تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۷  ، 
شناسه خبر : ۳۱۰۱۳۴
كنفرانس امنيتي مونيخ ديروز صحنه رويارويي محمدجواد ظريف و بنيامين نتانياهو شد

(روزنامه آفتاب يزد ـ 1396/11/30 ـ شماره 5119 ـ صفحه 2)

مونیخ در آلمان مثل هرسال میزبان مهمترین کنفرانس امنیتی جهان است. روسای جمهور، نخست وزیران و وزرای خارجه کشورهای مختلف در آلمان گرد هم می آیند تا شاید راه حلی برای چالش های امنیتی پیدا شود. در چند سال اخیر ایران هم حضوری فعال در این کنفرانس داشته و محمدجواد ظریف تلاش کرده تا سیاست های ایران را به پیش ببرد. دیروز سخنرانی‌های مختلفی در مونیخ انجام شد اما بدون تردید صحنه رویارویی ایران و اسرائیل بیش از سایرین مورد توجه خبرگزاری ها قرار گرفت. چند ماه اخیر را باید «نبرد لاشه ها» نامید. آمریکا و رژیم جعلی اسرائیل و البته عربستان به دنبال ایجاد ایران هراسی هستند. پیش از این واشنگتن و ریاض با در دست گرفتن لاشه های یک موشکی که حوثی های یمن به سمت ریاض پرتاب کرده بودند مدعی شدند موشک ها ساخت ایران است. حالا بازی وارد مرحله جدید شده و نتانیاهو دیروز در کنفرانس امنیتی مونیخ با در دست داشتن لاشه یک پهباد که هفته گذشته اسرائیلی ها در مرز با سوریه آن را هدف قرار دادند از ایرانی بودن پهپاد و نقش مستقیم ایران در این رخداد می‌گوید. مشاور رئیس جمهور دیروز توئیت کرد: «کنفرانس امنیتی مونیخ نشان می‌دهد مسیر تعاملات درحال خصومت آمیزتر شدن از طریق افزایش تلاش‌های مغرضانه برای تصویرسازی فکچوال"ایران هراسی" در جهت بالا بردن فشارها در عرصه بین المللی UN است؛ اگرچه این کوششی بیهوده است، ولی همه باید در برابر این روند نادرست و نتایج ناخواسته آن بایستند.»

هوچی‌گری نتانیاهو

دیروز ابتدا نتانیاهو در سخنان خود گفت: «اگر لازم باشد اسرائیل نه تنها علیه نیروهای نیابتی ایران، بلکه علیه خود این کشور دست به اقدام خواهد زد.» او در ادامه ادعاهای پوشالی‌اش گفت: «اسرائیل اجازه نخواهد داد ایران طناب ترور را دور گردن اسرائیل بیندازد.» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود قطعه‌ای از یک سلاح را به نمایش گذاشت و مدعی شد که این قطعه بقایای پهپاد ایرانی است که هفته گذشته به حریم هوایی اراضی اشغالی رخنه کرده بود. وی خطاب به محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در میان جمعیت نشسته بود، گفت: «آیا شما این را می‌شناسید؟ باید بدانید که این متعلق به شماست، ما را آزمایش نکنید.» رئیس شورای روابط خارجی اروپا با انتشار پیام‌هایی در صفحه توئیتر خود به سخنان روز یکشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنفرانس امنیتی مونیخ واکنش نشان داد و به شدت از وی انتقاد کرد و نوشت:«همانطور که انتظار می‌رود نتانیاهو در مسیر جنگ قرار دارد.» وی توافق هسته‌ای با ایران را با قرارداد 1938 مونیخ مقایسه کرد. ارل بیلدت در پیامی دیگر نوشت: «ادبیات خصمانه نتانیاهو علیه ایران یادآور این است که چطور وی با همان حرارت و استدلال‌ها در حمایت از جنگ علیه عراق قبل از سال 2003 صحبت کرده بود.» وی مدعی شد:«به طور قطع ایران یک پهپاد را به حریم هوایی اسرائیل فرستاده است اما اسرائیل نیز به طور مرتب حریم هوایی سوریه و لبنان را نقض می کند.» جان کری نیز در سخنان خود در کنفرانس امنیتی مونیخ تاکید کرد که حفظ توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی ضروری است. وزیر خارجه سابق ایالات متحده تصریح کرد: «من بر این باورم که اروپا و جهان باید اطمینان یابند که این توافق حفظ می شود؛ چراکه برگشت به عقب غیرقابل دفاع است. این دیپلماسی خوبی نیست.» او افزود: «ما می‌دانیم که جهان بدون توافق هسته‌ای با ایران چگونه خواهد بود و به طور قطع جای بهتری نیست.»

سیرک کارتونی بود

اما وزیر خارجه کشورمان در این کنفرانس چه گفت؟ محمد جواد ظریف در بخشی از سخنرانی خود در اجلاس امنیتی مونیخ به اظهارات بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل در این اجلاس اشاره و اظهار کرد: در این اجلاس شاهد یک سیرک کارتونی بودیم! اجازه دهید به موضوعات جدی بپردازیم. وی در سخنرانی خود گفت: با شکست قلمرویی داعش ، تهدید افراط گرایی از بین نرفته است. ما خواستار یک منطقه قوی هستیم و نمی‌خواهیم در منطقه هژمون باشیم ؛ دوران هژمونی گذشته است. وی افزود :برای ساختن یک منطقه قوی باید واقع بین باشیم و تفاوت ها را بپذیریم. وزیر امور خارجه کشورمان گفت: آمریکا و مشتریان محلی آن از انتخاب‌ها و تصمیمات نادرست‌شان در حال عذاب کشیدن هستند. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین گفت: قدرت‌های نظامی مدت‌های مدید است که استراتژی‌های چندگانه برای پیروزی در جنگ‌ها داشته‌اند اما مدت‌هاست که نسبت به هرگونه استراتژی برای به دست آوردن صلح بی‌تفاوت بوده‌اند. قدرت‌های بزرگ و متحدان منطقه‌ای‌شان مدت زمان زیادی است که تصمیمات اشتباهی در منطقه ما می‌گیرند اما دیگران، به ویژه ایران را برای پیامدهای این تصمیمات کوته‌فکرانه و اشتباهات استراتژیک خود سرزنش می‌کنند. وی ادامه داد: آمریکا و مشتریان داخلی‌اش در منطقه از پیامدهای طبیعی تصمیمات اشتباه‌شان رنج می برند. اما تلاش می‌کنند سیاست خارجی ایران را هدف حمله قرار دهند و بر این واقعیات سرپوش بگذارند. آیا ایران آن‌ها را مجبور به اتخاذ این تصمیمات کرده است؟ همان‌طور که پیش از این نیز گفته‌ام ما بر این باوریم که منطقه خلیج فارس نیازمند یک معماری امنیتی جدید منطقه‌ای است. ما پیشنهاد ایجاد یک منطقه قدرتمند را داده‌ایم که در آن ملت‌های کوچک و بزرگ و حتی ‌آن‌هایی که رقابت تاریخی با یکدیگر دارند، در برقراری ثبات مشارکت می‌کنند. وی تاکید کرد: این استراتژی منافع تمام کشورهای ذینفع را در برمی‌گیرد که منجر به برقراری ثبات خواهد شد. در حالی که تمایلات هژمونیک از سوی هر قدرت منطقه‌ای یا جهانی نتیجه‌ای جز ناامنی ندارد.

نیاز به معماری امنیتی جدید

وزیر خارجه کشورمان اظهار کرد: ایران به محض حصول برجام تلاش کرد تا از رویکرد مشابه برای خلیج فارس استفاده کند و پیشنهاد ایجاد مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای را ارائه داد. این پیشنهاد مورد توجه قرار نگرفت اما هنوز روی میز قرار دارد. پارامترهای معماری منطقه‌ای پیشنهاد شده از سوی ایران ساده اما موثر است؛ به جای تلاش برای نادیده گرفتن درگیری‌ها بر سر منافع، تفاوت‌ها پذیرفته خواهد شد. وی تصریح کرد: معماری امنیتی آینده در خلیج فارس باید به گونه‌ای باشد که تمامی کشورهای مربوطه به استانداردهای مشترک در منشور سازمان ملل از جمله حفظ تمامیت ارضی کشورها، پرهیز از تهدید یا استفاده از زور، حل صلح‌آمیز مناقشات، عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، مصونیت مرزها و احترام به تصمیمات اتخاذ شده داخلی پایبند باشند. وی تاکید کرد: در شرایطی که ما به طرز خطرناکی در معرض تشدید درگیری‌ها قرار داریم که بر فرزندان‌مان و نوادگان‌مان تاثیر خواهد گذاشت، من از همتایان خود در خلیج فارس می خواهم تا به ایران بپیوندند و این پیشنهادات را به واقعیت تبدیل کنند.

http://aftabeyazd.ir/?newsid=99292

ش.د9605043