تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۸۷ - ۱۴:۲۵  ، 
شناسه خبر : ۳۰۵۰۳

علی موسوی خلخالی

گروه‌بین‌الملل: حزب‌الدعوه اسلامی با صدور بیانیه‌ای ضمن دفاع از اظهارات اخیر «نوری‌ مالکی» نخست‌وزیر عراق اعلام کرد، نباید گفته‌های نخست‌وزیر را به عنوان توهین به طرفداران مقتدا صدر یا تضعیف آنها قلمداد کرد زیرا وی تنها خواسته است، ‌نسبت به وجود کسانی که در لایه‌های درونی این حزب نفوذ کرده‌اند و تلاش دارند با سوء استفاده از نام این طیف دست به کشتار و کارهای خلاف قانون‌زده و نام این گروه را مخدوش کنند، هشدار دهد.

در این بیانیه تاکید شده، تمام احزاب سیاسی و گروه‌های دینی باید برای پیشرفت و حفظ امنیت کشور تلاش کنند و برای رسیدن به این اهداف از اختلاف‌های سیاسی پرهیز کرده و به دولت دموکراتیک عراق که برخاسته از ملت عراق است، یاری رسانند. در این بیانیه همچنین نسبت به وجود توطئه‌ای برای براندازی دولت مالکی هشدار داده شده و از احزاب سیاسی خواسته شده است که اجازه ندهند، دیکتاتوری بار دیگر از طریق کودتا به عرصه سیاسی کشور بازگردد و ملت را به سخره بگیرد. بیانیه حزب‌الدعوه یک روز پس از آن صادر شد که یاران مقتدا صدر نسبت به اظهارات اخیر نخست‌وزیر عراق موضع‌گیری کرده و آن را ناشی از شکست‌های پیاپی وی دانستند. حزب‌الدعوه که رهبری آن بر عهده نوری مالکی نخست‌وزیر عراق است و یکی از احزاب مهم در عراق و پارلمان این کشور محسوب می‌شود، با صدور این بیانیه تلاش کرد، از تضعیف‌ مالکی جلوگیری کرد و در مقابل اظهارات تند طیف صدری از وی حمایت کند. نخست‌وزیر عراق روز شنبه پس از دیدار با رئیس‌جمهوری این کشور با شرکت در یک کنفرانس خبری، از سیاست طیف صدری به شدت انتقاد کرد و از آنها خواست به «پاک‌سازی بعثی‌ها و صدامیون» که در لایه‌های درونی آنها نفوذ کرده‌اند، بپردازند. اما با این حال بیانیه حزب‌الدعوه نیز نتوانست جلو موضع‌گیری‌های طرفداران صدر را بگیرد به گونه‌ای که یاران مقتدا صدر تلاش می‌کنند، عرصه سیاسی را هر لحظه بر نخست‌وزیر عراق تنگ و تنگ‌تر کنند. «شیخ صلاح‌العبیدی» سخنگوی دفتر صدر در سماره در مصاحبه‌ای با خبرگزاری عراق «ملف پرس» در این باره گفت: «سخنان مالکی غیرمسوولانه بود و در راستای عمل به خواسته‌های اشغالگران ایراد شد. مالکی با این سخنان تلاش کرد به تعهد خود در قبال کاخ سفید عمل کند. در حقیقت اظهارات مالکی چراغ سبزی به سربازهای اشغالگر آمریکایی برای سرکوب و قلع و قمع طرفداران مقتدا صدر بود.» وی همچنین تاکید کرد: «مالکی بارها خبر از انجام توطئه‌ای طراحی شده توسط عوامل داخلی و خارجی علیه دولت خود داده بود و به همین دلیل با قربانی کرد صدری‌ها تلاش کرد به نوعی این توطئه را خنثی کند.»

شیخ احمد الشیبانی یکی از نزدیکان مقتدا صدر در کوفه نیز با انتقاد شدید از مالکی گفت: «مالکی روزهای آخر نخست‌وزیری خود را می‌گذراند. ما اطلاعات موثقی داریم که نشان می‌دهد، دولت مالکی ظرف چند روز آینده سقوط می‌کند. این موضوع را آمریکایی‌ها نیز می‌دانند و به اطلاع وی رسانده‌اند.» شیخ اوس الخفاجی» یکی از نزدیک‌ترین مشاوران مقتدا صدر و از رهبران اصلی این گروه نیز در این باره گفت: «دولت نوری مالکی به زودی سقوط خواهد کرد. این موضوع را خودش نیز به خوبی می‌داند. درباره اظهارات مالکی باید بگویم وی در حقیقت به این طریق تلاش کرد، مدتی به عمر خود اضافه کند. من می‌خواهم از نخست‌وزیر بپرسم که آیا بعثی‌ها وی را به قدرت رساندند؟  آیا درست است مالکی برای راضی کردن آمریکایی‌ها به متعهدان خود پشت کند؟ مالکی بداند ما او را به قدرت رساندیم و ما نیز او را از اریکه قدرت به زیر می‌کشیم.»

n احتمال خروج مقتدا صدر از عراق

منابع خبری روز گذشته اعلام کردند، مقتدا صدر به طور سری عراق را ترک کرده. خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از مقام‌های عالی‌رتبه آمریکایی گزارش داد، پس از آغاز دستگیری‌های گسترده در میان طرفداران صدر و سرکوب گسترده حامیان وی، مقتدا صدر ترجیح داده که از کشور خارج شود. این در حالی است که «فلاح حسن شنسل» از فراکسیون جنبش صدر در پارلمان عراق در گفت‌وگو با پایگاه خبری صوت‌العراق اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه صدر عراق را تکذیب کرد.

وی سفر مقتدا صدر به ایران را در حد یک شایعه دانست که دولت آمریکا برای هدف قرار دادن اعضای این جنبش منتشر می‌کند. وی تصریح کرد، مقتدا صدر در حال حاضر در نجف اقامت دارد و عراق را برای سفر به کشوری دیگر ترک نکرده است. در همین حال گفته می‌شود، مقام‌های محلی استان مثنی عراق با نمایندگان پارلمان این کشور به توافق رسیدند که درگیری‌های موجود میان نظامیان جیش‌المهدی با نظامیان آمریکایی و عراقی در شهر سماوه را خاتمه دهند. در همین حال منابع خبری عراقی گزارش دادند، دستگیری‌های گسترده‌ای در میان طرفداران مقتدا صدر آغاز شده است. بنا به گزارش‌ها شیخ جاسم الحصناوی مدیر دفتر صدر در شهر بیاع توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شده است. در شهر شعله نیز شیخ ناصر الساعدی بازداشت شد. شمار دیگری از طرفداران صدر در دیگر  شهرهای عراق نیز دستگیر شده‌اند. پس از انجام این دستگیری‌ها طرفداران مقتدا صدر در منطقه کرخ در بغداد دست به تظاهرات زدند و از دولت عراق خواستند، دستگیرشدگان را هر چه سریع‌تر آزاد کند. تظاهرکنندگان مالکی را عامل اصلی دستگیری‌های طرفداران مقتدا صدر دانستند. در همین حال دفتر مجلس اعلای اسلامی عراق در سایت رسمی خود اعلام کرد، گروهی به نمایندگان از طیف صدری، دیروز با سید عبدالعزیز حکیم رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق و رئیس ائتلاف یکپارچه در تهران دیدار و مذاکره کردند. تاکنون هیچ گزارشی درباره جزئیات مذاکره اعلام نشد اما برخی منابع خبری اعلام کردند، تحولات تازه عراق و اختلاف‌های به وجود آمده میان صدری‌ها و نوری مالکی محور مذاکرات گروه صدر با عبدالعزیز حکیم بوده است.

n سیاست دوگانه سنی‌ها در قبال دولت مالکی

یکشنبه طارق‌الهاشمی معاون رئیس‌جمهوری عراق و یکی از رهبران عالی‌رتبه جهبه توافق انتقادهای شدیدی را متوجه دولت عراق کرد و گفت: «دولت مالکی قادر به ایجاد امنیت در کشور نیست و ضعف موجود در آن ایجاب می‌کند، دولت به مردم عراق اجازه دهد که برای دفاع از خود از سلاح استفاده کنند.» هاشمی در ادامه افزود: «انفجار تروریستی روز شنبه که باعث کشته شدن حداقل 150 نفر در شهر کرکوک شد، ضعف و ناتوانی دولت را بیش از پیش نمایان کرد و نشان داد دولت در مقابل چنین حوادثی هیچ مسوولیتی احساس نمی‌کند.» اظهارات تند هاشمی یک روز پس از آن ایراد شد که رئیس‌جمهوری عراق خبر از بازگشت وزیران وابسته به جبهه توافق به کابینه عراق داد؛ خبری که تاکنون از سوی اعضای جبهه توافق تایید نشده است. در همین حال هاشمی اخبار منتشر شده از سوی شبکه خبری «سی‌بی‌اس» آمریکا را مبنی بر تلاش جبهه توافق برای قطع حمایت پارلمان از دولت نوری مالکی را بی‌اساس خواند و گفت: «انتشار این خبر من و همه را متعجب کرد. من اصلاً چنین چیزی را مطرح نکرده‌ام. نمی‌دانم دست‌اندرکاران شبکه سی‌بی‌اس چگونه چنین برداشتی از اظهارات من داشته‌اند.» وی همچنین خبر توافق با رئیس‌جمهوری آمریکا برای سرنگونی دولت مالکی را به شدت رد کرد و گفت: «اگر بخواهیم حمایت خود را از دولت مالکی قطع کنیم، آن را رسماً و علناً اعلام می‌کنیم. من در همین جا می‌گویم، مشکل ما با دولت عراق یک مساله داخلی است که می‌توانیم آن را خودمان حل کنیم و از هیچ کشوری نیز نمی‌خواهیم برای حل مشکلمان در امور داخلی ما دخالت کند. شاید در آینده بخواهیم تغییراتی در دولت صورت دهیم اما اکنون چنین تصمیمی نداریم.» از سوی دیگر منابع خبری عراقی اعلام کردند، جبهه جدید سیاسیون معتدل که پیش از این جلال طالبانی نیز خبر از تشکیل آن داده بود، هفته آینده معرفی خواهد شد. به گزارش روزنامه الصباح چاپ کویت، در این جبهه 140 نماینده پارلمان عضویت دارند و هدف از آن خروج از رکود سیاسی فعلی و افزایش حمایت‌ها از نوری مالکی و دولت وحدت ملی اعلام شده است.