(روزنامه جام جم ـ 1396/04/15 ـ شماره 4864 ـ صفحه 8)
این درحالی است که آمریکا به دلیل سیاستهای سلطهطلبانه خود این بار سرمایهگذاری روی صفر و یکها را نیز برای برخی کشورها و رقیب تجاری خود یعنی سرزمین اژدها محدود کرده است. در این زمینه، مقامات دولت دونالد ترامپ اعلام کردهاند برای حفاظت از تکنولوژیهای نوین و جلوگیری از خروج آنها از آمریکا سرمایهگذاریهای خارجی بخصوص چینیها را در سیلیکون ولی محدود کرده و دقیقا زیر نظر خواهند گرفت.
به گفته بسیاری از کارشناسان فناوریهای نوین، نگرانی مقامات آمریکایی از زمانی آغاز شد که طی سالهای 2005میلادی تا امروز روند حضور سرمایهگذاران چینی در این منطقه مشهور صعود چشمگیری داشته و به نوعی تمام سرمایهگذاران در بخش هوش مصنوعی و فناوریهای مرتبط آن در اختیار چینیها قرار گرفته است.
البته برخی از این افراد، نگرانی آمریکاییها را در بخش تجاری این نوع سرمایهگذاری نمیدانند، بلکه اعلام میکنند آمریکا نگران دستیابی چینیها به فناوریهای نوین نظامی بخصوص در زمینه جنگ سایبری از این طریق و ساخت سلاحهای جدید با دخالت رباتهای متفکر هستند.
در این زمینه، دولت آمریکا درحال تدوین قوانین و مقررات جدیدی است که بتواند براساس آن نقش قابل قبولتری برای کمیته سرمایهگذاری خارجی ایالات متحده CFIUS برای بررسی روند تقاضای سرمایهگذاری خارجی به بهانه امنیت ملی مهیا کند.
مسئولان دولتی با استناد به این که گزارشهایی درباره رعایت نکردن قوانین سرمایهگذاری چینیها در ایالات متحده در اختیار دارند براین نکته پافشاری میکنند که کمیته سرمایهگذاری خارجی باید با دقت بیشتر و ریزبینی بالاتری اجازه حضور شرکتهای خارجی را در بخشهای حساس فناوریهای نوین صادر کند.
این افراد معتقدند چینیها با توجه به منابع مالی بالایی که در اختیار دارند با استفاده از قوانین سرمایهگذاریهای مشترک یا خرید شرکتهای نوپا در منطقه سیلیکون ولی به نوعی زمینه انتقال فناوریهای نوینی را که با سرمایه اولیه آمریکایی ایجاد شده است، فراهم کرده و در نهایت این فناوریها را علیه اقتصاد یا امنیت ملی خود ایالات متحده به کار خواهند گرفت.
یک مقام دولتی آمریکا که نخواست نامش در این گزارش منتشر شود درباره محدودیتهای جدید میگوید: درحال بررسی شرایط سرمایهگذاری بخصوص در بخش فناوریهای نوین و هوش مصنوعی کمیته سرمایهگذاری خارجی آمریکا هستیم تا بتوانیم اقتصاد و امنیت ملی آمریکا را علیه غارتگری و دستدرازیهای چینی ایمن کنیم.
این درحالی است که چندی پیش جیمز ماتیس، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در این زمینه گفته است: دولت باراک اوباما به این نتیجه رسیده بود که روند حضور خارجیها در فناوریهای نوین ایالات متحده آمریکا نگرانکننده شده است، به همین دلیل دسترسی و خرید یا سرمایهگذاری خارجیها بخصوص چینیها را در پارهای از موارد محدود و ممنوع کرده بود. ماتیس در ادامه افزود: قوانین کمیته سرمایهگذاری خارجی منسوخ شده است و نمیتواند در شرایط نوین مانع دستدرازیهای خارجی به امنیت ملی آمریکا باشد. به همین دلیل به دنبال ایجاد تغییرات زیربنایی در این زمینه هستیم تا با قوانین جدید نهتنها امنیت ملی آمریکا را تامین کنیم، بلکه به نوعی مانع خروج فناوریهای نوین از مرزهای آمریکا باشیم.
وی با اشاره به اعضای کمیته سرمایهگذاری خارجی آمریکا تاکید کرد: این کمیته که توسط وزارت خزانهداری آمریکا اداره میشود 9 عضو اصلی از وزارت دفاع، دادگاه فدرال، کمیته امنیت داخلی، وزارتهای بازرگانی، خارجه و انرژی آمریکاست که سیاستگذاری و جلسات آن پشت درهای بسته است، اما در نهایت قوانین مصوب این کمیته برای ورود سرمایههای خارجی مدنظر قرار خواهدگرفت. در همین حال، سناتور جان کورنین جمهوریخواه درباره تغییر قوانین فعلی کمیته سرمایهگذاری خارجی آمریکا گفت: درحال تهیه پیشنویسی برای تصویب قوانین نوین در کمیته سرمایهگذاری خارجی ایالات متحده آمریکا هستیم تا مانع حضور سرمایههای مشکوک و غیرقابل اعتماد در صنایع حساس آمریکایی باشیم.
کورنین معتقد است حفاظت از دستاوردهای علمی آمریکا بخصوص در فناوریهای نوین و هوش مصنوعی، یکی از اصلیترین سیاستهای دولت است و باید حتی به قیمت کاهش حضور سرمایههای خارجی در این صنایع مانع دستیابی کشورهای خارجی به آنها شود.
این سناتور آمریکایی تاکید کرد: بسیاری از کشورها بخصوص چینیها به بهانه سرمایهگذاری و کمک به اقتصاد آمریکا در صنایع حساس آمریکایی سرمایهگذاری کردهاند تا بتوانند با استفاده از نفوذ خود، این دستاوردها را به کشورشان بفرستند و آنها را در بخشهای مختلف اقتصادی و نظامی علیه آمریکا استفاده کنند.
کورنین افزود: روند تجارت بینالمللی مدتهاست تغییر کرده و دیگر همانند گذشته سنتی نیست، بنابراین بسیاری از روابط تجاری نوین در قوانین قدیمی موجود اصلا دیده نشده است که همین نقطه ضعف باعث شده برخی دستاوردهای علمی و نظامی آمریکا بسادگی در اختیار کشورهای دیگر قرار بگیرد.
وی در ادامه افزود: در قوانین آینده، بررسی دقیق متقاضیان سرمایهگذاری بخصوص در بخشهای حساس میسر است و با استفاده از دادههای اطلاعاتی پنتاگون، مجوزهای لازم صادر خواهد شد. به این ترتیب میدانیم چه کسی با چه هدفی قرار است در کدام بخش اقتصادی آمریکا سرمایهگذاری کند.
جیمز لوئیس، متخصص فناوریهای نوین نظامی در مرکز امنیت و مطالعات بینالمللی ایالات متحده در این زمینه گفت: چینیها با استفاده از خلأهای قانونی توانستهاند در بخشهای مختلف اقتصادی و نظامی آمریکا سرمایهگذاری کنند که این مخالف منافع ملی آمریکاست.
لوئیس افزود: اکنون بیشتر از یک دهه است که شاهد روند افزایش حضور خارجیها در بخشهای هوش مصنوعی و فناوریهای نوین کامپیوتری هستیم، درحالی که نمیدانیم چقدر از دستاوردهای علمی و مهم این بخش به خارج از مرزها فرستاده شده است.
منبع: South China Morning Post
http://press.jamejamonline.ir/Newspreview/2906316138072329622
ش.د9602298