تاریخ انتشار : ۲۴ مهر ۱۳۸۷ - ۱۰:۲۷  ، 
شناسه خبر : ۳۴۰۵۸
در جمع دانشجویان دانشگاه تهران

گروه سیاست ـ زهره آشتیانی: در هفته اخیر این دومین بار بود که دبیرکل حزب اعتمادملی میهمان دانشگاه می‌شد. انج\

 

 

 

 

 

 

 

 

من اسلامی‌ دانشکده فنی دانشگاه تهران میزبان مهدی کروبی بود تا او خاتمه بخش همایشی تحت عنوان «دموکراسی در بستر دین رحمانی» باشد. اما به نظر می‌رسید تا دانشجویان بیش از آنکه دبیرکل حزب اعتمادملی را مورد خطاب قرار دهند، رئیس مجلس ششم را در برابر سوالاتشان قرار می‌دادند. موضعگیری‌های مهدی کروبی در جایگاه ریاست مجلس ششم و انتقاد‌هایی که او از عملکرد نمایندگان مجلس آن دوره دارد، محور سوالات قرار گرفت. رئیس مجلس ششم مانند همیشه بر مواضع خود پافشاری کرد و به انتقاد از اصلاح‌طلبانی پرداخت که در سایه عملکرد آنها شکستی به جبهه اصلاحات تحمیل شد. او البته در برابر گلایه‌هایی که برخی دانشجویان درباره عدم حضور او در ائتلاف اصلاح‌طلبان مطرح می‌کردند، باز هم تاکید کرد که ما حزبی عمل می‌کنیم و قصد داریم مستقل باشیم. موضوع اصلی سخنرانی مهدی کروبی در این همایش درباره دموکراسی در بستر دین رحمانی بود و بنابراین او دقایقی را در این باره صحبت کرد تا پس از آن پاسخگوی سوالات دانشجویان باشد؛ هرچند که تاکید داشت سوالات بدون سانسور و بی‌پرده مطرح شود. وی در جایگاه سخنران اختتامیه این همایش، با تاکید بر آشکار بودن موافقت دین با گفت‌وگو و آزادی اندیشه و دموکراسی و اشاره به سیره ائمه‌ معصومین(ع) و رسول‌خدا(ص) در این ارتباط اظهار کرد: اصلا بنا نبوده است در مسائل عمومی‌اگر کسی خلافی گفت تکفیر شود و ائمه نیز با استقلال، بزرگواری، متانت و منطق به سوالات هرچند کفرآمیز پاسخ می‌دادند. وی با بیان اینکه برداشتی غلط از دین وجود دارد که نقطه مقابل آنچه به واقع بوده، است، افزود: از طرفی مصیبت دیگری هم وجود دارد که وقتی می‌گوییم آزادی، فکر می‌کنند حرمت‌ها باید شکسته شود و تهمت و افترازده شود؛ در حالی که باید کاری کنیم که این موضوع در تمام ارکان جامعه ما تحقق عملی یابد. کروبی اظهار کرد: مشکل ما زبانی نیست بلکه ناشی از درک‌های متفاوت است؛ چرا که بسیاری در زبان چیزهای مختلفی می‌گویند که در عمل به آن پایبند نیستند.

وی تاکید کرد: پس از انقلاب هم که موارد بسیاری پیش می‌آمد و بحث‌هایی مطرح می‌شد که امام آنها را قبول نداشتند، اما تحمل می‌کردند یا در جواب به آنها، این سعه‌صدر به وضوح دیده می‌شد. کروبی همچنین با بیان اینکه باید بررسی کرد و دید چه باید بکنیم که انحصارگرایی و خودمحوری در جامعه ما نباشد، اظهار کرد: آن زمان که جوان بودیم، خیال می‌کردیم می‌خواهیم مدینه فاضله ایجاد کنیم؛ اما زمانی که وارد مسوولیت‌ها و صاحب عده و عده شدیم، به این نتیجه رسیدیم که اشکال ما این است که خودخواهی‌ها، خودمحوری‌ها و خودپسندی‌ها نمی‌گذارد در جامعه دموکراسی ایجاد شود و من در طول عمرم به خوبی به این نتیجه رسیدم. وی ابراز عقیده کرد: از اول انقلاب تا کنون هر جریانی که قدرت را به دست آورد به محض اینکه دید اقبال با اوست، فضایی ایجاد کرد که دیگران نتوانند به راحتی حرف‌شان را بزنند و در درونش قدرت تحمل نقد و انتقاد وجود نداشت. وی به سیره عملی امام خمینی(ره) در ارتباط با اداره جامعه اشاره کرد و گفت: امام هیچگاه نمی‌گذاشتند حتی اعضای خانواده‌شان و یا نظر خودشان در امور تاثیرگذار شود، همچنین نمی‌گذاشتند اعضای خانواده شان از هیچ امکان حکومتی استفاده کنند. دبیرکل حزب اعتمادملی ادامه داد: متاسفانه هر جریانی که قدرت را در دست می‌گیرد پس از مدتی حلقه‌ای به دور او زده می‌شود و اصلا کسی نمی‌گوید آنها تاکنون کجا بوده‌اند و چه گذشته‌ای داشته‌اند و دیگرانی که به نوعی طرد شدند، چه‌ها کردند و کجا بودند. وی ادامه داد: باید گفت اوایل انقلاب اگر روحیات امام نبود، بخش مهمی ‌از نیروهای قدیمی ‌و زجرکشیده انقلاب به کلی از صحنه حذف می‌شدند. زنده نگه داشتن نیروهای دوران رنج و مشقت و شکنجه‌ها به دست شخص امام و فرزند ایشان اجرا شد والا در حال حذف و کنار رفتن بودند. کروبی گفت: عده‌ای خود را میزان قرار دادند و دیگران را حذف کردند و ترازوی بسیاری امور خودشان بودند؛ در حالی که ترازوی امام، اسلام و نیروهای مردمی ‌بود. دبیرکل حزب اعتمادملی همچنین با بیان اینکه انتخابات یکی از مظاهر دموکراسی است، گفت: ان‌شاءالله انتخابات باشکوهی داشته باشیم. مجلس از ویژگی‌هایی برخوردار است که از ریاست‌جمهوری هم حساستر است و ما برای پاسداری از آزادی‌ها و دموکراسی و تضارب نظرات و نقد و انتقاد باید افراد صاحب‌نظر و مومن به مجلس بفرستیم.

تایید صلاحیت‌ها با سفارش مقام معظم رهبری و اقدامات شورای نگهبان بود

پس از سخنان کروبی، دانشجویان پرسش‌های خود را مطرح کردند. دانشجویی ارزیابی دبیرکل حزب اعتمادملی را درباره عملکرد هیات‌های اجرایی و نظارت پرسید که او پاسخ داد: «به اعتقاد من حرکت هیات‌های اجرایی بدعت جدیدی بود زیرا برای اولین بار هیات‌های اجرایی افرادی را به این گستردگی حذف کردند و حتی مورد تعجب شورای نگهبان هم قرار گرفت. از سوی دیگر هرچند که هیات‌های نظارت در استان‌ها تعدادی از ردصلاحیت شدگان از سوی هیات‌های اجرایی را تایید صلاحیت کردند، ولی بازهم تعدادی را ردصلاحیت کردند ولی آنچه مسلم است اینکه با سفارش‌های مقام معظم رهبری و حرکت‌هایی که شورای نگهبان انجام داد، مجموعه‌ای از نیروها تایید صلاحیت شدند. به هر حال حرکت‌هایی که از سوی مسوولان انجام شد، بسیار خوب بود. برنامه‌های حزب اعتمادملی از دیگر سوالاتی بود که کروبی به او پاسخ داد: «ستاد انتخابات حزب برنامه‌هایی را تنظیم کرده و مانیفستی دارد، ولی در هر صورت حزب اعتمادملی خواستار تشکیل مجلسی است که نقش مهمی ‌را در نظارت ایفا کند و در کنار قانونگذاری نظارت را هم خوب انجام دهد.»

اما عملکرد مجلس ششم محور بسیاری از سوالات دانشجویان قرار گرفت. دانشجویی از کروبی پرسید به نظر شما مجلس ششم موفق بود؟ کروبی گفت: «هر مجلس هم توفیقاتی دارد و هم ناکامی‌ها، ولی این را نباید فراموش کنید که مجلس ششم در فضای سال 78 تشکیل شد زیرا در آن دوران در نظارت، اجرا و وزارت کشور و ریاست‌جمهوری وضعیت خاصی وجود داشت. برخلاف نظر عده‌ای که می‌گویند مجلس ششم کارهای اقتصادی انجام نداد، من می‌گویم که این مجلس مصوبات خوبی درباره سرمایه‌گذاری، نفت و مالیات داشته است. در زمان مجلس ششم ارتباط خوبی با تمام دنیا داشتیم و البته مجلس ششم از حقوق مردم بسیار خوب دفاع کرد. اما یکسری حرکات نسنجیده ای انجام دادند که مشکلات جدی‌ای را به وجود آورد. رقبای ما همواره به دنبال این هستند که کارهای نسنجیده رقیب و اشتباهات کوچک را بزرگ کنند به ویژه در مواردی که قضایا تند شد. ولی به هرحال مجلس ششم بسیار زحمت کشید و کارهای زیادی انجام داد ولی در برخی موارد کارهایی شد که به ضرر مجلس ششم گردید.» دانشجوی دیگری از کروبی پرسید چرا شما در برابر سیاهکاری‌های مخالفین دولت مواضع متزلزلی دارید که کروبی گفت: «الحمدلله که مواضع من همواره محکم بوده است و همه صحبت‌های من را می‌توانید بخوانید، اگر در جایی من تزلزلی داشتم آن را به من بگویید. شما باید شرایط شکل‌گیری یک مجلس را مورد توجه قرار دهید، به عنوان نمونه مجلس سوم در شرایطی شکل گرفت که اختلاف‌هایی درباره اسلام ناب محمدی و اسلام آمریکایی وجود داشت و از سوی دیگر مجلس چهارم نیز در شرایطی شکل گرفت که 41 نفر از نمایندگان مجلس سوم رد صلاحیت شده بودند و بنابراین باید شرایط شکل‌گیری مجلس ششم را هم بررسی کنید.» در یکی از سوالات دانشجویی مجلس ششم را مجلسی سیاسی خطاب کرده بود که کروبی در این باره توضیح داد: «در این مجلس هرچند که مسائل سیاسی بسیار پررنگ بود ولی مجلس فعالی بود. در همان زمان هیاتی از کشورهایی چون آلمان، بلژیک، نروژ و... به ایران آمدند.» در عین حال وی با اشاره به عملکرد برخی از نمایندگان در مجلس ششم گفت: «خروج از حکومت و یا استعفا‌ها وقتی که مطرح شد چند نفر از اصلاحاتی‌ها در جریان آن قرار داشتند که این تصمیم مهم در کجا اتخاذ شد. خارج شدن از حکومت یعنی اینکه مهدی کروبی، مجلس و آقای خاتمی ‌ریاست‌جمهوری را رها کند و وزرا نیز بگویند که دیگر نیستند. چه کسانی بودند که چنین تصمیمی‌را اتخاذ کردند؟»

بخشی از دلایل شکست اصلاح‌طلبان عدم وجود تشکیلات منسجم بود

نحوه همکاری اعتمادملی با ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان از دیگر موضوعاتی بود که از مهدی کروبی پرسیده شد، وی با تاکید بر مواضع همیشگی خود مبنی بر اینکه اعتمادملی حزبی و مستقل عمل می‌کند، خاطرنشان کرد: «به نظر من یکی از مشکلات اصلی، عدم وجود احزاب در کشور ما است. عجیب است که بسیاری حزب گریزند و برخی معتقدند که اصلا وجود حزب لازم نیست و یک فرد یا یک باند حرف بزند و ما عمل کنیم، بنابراین من فکر می‌کنم که بخشی از دلایل شکست اصلاح‌طلبان عدم وجود تشکیلات منسجم بود. اما امروز فضا به گونه‌ای شده است که نمی‌توانیم به انتقاد از اصلاح‌طلبان و اصولگرایان بپردازیم و درباره هر کدام که صحبت کنیم به بی‌دینی و یا مرتجع بودن متهم می‌شویم.» وی تاکید کرد: «من به دنبال تشکیل حزب بوده‌ام و در تلاش هستم تا حزب را نهادینه کنم و بنابراین ضمن حرمتی که برای ائتلاف اصلاح‌طلبان قائلم این را می‌گویم که ما قصد داریم که به صورت حزبی عمل کنیم و بنابراین کاندیداهای ما نیز از اعضای شورای مرکزی حزب و اعضای استان‌ها هستند، البته داوطلبانی هم داریم که عضو حزب نیستند ولی از همین جریان اصلاح‌طلبان هستند. به هر حال ما از این افراد استفاده می‌کنیم از آسمان که کاندیدا نمی‌آوریم و بنابراین لیست ما 80 درصد مشترک خواهد بود. پس بنای ما بر همکاری و تفاهم است ولی می‌خواهیم حزبی عمل کنیم.

مجلس هشتم متنوع‌تر از مجلس هفتم خواهد بود

دانشجویی پیش‌بینی کروبی را درباره ترکیب مجلس آینده جویا شد، مهدی کروبی در پاسخ به او گفت: «قبل از این، پیش‌بینی من طور دیگری بود البته قصد مسموم سازی فضای انتخابات را ندارم ولی با عملکرد هیات‌های اجرایی و اقداماتی که برخی از نهادها انجام می‌دهند این‌طور تصور می‌شود که ما باید سقفی داشته باشیم، بنا بر حرف‌هایی که به گوشمان می‌رسد و حرکت‌هایی که انجام می‌شود این نگرانی وجود دارد همین نیروهای که وارد میدان شده‌اند نیز نتوانند کاری کنند. البته من فکر می‌کنم که نیروهایی را در مجلس خواهیم داشت و اگر در اکثریت هم نباشیم نیروهای کیفی را در مجلس خواهیم داشت. امیدوارم که باد صبا این پیام را به شورای نگهبان برساند که ضمن تشکر از تلاش‌های شورای نگهبان این کارهای خوب را ادامه دهند و قدم بزرگی را بردارند و چهره‌های شناخته شده‌تری از اصلاح‌طلبان تایید صلاحیت شوند. به هر حال من فکر می‌کنم که مجلس خوبی تشکیل شود و مجلس هشتم متنوع تر از مجلس هفتم خواهد بود. اصلاح‌طلبان هم در این مجلس فراکسیونی خواهند داشت و با توجه به شرایط مجلس که در آن همه نیروها به هم نزدیک می‌شوند می‌توانند همکاری نزدیکی را با هم داشته باشند.»

رایزنی با مقام‌های کشور نیز امری قانونی و عادی است

دانشجوی دیگری مهدی کروبی را مورد خطاب خود قرار داد و از او پرسید که صحبت‌های اخیر مقام معظم رهبری چه تاثیری در عدم حضور نیروهایی چون حسن روحانی در عرصه این انتخابات داشت ؛ کروبی گفت: «من هم شنیدم که افرادی از چهره‌های میانه‌رو، اصلاح‌طلب و اصولگرا قصد حضور در انتخابات را داشتند ولی ثبت نام نکردند و باید از خودشان بپرسید که علت عدم حضورشان در عرصه این انتخابات چیست.» همین دانشجو از مهدی کروبی پرسید که دیدارهای شما با مقام معظم رهبری تا چه اندازه در تایید صلاحیت کاندیداهای حزب اعتمادملی موثر بود؟ وی توضیح داد: «شما به بررسی آماری بپردازید و ببیند که چند نفر از اصلاح‌طلبان تایید صلاحیت شده‌اند که اصلاً عضو حزب اعتمادملی نیستند و البته تعدادی هم هستند که علاقه‌مند به حزب هستند و البته عده‌ای هم از اعضای حزب اعتمادملی بودند که رد صلاحیت شدند. مقام معظم رهبری هم اگر توصیه‌هایی را به شورای نگهبان برای سعه‌صدر بیشتر در تایید صلاحیت‌ها داشتند، تاکید داشتند تا مجموعه‌ای از نیروها وارد عرصه انتخابات شوند و هیچگاه ایشان حزب خاصی را مد نظر قرار نداده اند. البته رایزنی با مقامات کشور نیز امری قانونی و عادی است و زمانی نیز دیگران به تعریف و تشکر از این اقدام می‌پرداختند و اکنون نیز من کاری را انجام می‌دهم که در گذشته انجام می‌دادم ولی چون این دفعه مرزبندی‌هایی صورت گرفته به انتقاد از رایزنی‌ها می‌پردازند.» وی افزود: «آقای خاتمی‌در سال 76 وقتی وارد عرصه انتخابات شد رقبای اصلاح‌طلبان به دست و پا افتادند زیرا می‌دانستند که حرکت اصلاحات به اوج خود رسیده است و آنها شکست می‌خورند بنابراین تخریب‌ها شروع شد و فعالیت‌هایی به وسیله برخی از افراد بیشتر شد و حتی عده‌ای تلاش می‌کردند تا ذهنیت‌هایی را برای مقام معظم رهبری ایجاد کنند و در همان دوران عده‌ای از من می‌خواستند که به دیدار ایشان بروم. حتی یادم هست که روز چهارشنبه قبل از انتخابات بود و قرار بود که جمعه انتخابات برگزار شود و قرار بود که در آن روز مقام معظم رهبری سخنرانی داشته باشند که عده‌ای به من گفتند تو هم به آن جلسه برو. بنابراین همان افرادی که زمانی با این کارها موافق بودند اکنون انتقاداتی را مطرح می‌کنند. البته اکنون برخی می‌گویند چانه‌زنی. من این را باید بگویم که زمانی چانه‌زنی صورت می‌گیرد که دو طرف ابزارهایی را در اختیار داشته باشند ولی اکنون که ما ابزاری در اختیار نداریم. باید گفت ما به برکت سیاست‌های مشعشعی که داریم چیزی برای چانه‌زنی نداریم؛ اما هویت و زورمان را از دست نداده‌ایم و تا حدی که می‌توانیم تلاش می‌کنیم. این گفت‌وگوها و رایزنی‌ها همیشه بوده است حتی در بحث آقای کرباسچی و یا در مواردی که قبل از سال 78 بحث توقیف روزنامه سلام مطرح می‌شد، رایزنی‌ها موثر بود.»

آنقدر سعه‌صدر به خرج دادیم که داشتیم از بین می‌رفتیم

دانشجوی دیگری به انتقاد از مهدی کروبی پرداخت و خطاب به او گفت شما که به انتقاد از گروه‌های سیاسی چون مشارکت و مجاهدین و اشخاصی چون مرحوم آیت الله توسلی می‌پردازید به آن دلیل که در انتخابات ریاست‌جمهوری با شما همراه نبودند چرا تا این اندازه خود محور هستید؟ کروبی پاسخ داد: «من به یاد ندارم که انتقاد از مرحوم توسلی و یا آقای خاتمی ‌کرده باشم البته گاهی مسائلی پیش می‌آید که انسان به تناسب شرایط حرف‌هایی می‌زند. چرا شما که از دموکراسی حرف می‌زنید این را برنمی‌تابید. خرداد76 وقتی پیروز شدیم می‌گفتم باید کاملا از شرایط محافظت کنیم. معتقد بودم باید همان راه ادامه یابد. مجلس ششم تشکیل شد که قبل از آن هم اختلافاتی در مواردی با بعضی افراد پیش می‌آمد اما کم‌کم مسائلی مطرح شد که باید انتقادات را مطرح می‌کردیم. می‌گفتند سعه صدر به خرج دهید اما آنقدر سعه‌صدر به خرج دادیم که داشتیم خفه می‌شدیم ولی کم‌کم شرایط سخت شد و مسائل خاصی پیش آمد که نمی‌توانستیم تحمل کنیم. به نظر شما اگر کسی از من سوال کند که شما کوتاهی کردید و اجازه دادید این شرایط پیش آمد نباید به آنها بگویم که من 8 ماه دویدم تا اختلافات رفع شود. وی افزود: بالاخره باید قبول کرد که عده‌ای در مرحله‌ای انتخابات را تحریم کردند. من بسیار تلاش کردم کار به آنجا کشیده نشود که امروز وضع کشور و جریان ما این‌گونه نباشد. کروبی ادامه داد: در همان زمانی که در انتخابات شوراهای دوم شکست خوردیم به آقای خاتمی ‌و دیگران گفتم به آسیب‌شناسی این انتخابات بپردازید و البته من در همان زمان بارها تاکید می‌کردم که قصد مچ گیری از کسی را نداریم.» وی خطاب به این دانشجو گفت: «اگر شما انتقاد را هم وارد نمی‌دانید پس دیگر آدم نباید حرف بزند اگر من ریز قضایا را برای مردم مطرح کنم متوجه می‌شوند که چرا اوضاع به اینجا رسید. بنابراین من از کسی انتقاد نمی‌کنم بلکه این درد دل است.»

برای انتخابات ریاست‌جمهوری زود است حرف بزنیم

یکی از دانشجویان پرسید که اگر برای انتخابات ریاست‌جمهوری آینده آقای خاتمی‌کاندیدا شود، شما نیز کاندیدا هستید؟ کروبی گفت: بارها گفته‌ام فعلا بحث در این رابطه زود است. من جدا شدم و حزب تشکیل دادم که کار حزبی بکنم؛ مسلما آدم حزبی سر کار می‌آوریم.

هیچکس مرا به دعوا نمی‌کشاند بلکه خودم بلدم کجا وارد شوم

دانشجویی از مهدی کروبی پرسید که چرا زمانی قانون مطبوعات را خط قرمز عنوان کرده بود و حالا به دفاع از آزادی مطبوعات می‌پردازد که مهدی کروبی او را به یادآوری وقایع قانون مطبوعات در مجلس ششم دعوت کرد و گفت: وقتی ما وارد مجلس شدیم این طرح مطرح شد. همه می‌دانند با شروع کار هر مجلس، باید لوایحی که مانده است به دولت برگردانده شود تا دولت در ارتباط با پیگیری آنها تصویب‌هایی انجام دهد.

وقتی وارد مجلس شدیم هنوز کمیسیون‌ها شکل نگرفته بود که متوجه شدیم دو فوریتی برای مطبوعات مطرح شده است. مقام معظم رهبری پیامی‌دادند به من و نایب رئیس اول مجلس. این نه حکم حکومتی بود و نه چیز دیگر؛ یک پیام دوستانه بود. آن روز جلسه را نایب اول تشکیل داد. من دیدم عده‌ای می‌گویند باید ایستاد و چنین و چنان کرد. من نگران آن حرف‌های تند شدم. می‌دانید که فرشته‌های آسمانی هم که لابه لای همه دیوارها هستند. من ایستادم و به آن رای هم ندادم. ما هم هرچه تلاش کردیم که آن را ختم کنیم، نشد. سرانجام مقام معظم رهبری نامه دادند. صبح نامه را دادند. من نامه را به آقای نعیمی‌پور دادم و گفتم برای نمایندگان بخوان؛ در واقع باید گفت سیاست غلطی باعث شد که آن توصیه دوستانه به حکم حکومتی تبدیل شود. ولی من برای کار به مجلس رفته بودم و هرگز به تقابل نمی‌پرداختم و البته در موارد دیگری هم برخی از دوستان کار‌های اینچنینی کردند چون ماجرای استیضاح آقای حاجی و یا ماجرای کاندیداتوری آقای معین. به هر حال من می‌دانم که کجا وارد دعوا شوم و هیچ کس مرا به دعوا نمی‌کشاند بلکه خودم بلدم کجا وارد شوم.»

استعفای نمایندگان مجلس ششم پز تو خالی بود

دانشجوی دیگری به گلایه از انتقاد‌های مهدی کروبی از استعفای نمایندگان مجلس ششم پرداخت و به او گفت اگر شما استعفا را بد می‌دانید پس چرا خودتان از مجمع تشخیص مصلحت نظام استعفا دادید. کروبی گفت: «من برای اینکه می‌خواستم حزبی تشکیل دهم استعفا دادم و به دوستان هم نسبت به من لطف زیادی داشتند، زیرا من قصد داشتم که حزبی مستقل تشکیل دهم. اما زمانی که بچه‌های ما در مجلس ششم استعفا دادند، این استعفا جدی نبود. استعفای من اراده‌ای را پشت خود به همراه داشت ولی استعفای نمایندگان پز تو خالی بود. پس هر کسی که استعفا می‌دهد باید پای حرف خود هم بایستد من در حالی که استعفا دادم ولی ارتباط خود را حفظ کرده‌ام و محبت دوستان نیز نسبت به من کم نشده است.»

همین دانشجو که البته خبرنگار یکی از روزنامه‌ها بود، از مهدی کروبی پرسید چرا علی‌رغم اینکه بعد از پایان مجلس ششم گفته بودید در هیچ انتخاباتی شرکت نمی‌کنید در انتخابات ریاست ‌جمهوری حضور یافتید، کروبی گفت: «من در آن زمان گفتم که دیگر در انتخابات مجلس شرکت نمی‌کنم. هرچند که بعدها عده‌ای به من گفتند که شما مدیر مجلس بودید و اگر شرکت نکنید عده‌ای ذبح می‌شوند و حتی آقای خاتمی، محتشمی‌پور و مجید انصاری بارها به من می‌گفتند که اگر شما شرکت نکنید ما تنها می‌مانیم.» وی افزود: «وقتی که مجلس ششم به پایان رسید خبرنگاران از من می‌پرسیدند که آیا در انتخابات بعدی شرکت می‌کنید یا خیر، من می‌دانستم که این سوال یک خبرنگار و روزنامه نیست بلکه کار تشکیلاتی است.»

من برای اینکه می‌خواستم حزب تشکیل دهم استعفا دادم

وی با اشاره به نحوه همکاری با ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان گفت: «من قصد نداشتم که به انتقاد بپردازم و حرفی در این‌باره بزنم ولی بحث‌هایی مطرح شد که ناچار شدم در این باره صحبت کنم. من از ابتدا گفته بودم که قصد دارم حزبی و مستقل کار کنم. من در همان انتخاباتی که شکست خوردیم به آقای خاتمی ‌و موسوی خوئینی‌ها گفتم که به آسیب‌شناسی بپردازند ولی این‌طور نشد و حالا برخی افراد از ائتلاف صحبت می‌کنند.

ائتلاف آمپول نیست که آن را تزریق کنند و یا اینکه با بخشنامه حل شود، بلکه وقتی زمانی ائتلاف به هم می‌خورد نمی‌تواند خیلی سریع دوباره شکل گیرد. بنابراین اگر اکنون هم این جوان از من این سوال را نمی‌پرسید، در این باره حرفی نمی‌زدم.» در ادامه این خبرنگار از پشت‌تریبون انجمن اسلامی‌ دانشکده فنی دانشگاه تهران با اشاره به ماجرای استعفای نمایندگان مجلس ششم خطاب به مهدی کروبی گفت از نظر شما آیا استعفای نمایندگان، تندروی بوده و یا اینکه شما کند حرکت کرده‌اید؟ کروبی گفت: «به نظر من تندروی یعنی اینکه آدم کاری کند که نتیجه آن را محاسبه کند و اعتدال این است که آدمی ‌درباره نتیجه عملش بیندیشد. زمانی که ما دو قوه را در اختیار داشتیم کاری نکردیم و حالا که 4 نفر را به شورای شهر فرستاده‌ایم هم عده‌ای تعریف و تمجید می‌کنند. در زمانی که ما دو قوه را در اختیار داشتیم، من بارها می‌گفتم که باید هماهنگ باشیم ولی کسی گوش نمی‌کرد و هر روز حرفی را می‌زدند. آدم باید حرفی بزند که پای حرف خود بایستد. یادتان هست زمانی که آقای گنجی مقالاتی می‌نوشت از لابه‌لای خطبه‌های نماز جمعه در سال 61 و 62 مسائلی را می‌گفت. اعتدال یعنی اینکه مجلسی شکل بگیرد که این را قبول داشته باشد که ما شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، حوزه علمیه، دانشگاه، مراجع و نیروهای مسلح داریم. این در حالی است که من یادم است 8 سال پیش در یکی از روزنامه‌ها خواندم که عزیزی می‌گفت ما وقتی به مجلس برسیم به بررسی عملکرد شورای نگهبان می‌پردازیم و من در آن زمان از این حرف‌ها متعجب می‌شدم، زیرا ما وقتی قانونی می‌نویسیم، تا شورای نگهبان آن را تصویب نکند آن قانون، قانون نیست.» وی در برابر سوال همین فرد که مجلس ششم را مجلس مطیعی نامید گفت: «مجلس اختیاراتی دارد ولی این را نباید فراموش کنیم که مقام معظم رهبری هم اختیاراتی دارد. زمانی که آقای لقمانیان دستگیر شد، من گفته بودم که تا زمانی که او آزاد نشود به مجلس نمی‌آیم و از مقام معظم رهبری درخواست کردم که وارد این قضیه شوند زیرا در آن زمان قوه قضاییه در کار قوه مقننه دخالت کرده بود و از رهبری خواستم که اگر صلاح می‌بینند وارد قضیه شوند تا موضوع حل شود. اما در قضیه حکم حکومتی که تنها درباره قانون مطبوعات روی داد، خودمان باعث شدیم که این اتفاق بیفتد.»

مشترکات فراوانی بین سه فهرست اصلاح‌طلبان وجود دارد

مهدی کروبی در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران درباره فهرست انتخاباتی حزب اعتمادملی گفت: «در حال حاضر تلاش می‌کنیم تا فهرست انتخاباتی در استان تهران مشخص شود و برای شهرستان‌ها نیز به زودی اعلام می‌کنیم و در یک مصاحبه کلی فهرست اسامی ‌کاندیداهای حزب اعتمادملی در شهرستان‌ها را اعلام خواهیم کرد.» وی ادامه داد: «در آن مصاحبه اعلام می‌کنیم در کدام حوزه‌ها محدودیت داریم و در کدام حوزه‌ها می‌توانیم حضوری فعال داشته باشیم.» کروبی در پاسخ به این سوال که اعلام شده بود تعداد کاندیدا‌های شما 160 نفر است آیا این تعداد افزایش پیدا کرده یا خیر؟ اظهار کرد: «در برخی از شعبه‌ها احتمال این وجود دارد که برخی کاندیدا‌ها تایید صلاحیت شوند و در فهرست حزب اعتمادملی قرار بگیرند قطعا تغییری در این تعداد که اعلام شده صورت گرفته ولی من تعداد دقیق آن را نمی‌دانم.» دبیرکل حزب اعتمادملی در پاسخ به سوال دیگری مبنی برای اینکه آیا کاندیدا‌های حزب اعتمادملی می‌توانند 50 درصد آرا را کسب کنند یا خیر؟ تصریح کرد: «این مساله مدنظر ما قرار داشته ولی باید بنشینیم تا نتایج انتخابات مشخص شود و نمی‌توان در این خصوص به روشنی اظهارنظر کرد.» وی درباره نگرانی‌های خود در هشتمین دوره انتخابات مجلس تصریح کرد:« ما در ابتدا پیش‌بینی مثبت‌تری نسبت به انتخابات و تایید صلاحیت کاندیدا‌ها داشتیم، ولی پس از مدتی که تعدادی از کاندیدا‌ها رد صلاحیت شدند نگرانی ما بیشتر شد، ولی امروز وضعیت بهتر شده و خوشبین‌تر هستیم.» دبیرکل حزب اعتمادملی در پاسخ به این سوال که نظر شما در خصوص تقسیم بندی اصلاح‌طلبان به میانه‌رو و تندرو چیست؟ گفت: «من در این خصوص نظر خاصی ندارم برخی معتقدند که ما هیچ طیف تندرو و یا میانه‌رویی نداریم برخی هم معتقد هستند که می‌توان این تقسیم بندی را انجام داد، ولی عده‌ای معتدل هستند و سنجیده‌تر عمل می‌کنند.» کروبی در پاسخ به این سوال که به نظر شما احزاب و گروه‌ها با چه تعداد فهرست در این دوره از انتخابات حاضر خواهند شد؟ خاطرنشان کرد: «چیزی که مشخص است حزب اعتمادملی، ائتلاف اصلاح‌طلبان و ائتلاف مردمی ‌اصلاح‌طلبان سه جریان در اصلاحات هستند که فهرست ارائه خواهند داد. البته اکثریت کاندیدا‌ها یکی هستند، ولی تفاوت‌هایی نیز وجود دارد.»

دبیرکل حزب اعتمادملی با تاکید بر اینکه مشترکات فراوانی بین این سه گروه وجود دارد، اظهار کرد: «در کنار این جریان‌ها مجمع متخصصین ایران اسلامی‌ از کاندیدا‌های ما استفاده می‌کنند و حتی جریان حزب‌الله که توسط آقای خرازی هدایت می‌شود از نیرو‌های ما برای حضور در این انتخابات استفاده کرده‌اند و باید ببینیم جریان راست چگونه فهرست خواهد داد.»