(روزنامه جوان ـ 1395/10/02 ـ شماره 4984 ـ صفحه 15)
هرچند برخي کشورهاي حامي تروريستها مثل عربستان سعودي از ترور آندري کارلوف، سفير روسيه در ترکيه ابراز خرسندي کرده و منتظر واگرايي بيشتر مسکو- آنکارا بودند، اما به نظر ميرسد کشته شدن ديپلمات روس، ترکيه و روسيه را بيش از پيش به هم نزديک کرده است. روزنامه واشنگتنپست روز چهارشنبه در گزارشي به کشته شدن آندري کارلوف، سفير روسيه در آنکارا اشاره و عنوان کرد که بعد از ترور کارلوف، روسيه و ترکيه به يکديگر نزديک شدند. واشنگتنپست در ابتداي گزارش مينويسد: «انتظار ميرفت ترور دوشنبه شب سفير روسيه در ترکيه، آشتي شکننده بين دولتهاي ولاديمير پوتين رئيسجمهور روسيه و رجب طيب اردوغان رئيسجمهور ترکيه را از مسير اصلي منحرف کند اما در عوض، اين رخداد در راستاي تقويت اتحاد تازه جوانهزده دو کشور به وقوع پيوست به طوريکه ممکن است، امريکا را از آخر بازي جنگ داخلي سوريه خارج کند و به شدت، نفوذ امريکا در سراسر خاورميانه را تضعيف کند و اين در واقع هدف روشن پوتين است.» روابط روسيه و ترکيه که پس از سرنگوني جنگنده سوخو- 24 روسيه توسط ترکيه به تيرگي گراييده بود در آگوست گذشته بار ديگر به سطح عادي برگشت. اين روزنامه امريکايي در ادامه نوشت: «پوتين و اردوغان به سرعت با يکديگر توافق کردند که اجازه ندهند ترور سفير روسيه به روابط دو کشور لطمهاي وارد کند.» مکس فيشر، تحليلگر امريکايي نيز ديروز در تحليلي براي روزنامه نيويورک تايمزبا بيان اينکه ترور سفير روسيه بيش از آنکه به روابط دو کشور صدمه بزند نتيجه معکوس داشته است، نوشت: «ترکيه و روسيه تلاش ميکنند اين وضعيت را مديريت کنند و نشانههايي دال بر همکاري بفرستند. در اين سناريو آنها سعي ميکنند نحوه بيان خود از اين اقدام را هماهنگ کرده و انگشت اتهام را به سوي دشمن مشترک نشانه بگيرند نه يکديگر. مسئله، سوريه است.
در چند ماه گذشته، اين دو کشور سخت تلاش کردهاند استراتژيهاي متضاد خود را درباره سوريه با يکديگر به نوعي هماهنگ کنند.» آرون استين، متخصص ترکيه در شوراي آتلانتيک، به صراحت ميگويد: ترکيه براي پيشبرد منافع خود به روسيه نياز دارد. روسيه هم براي پيروزي به ترکيه نياز دارد؛ زيرا اين مؤلفهاي است که پيروزي در سوريه را تعريف ميکند. هر کسي انگيزهاي دارد تا اين مسئله را مانند دو انسان بالغ و عاقل حلوفصل کند.» گزارش رسانههاي امريکايي در حالي است که بيانيه پاياني نشست سهجانبه روسيه، ايران و تركيه در مسكو به خوبي نشان داد که تلاش عاملان ترور سفير روسيه نتوانسته موجبات ايجاد اخلال و تنش در روابط بين ترکيه و روسيه را فراهم آورد و تفاهم شکل گرفته بر سر لزوم مبارزه با تروريستها و حفظ تماميت سرزميني سوريه گامي مؤثر در زمينه ناکام گذاشتن حاميان تروريستها خواهد بود.
ردپاي آمريکا در ترور سفير روسيه
به دنبال ترور سفير روسيه احتمال دست داشتن برخي کشورها در اين حادثه روز به روز افزايش مييابد. جان کربي، سخنگوي وزارت خارجه امريکا روز چهارشنبه در سخنان گفت: «جان کري نگران برخي از سخناني است که از ترکيه برميآيد و بر ارتباط امريکاييها با ترور سفير روسيه در آنکارا دلالت دارد.» به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، جان کربي تأکيد کرد: «سخنان برآمده از ترکيه در مورد تاکتيک يا روشهاي ديگر و پيوند ترور غيرقابل بيان با حضور فتحالله گولن در امريکا مضحک است.» فتحالله گولن، واعظ ترک مقيم امريکاست که سالهاست مخالفت خود را با اردوغان اعلام کرده است. اردوغان به ويژه بعد از کودتاي نافرجام ترکيه خواستار استرداد او از سوي امريکا شده است. اما امريکا ميگويد، استرداد گولن تنها بر پايه مدارک محکمي که گوياي ارتباط او با کودتاي نامبرده است، امکانپذير ميشود. گزارشهاي دست داشتن امريکا در ترور سفير روسيه در حالي است که برخي منابع غيررسمي از احتمال دست داشتن رژيم سعودي در اين حادثه حکايت دارد زيرا عربستان به عنوان حامي اصلي تکفيريها، از نزديکي آنکارا- مسکو نگران است.
http://javanonline.ir/fa/news/828617
ش.د9503223