروع شده و از شهر «عفرین» می‌گذرد. زمانی که این فدراسیون اعلام موجودیت کرد، هدف آن پیداکردن راه‌حلی برای مسائل چندسال سوریه بود که نه برای تجزیه سوریه است و نه برای وصل به منطقه دیگری، بلکه برای محافظت خاک و جامعه و مردم سوریه است و این را همه به‌خوبی می‌دانند. اما متأسفانه برخی تمایلی برای درک این مسئله ندارند چراکه اراده مردم سوریه و کُردها در آن دخیل است. آنها اگر این مسئله را قبول کنند، موضوع خوبی است اما اگر نخواهند این را قبول کنند، برای مردم ما مهم نیست چراکه مردم شمال سوریه این سیستم را قبول کرده‌اند و این برای ما پیروزی بزرگی است. این فدرالیسم را مردم قبول کرده‌اند و درحال‌حاضر به‌دنبال مستحکم‌کردن پایه‌های آن هستند و تا شش‌ماه دیگر سعی خواهیم کرد که با دیالوگ و گفت‌وگو درخصوص شیوه‌های مدیریت آن، سیستم مناسبی را به وجود آوریم. ما سعی خواهیم کرد با گسترش آن، مناطقی مانند «ادلب» که در شمال کانتون عفرین قرار دارند و به دریای سفید نزدیک هستند؛ در این فدراسیون قرار بگیرند. این مرحله به زمان و مدیریت و جاافتادن اصول آن بستگی دارد.

* بعضی‌ها می‌گویند که الان موقعیت مناسبی برای اعلام فدرالیسم در شمال سوریه نبود.

** خب باید در جواب آنها گفت پس چه زمانی برای این امر مناسب است. ما اگر به‌دنبال حقوق مردم سوریه هستیم باید به‌صورت عملی بتوانیم حرکت مناسبی انجام دهیم. این مسئله به اعلام خودمختاری مربوط نیست بلکه این عمل به انکار حقوق مردم سوریه در اول و سپس به نادیده‌گرفتن حقوق مردم کُرد شمال سوریه برمی‌گردد. آنها نمی‌خواهند خواسته مردم سوریه عملی شود بلکه می‌خواهند با مخالفت با این کار بر وضعیت استیلا پیدا کنند. ما با توجه به حضور گروه‌های تندرو تروریستی در سوریه این سیستم را بسیار مناسب می‌دانیم و با توجه به اینکه در شمال و غرب سوریه، ملیت‌ها و مذاهب مختلفی وجود دارند، تلاش ما این است که با عدالت اجتماعی و سیاسی همه با هم در اداره این منطقه و در آینده سوریه همگام باشیم. شما اگر به مناطقی که تحت تصرف گروه‌های دیگر است بنگرید خواهید دید که کُرد، ترکمن، مسیحی و... گروه‌های اتنیکی و دینی مختلفی وجود دارند اما نه دارای حقی هستند و نه می‌توانند به غیر از زبان و هویت عربی، طرف دیگری را قبول کنند. اگر امروز ساختار اتنیکی شمال سوریه به این سیستم راضی هستند، اطرافیان نیز بهتر است که آن را قبول کنند. ما نه طرفدار تجزیه سوریه و نه طرفدار برجسته‌کردن یک منطقه و نه طرفدار انفصال از سوریه‌ایم، بلکه طرفدار محافظت از خاک سوریه و حفاظت از همه مردم هستیم و درنهایت و در آینده سوریه این سیستم معقولی است.

* مشکلات فراوانی، هم از طرف ارتش ترکیه و هم از سوی گروه‌های تندرو تروریستی متوجه این منطقه است، اگر این سه قسمت به هم متصل، به دریای سفید نزدیک شوند، باز هم تهدید و خطرها در این منطقه به قوت خود باقی خواهد ماند؟

** مشکلات فراوانی وجود دارد که تنها به مسئله فدرالیسم برنمی‌گردد بلکه از همان روز اول که ما اعلام کانتون کردیم، مشکلات به وجود آمد. اینها می‌خواهند اراده مردم سوریه را بشکنند و مخالفت شدیدی در مقابل این سیستم صورت پذیرفته است. ارتش آزاد اولین گلوله را به سمت نیروهای ما شلیک کرد، «داعش»، «جبهه النصره»، «احرارالشام» و گروه‌های دیگر تروریستی نیز به سمت ما هجوم آوردند، این نشان می‌دهد که آنها به‌دنبال تجزیه سوریه هستند نه ما که همه توان خود را به‌کار می‌بریم که جنگجویان خارجی، سوریه را به سمت نابودی پیش نبرند.

سرپرستی همه این مسائل از جانب ترکیه است و ترکیه می‌خواهد که سوریه به سمت تجزیه پیش برود. هرچند هرازگاهی با ژست‌های سیاسی دم از یکپارچگی خاک سوریه می‌زنند، اما عملا این ترکیه و گروه‌های وابسته به آن است که مسبب وضعیت امروز سوریه هستند و ما اتفاقا به‌عنوان مردم سوریه خط حائلی در مقابل تجزیه سوریه به وجود آورده‌ایم. منافع ما در تجزیه سوریه نیست. ما به‌راحتی می‌توانیم هرگونه سیستمی را در شمال سوریه به وجود آوریم اما آنچه مربوط به حقوق مردم سوریه و اراده مردم سوریه است توسط خود آنها تعیین می‌شود و مردم این منطقه هم این سیستم کنونی را پذیرفته‌اند.

ترکیه و برخی از دول عربی با این شانتاژ و تبلیغات می‌خواهند به ما فشار بیاورند و با این مغلطه دیگران را نسبت به ما حساس کنند که درواقع کاری از پیش نمی‌برند چراکه رفتار سیاسی و تصمیم‌های این منطقه کاملا مشخص و در راستای منافع ملت سوریه است. آنها به هر حیله‌ای متوسل می‌شوند و قصد دارند سرزمین و شهرهای ما را نابود و ویران و کشور را خالی از جوانان کنند. این‌گونه اقدامات ناشی از سیاست توسعه‌طلبانه‌ای است که تنها به‌دنبال شکست مردم سوریه است و قصد دیگری در آن وجود ندارد. اما با این وصف ملت و مردم سوریه و کُردها به‌عنوان نیروی مهم و بازیگر مهم بستر سیاسی سوریه به‌دنبال سرنوشت خود هستند و این خود ما هستیم که آینده کشور را رقم می‌زنیم، نه کسان دیگر.

به‌همین‌لحاظ آنان با تجهیزکردن داعش و فرستادن آنها به مناطق کردنشین، از خانقین در عراق تا عفرین در سوریه سعی در نابودی خط مقاومت داشته و دارند اما تاکنون نتوانسته‌اند موفق شوند. ترکیه در این جنگ دچار حقارتی بزرگ و متحمل شکست‌های فراوانی در عراق و سوریه شده است و به هر عملی دست می‌زند تا برنده این قمار نافرجام در خاورمیانه شود، اما مطمئنا نخواهد توانست موفق شود. به همین لحاظ است که با اعلام خود مدیریتی و فدرالیسم در مناطق کُردنشین و شمال سوریه، ترکیه برآشفته و مرزهای خود را روی ما بسته است و هر لحظه ما را تهدید به تجاوز می‌کند. مشخصا این از سرگردانی و ناکارآمدی سیاست‌های اردوغان و حزب عدالت و توسعه ناشی می‌شود که توانایی درک مسائل و واقعیت متغیر منطقه را ندارند. آنان امروز با پافشاری بر کنترل کریدوری که مابین کانتون کوبانی و عفرین وجود دارد و اکنون در دست نیروهای تروریست قرار دارد، همه مایحتاج گروه‌‌هایی نظیر داعش را تهیه کرده و دو کشور سوریه و عراق را با بحران مواجه کرده و در خطر نابودی قرار داده است. ما نمی‌خواهیم با ترکیه دشمن باشیم، اما ترکیه خواهان دوستی با ما نیست و هر لحظه به دشمنی و نابودی می‌اندیشد.

* درحال‌حاضر رابطه شما و دولت مرکزی چگونه است.

** ببینید ما در طول تاریخ سوریه همیشه با تبعیض و مشکلات فراوانی روبه‌رو بوده‌ایم و درگذشته هم این مسائل وجود داشت. درحال‌حاضر ما نمی‌خواهیم وارد هرگونه برخورد یا درگیری با هیچ طرفی بشویم بلکه به‌دنبال حل مسائل سوریه بین طرفین هستیم. این نشان‌دهنده این نیست که ما وابسته به دولت مرکزی هستیم بلکه تلاشمان این بوده که خود را طرف سوم و نه طرف درگیر در مخاصمه قرار دهیم. به‌همین‌لحاظ گمان نمی‌کنم که این موضوع صحت داشته باشد. ما سعی داریم به‌صورت معقولانه با رویدادها برخود کرده و خود را وارد هیچ نوع مناقشه‌ای با طرفین نکنیم و سعی کرده‌ایم که با همه توان با کسانی که به خاک ما و خاک مردم سوریه تجاوز کرده‌اند مبارزه کنیم.

http://www.sharghdaily.ir/News/96761

ش.د9501064