(روزنامه صبح نو ـ 1396/07/04 ـ شماره 325 ـ صفحه 3)
نمایندگان کُرد مجلس شورای اسلامی که پیش از این با صدور بیانیهای برگزاری همهپرسی در اقلیم کردستان عراق را محکوم کردند، در خصوص پیامد وعواقب همه پرسی با روزنامه صبح نو به گفت وگو پرداختهاند.
حسینیکیا: بارزانی آلت دست سرویسهای جاسوسی است
آقای سید جواد حسینی کیا، نماینده استان کرمانشاه در گفت و گو با «صبح نو» درخصوص استقلال کردستان عراق گفت: قصه کردستان عراق ریشه در تمایلات استکباری و تروریستها برای اختلال افکنی میان امتها دارد.
نماینده مردم سنقر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: استکبار همیشه تلاش میکند جایی را به عنوان محل اختلاف در مناطق مختلف قاره آسیا ایجاد کند؛ بین هند و پاکستان کشور بنگلادش، بین ایران و کشورهای عربی بر سر تنب کوچک و بزرگ و امروز نیز بین ترکیه و عراق و ایران و کردستان.
این نماینده کرد مجلس اظهار داشت: رژیم صهیونیستی زمانی که یقین یافت طومار داعش به دست نیروهای مردمی عراق و جمهوری اسلامی پیچیده شده است، به دنبال غائله جدیدی بود که این غائله جدید به دنبال استقلال عراق است.
وی با تاکید اینکه عراق تنها با حفظ تمامیت ارضی خود خواهد توانست به پیشرفت دست یابد، گفت: در زمان جنگ تحمیلی با وحدت ترک و عرب و لر و کرد، ملت ایران توانستند پیروز شوند؛ در جنگ با داعش نیز با وحدت همه اقوام در عراق، ملت عراق توانستند پیروز شوند.
نماینده مردم استان کرمانشاه تاکید کرد: زمانی طول نخواهد کشید که دشمن از استقلال کردستان عبور میکند و بعد از تأمین منافع خود، بارزانی را کنار میگذارد.
حسینی کیا اظهار داشت: بارزانی امروز آلت دست سرویسهای جاسوسی است.
فلاحتپیشه: شادی کردهای ایران از همه پرسی موضوعی اجتماعی است نه سیاسی
آقای حشمتالله فلاحت پیشه نماینده مردم اسلامآباد غرب درگفت وگو با «صبح نو» با اشاره به اینکه همهپرسی اقلیم کردستان عراق تبعات اقتصادی برای آن به دنبال خواهد داشت، گفت: راهبردهای کنونی منطقه که در برابر همه پرسی اقلیم کردستان صورت گرفته، سیاسی است و حوزه نظامی در آن وجود ندارد.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه نباید به این موضوع قهر آمیز و نظامی نگاه کرد، افزود: من با این دیدگاهی که اکنون ترکیه در برابر همه پرسی گرفته موافق نیستم چرا که معتقدم امکان بازگشت به دیپلماسی را ضعیف میکند. راه دیپلماسی و مذاکره برای حل مساله بسته نشده و این بهترین راه است.
این عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس، یادآور شد: به کار بردن سطوح امنیتی و نظامی حتماً پلهای ارتباطی را از بین میبرد و بهترین راهکار، مذاکره و گفتمان دیپلماسی است.
فلاحت پیشه در پاسخ به اینکه با این اتفاق آیا شکافهای قومیتی در منطقه بیشتر خواهد شد یا خیر، گفت: شکافهای قومیتی، موضوعی پیچیده در منطقه است و نوع رابطه کردها در ایران، تاریخ و فرهنگ، موضوع خیلی متفاوتی با کردهای ترکیه است.
وی افزود: شاید این سؤال مطرح میشود که چرا برخی از شهرهای کردنشین کشورما برای این موضوع شادی کردهاند؟ پاسخ این است که این نوع رفتار، اجتماعی است و با رفتارهای سیاسی فرق دارد. در ایران چنین زمینهای برای این امر وجود ندارد. کردهای ایران برای دفاع از مرز و بوم خود شهدای زیادی تقدیم کردهاند و برای حفظ مرزها، خون جوانان کردی ریخته شده است.
نقویحسینی: همهپرسی شادی کوتاه مدت کردهاست
همچنین، برای ارزیابی پیامدهای برگزاری همه پرسی اقلیم کردستان، مصاحبهای داشتیم با آقای سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی. وی در خصوص پیامدهای همه پرسی و استقلال کردستان به روزنامه صبحنو گفت: منفیترین پیامد این همه پرسی میتواند برای خود کردها باشد؛ بالاخره کردهای سایر کشورها دچار مشکل خواهند شد که آیا همگرایی با کردستان داشته باشند یا در کشورهایی که هزاران سال در آن زندگی کردند، ادامه زندگی بدهند.
وی با اشاره به اینکه مناسبات منطقه اقلیم یکی دیگر از پیامدهای همه پرسی است، افزود: منطقه اقلیم از سایر کشورها هم تحت فشار قرار میگیرد چرا که اقدام آنها چالشی را منجر شده است که منازعات قومی را گسترش میدهد و این به ضرر کردها خواهد شد. شاید در کوتاه مدت، احساس شادی و موقت داشته باشند ولی از واقعیتهای فردا که چه اتفاقی برای آنها در پیش است، بی خبرند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، تصریح کرد: زمانی که یک فرزند متولد میشود، همه از وجودش احساس خوشحالی میکنند و کیک و شیرینی است که برای آن میدهند اما از فردای آن و امکاناتی که برای بزرگ کردن آن نیاز است هم باید با خبر بود. به نظر من افزایش منازعات قومی و تزلزل تمامیت ارضی کشورها را در این باره نمیتوان نادیدهگرفت.
این نماینده مردم در مجلس دهم، یادآور شد: بسیاری از کشورهای اروپایی هم از برگزاری همهپرسی اقلیم کردستان عراق ابراز ناخرسندی کردند چرا که آنها هم دارای این گونه قومیتها هستند و میتواند منازعات شدیدی در کشورهای آنها از سوی قومیتهای خودشان رخ دهد. جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی اگر این امر را مدیریت نکنند، شاهد پیامدهای ناگوار آن خواهند بود. از این روست که هیچ کشوری از این همه پرسی حمایت نکرده است.
نقوی حسینی در پاسخ به این سؤال که چرا رژیم صهیونیستی از همه پرسی اقلیم حمایت کرده است، گفت: رژیم صهیونیستی از نیل تا فرات را مطرح کرده است و اعتقادی به عراق بزرگ و یکپارچه ندارد و به دنبال تجزیه آن است تا بتواند به راحتی از اراضی آن عبور کند. صهیونیستها خوشحالند که عراق بزرگ را ببلعند اما نمیتوانند. از این روست که به بلعیدن کردستان فکر میکنند تا با تقسیم عراق، راحتتر آن را ببلعند؛ نه حمایت از مردم و یا اقوام کردستان. صهیونیستها اگر حامی اقلیم کردستان هستند، علم و تکنولوژی به آنها هدیه بدهند.
http://sobhe-no.ir/newspaper/326/3/12640
ش.د9603571